Prvo taj
pad cena u inostranstvu je kao što sam već rekao na nivou 10-15% i tu se tržište stabilizovalo. Ali morate da znate da su se cene u zadnjih 6 godina više nego duplirale. Znači cena skoči 100% i onda se smanji 15% i onda je kao
povoljno!
2.) Kao što sam vam već pričao Zapadna tržišta sve više i više se regulišu do tačke BESMISLENOSTI. A sada ću vam navesti par primera.
Uzeću Holandiju kao primer:
a) Sve nekretnine ispod pola miliona eura kad kupiš MORAŠ u njoj da živiš i NE SMEŠ da izdaješ min 4 naredne godine!!
b) Za garsonjere i jednosobne stanove u novogradnji ne može da ih kupi ko hoće - već samo ljudi koji nemaju nekretninu i čija su zajednička porodična primanje max 65k e bruto godišnje (to vam je malo ispod 2x prosečne plate).
c) AirBnB je ograničen na MAX 40 dana godišnje da smeš tako da izdaješ (ali opet nakon 4 godine).
d) Uskoro će uvesti i ograničenje za visinu kirije!
e) Drugi stan vam oporezuju kao da imate keš i to iznosi u proseku 1% vrednosti stana godišnje!!
f) I sa ovim ludim cenama stanova i dalje je Beograd na premium lokacijama ili povoljniji ili ista cena kao prosečna cena kvadrata u NL. Npr. garsonjere u novogradnji su prosek 6-7k eura i dobijete SIVU fazu, znači nema pod i zidovi unutršnji nisu gletovani već sivi beton!! A za 7k imaš garsonjeru u Kuli BW ili slično...
I onda na sve to dodajte još dodatne ludosti - porez na prenos apsolutnih prava 8% (na drugu nekretninu umesto 2%). Porez na nasledstvo prvog reda (u prevodu ostavljate nekretninu deci) u proseku 30% od trenutne tržišne vrednosti!!! Ako nasleđujete od tetke ili nekog tamo daljnjeg rođaka onda je porez na nasledstvo 55,5% (kao da su vam isplatili bonus u firmi u kešu)?!?!?
Možda je ROI manji u Beogradu ali meni je barem važno da deca mogu da naslede bez poreza (koji sam ja već debelo platio na stan i sve).
O ogromnom padu ne treba sanjati ni kod nas... realno će biti 10-15% sva ostala veća spuštanja cene će ići ako se nekom jako žuri i frka mu je za keš.