Šta je novo?

Cene nekretnina

Za ove sto misle da ce cene ostati iste.

1. Usisavanje novca iz sistema
Pogledajte prilog 165050

2. FED (citaj Powell) koji je na proslom meet-u bukvalno rekao da nece spustati kamate cak na nekoliko godina iako trziste misli da ce poceti onog trenutka kada recesija u USA dodje krajem godine. U slucaju i da krenu da spustaju, nema novca kao ranije, banke ce uzimati novac od centralnih banaka ali ce teze pozajmljivati smrtnicima za biznis, stambeni stagod.
Pogledajte prilog 165051

3. @marketwatcher je postavio lep chart da cene ne padaju preko noci vec je potrebno nekoliko godina da dodju do nekog bottom-a. Stampanje novca je pocelo 2008 (ako se dobro secam), kod nas su cene padale sve do 2015 (podatak za one koji misle da ce magicno svi imati opet para za pozajmljivanje onog trenutka kada kamate krenu da padaju, pored onog uslova koji sam napisao gore).

4. Ima malo tu i @Sava Sava predvidjanja, mozda ne toliko apokalipticno ali slazem se sa njim da u trenucima kada bude tesko (cene visoke, otkazi) da ce retko ko razmisljati o stanovima i isto tako imamo i celu krizu oko politike.

Zakljucak neki moj je da ce ljudi morati da shvate realnost u kojoj zivimo sada, da onaj svet gde smo dobijali sve jeftino sada dolazi na naplatu.
Ove rasprave na mikro nivou koje se desavaju ovde vezano za cene apsolutno nicemu ne vodi, jasno se vide fundamentalne stvari koje se desavaju oko nas i imate podatke a podaci nisu bas na stranu bull-ova a jos nismo ni osetili pravu krizu jer od peek-a kamata koje centralne banke dizu treba da prodje izmedju 6-12 meseci da bi se osetilo a oni pricaju o daljim podizanjima iako se ekonomija vec urusava.
Vrlo dobra i detaljna analiza našeg kolege Anon-a. Tačno je sve što je napisao. Keš se povlači tako da i ko ga ima biće mnogo oprezniji i pažljiviji. Da li će ga ulupati u cigle ili će ga držati u banci ili nešto treće...

Mislis da je bezbedno ulupati novac u banke?
Na osnovu chart-a, depozit ide na dole. Ovo se moze resiti samo sa vecim procentom za orocenje. Slazem se sa @G.I.Joe, neko sa vecim kesom tesko da ce ulaziti u ulaganje nekretnina sada, jos ako depozit krene vise da pada, banke ce morati da urade sve sto mogu da dobiju novac od nas. Treba pratiti ovaj chart.
Ako budemo dobijali jos vesti kako banke propadaju, gubi se poverenje u iste i svi ce gledati da izvuku novac iz banaka, sto dovodi do manjeg depozita ALI Powell je rekao da ce u tim situacijama da odstampaju da bi spasili velike igrace, sto znaci da ce ljudi ostavljati novac kod njih. Isto se trenutno desava da mali pucaju sto veliki koriste da ih kupe (slika).

1687258679641.png

1687258145111.png

Fondovi, strane valute, akcije, dividende, zlato, srebro, nafta, obveznice. Zavisi, vidim da su metali aktuelni sada
Pa ukoliko gore, koliko su navedeni investicioni instrumenti bliski nekom prosecnom Srbinu iz dijaspore sa 200-300k u šteku? Banke nesigurne, inflacija topi novac, a uprkos padu cena nepokretnosti za te pare u EU ne može no podium da kupi. Naravno, jedini logican korak je da usteđevinu strovali u stan jer stan em što ima upotrebnu vrednost, em što u Svilajncu sigurno nece ostati nezapazeno da je "Bata uzeo stan u BNV".

Pa ukoliko gore, koliko su navedeni investicioni instrumenti bliski nekom prosecnom Srbinu iz dijaspore sa 200-300k u šteku? Banke nesigurne, inflacija topi novac, a uprkos padu cena nepokretnosti za te pare u EU ne može no podium da kupi. Naravno, jedini logican korak je da usteđevinu strovali u stan jer stan em što ima upotrebnu vrednost, em što u Svilajncu sigurno nece ostati nezapazeno da je "Bata uzeo stan u BNV".
Oni koji imaju ce da investiraju gde je povratak veci i sigurniji, a to necu biti nekretnine na rizicnom trzistu kad tamo gde oni zive u Evropi i Americi cene padaju i se najavljuje stalno jos dalji pad. A oni koji nemaju kes svakako ne mogu vise da kupe BNV na kredit.
Kamate u Evrozoni bar ce dostignuti nivo u Americi, znaci >5,25% a verovatno i tamo dalje ce da rastu. Ako kupis dugove drzave jos vise zaradis. To je duplo vise nego prihod od nekretnine neracunajuci toga sta ti agencija jos dodatno uzme da ti odrzava sve.
A sta je jos gore u Srbiji je da trenutno sa kupovinom nekretnine sansa je velika da si zarobio novac jer ovde sve zavisi od stranih kupaca.

Tačno tako. Kakve veze imaju akcije i fondovi i sve kad ne možeš da ih vidiš da ih pipneš da pokažeš... A i kad se kaže uzeo stan u BGu znači uspeo si. Kad kažeš "uzeo akcije" 80% će reći bu**** kocka se, a mogao je uzeti stan, zemlju ili šta god.

Tačno tako. Kakve veze imaju akcije i fondovi i sve kad ne možeš da ih vidiš da ih pipneš da pokažeš... A i kad se kaže uzeo stan u BGu znači uspeo si. Kad kažeš "uzeo akcije" 80% će reći bu**** kocka se, a mogao je uzeti stan, zemlju ili šta god.
Tako je, anomalije našeg tržišta su isključivo zbog ovih koji kompulsivno kupuju kako bi pokazali stan i da bi ispali bolji i bogatiji u tuđim očima, a i što mogu beton da opipaju. Pa kod nas uopšte ne rade zakoni ekonomije, već zakoni instinkta i podsvesnog. Dakle, tržište nekretnina da se reguliše u Palmotićevoj ili Lazi Lazareviću, nema drugog rešenja. Sada mi je jasno zašto smo mi drugačiji i zašto se kriza nikada ne preliva kod nas. Stvar je u psihologiji ovog naroda koji se ne naziva džabe nebeskim.

Oni koji imaju ce da investiraju gde je povratak veci i sigurniji, a to necu biti nekretnine na rizicnom trzistu kad tamo gde oni zive u Evropi i Americi cene padaju i se najavljuje stalno jos dalji pad. A oni koji nemaju kes svakako ne mogu vise da kupe BNV na kredit.
Kamate u Evrozoni bar ce dostignuti nivo u Americi, znaci >5,25% a verovatno i tamo dalje ce da rastu. Ako kupis dugove drzave jos vise zaradis. To je duplo vise nego prihod od nekretnine neracunajuci toga sta ti agencija jos dodatno uzme da ti odrzava sve.
A sta je jos gore u Srbiji je da trenutno sa kupovinom nekretnine sansa je velika da si zarobio novac jer ovde sve zavisi od stranih kupaca.
Ne razumem, kakve veze ima kredit sa kupovinom ljudi iz dijasore u Beogradu. Ti ljudi kupuju za keš, kako neko ko živi i radi u Austriji može da dobije kredit da kupi nepokretnost u Srbiji, nema logike?

Drugo, cela tvoja priča se svodi na to da stanove u Beogradu ne kupuju Beograđani jer cene nisu u skladu sa platama lokalnog stanovništva, već da se cene formiraju na osnovu potražnje iz inostranstva. Koliko ja znam, inostrani faktori koji kupuju po Beogradu nisu fondovi iz New Yorka i Hong Konga koji plasiraju milijarde dolara i eura, već Pera električar iz Beča, Mita stolar iz Minhena, i slično. Dakle koje to opcije sada imaju Pera i Mita da investiraju svoj novac? Njima je Beograd jedino mesto gde mogu da dobiju nešto za svojih par stotina hiljada EUR jer u Beču, Minhenu i slilno ne mogu za te pare ni podrum da kupe.

Tvoji argumenti su totalno nekoheretni i protivreče jedan drugom. Prvo kažeš stranci kupuju u Beogradu onda kažeš, ne stranci ne žele da investiraju u nestabilno tržište kao što je Beograd. Evo jednog hipotetičkog pitanja- da je jedan stranac pre tri godine investirao 250.000 EUR u stan na Vračaru, koliko bi novca do sada zaradio od aprecijacije? Znaš da u psihologiji postoji nešto što se zove "non-buyer`s remorse", u smislu da si imao priliku nešto da kupiš dok je bilo jeftino a onda da prodaš kada je skupo. Kada zaražuješ 30-40% godišnje baš te briga da li je tržište stabilno, nestabilno ili šta već.

U pravu si, ubedio si nas, zarada će biti 30 % svake godine na nekretninama u narednih 1000 godina.

To su te kvalitetne analize po kojima si poznat.

Ne razumem, kakve veze ima kredit sa kupovinom ljudi iz dijasore u Beogradu. Ti ljudi kupuju za keš, kako neko ko živi i radi u Austriji može da dobije kredit da kupi nepokretnost u Srbiji, nema logike?
A okdale im cash? :) Vidis da svi kukaju kako je tesko vani, da dok plate stan i hranu, da im ostane tek malo vise nego nama ovde.

U pravu si, ubedio si nas, zarada će biti 30 % svake godine na nekretninama u narednih 1000 godina.

To su te kvalitetne analize po kojima si poznat.
Naravno da neće biti zarada 30% svake godine narednih 300 godina, samo kažem da ne bih voleo da sam na mestu čoveka koji pre 3 godine spremio 250k EUR da kupi stan na Vračaru i onda ga je žena odgovorila od toga, pa je investirao u nešto drugo. Nego, srpski mentalitet je prisutan i u Austriji - nikad nećeš čuti našeg čoveka da kaže: "jbg, pogrešio sam, loša procena", umesto toga ovde će napisati hvala bogu pa je ovako ispalo ne bih ni želeo da sam tada kupio stan za 2000 EUR, koji sada vredi 3500 EUR po m2.

Drugo, cela tvoja priča se svodi na to da stanove u Beogradu ne kupuju Beograđani jer cene nisu u skladu sa platama lokalnog stanovništva, već da se cene formiraju na osnovu potražnje iz inostranstva. Koliko ja znam, inostrani faktori koji kupuju po Beogradu nisu fondovi iz New Yorka i Hong Konga koji plasiraju milijarde dolara i eura, već Pera električar iz Beča, Mita stolar iz Minhena, i slično. Dakle koje to opcije sada imaju Pera i Mita da investiraju svoj novac? Njima je Beograd jedino mesto gde mogu da dobiju nešto za svojih par stotina hiljada EUR jer u Beču, Minhenu i slilno ne mogu za te pare ni podrum da kupe.

Tvoji argumenti su totalno nekoheretni i protivreče jedan drugom. Prvo kažeš stranci kupuju u Beogradu onda kažeš, ne stranci ne žele da investiraju u nestabilno tržište kao što je Beograd. Evo jednog hipotetičkog pitanja- da je jedan stranac pre tri godine investirao 250.000 EUR u stan na Vračaru, koliko bi novca do sada zaradio od aprecijacije? Znaš da u psihologiji postoji nešto što se zove "non-buyer`s remorse", u smislu da si imao priliku nešto da kupiš dok je bilo jeftino a onda da prodaš kada je skupo. Kada zaražuješ 30-40% godišnje baš te briga da li je tržište stabilno, nestabilno ili šta već.
@Analitičar - Pa dijaspora ima veze. Evo ti dva razlloga.
1.) Ljudi iz dijaspore mogu legalno da uzmu kredit u Srbiji kao bilo koji zaposleni koji radi u Srbiji!! Konkretno BW nudi takvu uslugu preko Poštanske Štedionice. Uslov je da imaš ugovor na stalno u nekoj zemlji gde već radiš, i da si državljan Srbije. Tako da moguće je.

2.) Ljudi iz dijaspore mogu da uzmu kredit u svojoj državi i da kupe nekretninu van te države. E sad ako ste u EU, a kupujete u EU, onda možete malo više da pozajmite - negde do 80% vrednosti nekretnine. Ako je kupujete van EU (znači Srbija) onda možete da uzmete kredit do 60% kupovne vrednosti. Ali će vam Banka tražiti hipoteku na kuću koju imate u EU kao osiguranje i naravno visina primanja. Ukratko uzimate neku varijantu pola hipotekarni pola keš kredit. Znači kamata po sadašnjim kamatama biće oko 6-7% umesto 4,5% ako kupujete unutar EU... Što je opet u nivou stambenih kredita u Srbiji.
Tako da nije problem uzeti kredit - problem ga je vratiti. Banke vrlo lako daju kredite ako ste "dobar i platežno sposoban klijent".
Ovi krediti su uglavnom poznati kao "summer house krediti" jer su predvideli za njihove građane koji kupuju po Španiji i Grčkoj...

Prodato je ovo sve što nije zeleno i plavo od sedišta, s obzirom da je neko pustio vest koliko je karata za neki koncert prodato

Poslednja izmena:
Stavis hipoteku na svoju nekretninu u inostranstvu i taj kes ulozis, mnogo se radi kreditima u zapadu.

Tvoji argumenti su totalno nekoheretni i protivreče jedan drugom. Prvo kažeš stranci kupuju u Beogradu onda kažeš, ne stranci ne žele da investiraju u nestabilno tržište kao što je Beograd.
Ja sam dokazao vec nekoliko puta ovde da su cene u Austriji, Nemackoj, Italiji, Spaniji itd mnogo pristupacniji ljudima koji tamo zive nego Beogradjanima Beograd i sa padom cena nekretnine tamo je jos lakse kupiti tamo za taj koji ima kes. Za 200k dobijes 50-60m2 u Becu, Nici, Barceloni, Veneciji, Trstu, Berlinu u dobrom kraju.
Jedini ovde koji je nekoherentan si ti jer tvrdis da cene u zapadu padaju a istovremeno je teze kupiti nesto tamo za nekoga ko ima par stotina hiljada evra. Ocigledno siris propagandu.
Trziste ovde zivi od stranaca i to u glavnom od zapada. Zapad je u recesiji, znaci dijaspora je u recesiji i ima manje da trosi. A kamate su visoke, rastu i tesko je doci do kredita. Pre si dobijo kad si zaposlen sa platom 2000€ kredit 400.000€ bez problema. Pre m2 u BGu bio 25% nekih A lokacija u zapadu, sad je 80%, u nekim slucajevima cak i skuplji.
Sad mi objasni kako je moguce da dijaspora vidi bolji deal u BGu nego u Becu, Berlinu ili Barceloni kad razlika u ceni nije vise velika a infrastruktura, odrzavanost zgrada i prilike da se zaposlis su visestruko bolji tamo?
Evo, ja cu licno narednih 2-3 godine uzeti u glavnom debelu kamatu u Austriji i kupiti posle mnogo jeftino kad procenim da su cene dostigli dno gde opet u glavnom Beogradjani kupuju nekretnine. Mislim da cemo videti -50% u BGu, i znacajno vise ako nedaj Boze Evropska Unija nam uvede sankcije.
Evo jednog hipotetičkog pitanja- da je jedan stranac pre tri godine investirao 250.000 EUR u stan na Vračaru, koliko bi novca do sada zaradio od aprecijacije? Znaš da u psihologiji postoji nešto što se zove "non-buyer`s remorse", u smislu da si imao priliku nešto da kupiš dok je bilo jeftino a onda da prodaš kada je skupo. Kada zaražuješ 30-40% godišnje baš te briga da li je tržište stabilno, nestabilno ili šta već.
Verovatno nista jer nije kupio da proda nego da ga koristi. Sta da bi stranac investirao pre 5 godine u Teslu? Ili sta da bi investirao u proizvodnju krompira? Ja podrzavam da volis da se bavis amaterskom psihologijom ali nije relevanto za ovu temu.

Poslednja izmena:
Barcelona, Nica B lokacija, kupite A lokaciju Zlatibor. BG nekretnine nisu nikada pali u vrednosti i nije ni moguce, BG duplo jaci od Beca i 3 puta jaci od Zürich. Kupite kuce na selo i ulozite u njih u nadi da ih sutra mozete prodati za milion € -> to je samo mali deo toga sto sam ja ovde video.
Naravno su ovde ljiudi aktivni koji imaju veze sa investitorima, agencijama itd.
A u sustini ovo trziste je plitko i skoro totalno umereno ka strancima po nekom kolonijalnom modelom. Prosecni Beogradjani nemaju kupovnu moc da kupe bilo nesto u Beogradu. Kako sa platom 500-600€ i kvadrat koji kosta u nekom propalom commie blokom 3000€/m2?

I nastavi cu i dalje kao pokvarena ploca ;D
Barcelona, Nica B lokacija, kupite A lokaciju Zlatibor. BG nekretnine nisu nikada pali u vrednosti i nije ni moguce, BG duplo jaci od Beca i 3 puta jaci od Zürich. Kupite kuce na selo i ulozite u njih u nadi da ih sutra mozete prodati za milion € -> to je samo mali deo toga sto sam ja ovde video.
Naravno su ovde ljiudi aktivni koji imaju veze sa investitorima, agencijama itd.
A u sustini ovo trziste je plitko i skoro totalno umereno ka strancima po nekom kolonijalnom modelom. Prosecni Beogradjani nemaju kupovnu moc da kupe bilo nesto u Beogradu. Kako sa platom 500-600€ i kvadrat koji kosta u nekom propalom commie blokom 3000€/m2?

I nastavi cu i dalje kao pokvarena ploca ;D
Ne znam bas da li je prosecna plata u Beogradu ovako niska.Znam samo da ima mnogo ljudi (bar u mom okruženju) koji imaju ozbiljan novac i raspoloženi su da ih ulože u nekretnine.Medjutim,cene su bas otišle i ponuda je nikakva.
U svakom slučaju ,zemljače,ako padnu cene u Beču,ti nas obavesti.Nivelisacemo ih mi iz Beograda, kao sto smo po Solunu i Trstu

Sta znam, BG ima Zlatibor na samo 2.5 sata, dok od Beca do Zlatibora ima bas mnogo da se cima. Ne verujem da ce beogradjani kupovati nesto puno po Becu zbog toga.

Stavis hipoteku na svoju nekretninu u inostranstvu i taj kes ulozis, mnogo se radi kreditima u zapadu.

Ja sam dokazao vec nekoliko puta ovde da su cene u Austriji, Nemackoj, Italiji, Spaniji itd mnogo pristupacniji ljudima koji tamo zive nego Beogradjanima Beograd i sa padom cena nekretnine tamo je jos lakse kupiti tamo za taj koji ima kes. Za 200k dobijes 50-60m2 u Becu, Nici, Barceloni, Veneciji, Trstu, Berlinu u dobrom kraju.
Jedini ovde koji je nekoherentan si ti jer tvrdis da cene u zapadu padaju a istovremeno je teze kupiti nesto tamo za nekoga ko ima par stotina hiljada evra. Ocigledno siris propagandu.
Trziste ovde zivi od stranaca i to u glavnom od zapada. Zapad je u recesiji, znaci dijaspora je u recesiji i ima manje da trosi. A kamate su visoke, rastu i tesko je doci do kredita. Pre si dobijo kad si zaposlen sa platom 2000€ kredit 400.000€ bez problema. Pre m2 u BGu bio 25% nekih A lokacija u zapadu, sad je 80%, u nekim slucajevima cak i skuplji.
Sad mi objasni kako je moguce da dijaspora vidi bolji deal u BGu nego u Becu, Berlinu ili Barceloni kad razlika u ceni nije vise velika a infrastruktura, odrzavanost zgrada i prilike da se zaposlis su visestruko bolji tamo?
Evo, ja cu licno narednih 2-3 godine uzeti u glavnom debelu kamatu u Austriji i kupiti posle mnogo jeftino kad procenim da su cene dostigli dno gde opet u glavnom Beogradjani kupuju nekretnine. Mislim da cemo videti -50% u BGu, i znacajno vise ako nedaj Boze Evropska Unija nam uvede sankcije.

Verovatno nista jer nije kupio da proda nego da ga koristi. Sta da bi stranac investirao pre 5 godine u Teslu? Ili sta da bi investirao u proizvodnju krompira? Ja podrzavam da volis da se bavis amaterskom psihologijom ali nije relevanto za ovu temu.
A zašto onda ljudi iz Austrije uopšte kupuju stanove u Beogradu, ako mogu da žive u Nici, Trstu, Barseloni i svim tim krasnim gradovima za koje tvrdiš da su mnogo ugodniji za život, a još i jeftiniji od Beograda? Zašto si ti razmatrao da živiš u Beogradu 2020. godine? Dopada ti se arhitektura, infrastruktura i čist vazduh ovde? Svi gasterbajteri koji pokupovaše pola Vračara su glupi, jedino ti pametan pa čekaš da cene padnu na "realne" vrednosti.

Vrh