Šta je novo?

Cene nekretnina

Nisi u toku sa situacijom i ne krivim te.

Evo jedan ne gleda na reku

Nisi u toku sa situacijom i ne krivim te.

Evo jedan ne gleda na reku

Sjajna investicija 👍😂

Tako je, anomalije našeg tržišta su isključivo zbog ovih koji kompulsivno kupuju kako bi pokazali stan i da bi ispali bolji i bogatiji u tuđim očima, a i što mogu beton da opipaju. Pa kod nas uopšte ne rade zakoni ekonomije, već zakoni instinkta i podsvesnog. Dakle, tržište nekretnina da se reguliše u Palmotićevoj ili Lazi Lazareviću, nema drugog rešenja. Sada mi je jasno zašto smo mi drugačiji i zašto se kriza nikada ne preliva kod nas. Stvar je u psihologiji ovog naroda koji se ne naziva džabe nebeskim.
Mislim da ima i toga. U očima nekih malograđana stan u centru Beograda je statusni simbol, kroz to zadovolje želju da pripadaju krugu dvojke i budu ,,elita".

Međutim, veći deo varijanse (dvostruko većih) cena nekretnina u odnosu na realne koje su bile pre nekoliko godina, objašnjavaju drugi faktori:

-Ovde se prilikom kupovine stana ne dokazuje legalno poreklo novca, što je u normalnim zemljama nezamislivo. Pošto smo najkorumpiranija zemlja u Evropi, sav novac od korupcije, tendera, droge, prostitucije i ostalog kriminala uglavnom se slupa u nekretnine.

- Nešto manje od godinu dana stanovi čak i na periferiji Beograda su se mogli po jako dobrim cenama izdati Rusima, što je mnoge ljude bez sposobnosti planiranja i predviđanja navelo da dižu kredite i kupuju luksuzne stanove. Sad ne mogu da se izdaju ni za polovinu te cene. Te stanove možete očekivati uskoro na oglasima, biće oglašeni na prodaju.

- inflacija je toliko divljala i cena kvadrata se uvećavala blizu 50% godišnje, da su ljudi prestravljeni od gubitka vrednosti novca, kupovali ono što im je dostupno, ubeđeni da na ovaj način spašavaju novac. Da li su ga zaista spasili ili su samo naseli na manipulaciju, videćemo uskoro.

Poslednjih sedam meseci prodaja stanova u Novom Sadu je bukvalno prepolovljena, a poslednja četiri meseca cena starogradnje pada u proseku za 2% mesečno u kontinuitetu četiri meseca. Cena novogradnje u Novom Sadu je pala na 1.550e. Neko će reći da je to zanemarljiv pad, ali nije, jer stanovi u Novom Sadu koliko vidim gube četvrtinu svoje vrednosti na godišnjem nivou.

„Do pada cena nekretnina neće doći zbog visoke tražnje koja postoji od sredine 2020. godine, a koja ne dozvoljava tržištu nekretnina „povratak na staro“, – odnosno na stanje iz 2017-2018. godine. Tražnja na tržištu nekretnina je visoka, bez obzira na manje kreditnih sredstava u prvom kvartalu 2023. godine, kojima je finansirana kupovina nekretnina“, kaže sagovornik.

On objašnjava da se u razvijenim evropskim ekonomijama i u SAD preko 80 odsto transakcija na tržištu nekretnina finansira iz kredita, zbog čega pad ekonomske aktivnosti, povećanje nezaposlenosti i neizvesnost izazvana ratom po pravilu dovodi i do pada prometa na tržištu nekretnina. Napominje da kod nas nije takva situacija.

Hristiana cemu konstantno nezadovoljstvo i isfrustriranost? :)

Ovi predlazu da se ulaze u poslovne prostore?

Врадовићу данас је дан Д за тебе и Вучића, бира се домаћин "ЕXPO 2027."

Ma mala je sansa. To je svetska korupcija ko plati vise. Moras lobiste da imas u dzepu. Minesota ce verovatno uzeti.

Naravno bi voleo da bude Srbija i da konacno izmestimo sajam.

To beše u jajincima ili kumodraž? Premium lokacija.
Pošta u Darvinovoj,ne znam da li ima ista pošta na Avali ili u Pinosavi,kada si već krenuo na tu stranu.
Sada nije premijum lokacija ali ce biti od nove godine, zato treba da kupis sada po ovim bagetela cenama pa da dogodine prodas po 8k. Plus ima po bazen na svakih 300 stanova.
Sada je cena oko 2.500,evra,i takva kakva je,više je nego realna,ako pogledamo premijum kršoteke u okolini.
Dobra lokacija, kvalitetna gradnja, komplet namesten i sa parking mestom, sto bi rekao @vladanet za 10 godina niko nece hteti stan bez parking mesta, kupujte sad ne cekajte da jos padne cena 🤣
Pogledajte prilog 165163Pogledajte prilog 165164
Opet Novi SAD,ljudi bre,jer ste na nekim supstancama,po milion i ne znam više koji put,okanite se Novog Sada,i nepogodu ludila, koja je pogodila taj grad.

Poslednja izmena:
Ja mislim da su cene udvostručene i u Novom Sadu i u Beogradu, nema značajne razlike. Prvo će se survati cene naniže u Novom Sadu, a Beograd će verovatno da kasni 6 meseci ili godinu dana.

Čini mi se da je znatno manji skok cena bio u Nišu.

On objašnjava da se u razvijenim evropskim ekonomijama i u SAD preko 80 odsto transakcija na tržištu nekretnina finansira iz kredita, zbog čega pad ekonomske aktivnosti, povećanje nezaposlenosti i neizvesnost izazvana ratom po pravilu dovodi i do pada prometa na tržištu nekretnina. Napominje da kod nas nije takva situacija.
A ko je kupio ovde po ovim cenama? Isti ti stranci koji sada ne dobiju više jeftine kredite. Zato je prodaja stala.
Ajde, sad da vidimo kako ću da prodaju Beograđanima kvadrat za 3000, 4000, 5000€.
Vrlo primitivna propaganda.

Čim vidiš da tekst pominje da je naše tržište različito od svih ostalih i da za njega ne važe ista pravila, to je odmah dobar indikator da je plaćen tekst ili da je propaganda.

Ko nema u vuglu ima u guglu, može da vidi da se trendovi na evropskom tržištu istorijski poklapaju sa trendovima na srpskom tržištu. Ako pada kod njih, padaće i kod nas, možda sa manjim zakašnjenjem jer smo mi bananalend, ali ne može se izbeći.

Naravno, jer je sve sistem spojenih sudova i sve je u manjoj ili većoj međusobnoj korelaciji. Beograd - Novi Sad - turistički centri (uključujući Jadran) - kamatne stope - trendovi cena u Zapadnoj Evropi...

Svako ko tvrdi drugačije je ili neznalica ili gura agendu.

Ako pada kod njih, padaće i kod nas, možda sa manjim zakašnjenjem jer smo mi bananalend, ali ne može se izbeći.
Tačno, ja bih dodao da u prošloj krizi u Evropskoj uniji značajno manje pao vrednost nekretnine nego ovde. Ako kod njih padne 20% kod nas će pasti 40, 50%
I to precizno zato što ovde ne postoji značajna lokalna ekonomija i kapital koji bi mogao apsorbira sve to šta su gradili i ne postoji ko da iznajmi te nekretnine da se vlasniku to isplati.

ma 300%

U Beogradu pogotovo u centralnim delovima je pad cena bio bas minimalan 2008. ako u opste.
Ono sto se desilo jeste da je stao promet ali nekog znacajnog pada nije bilo.

Razlog zasto kod nas ne padaju cene toliko kad krene svuda da tone je taj sto je mali broj kreditnih kupaca.

Prosto uzmes stan na kredit i dobijes otkaz (jednostavno recesija i krenu masovna otpustanja a ne da si ti kriv) i ti sad prvo sta radis pokusas da nadjes drugi posao i ako ga nema moras da prodajes stan jer banka moze da ti odlozi placanje par meseci ali nece predugo a znajuci nase ljude nemaju ustedjevinu za 12 meseci da preguraju. (Kreditnih kupaca je 10%).
A kad kupis za gotovinu veca je sansa da ce rentirati taj stan (pa makar i za smesnu cifru) i otici negde na selo ili kod roditelja ili negde nego da ce ga prodati. Najverovatnije bi prvih godinu dve ziveo sa bas malo novca mesecnog ono socijala fazon pa onda posle godinu dve rentira i ode negde dalje. Prodaja bi bila tek bas bas ono poslednja opcija a pogotovo ne daj boze da mora da ga da ispod nabavne.

To je glavni pokretac pada. Na Floridi je najgore. Tamo kad krene pad moze i na 0 da ode a kod nas ta tvrdoglavost bas zna da potraje. Moralo bi bas surovo da bude i to zestoko.

Poslednja izmena:
ma 300%

U Beogradu pogotovo u centralnim delovima je pad cena bio bas minimalan 2008. ako u opste.
Ono sto se desilo jeste da je stao promet ali nekog znacajnog pada nije bilo.
Laž, u centralnim delovima BGa (Vračar, Stari Grad, Savski Venac) pad cene je bio najveći! Tu su cene najviše naduvali. Tipa -40%, -45% korekcija.
U Evropskoj uniji cene u većina slučaja nisu nikako ili vrlo malo pojeftinili.
Evo, Austrija i Nemačka su samo stagnirali a mi mnogo zavisimo pogotovo od Nemačke.
Nemačka je sada u recesiji i vrednost nekretnine pada, ajde da vidimo ako se to ovde završi sa padom manje nego 50%. Nebi me iznenadilo da pad bude i 60 ili 70%.

A ko je kupio ovde po ovim cenama? Isti ti stranci koji sada ne dobiju više jeftine kredite. Zato je prodaja stala.
Ajde, sad da vidimo kako ću da prodaju Beograđanima kvadrat za 3000, 4000, 5000€.
Vrlo primitivna propaganda.

Ova tema je za tebe kao soba odjeka. Pratim šta pišeš od kako si se pojavio na forumu, nikako se ne slažem sa mnogim tvojim zaključcima. Ovo da Beograđani nemaju para da plate 3000 evra i više za kvadrat je da ti kažem - vređanje. Ako si gastos ne znači da si automatski predodređen da budeš bog i batina u Beogradu. Polako momak... ima nas Beograđana koji mogu da plate kvadrat 5000 evra i više, i to ne za garsonjeru. Chill.

Vrh