Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja cu ti samo reci da se ni u USA ne dokazuje “poreklo” pre kupovine nekretnine. Samo kad donosis kes u banku popunis jedan papir i to ne uvek nego random.
Nemoj dovoditi ljude u zabludu. Ovo apsolutno nije tačno - jer sam prolazio kroz proces zadnjih meseci.
Pre svega njihov bankarski i poreski sistem već imaju ogromnu bazu informacija o svakom pojedincu - a za novajlije takođe imaju dosta informacija. Ja sam prebacivao novac iz Srb za US i znam da je bilo provera.

Inače, ne želim da zalazim u ove tvrdnje da kod nas ogroman procenat tržišta nekretnina služi za pranje para...

Nemoj dovoditi ljude u zabludu. Ovo apsolutno nije tačno - jer sam prolazio kroz proces zadnjih meseci.
Pre svega njihov bankarski i poreski sistem već imaju ogromnu bazu informacija o svakom pojedincu - a za novajlije takođe imaju dosta informacija. Ja sam prebacivao novac iz Srb za US i znam da je bilo provera.

Inače, ne želim da zalazim u ove tvrdnje da kod nas ogroman procenat tržišta nekretnina služi za pranje para...
Ja sam prolazio kroz proces i to dosta puta. Iz Srb za USA i obrnuto. Nikad ni jedno pitanje nije bilo.
Jedini put kada su me pitali kad sam doneo 50k USD u gotovini a par puta po 10-15k nista.

Kada kupujes nekretninu za gotovinu nema nikakvih provera.
Kada kupujes nekretninu na kredit potrebno je da ti novac "season" 3 meseca na racunu i opet nema nikakvih provera.
Radio sam proces x y puta i veruj mi 100% znam. Radio sam ga sa vise banaka.

Jedino sto se proverava je kad iz USA posaljes novac u Intezu mora da popunis onaj njihov upitnik.

To što ti nisu tražili da popunjavaš papire, ne znači da nisi proveravan.
Ja sam morao da popunjavam neke upitnike, ali već u samom procesu dobijanja dozvole mi je jasno bilo da imaju sve detalje o meni

Prva stvar koja mi je predaočena još kada sam prvi put bio u US - sa poreskom se ne igra

To što ti nisu tražili da popunjavaš papire, ne znači da nisi proveravan.
Ja sam morao da popunjavam neke upitnike, ali već u samom procesu dobijanja dozvole mi je jasno bilo da imaju sve detalje o meni

Prva stvar koja mi je predaočena još kada sam prvi put bio u US - sa poreskom se ne igra
Sta banka i poreska radi u pozadini (i u Srb i u US) a da ja ne znam necu da ulazim u to. Moguce je i u Srbiji da nekoga prati BIA otkud znam.
Ja samo kazem. Prilikom kupovine nekretnine u US ako je za gotovinu apsolutno nema nikakve provere a da su mene pitali nekad nesto
a prljavog novca ima znacajno vise nego u Srb. Pogotovo od kineza. Prilikom kupovine na kredit novac za ucesce mora da "odlezi" 3 meseca na racunu ali ni tada nema apsolutno nikakve provere o poreklu novca u smislu da mene nesto pitaju.

Kada se transferuje novac takodje nista osim sto ovi iz Srb umeju da smaraju sa tim dokumentima da se popunjavaju.
Kada se donese u kesu po nekada u banci u US moze da se desi da traze da se popuni formular.

Mozda da platis coveku izradu zeljenih funkcionalnosti? :)
Da znas realno zasluzio je. Toliko spekulacija ima na temu cena da je to neverovatno i bez cenenekretnina.rs bili bi smo u mraku.

Ovo vec ide u kategoriju besramno lupetanje. Samo jos nisu stigli da lajkuju Analiticar i StevanHN.

Podsetnik:

1687023657449.png

Procenat pada između vrha (2008-2009) i dna (2014-2015):

- Beograd: -25%
- Stari grad: -31%
- Vračar: -39%
- Savski venac: -40%
- Novi Beograd: -36%

Cene su danas nekih 35% vise nego na vrhuncu 2008/2009, a u centru grada cena danas je tek oko 20% visa nego tada. I to iskljucivo zahvaljujuci rastu u poslednje dve godine - cene sve do 2021. nisu dostigle nivo iz 2008/2009.

BGSGSVVRNBG
2008/2009.15002200220023001900
2014/2015.11001500130014001200
2020.14002200190020001700
2023.21003000320027002300

apropo NBG ....

★ CPI Inflation Calculator €1,900 in 2009 is worth €2,483.38 today​

znaci...skuplje bilo 2009.

Ja sam prolazio kroz proces i to dosta puta. Iz Srb za USA i obrnuto. Nikad ni jedno pitanje nije bilo.
Jedini put kada su me pitali kad sam doneo 50k USD u gotovini a par puta po 10-15k nista.

Kada kupujes nekretninu za gotovinu nema nikakvih provera.
Kada kupujes nekretninu na kredit potrebno je da ti novac "season" 3 meseca na racunu i opet nema nikakvih provera.
Radio sam proces x y puta i veruj mi 100% znam. Radio sam ga sa vise banaka.

Jedino sto se proverava je kad iz USA posaljes novac u Intezu mora da popunis onaj njihov upitnik.
Od mene su trazili da ispunim formular kad sam poslao vecu sumu u SRB iz EU i takode kad sam povukao je isto bila procedura.
A sta se tice kes kupovine. U EU je to limitirano, od 500€ max u Grckoj do 15.000€ max u Polskoj. Veci iznos mora da se plati racunom.
U SADu sve vise nego $10.000 mora da se prijavi IRS (znaci IRS sazna ko je koliko platio i za sta i tako sigurno kontrolisu poreklo novaca)
Pored toga ne smes da nosis vise nego 10.000€ preko granice u ili iz SRB bez da to prijavis. Verujem ti da si nosio vise, ali nije legalno i mogu da ti oduzmu te pare ako nadu.

Poslednja izmena:
Od mene su trazili da ispunim formular kad sam poslao vecu sumu u SRB iz EU takode kad sam povukao je isto bila procedura.
A sta se tice kes kupovine. U EU je to limitirano, od 500€ max u Grckoj do 15.000€ max u Polskoj. Veci iznos mora da se plati racunom.
U SADu sve vise nego $10.000 mora da se prijavi IRS, oni ce da to i tebe kontrolisu.
Pored toga ne smes da nosis vise nego 10.000€ preko granice u ili iz SRB bez da to prijavis. Verujem ti da si nosio vise, ali nije legalno i mogu da ti odusmu te pare ako nadu.
Nikada ne nosim gotovinu sa sobom kad idem na put jer se brinem da cu da izgubim. Ne znam kako je u EU nisam u toku. Jasno je da znam da 10,000 USD mora da se prijavi ako gotovinu nosis preko granice. Ja ovde pricam o stednji kuci i odneses u banku ili podigao si iz jedne banke i nosis ili cashier chek ili gotovinu u drugu banku ili ti neko dao. Sve u svemu banke po nekada za vece iznose traze da popunis formular ali ne bas revnosno ili mozda je limit veci.

Sve je pocelo tako sto je ovde na forumu receno da se prilikom kupovine nekretnina u Srbiji ne proverava poreklo novca a da se na tom toboze zapadu sve proverava. Sto iz mog iskustva nije tacno. Kada se kupuje nekretnina u US niko ne proverava poreklo novca i nema potrebe da proverava. Zato sto novac se proverava samo onog trenutka kada si ga "legalizovao" u smislu kada si ga doneo u banku a ne prilikom kupovine Lambordzinija ili stana. Sta si kupio sa novcem koji je u banci veze sa vezom nema.

Postoji samo jedno pravilo koje kaze da za stambene kredite u US ucesce mora da bude ili od plate ili od izvora u US a ako je transfer iz Srbije i da nema poreklo tog novca (na primer prodao si stan u Srb sto je ok) onda ti banka nece dati kredit. Prakticno pravilo je da novac mora da season 3 meseca na debitnom racunu ili da bude od jasnog porekla novca. Mislim da je razlog taj da ucesce za stan ne bi doslo opet iz izvora pozajmice. Ali sad da neko ide i proverava od slucaja do slucaja sve slucajeve u US apsolutno nije tacno niti ima ko vremena time da se bavi. Definitivno se za kupoprodaje nekretnina u US nista ne proverava niti ima ko kad da proverava.

Uskoro i onako ocigledno sve zemlje uvode CBDC pa se nadam da ce ova tema o tome da se zavrsi :)

Poslednja izmena:
Nikada ne nosim gotovinu sa sobom kad idem na put jer se brinem da cu da izgubim. Ne znam kako je u EU nisam u toku. Jasno je da znam da 10,000 USD mora da se prijavi ako gotovinu nosis preko granice. Ja ovde pricam o stednji kuci i odneses u banku ili podigao si iz jedne banke i nosis ili cashier chek ili gotovinu u drugu banku ili ti neko dao. Sve u svemu banke po nekada za vece iznose traze da popunis formular ali ne bas revnosno ili mozda je limit veci.

Sve je pocelo tako sto je ovde na forumu receno da se prilikom kupovine nekretnina u Srbiji ne proverava poreklo novca a da se na tom toboze zapadu sve proverava. Sto iz mog iskustva nije tacno. Kada se kupuje nekretnina u US niko ne proverava poreklo novca i nema potrebe da proverava. Zato sto novac se proverava samo onog trenutka kada si ga "legalizovao" u smislu kada si ga doneo u banku a ne da li si kupio Lambordzini ili stan. Sta si kupio sa novcem koji je u banci veze sa vezom nema.

Postoji samo jedan Zakon (koji je uveden zbog Kineza) koji kaze da za stambene kredite u US ucesce mora da bude ili od plate ili od izvora u US a ako je transfer iz Srbije i da nema poreklo tog novca (na primer prodao si stan u Srb sto je ok) onda ti banka nece dati kredit. Prakticno Zakon kaze da novac mora da season 3 meseca na debitnom racunu ili da bude od jasnog porekla novca. Ali sad da neko ide i proverava od slucaja do slucaja sve slucajeve u US apsolutno nije tacno niti ima ko vremena time da se bavi. Definitivno se za kupoprodaje nekretnina u US nista ne proverava niti ima ko kad da proverava.

Uskoro i onako ocigledno sve zemlje uvode CBDC pa se nadam da ce ova tema o tome da se zavrsi :)
Provera se izvrsi nakon prijave transakcije IRSu. To oni rade tamo kao sto to institucije rade u EU. Naravno da nece sad agencjia, advokat ili notar da te nesto pita, nije to njihov posao.

Evo, ako ja sutra kupim nov automobil u Nemackoj i saljem novac na racun nece sigurno niko od Audia da me zove i da me pita od kuda mi novac. A banka ce da prijavi transakciju, nemacka banka Nemackim institucijama i moja Austrijskim. Ja ne vidim nista od toga sta se tu desava, osim ako je njima nesto sumnjivo i mi zato salju finansijsku policiju :)

Ovde niko ne pita da mu objasnis podatke vec odakle su podaci. Koji je izvor? Link? RGZ? Nesto zvanicno?
Za tuđe tvrdnje tražiš decimalne zvanične podatke a svoje potkrepljuješ diskusijama na nekom forumu od pre 10+ godina.
Reoranizuj misli malo.

Raspričali ste se danas a niko ne pita gde je Labud i zašto ga nema već 5 dana. Dajte neki info.
Da se nije neko klizište pokrenulo podno premijuma?

HAHAHAH Dobro me nasmeja:ROFLMAO:
Tramvaj i trolebus,hhahhaha,dva najgora i najnepouzdanija izuma,koja je ljudska civilizacija izmislila.Gore od onog stomak eliminatora:LOL:
Posto nisi pratio,kakave se saobracajnice planiraju ili uskoro krecu,necu da se dzaba ponavljam.
Ja sam sam odrastao na Gornjem Voždovcu, nedaleko od te Darvinove. Tačno je da je odnos većina vlasti prema tramvaju i trolejbusu u Beogradu na dnu evropske civilizacije, ali i pored toga, srednja tržišno-upotrebna vrednost nekretnina u gravitacionoj zoni voždovačkog tramvaja je i dalje oko 20% viša nego u Jerkoviću. Za razliku od autobusa, trolejbus i tramvaj su identitetski vidovi transporta, što utiče na poslovanje. Dok se u Vojvode Stepe poslovni prostori pojavljuju i na prvom, neki put i višim spratovima, u beztramvajskom Naselju Stepa Stepanović lokali u prizemlju 10 godina nisu mogli svi da se prodaju. Beograd je infrastrukturno debelo zaostao, ne samo po saobraćajnoj infrastrukturi, nego i po sportskoj, zelenoj, komunalnoj i socijalnoj infrastrukturi.

Planirani bulevar "Nova Kumodraška" ili kako se već zove od Dušanovca do Darvinove je decenijama planiran, ali čak i da padne sa neba, drumska mreža u tom delu grada će debelo zaostajati za nekim proautomobilskim urbanizmom. Odnosno, u roku od 3-6 godina će biti hronično zagušen, i ako ne bude imao biciklističku stazu vezanu za celovitu mrežu za bezbedno bicikliranje i neku vrstu izdvojenog javnog prevoza, makar žute trake, realni efekat investicije na kvalitet života, rada i kretanja će biti nikakav.

Ali mnogo važnije, oni koji su vlast u Beogradu od 2014. godine nisu ušli ni u jedan infrastrukturni projekat koji zahteva ozbiljniju eksproprijaciju, koliko god takvi projekti mogu biti isplativi. To da ova vlast nema kapacitet da uđe u tako nešto je 100%, i jasno mi je da računaš da ovi gube vlast, i opozicija kreće u ovakav projekat. Ali da li se možeš tako lako uzdati u opoziciju? To je preveliki rizik za investiciju tipa kupiti nekretninu. Jedan profesor sa XX fakulteta (da ne bude ogovaranje, anonimno) još 1970-tih je kupio kuću u Boleču zato što je bio ubeđen da će do istog doći metro za decenijicu. U praksi, dalje od kraja Ustaničke nema ni ulice gde se može staviti normalna žuta traka. Toliko o projektima koji "uskoro kreću".

Ova tema je za tebe kao soba odjeka. Pratim šta pišeš od kako si se pojavio na forumu, nikako se ne slažem sa mnogim tvojim zaključcima. Ovo da Beograđani nemaju para da plate 3000 evra i više za kvadrat je da ti kažem - vređanje. Ako si gastos ne znači da si automatski predodređen da budeš bog i batina u Beogradu. Polako momak... ima nas Beograđana koji mogu da plate kvadrat 5000 evra i više, i to ne za garsonjeru. Chill.
Upravo tako

Karlo del Ponte

-Ako ova vlast, udje u prosirenje bulevara,teorija pada u vodu.
-Zamisli da nema projekta Nova Kumodraška?
-Nova Kumodraška,ide sigurno do Vitanovačke,to je bio uslov za gradjevinsku dozvolu,znaći biće pomereno sa mrtve tačke.
-Čak i da ne bude ništa,biće bar ono što je uradjeno,isključenje sa autoputa na Kumodrasku,posle autokamnde,a pre isključenja za Dušanovac.Bar veliko olaksanje u jednom smeru.
-Proširenje Sava Mašković je uradjeno,a krajnji cilj je izbijanje na Lastu i autoput,to će sigurno biti pre izlaza Nove Kumodraške na autoput,radovi su već trebali da počnu,tender je bio raspisan a to je već nešto,unutrašnja obilaznica jako važna za ceo taj deo grada.
https://www.beograd.rs/lat/beoinfo/...d-naselja-stepa-stepanovic-do-brace-jerkovic/

Nije sve utopija, kako izgleda iz vašeg izlaganja.Uradjeni projekti,raspisani tenderi,a nešto je i gotovo.

Poslednja izmena:

Karlo del Ponte

-Ako ova vlast, udje u prosirenje bulevara,teorija pada u vodu.
-Zamisli da nema projekta Nova Kumodraška?
-Nova Kumodraška,ide sigurno do Vitanovačke,to je bio uslov za gradjevinsku dozvolu,znaći biće pomereno sa mrtve tačke.
-Čak i da ne bude ništa,biće bar ono što je uradjeno,isključenje sa autoputa na Kumodrasku,posle autokamnde,a pre isključenja za Dušanovac.Bar veliko olaksanje u jednom smeru.
-Proširenje Sava Mašković je uradjeno,a krajnji cilj je izbijanje na Lastu i autoput,to će sigurno biti pre izlaza Nove Kumodraške na autoput,radovi su već trebali da počnu,tender je bio raspisan a to je već nešto,unutrašnja obilaznica jako važna za ceo taj deo grada.
https://www.beograd.rs/lat/beoinfo/...d-naselja-stepa-stepanovic-do-brace-jerkovic/

Nije sve utopija, kako izgleda iz vašeg izlaganja.Uradjeni projekti,raspisani tenderi,a nešto je i gotovo.
I šta čak ako baš sve to urade (a neće)? Magično će to da postane dobar kraj za život?

Magično je sve što zaobilazi kolaps na Dušanovcu i Autokomandi,ma gde se nalazio.
Dok se ta magija čeka,mnoge će terase još pasti,a sa njima i cene, svih tih kršoteka,to je bar sigurno.Ko će poslednji da se smeje,onaj u kršoteci ili,naslućuješ:D
Živim u kraju ,gde hvala bogu nemam takve kolosalne kolapse,niti ikada moram da prodjem kroz ta dva kolapsa,pa je to za mene magično mesto.

Poslednja izmena:
Beograd dobio Expo 2027:
S jedne strane dobre vesti.
S druge, sad kad poruše pola grada i zaduže se da dignu gomilu besmislenih objekata...
oh, ne.....prvo je došao Covid, pa zatim rat u Ukrajni i masovan dolazak Rusa u Beograd, sad imamo Expo 2027, još jedan od razloga koji će dežurni forumaši ponavljati kao papagaji kao objašnjenje zašto cene nepokretnosti nikako da padnu.

Ova tema je za tebe kao soba odjeka. Pratim šta pišeš od kako si se pojavio na forumu, nikako se ne slažem sa mnogim tvojim zaključcima. Ovo da Beograđani nemaju para da plate 3000 evra i više za kvadrat je da ti kažem - vređanje. Ako si gastos ne znači da si automatski predodređen da budeš bog i batina u Beogradu. Polako momak... ima nas Beograđana koji mogu da plate kvadrat 5000 evra i više, i to ne za garsonjeru. Chill.
Beogradani jednostavnu sa njihovim platama ne mogu platiti zapadne cene za kvadrat u BGu kao sto to mogu ljiudi u Becu, Berlinu i drugim zapadnim zemljama.
Nije sada relevanto da li ti ili neko drugi ovde na forumu moze. Evo, ima i u Lagos, Nigeriji dosta bogatasa koji mogu i vise od toga da plate sto ne menja cinjenicu da je Nigerija zaustala i koruptna zemlja. Lepo za tebe da mozes, ali to ne menja nista za drustvo.
Ne zanima me da li te ta cinjenica sada vredja, to je tvoj problem.

Dragi su mi ovi likovi sa foruma, fanatici i protagonisti raznih ideja i ideala. Kod njih se smalltalk pretvara uvek u njihovu opsesivnu ideju.

Npr. "Hej zdravo, danas će biti kišovito! P: Da, ali Zlatibor je na samo 2 sata od Beograda i zato bi trebalo da investiraš tamo!"

Ili "Hej jesi gledao sinoć derbi? P: Da, jesam, ali mislim da je Beograd pun starogradnje i da bi trebalo da investiraš u novogradnju jer će za 15 godina početi da ti se kruni fasada i da ti otpadne terasa."

Ulaziš u bespredmetnu raspravu sa čovekom kome je nepojmiljivo da neko u Beogradu vozi nov auto ili letuje za više od 600 EUR mesečno. 2020 je hteo da kupi stan na Vračaru, ali se razočarao jer za 2000 eur nije mogao da dobije "nešto zaista dobro". Tipičan gasterbajterski mentalitet- u svojoj matičnoj zemlji živi skromno pa onda valjda očekuje da su cene u Beogradu kao u Južnom Sudanu.
Auto mi je polovan ali solidan, 13000€ vrednost.
Letujem (ali i radim tamo remote) ovu godinu 2 meseci u Italiji i juznoj Francuskoj, iznamio sam stan u Italiji za 600€ mesecno.

Najbednije na ovoj temi je neprestano i besramno psihoanaliziranje drugih clanova.

A psihoanaliza bi zapravo imala mnogo vise da kaze o ljudima "pusti ga tipican gastarbajter", "haha nije kupio stan pre tri godine pa je sad frustriran", "nisam skoro cuo nista tuznije od da je za nekoga stan od 80 kvm 'veci'" ili "imam da platim 5000 evra kvadrat i to ne garsonjeru, chill"...

Mislim da je strucan termin "dno dna". Moderator bi trebao da reaguje na sve ovakve postove.

Ne razumem razlog ove poruke, sem da se kao seljak preko tarabe hvali - ko bre nema za kartu, daj 5. Cak necu ni seljak pod navodnike da stavim.

Vrh