Ako neko u izgradnji prodaje 30-50 % jeftinije od završenih novogradnji na toj lokaciji bježite glavom bez obzira od takvog investitora . Taj nema jednog jedinog Centa, jer da ima ne bi kupcima poklanjao desetine hiljada €.
U izgradnji bi cijena trebala da bude povoljnija cca 10 %. Prije nego što se završi konstrukcija objekta ("pod krov") investitoru ne treba dati ništa izuzev simbolične kapare kao rezervacije. Najozbiljniji investitori ne prodaju do pred sam kraj gradnje i ne uzimaju izuzev kapare ništa prije glavnog ugovora, a najčešće poznatim kupcima i na riječ čuvaju stan.
Evo kako je to funkcionisalo. Recimo do pre 3-4 godine cena zavrsene novogradnje u centru Nisa je bila 1.200-1.300-1.400 evra. Zavisi od investitora, mada mislim da je praksa svuda bila ista, ali kod jednog od poznatijih npr. pocetna cena je bila 700-800 evra pre pocetka izgradnje. Kako izgradnja tece, kako ljudi uplacuju, u zavisnosti od faze i tempa izgradnje i traznje cena raste tipa 10e/20e/30e/50e/100e nedeljno/mesecno, zavisi koliko gazda proceni da treba, tako da nije tacno da bas svako moze da kupi sa tim popustom, vec samo prvi kupci, i sto je veca traznja to cena vise raste i vrlo brzo se izjednaci sa trzisnom. Kad je krenuo veci rast traznje investitori su skontali da nemaju potrebe da spustaju cene u izgradnji, tj, mislim da su u izgradnji i dalje nize ali ne toliko. Jednostavno je trziste bilo takvo.
To sto neko daje manji popust u izgradnji, a neko drugi veci, ne mora da znaci da je prvi mnogo solventniji ili sigurniji od drugog, i to nije garancija da ce bataliti izgradnju zgrade i pobeci sa parama. To sto neko naplacuje vise u izgradnji samo znaci da mogu vise para da izgubim ako nesto krene po zlu. Mislim, tacno je da se to danas desava mnogo redje nego ranije, ali u svakom slucaju ja ni tada,a ni sada ne bih kupovao stan u izgradnji.
Inace, vezano za pad cena, pad ne mora da znaci da ce recimo investitori spustiti cene za 30%, To moze da se desi na mnogo drugaciji nacin. Recimo, neko ko pravi zgradu u kojoj m2 prodaje za 3k evra npr. mozda uopste nece spustati cenu ili ce spustiti max 10% Mozda ce samo tokom izgradnje povecati kvalitet radova, pa prodavati po istoj ceni ono sto bi zbog veceg kvaliteta radova prodavao za 3.5k. Znaci, pad od 10% putem spustanja cene ili povecanja kvaliteta radova za istu cenu je vrlo verovatan.
Zatim, prodaja stana u izgradnji gde se cena spusti tipa dodatnih 10%, jer kad su visoke kamatne stope bolje da spustis cenu 10-15% nego da placas ukupne kamate mnogo vise (vec je i
@G.I.Joe rekao da su neki vec davali 6-8% popusta). Znaci, vec samim tim dolazimo do pada od 20-25%. I na to dodaj jos neki dodatni popust na suturene, prizemlja, potkrovlja, duplekse, lose orijentacije, vece stanove, eto nekih stanova i za 30-40% popusta. Znaci, investitori nece spusati cene, ali ce ljudi putem popusta da kupuju 20-30-40% jeftinije stanove nego ranije. Tako da, u proseku, ako se tako posmatra, pad od 30-40% cene uopste ne deluje nerealno. A ako novogradnja padne toliko, kako bi i starogradnja mogla da drzi cenu.
Inace, na osnovu poslednjih statistickih izvestaja, u SAD-u je nezaposlenost na istorijski niskom nivou i plate rastu, sto stvara pritisak na traznju koja moze da dodatno pogura inflaciju (koja jeste u velikoj meri oborena, ali je i dalje mnogo veca (4%) od ciljane (2%)). Zbog toga se razmatra dodatno povecavanje kamatnih stopa vece nego sto je inicijalno planirano.