Moguc scenario, samo moze im se desiti ono sto i 30-ih.
Ta baba, i radnik koji jede budjav lebac, mogu da zaokruze na izborima neke leve i desne ekstremiste.
Pa to je onaj drugi doom scenario o kom sam pisao, koji podrazumeva haos na ulicama. Teoretski moguć, ali drugačije su okolnosti, tad je i sama država kumovala kolapsom monetarne mase! Po meni podjednako (ne)verovatan kao i hiperinflatorni! Podrazumeva totalno okretanje glave CB, a konkretno vidimo da ne samo da ne rade to, nego i proaktivno reaguju spašavajući
suviše velike da propadnu i to u sred ovog šatro zatezanja!
@chiller
Samo da kažem da imam velike simpatije prema ljudima kao što ste ti i drugi kolega sa foruma, tim pre što sam i sam u sličnoj poziciji, samo što imam i neku imovinu, pa se to malo
hedžuje sa obe strane što bi rekli i kompenzuje, pa sam u nekoj neutralnoj poziciji što se ličnih želja tiče bez obzira na pravac cena!
Dosta mog pisanja ovde se upravo odnosilo na kritiku monetarnih politika koje su izazvale ovu distorziju i ljude kao što ste vi učinila gubitnicima ove situacije, a druge nagradila (čak nije toliko nagradila, sve više mi se čini da balon i nije toliko veliki u odnosu na sveopštu inflaciju, oni su samo sačuvali kapital). Zašto neki pekar, lekar, apotekar uopšte mora da razmišlja o tome? Ono što mi smeta je gotovo napadanje ljudi koji su videli pravac svega ovoga pre 5-10 godina i pozicionirali se kako treba! Ako neko nije zakočio na vreme i upao u jarak, sad svi treba da upadnemo? Pa sam sam video šta će se dešavati još pre 3 godine, ali nisam mogao da reagujem, nisam bio dovoljno likvidan! Ma ne mora ni da su videli, eto jednostavno imaju i još su ih CB nagradile. Treba ih mrzeti?
Druga stvar je što taj pad podrazumeva veliki broj ljudi u još ozbiljnijim problemima nego što su vaši! Objašnjavao sam u postu pre neki dan. To su oni koji su sad uzimali kredite i koji bi u slučaju ozbiljnog loma završili na ulici, sa dugovima, a možda i bez posla! Sad treba da se radujem tome? Možda i mi ostanemo bez posla! Svakako bi taj dip kupili najbogatiji i najlikvidniji i time dalje vršili proces koncentracije i centralizacije kapitala!
Da dodam da se ovde ne slažem sa Radovićem u vezi zaduživanja sad u tvojoj poziciji! Da, na dugi rok bi to sigurno bilo ok, ali to se odnosi na ljude sa dobro plaćenim i pre svega sigurnim pozicijama u nekim TNK npr. Fiksna kamata i miran san, nema veze da li je 100 eur rata gore-dole! Kratkoročno i na srednji rok opet sve zavisi od poteza CB. Dosta pratim makro dešavanja i strogo subjektivno očekujem da će se posle USA izbora malo više iskristalisati globalna monetarna politika, odatle sve kreće i ostali će pratiti. Bajden je tražio od OPEC-a da ne smanjuju proizvodnju, da cene ne bi otišle gore, da bi izgledalo bolje za izbore, miriše na
drži vodu dok majstori odu. Ukazuje na to da će upravo biti kao i do sada i da će pustiti malo inflaciju da ispegla debt/gdp, ali kažem tu na zimu, do NG bi trebalo da se iskristališe i u vezi eventualnog pivotiranja politike koju bi svi ispratili! Ima i ona stvar o kojoj sam pričao, a to je da i novo malo dizanje kamata može da izazove neplanirani lom nekog većeg subjekta i da će možda postojati vreme za kratak ulet, pre nego što ulete u bail out mode!
Naše tržište je sad generalno specifično zbog Rusa i Ukra koji su opet napravili strukturni lom i iskrivili sliku i pogoršali usove za kupce. Ja lično ne verujem da mogu napraviti razliku na dugi rok, ali su istisnuli lokalno stanovništvo na periferiju i motivisali investicione kupce! Kad se rat završi, može biti čupavo!