Cijene nekretnina u Beogradu su za proteklih godinu dana poskupile 6,4 % za novogradnju i 14,4 % za starogradnju. To je prema podacima sa Wolfovog sajta. Ko je prije godinu dana razmišljao da kupi stan, pa ipak odložio kupovinu, sa današnjeg aspekta je napravio grešku. I to ne malu grešku jer danas mora da plati više cca 10 % isti stan.Evropska unija: Porasle stanarine i pale cene nekretnina
www.tanjug.rsDa li će i Srbija dočekati pad cena nekretnina? VIDEO
Cene nekretnina u Evropskoj Uniji padaju, ali stanarine rastu. Najveći pad zabeležen je u Grčkoj, Italiji i na Kipru. Cene padaju po drugi put ali za Srbiju situacija je potpuno obrnuta. Da li ćemo i mi dočekati tržišni pad?www.b92.netDa li ce pasti nekretnine, kada i koliko, ne zna se, ali se sve vise pise o tome (moje misljenje znate, da se ne ponavljam).Ko sada kupuje stanove? Trend koji su doneli Rusi je usporio, a nema više ni gastarbajtera koji nisu kupili nekretninu
Iako je gradnja usporila, cene kvadrata manje - više ostale su iste. Značajnih oscilacija nema ni prilikom prodaje, što otvara pitanje ko to danas po ovim cenama kupuje stanove po Srbiji? Tim pre što je usporio trend koji je pokrenuo dolazak Rusa, ali i masovna kupovina koju su donosili srpski...www.blic.rs
Kako god, mislim da je potencijal za bilo koji rast cena potrosen i trenutno imamo stagnaciju (to ne kazem samo ja, to pise i u vestima).
Mislim, ja licno verujem da je blagi pad vec poceo i da agenti i investitori pricom o stagnaciji cena samo prikrivaju pad koji je poceo, ali ajde, probacemo da se drzimo zvanicne statistike. Mislim, kad neko pri padu prometa od 30-40% prica o stabilnoj traznji, sve je jasno.
Mada, dovoljno je recimo pogledati jednu stvar.
Cene nekretnina pre godinu dana i sad su manje-vise iste. Onaj ko je cekao pad cena od prosle godine mozda jos uvek nije docekao pad cena, ali definitivno cene nekretnina nisu vise nego pre godinu dana, Naravno, ne pricam o onom ko je podstanar i ko nema vremena da ceka i mora da kupi nesto za zivot, ali argument da cene uvek rastu i da ne treba cekati i da treba kupiti sto pre ne pije vodu, jer pored toga sto imamo stagnaciju cena, kao sto rekoh, postoji i velika sansa da cene padnu. Cak i da ne padnu, ko ne zuri, moci ce godinama da prati trziste i gleda stanove bez straha da ce cene porasti i da ce mu novac izgubiti na vrednosti (tj, novac ce mozda gubiti na vrednosti zbog inflacije makar ona bila i 2-3%, ali ce sa istom novcem moci u najgorem slucaju da kupi isti broj kvadrata)
Da li će cijene padati to ne znamo jer ne proričemo budućnost, ali šta se dešavalo unazad godinu dana to možemo lako da utvrdimo jer imamo egzaktne podatke.
Ovolika histerija da će cijene padnuti, evo samo što nisu, sutra će ako ne danas, padnuće majke mi, moraju pasti..., nema uticaja na same cijene iako pojedini izgleda misle da ima jer štancaju komentare na kila. Na po svakih sat vremena. Sačekajmo par mjeseci pa ćemo svi biti pametniji.