Slazem se da su duplexi velike kvadrature manje pozeljni od manjih stanova. Ali, ovaj isti investitor prodaje na drugoj lokaciji u gradu stan na prizemlju za 2.500 e/m2, a penthous za 2.000 e/m2, sto znaci da je ovaj duplex verovatno u startu i bio dosta jeftiniji od ostalih stanova. Ne racunam suturen koji je prodavan za 1.700 evra prosle godine u vreme kad je ovaj duplex bio 2.000 evra. Tacno je da postoji razlog zasto jos uvek nije prodat, a razlog je ono sto kazes, ali za dovoljno nisku cenu neko ce dobiti relativno veliki stan na relativno dobroj lokaciji.Spuštena cena za duplex od 115 kvm! Pa naravno. Kome treba tolika stančuga. Ko će to grejati zimi ili hladiti leti?! Kad normalne stanove od 50 ili manje kvadrata spuste onda da pričamo. Veliki stanovi su uvek bili jeftiniji od malih po kvm.
Inace, i za manje stanove ima popusta. Recimo, vidjao sam oglase za Jagodinu i jos neka mesta gde su spustane cene za sve stanove sa tipa 1.300 na 1.200 evra i slicno, tj. 10%, a rec je o manjim stanovima. Vidjao sam za jos neka manja mesta, ali se vise ne secam gde, izlazile su mi reklame. Naravno, ova mesta su nebitna za nasu pricu, ali do skoro su i tamo pumpane cene.
Bilo je i komentara na ovom forumu vezano za neke projekte u Beogradu gde su na prodajnim danima spustali cene za tipa 3% ili 100 evra, recimo za New Minel (ti si lajkovao bas taj komentar), kontam da je vazio za apsolutno sve stanove, pa i manje na dobroj spratnosti. Tih 100 evra u odnosu na cenu od tipa 3.500 evra je 3% popusta (tacnije oko 2.85%), sto jeste malo, i u velikoj masi prodatih stanova se taj popust i ne vidi, Ali sam prilicno siguran da se nijedan prodavac ne bi uvredio da mu ponudis 3% nizu cenu. Pre godinu dana i tih 3% nije bilo. Slazem se da je 3% smesan popust i uvek mozes da kazes da je neko namerno napumpao cenu da bi spustio za 3%, ali ranije su takodje pumpali pa nisu spustali 3%. Takodje, verujem da bi svi bili prodavci srecni kad bi se ova kriza zavrsila samo sa 3% pada cene, jer u pitanju toliko mali pad da je u rangu statisticke greske. Ali pad cena od 3% moze da bude samo pocetna faza u ukupnom padu cena od 20-30%. Vidjao sam oglase za cene kuca u Indjiji gde su cene obarane i po 40-50-60%. Naravno, sve su to bile napumpane cene, to nikad toliko nije ni vredelo, sve je to tacno, ali cinjenica je da imamo sve vise objekata kojima se spustaju cene prilikom prodaje.
Uglavnom, kao sto sam vec pisao, mi statisticki pad jos uvek nemamo, ali neke stvari su definitivno jasne:
- Imamo pad prometa od 30-40%, prodaja ide sve teze i sporije, i ko zeli da brze proda mora da koriguje cene.
- Jos uvek nemamo zvanican pad cena, statisticki mozda i dalje imamo rast, ali imamo sve vise znakova da mnogi koriguju cene, neki za 3%, neki za 10%, neki za 15% u novogradnju, a u starogradnji i mnogo vise. Ono sto je bitno jeste da nam ove korekcije ukazuju na moguce dalje kretanje cena.
Uglavnom, kao sto sam rekao, za sad samo pratimo sta se desava, ali na osnovu ovih signala koje vidim, ja sam sve veci optimista po pitanju pada cene
Poslednja izmena: