Analitičar
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 25.09.2022.
- Pohvaljen
- 2.307
Da li je prinos rente od 3, 5 ili 10 stanova u Beogradu ekonomski isplativ u odnosu na kapital potreban da kupiš te stanove? Ja bih rekao i ne baš- istorijski godišnji prinos na berzi je 8% i to je potpuno pasivno ulaganje. Ako imaš 3, 5 ili 10 stanova pod rentom njima opet na neki način moraš "se baviš", a potpuno je nemoguće očekivati i bez poreza da se dobaci do 8% godišnjeg prinosa.Super navijam da to bude tako, ne vidim da je moguće ali ajde maštajmo o tome
Danas ima mnogo para koje su u ilegali, mnogo više nego pre 10 god. Dobar deo tih para završava u nekretninama, sama činjenica da keš kupovina toliko dominira. Pogledaj pre 10god koji % su bili kreditni kupci a koji su danas.
Još jedan parametar koji kvari ovo maštanje je da nema poreza na izdavanje, rentaš 2-3-5-10 stanova a ne plaćaš porez na prihod (ok imaš godišnji ali relativno su to mali iznosi da te obeshrabri da se time baviš). Zamisli da u Nemačkoj imaš granu nekog biznisa gde ne postoji porez na prihod ili u USA pa ljudi bi se samo time bavili.
Dobrih placeva je sve manje i manje, i biće ih sve manje i manje i to nikako ne može ići u prilog smanjenu cena nekretnina. Pre 10god je bilo prilično više udžerica koje su sravnjavane sa zemljom i na njihovim mestima nicale zgrade.
Ja sam zakupac poslovnog prostora, zakon kaže da zakupodavac mora da plaća predmetni porez. u stvarnosti ja dobijam fakturu na kojoj se obračunava PDV koji ide na moj teret. Tako da, čak i kada bi se recimo poštovao zakon da zakupodavac koji je fizičko lice mora da plaća stan koji izdaje nekome, taj zakupodavac bi podigao rentu i prebacio trošak na zakupca. Problem sa stanovima je što su skupi a lokalna kupovna moć jako niska, tako da nema matematike gde može od rente stanova da se značajnije zaradi.