Iskreno, meni se svidja kako je to kod njih uredjeno. Ne bih imao nista protiv toga ni kod nas da bude tako uredjeno.
Ovaj pad cena u inostranstvu sam pomenuo kao primer, jer je tamo vec povoljnije kupiti stan nego ovde u odnosu na visinu plate. Tamo jesu mozda porasle 100%, pa pale 15%. Kod nas su isto porasle 100%, a jos nisu pale ni tih 15%, a vec su duplo skuplje u odnosu na inostranstvo kad se uporedi sa prosecnom platom.
Ne kazem da ne postoji racunica nekog ko zivi u inostranstvu da kupi stan ovde, jer ovde su mozda nizi porezi, moze da izdaje stan i da ne placa poreze i slicno, ali pitanje je koliko ce sve ovo da traje.
Mislim, i pored krize i visokih kamatnih stopa i dalje ce ljudi kupovati stanove na kredite, bice i dalje kes kupaca, bice i dalje kupaca gastarbajtera,...
Ali generalno, pritisak na strani traznje je mnogo manji nego sto je bio.
Meni ova situacija sa nekretninama kod nas nije odrziva.
Ja uopste ne razmisljam o kupovini stana za investiciju, nego za zivot, ali i kad stavim na papir racunicu o investiciji, nije neka racunica. Stan se isplati ko ga je ranije kupio, kupvina stana sada mi deluje kao kupovina Bitcoina za 65k USD ili prelazak iz partizna u cetnike 1944. Sa druge strane, cak i kao opcija za kupovinu za zivot, ne znam vredi li zarobiti se na 30 godina da bi imao m2 u gradu kao sto je Beograd po ovim cenama i kamatnim stopama. Naravno, kome to vredi, on ce platiti, i ako ima dovoljno njih kojima to znaci, mozda ce se ispostaviti da nisam u pravu da ce cene padati onoliko koliko ja zelim. Ali cak ni to me nece ubediti da su ove cene normalne, jer meni m2 u Bg-u ne vredi toliko.
Ok, razumem da i ti porezi mogu uticati na odluku, ali oni nisu svuda 30%, negde su i 0% na nasledje, Takodje, u dugom roku se mnoge stvari mogu promeniti. Ako cene padnu 30% u dugom roku zbog smanjenja stanovnistva, poreza na dodatne nekretnine i izdavanje stanova i drugih faktora koji mogu da obore cene, ti si prakticno na istom finansijski, ustedeo si na porezu, ali si izgubio na vrednosti nekretnine. Naravno, ne znaci da ce se to desiti, samo kazem da si doneo odluku ciji efekat ce se videti tek za reda velicine 30-50 godina, a niko ne zna sta ce se desiti u tom periodu. Takodje, koliko uopste gastarbajtera kupuje ovde stanove, vise mi deluje da su price o gastarbajterima i programerima kao kupcima cisto prica za medije, kako bi se sakrila prava situacija.