Šta je novo?

Cene nekretnina

A zašto onda ljudi iz Austrije uopšte kupuju stanove u Beogradu, ako mogu da žive u Nici, Trstu, Barseloni i svim tim krasnim gradovima za koje tvrdiš da su mnogo ugodniji za život, a još i jeftiniji od Beograda? Zašto si ti razmatrao da živiš u Beogradu 2020. godine? Dopada ti se arhitektura, infrastruktura i čist vazduh ovde? Svi gasterbajteri koji pokupovaše pola Vračara su glupi, jedino ti pametan pa čekaš da cene padnu na "realne" vrednosti.
Zato sto je bilo mnogo jeftino, od prilike 25-35% cene Beca/Barcelone/Nice. Mislis da tu postoji neka velika filozofija ili psihologija? Cena A vs cena B i svako za sebe odluci sta je povolnije.
A sad nije vise ogromna razlika u ceni, ne vidim kako BG moze po slicnoj ceni da konkurise. Mora da sledi veliki pad ovde ili veliki skok cene tamo. A cene definitivno su vec pali tamo i najavljuje se dalji pad tako da nece moci ta imbalansa dugo postojati ni ovde. (Stalno ljudi ovde objasne kako nekretnine navodno zastite od inflacije, kako onda svuda padaju cene nekretnine po Evropi? Smesno)
Nikada u zivotu nebih platio slicnu cenu za m2 ovde kao u nekoj bogatoj Evropskoj metropoli, nebi ni da bi ziveo u BGu. Moras du budes izuzetno inteligentan da platis zapadne cene ovde.

Poslednja izmena:
Mogu da pričaju da će kvadrat poskupeti, mogu da puštaju vesti da je manjak stanova na tržištu...para nema i biće ih sve manje. Ranije sam pisao o tome da će keš biti tražen, ali ste slušali druge koji su tvrdili da je bolje ulupati pare u beton, da ih ne pojede inflacija. Pametno su to smislili, uzeli vam sve pare, a uskoro će vam totalno i obezvrediti te kupljene nekretnine, a potom će vam ih i oduzeti.

Aktivno kupujem stan već par godina - problem je bio kad su cene bile niže, inventar tj. ponuda je bila nikakva. Stanovi jako loši, na lošoj lokaciji. Ono što je dobro je odlazilo bukvalno za par sati. Eventualno se nađe nešto sa OK okvirima

Sa druge strane, danas su cene pale oko 10-20% za iste stanove koje sam gledao zimus koji su ostali neprodati. U Los Anđelesu, koje je ludo tržište za nekretnine zbog gomile okolnosti, su cene pale otprilike isto toliko.

Kredit u PŠ je jako povoljan, mnogo povoljniji od bilo kog kredita u Americi. ALI - danas u Americi možeš da uzmeš obveznice (I-bonds) sa returnom 6.87%. U banci možeš, bez oročenja da imaš 5%. Stan u Beogradu se isplati ako ga izdaš, i to jedva - taman pokriva ratu. Return je ništa, znači samo gledaš eventualni skok cene nekretnina. To dosta zavisi od političke situacije, koja trenutno nije baš najbolja.

Pozdrav iz dijaspore.

Zato sto je bilo mnogo jeftino, od prilike 25-35% cene Beca/Barcelone/Nice. Mislis da tu postoji neka velika filozofija ili psihologija? Cena A vs cena B i svako za sebe odluci sta je povolnije.
A sad nije vise ogromna razlika u ceni, ne vidim kako BG moze po slicnoj ceni da konkurise. Mora da sledi veliki pad ovde ili veliki skok cene tamo. A cene definitivno su vec pali tamo i najavljuje se dalji pad tako da nece moci ta imbalansa dugo postojati ni ovde. (Stalno ljudi ovde objasne kako nekretnine navodno zastite od inflacije, kako onda svuda padaju cene nekretnine po Evropi? Smesno)
Nikada u zivotu nebih platio slicnu cenu za m2 ovde kao u nekoj bogatoj Evropskoj metropoli, nebi ni da bi ziveo u BGu. Moras du budes izuzetno inteligentan da platis zapadne cene ovde.
Kome je bilo mnogo jeftino da kupi stan? Pa ti si pisao da je 2020. kvadrat na Vračaru koštao 2000 eur I da je to bilo mnogo skupo. Ako je tebi skupo, očigledno se mnogi ne bi složili sa tobom jer svake godine se prodavalo sve više stanova, a prošla godina je bila rekordna po prometu stanova u Beogradu. Ko je kupovao sve te stanove, lokalni ljudi sa platom od 600 eur ili dijaspora? zašto ljudi iz dijaspore troše 3000- 4000 eur na stan u Beogradu, ako mogu za te pare da kupe stan u Barseloni, Nici i itd. Ili ljudi ipak vole da imaju nešto u Beogradu ;)

Nisam ja rekao da "svuda u EU padaju cene stanova" Pada Beč, Stokholm, gradovi u Nemačkoj....ne padaju cene u Splitu, Dubrovniku niti bilo gde na hrvatskoj obali i mnogo su više cene u HR nego u Trstu ili Nici, ako već govorimo o gradovima na moru. Zato tamo ne može da priušti da kupi bilo ko.

Poslednja izmena:
Za 10 godina,neće biti tog čoveka, koji će hteti stan bez parking mesta,fasadu ispod koje treba nositi šlem ,i terasu ,gde ti život visi o koncu.Takvih jednostavno neće biti.
Za 10 godina, biće višak stanova,rente će biti slabe,vredeće samo kvalitetna novogradnja, sa parking mestom,koja nije okružena sklepotinama, iz kojih se vije diim lokalnih pretapača bakra.

West će i za 10 godina biti novogradnja,kršoteke iz 70-tih,kupovaće samo oni,koji žele ta naplate polisu osiguranja,od pada terase,lifta,fasade i plafona.

Za 10 godina,biće kvalitetnije gradnje,nego što je to bilo do sada, a sve te kršoteke,biće u još gorem stanju.

Zasto bi bilo kvalitetnije gradnje za 10 god? BNV je dokazao da kvalitet ljudima nije bitan, da su za ispucale demit solitere spremni da daju 4k i vise po m2 i to u izgradnji.

Oni če svakako biti u problemu ,kada im padne renta.
Sada su im samo pare od rente u glavi,ništa ih drugo ne zanima.
Kada generalno padne renta,a to će biti vrlo brzo,da vidiš kako će se gledati kvalitet.

Poslednja izmena:
West će i za 10 godina biti novogradnja,kršoteke iz 70-tih,kupovaće samo oni,koji žele ta naplate polisu osiguranja,od pada terase,lifta,fasade i plafona.
Biće novogradnja,ali ni za 10 godina neće imati školu,vrtic,normalan park,terene za sportove…Ali zato ima pod prozorom spoljni i unutrašnji saobracajna prsten,voz koji prolazi kroz terasu i onu privatnu školu za koji ne znaš da li je odmorište na autoputu ili benzinska pumpa.

Pišem generalno,ne mogu da opišem svaku situaciju,ali kada kažem, kupujte dobre lokacije sa kvalitetnom gradnjom,onda se zna šta to znači.
I još nešto,kupujte lokacije,za koje se zna, da će vremenom vredeti više,ako se planira neko sređivanje,nešto značajno ,što će kasnije podići cenu.
Dobru lokaciju, sa dobrom gradnjom,kupite sada,ne čekajte ništa.

Poslednja izmena:
Hoce li jendek na vozdovcu kod potoka vredeti vise u novijoj srspskoj buducnosti zna li se sta?

Kome je bilo mnogo jeftino da kupi stan? Pa ti si pisao da je 2020. kvadrat na Vračaru koštao 2000 eur I da je to bilo mnogo skupo. Ako je tebi skupo, očigledno se mnogi ne bi složili sa tobom jer svake godine se prodavalo sve više stanova, a prošla godina je bila rekordna po prometu stanova u Beogradu. Ko je kupovao sve te stanove, lokalni ljudi sa platom od 600 eur ili dijaspora? zašto ljudi iz dijaspore troše 3000- 4000 eur na stan u Beogradu, ako mogu za te pare da kupe stan u Barseloni, Nici i itd. Ili ljudi ipak vole da imaju nešto u Beogradu ;)
2000€ prosek u Vracaru tada, znaci bile su i dosta za 1500€ i ispod, a da ne pricamo o ostalih dela BGa. Ali vecina je bila krs, da li je bilo jeftino ili skupo. Svakako tada je bilo jos jedva okej cena sa ekonomijom u rastu, jeftini krediti gde ti daju stotine hiljade evra ili dolara za kamatu ispod 0.8%. A danas se nikako ne isplati, gubis pare i zarobis ih za narednih 10 godina.
Nisam ja rekao da "svuda u EU padaju cene stanova" Pada Beč, Stokholm, gradovi u Nemačkoj....ne padaju cene u Splitu, Dubrovniku niti bilo gde na hrvatskoj obali i mnogo su više cene u HR nego u Trstu ili Nici, ako već govorimo o gradovima na moru. Zato tamo ne može da priušti da kupi bilo ko.
Da, da, u tvojoj alternativnoj stvarnosti skoro nigde na svetu ne padaju cene nekretnine i ako je EU u recesiji i bukvalno svuda cene padaju. HR ce da ih izvuce, uvek su bili neki veliki faktor u evropskoj ekonomiji :ROFLMAO:

Hoce li jendek na vozdovcu kod potoka vredeti vise u novijoj srspskoj buducnosti zna li se sta?
Naravno.
Nova Kumodraška će se graditi paraleno sa gradnjom.Odnosno njem prvi deo.
Kada se kasnije,nastavi preko autoputa, do Ustaničke,lokacija će vredeti više.
Lokacija će takođe vredeti više,kada se napravi produžetak do Laste i autoputa.
Lokacija će uskoro vredeti nešto malo više,kada se pusti završen deo, od autoputa do Kumodraške.
Zbog Nove Kumodraške, i još novogradnji u neposrednoj blizini,a zajedno sa uređenjem zemljišta, jendeka neće biti,u formi kakav je danas.
Kao što vidiš,ima puno toga ,što če malo po malo,povećavati vrednost u narednim godinama.
Danas je jedna cena,neuređen prostor,nema internih saobraćajnica,a kada se sve to sredi,vredeće više.

Poslednja izmena:
Za cenu od 2.200-2.300 evra ,kolika je bila na početku,čak i za najmanje kvadrature,na odličnim spratovima ,sigurno DA.
O sadržajima da i ne govorim,tamo samo jedna zgrada na BNV,ima te sadžaje,ali ne sve,plus odnos 600 garaža na 300 stanova.
Kada bude pala BNV cena rente,zbog ogromne ponude,odnos cena-renta,biće katastrofalan,plus na sve to,samo mali broj zgrada ima dobru lokaciju,ostatak su loše lokcije.
Kada krene renta na dan,oni koji budu živeli u zgradi,biće kao da su u azilu.
O podzemnim vodama u garaži,iluzorno je pisati,to će biti nerešiv problem,jer zgrade nisu kvalitetno građene,shodno ceni kvadrata,a u takvoj blizini rečnog korita.

Poslednja izmena:
Mislim da nije problem poznavati nekoga ko "moze" da kupi nego da li zeli toliko da plati za tu vrstu nekretnine.
Ta cifra nije toliko ne znam koliko nenormalna kao recimo Penthouse u BW Rivijera za 8M. Opet verovatno zavisi od percepcije. Svakako licno poznajem bas dosta osoba koje "mogu" to da plate ali po meni osim ako ne nadju nekoga ko bas zeli taj kraj ne verujem da ce lako naci kupca. Najrealnije je neki stariji par iz dijaspore koji hoce da se penzionise u Srbiji (da ima takvih).

Trenutne starudije od kuca po Srbiji ce jednog dana (kad tad) da se remodeluju i da pocnu da se prave nesto u onom stilu sto ce biti dosta privlacnije ali ce biti skupo kao taj primer. Zato sam misljenja da nije lose posedovati neku stariju kucu za svaki slucaj :) i ako sam ja gradski fazon ipak treba malo i diversifikacije :)
Slazem se za posedovanje kuce ako imas dovoljno viska kesa. Nego, mene interesuje sta rade te osobe koje poznajes da "mogu" da plate te cene? Pitam posto ocigledno treba da menjam profesiju kad ne mogu ni nekretninu od 250000 eura da kupim (koliko sad kosta nesto sto bi mi bilo super). (Ne salim se) Samo me interesuje koji je to biznis koji moze da donese finu lovu u ova (po nekima da a nekima ne) teska i nestabilna vremena?

Slazem se za posedovanje kuce ako imas dovoljno viska kesa. Nego, mene interesuje sta rade te osobe koje poznajes da "mogu" da plate te cene? Pitam posto ocigledno treba da menjam profesiju kad ne mogu ni nekretninu od 250000 eura da kupim (koliko sad kosta nesto sto bi mi bilo super). (Ne salim se) Samo me interesuje koji je to biznis koji moze da donese finu lovu u ova (po nekima da a nekima ne) teska i nestabilna vremena?
Nasledno bogatstvo :)

Naravno.
Nova Kumodraška će se graditi paraleno sa gradnjom.Odnosno njem prvi deo.
Kada se kasnije,nastavi preko autoputa, do Ustaničke,lokacija će vredeti više.
Lokacija će takođe vredeti više,kada se napravi produžetak do Laste i autoputa.
Lokacija će uskoro vredeti nešto malo više,kada se pusti završen deo, od autoputa do Kumodraške.
Zbog Nove Kumodraške, i još novogradnji u neposrednoj blizini,a zajedno sa uređenjem zemljišta, jendeka neće biti,u formi kakav je danas.
Kao što vidiš,ima puno toga ,što če malo po malo,povećavati vrednost u narednim godinama.
Danas je jedna cena,neuređen prostor,nema internih saobraćajnica,a kada se sve to sredi,vredeće više.

To beše u jajincima ili kumodraž? Premium lokacija.

Sada nije premijum lokacija ali ce biti od nove godine, zato treba da kupis sada po ovim bagetela cenama pa da dogodine prodas po 8k. Plus ima po bazen na svakih 300 stanova.

Dobra lokacija, kvalitetna gradnja, komplet namesten i sa parking mestom, sto bi rekao @vladanet za 10 godina niko nece hteti stan bez parking mesta, kupujte sad ne cekajte da jos padne cena 🤣
IMG_20230620_233234.jpgIMG_20230620_233301.jpg

Evo ti realno.

Mi u Beogradu vec danas imamo millionaire row i ako ga tako jos uvek ne zovu.
Promenada izmedju Brankovog mosta i Gazele ce biti millionaire row.

Skoro 90% stanova koji gledaju ka reci BW Residences, BW Terraces, BW Rivijera, Kula Beograd, Ova nova zgrada gde je W Residences su preko 1M ili blizu.
Najverovatnije 90% njih koji tu imaju nekretnine (nebitno da li tu zive ili ne) su verovatno networth 1M+.

Najcesce ljudi koji to mogu da plate su
1.) Biznismeni (vlasnici ili suvlasnici firmi)
2.) Osobe koje trguju na berzi
3.) Influenceri ili ljudi koji zaradjuju od marketinga
4.) Dijaspora (veliki deo). Znaci rade u inostranstvu u dobrim firmama (1-2% dijaspore ili imaju svoje biznise u inostranstvu). Ne misli se tu na peru molera.
5.) Estrada i medijske licnosti (mali broj ali su vrlo vidljivi zbog popularnosti).
6.) Sportisti (solidan broj)
7.) Stranci (ima ih neki broj ali se ne eksponiraju previse).
8.) Nasledstva i stara imovina koju su prodali pa presli u tako nesto (tipa zemlju ili nesto)
9.) Razne neke cudne situacije (ukenjalo ga par puta na preprodajama nekretnina ili recimo neka igra, prodao startup ili tako nesto)

E sad u onih 10% ima i padobranaca.
Na primer nekog je ukenjalo i kupio je neki mali stan u BW Residences na samom pocetku kada je to kostalo 180-200k a i dalje radi negde kao zaposleni :)
(ima jedan kuka non stop kako mu je skupo odrzavanje zgrade) :) To je sve anomalija i to ce vremenom da se istisne i da odu odatle. Cim m2 predje 10-15k.

Znaci u principu ljudi koji tu zive + Senjak, Dedinje nisu neko radi negde pa od toga da kupuje stan ili onu kucu.
Kad razmislis neki od ovih navedenih su potencijalni kupci za onu kucu (na primer biznismeni da mogu da odmore glavu malo od buke vikenodom a isto vazi i za ove na berzi, influenceri da se loze, dijaspora vec navikla uglavnom da zivi tako, estrada da se sakrije od pogleda, sportisti vise vole kad ima dosta mesta da protegnu noge itd itd).

Sve u svemu pusti te price da tu drogosi peru pare. Oni ako peru pare peru neku sicu, bukvalno socijala. Pa cuvenom Velji nasli 40k eura ili tako nesto.
Influenceri danas sa tim parama setaju po gradu da se loze, da li to njih pali ili njihove gledaoce ne znam. (ne kazem da je normalno ali samo iznosim cinjenicu).

@miki021 nadam se da si zadovoljan mojim odgovorom :)

Poslednja izmena:
Vrh