Šta je novo?

Cene nekretnina

Na Zlatiboru nema fensi plastike, samo Standard stiropor, fensi plastika je više obeležje Vračara...

Ali još ne mogu da poverujem da je u Aprilu Zlatibor po prodaji novogradnje izbio na drugo mesto iza Beograda...izjednačio se sa najjačom beogradskom opštinom Zvezdarom. Nestvarno!
Beograd 484 (Zvezdara 104)
Zlatibor 101
Novi Sad 71

Poslednja izmena:
Hoće li biti neke recesije? Šta kaže struka? Malo malo pa čujem otpuštanja u svom okruženju.

Hoće li biti neke recesije? Šta kaže struka? Malo malo pa čujem otpuštanja u svom okruženju.
Mogu da potvrdim da u IT-u ima otpustanja. Barem u mojoj firmi je bilo nekih otpustanja, a u planu su i dodatna otpustanja. Nije to neki veliki broj u pitanju, mozda 5% zaposlenih barem u mojoj firmi, ali zaposljavanja su trenutno prakticno zaustavljena.

Poslednja izmena:
U IT-u je uvek bilo otpuštanja, da nije ove situacije i hajpa, uopšte se ne bi pričalo o tome... Sada je samo razlike jer je zapošljavanje novih ljudi dosta opreznije, a ranije se zapošljavalo "na veliko".
Od kad znam za sebe u ovoj industriji, sada već 2 decenije, oduvek je bilo otpuštanja kada pukne neki veliki klijent i najčešće se to dešavalo kod outsourcing firmi koje su poslovanje bazirali na 1-3 klijenta
Ali ne primećujem da je neko u IT-u nezaposlen, još uvek je dobra potražnja za kvalitetnim IT radnicima.
Znam neke veće firme koje su otpustile veliki broj radnika, ali ponovo - dešavalo se i dešavaće se to uvek...

Ima otpustanja i ima ljudi na benchu. Deo je posledica automatizacije, jedan deo je posledica izgubljenih
ugovora zbog stanja u US a jedan deo je usporavanje tech industrije zbog rasta kamata. Ono sto se desava jedni gube zaposlene a drugi to pokupe sa trzista ali je dosta sporije.

Šta je tačno nestvarno? Koliko se gradi(lo) po svakoj pojedinačnoj opštini u Srbiji?

A još da ne ulazimo u strukturu i cene tih novogradnji i zašto je Zvezdara najprodavanija u Beogradu (čitaj Mirijevo 4, t.j. Lešće, ali daleko od 5k po m2, kao i Cvetanova ćuprija).

Na ovoj temi samo brojke izvučene iz konteksta, vazda.

Ali evo, ako će ti biti lakše, nisi se zaje*******ao za kupovinu na Zlatiboru iz mnogo uglova.

Na Zlatiboru nema fensi plastike, samo Standard stiropor, fensi plastika je više obeležje Vračara...

Ali još ne mogu da poverujem da je u Aprilu Zlatibor po prodaji novogradnje izbio na drugo mesto iza Beograda...izjednačio se sa najjačom beogradskom opštinom Zvezdarom. Nestvarno!
Beograd 484 (Zvezdara 104)
Zlatibor 101
Novi Sad

Poslednja izmena:
Ima otpustanja i ima ljudi na benchu. Deo je posledica automatizacije, jedan deo je posledica izgubljenih
ugovora zbog stanja u US a jedan deo je usporavanje tech industrije zbog rasta kamata. Ono sto se desava jedni gube zaposlene a drugi to pokupe sa trzista ali je dosta sporije.
Ima, ali biće krize kada ti koji se otpuste ne mogu da nađu posao. Kada znaš ljude koji su stvarno stručnjaci u nekoj oblasti u IT-u i kada oni imaju poteškoća.
Za sada to ne vidim, tražnje i dalje ima - a do kada, videćemo. Iako kod nas krize dolaze sa zakašnjenjem, ovo ne važi za IT industriju, naročito na onaj deo koji se oslanja na inostranstvo

Cisto da se zna da i Nis ima konja za trku, m2 prodat za 8.211 evra :)
1684238019540.png

Inace, rec je o stanu u kuci, ali ko zna lokaciju kuce zna da je time prakticno kupljen plac na kome ja mislim da je zgrada jos malo pa zavrsena, ili je u pitanju plac pored gde ce mozda krenuti gradnja.

U toj ulici ima dosta kuca za rusenje i lokala, tako da nisam siguran, a i ne verujem da bi se lokal vodio kao stan, a i lokal sigurno ne moze da vredi toliko, nego barem 3-4 puta manje u najboljem slucaju. Nego se tu prave zgrade, pa je verovatno sve to deo te neke price oko otkupa placeva.

Nema dalje, agenti su iscedili suvu drenovinu i sada, kada je pad prometa, plaču kako nemaju šta da jedu jer niko neće više da kupuje. Sada vuku prodavce za rukav, iste one koje su ložili da dižu cene, iste one agencije koje koje su se otimale oko istih stanova obećavajući da mogu da ga prodaju za više nego druga agencija. Sada sebe proklinju što su to radili jer besplatnih para više nema, a sve ovce su odavno već ošišane. Ovi što bi da povezuju prodaju i kupovinu u agoniji gledaju kako da izvedu to da prodaju za mnogo, a zatim kupe za mnogo više. Situacija "mrtvog čvora" trenutno na tržištu. A mrtvi čvor se ne odvezuje, on samo može da se seče.

Pa evo ovde "strucnjaci" kazu da je rast ceo prvi kvartal ove godine u odnosu na kvartal prosle godine

Cak kazu dusmani od pada nista, samo stagnacija.

"Takođe ističe da je u poslednje tri godine promet na tržištu nekretnina povećan za 90 odsto."

Dobar pravac razmišljanja, ali i to je nedovoljno široko. Za naše tržište jedini lek je standardizovani rejting zgrade / stana, koja boduje mikrolokaciju, kvalitet gradnje, energetski pasoš, spratnost, osvetljenost...
To sam i mislio, uz možda još neke faktore

Šta je tačno nestvarno? Koliko se gradi(lo) po svakoj pojedinačnoj opštini u Srbiji?

A još da ne ulazimo u strukturu i cene tih novogradnji i zašto je Zvezdara najprodavanija u Beogradu (čitaj Mirijevo 4, t.j. Lešće, ali daleko od 5k po m2, kao i Cvetanova ćuprija).

Na ovoj temi samo brojke izvučene iz konteksta, vazda.

Ali evo, ako će ti biti lakše, nisi se zaje*******ao za kupovinu na Zlatiboru iz mnogo uglova.

Meni deluje nestvarno da je NS pao na treće mesto. Nemam informaciju koliko se gradi po opštinama, jel imaš ti? Ali svakako mislim da ovaj pad u izgradnji treba iskoristiti
da se gradi više Premijum objekata, jer će taj bolji odnos definitivno uticati na uravnoteženje (čitaj: normalizaciju) cena u Standard ponudi...bar dok se ne formiraju ti rejtinzi...

Da, znam da se nisam zeznuo, dovoljno dugo "visim" po Zlatiboru i znam kakvi sve sadržaji i infrastruktura se spremaju u budućnosti. Ako ćemo samo investiciono, veoma veoma je likvidan!

AKo ti je baza 100, pa se poveca za 90%, dovoljno je da padne 47% da bi se vratilo na pocetnih 100, a vec je palo tih 30-40%.

To što je palo je kombinacija investicionih nekretnina i kreditnih kupaca koji su ispali sa tržišta zbog rasta cene kredita. Znači da u praksi se verovatno tržište balansira, imali smo ogroman skok cena i sada će malo da padnu dok se ponuda i tražnja ne nađu na nekoj tački, ali će rezultat ostati viša prosečna cena nego što je bila pre 3 godine svakako...

Sad je bolje pitanje ne da li će cene pasti u dovoljnoj meri (verovatno i neće), već da li će prosečna primanja stanovništva rasti u budućem periodu dovoljno da isprate inflaciju? Ili će to ostati neto gubitak za stanovništvo...

Pa evo ovde "strucnjaci" kazu da je rast ceo prvi kvartal ove godine u odnosu na kvartal prosle godine

Cak kazu dusmani od pada nista, samo stagnacija.

"Takođe ističe da je u poslednje tri godine promet na tržištu nekretnina povećan za 90 odsto."

Ako smem da malo uprostim stvar. Sudeći po padu ugovora većina kupaca je uzela pauzu (osim Pančeva i Zlatibora) i čeka dalje dešavanje, što na frontu, sa inflacijom, Wall Street-u, Korpi najvažnijih valuta, opštem zdravstvenom stanju "pacijenta" zvanog svetska ekonomija ;) itd itd
Od činjenica imamo da tzv "zapad" ulaže i svakodnevno odobrava nova i nova finansijska sredstva za kupovinu naoružanja, na nedeljnom nivou uvodi sankcije i u neku ruku sam sebi seče
granu preko koje je do sada dobijao obilje jeftine energije, nafte, gasa itd. Imao je i značajno tržište od 150 miliona ljudi koje je izgubio (Mercedes je recimo tek prošlog meseca prodao svoj biznis u rusiji), ako se ne varam Rajfajzen je još prisutan itd. Ako nisu zaradili te pare za rat onda mora da štampaju da bi održali nivo života, inače standard ide dole a ljudi na ulice (što se već može videti po mnogim zapadnim gradovima)
Nemoguće je da Nemačka, Francuska, Italija i druge jače zemlje EU značajno ne osete posledice ovakve, po meni ekonomski samoubistvene akcije. Dedolarizacija je takođe u toku, neko spominje novu valutu zvanu BRICS, očekuje se avgust i samit kada će saopštiti vesti o tome. Hoću da kažem da rat košta i "zapad". Neke banke su već počele da pucaju, neke se ljuljaju, trenutno se "krpi" situacija, dokle će videćemo.
U takvim okolnostima mogu se očekivati i veoma turbulentni ekonomski periodi, ne baš da se loži parket, ali razumemo se. Naša država će možda lakše da kontroliše makroekonomsku stabilnost, ali ako se desi prvi slučaj sa slabostima u bankarskom sistemu, eto novog talasa kupovine nekretnina. Ako usled dedolarizacije (vidimo da je stari tradicionalni prijatelj USA Saudijska Arabija prešao na Juan u trgovini sa Kinom) dođe do slabljenja dolara neće tu pomoći ni kupovina akcija, jer i one će sa dolarom krenuti nizbrdo (uostalom USA privreda je danas 70% u uslužnim delatnostima!), da ne pričamo o novom (ko zna kom po redu) podizanju praga zaduživanja USA, koji se meri hiljadama milijardi dolara (sveže naštampanih zelenih papirića naravno!)...ostaje da svako od nas običnih ljudi pa i onih naših iz dijaspore uloži svoje teško stečene novce u nekretnine. Koliko je čuvanje papirića u slamaricama unosno setiće se i oni koji su živeli u vreme inflacije u Srbiji!
Iako ne verujem "dušmanima" kada spominju rast čini se da ulazimo u period kada je sve moguće, sa puno puno brojnih pitanja tipa "šta ako...?". A takođe ni ne verujem da će se bilo koja država tako lako odreći svog građevinskog sektora koji joj donosi dobar % BDP-a ali i vuče sa sobom nekoliko desetina drugih privrednih delatnosti...samim tim i stotine hiljada radnih mesta
Ništa novo, ali nije loše prisetiti se :cool:

To što je palo je kombinacija investicionih nekretnina i kreditnih kupaca koji su ispali sa tržišta zbog rasta cene kredita. Znači da u praksi se verovatno tržište balansira, imali smo ogroman skok cena i sada će malo da padnu dok se ponuda i tražnja ne nađu na nekoj tački, ali će rezultat ostati viša prosečna cena nego što je bila pre 3 godine svakako...

Sad je bolje pitanje ne da li će cene pasti u dovoljnoj meri (verovatno i neće), već da li će prosečna primanja stanovništva rasti u budućem periodu dovoljno da isprate inflaciju? Ili će to ostati neto gubitak za stanovništvo...
Niko ne ocekuje da cene budu kao pre 3 godine, ali i trenutne cene su neodrzive. Ili ce pasti, ili ce godinama stagnirati dok plate ne porastu dovoljno, tj. cak i da im nominalno ne padne cena, realnu vrednost ce im pojesti inflacija

Vrh