A zasto mislite tako?
Napominjah vec da taj poteg od Bg-a do Ns-a je veoma dobar i da ce imati sasvim siguran razvoj u buducnosti. A ovo oko brze pruge ce samo pomoci da se razviju dodatno mesta u blizini Beograda. Znaci imacemo Bg sa okolinom (sto je sroz okej i podrzavam maksimalno) - ali nece znacajno uticati na depopulaciju ostatka Srbije.
Pitanje je da li nesto jos moze zadrzati ljude na jugu/jugoistoku Srbije - ja licno mislim da je vec kasno (iako mnogi misle da nikada nije kasno). Zasto to mislim, pa vec je ogroman procenat tih ljudi otislo vani i povratka nema jer su se njihova deca rodila tamo negde (Bg, inostranstvo...), a mladih jednostavno nema.
Motaci kablova - relanost, jer su svi koji su obrazovaniji vec van tih mesta. Koja je perspektiva tih ucenijih ljudi u tim mestima? Da budu sefovi po ovim kompanijama - to je maksimalni napredak koji tamo mogu imati. Ljudi jedan Philip Morris je nakon kupovine fabrike duvana u Nisu, veoma brzo sav visi menadzment prebacio u Bg (znaci neko ko napreduje, a nije vezan za fabriku - mora da se prebaci u Bg, pa u Svajcarsku). To je cinjenica - i mesta koja su imala kakvu/takvu perspektivu, kao sto je Nis recimo (univerzitetski grad, nekada dom Masinske i Elektronske industrije, sa potencijalom kao sto je aerodrom, na raskrcu autoputeva...) - drzava ulaze da taj grad spasi, videli priliku u IT-u, ali ko je bio skoro tamo zna da se grad raspada - r a s p a d a. Da nema priliva i to nesto ljudi sa strane, on bi vec odavno bio klinicki mrtav (okolina Nisa je - nema je, sva sela su pusta - zivi samo gradsko jezgro). Znam jer sam isao cesto dole
Gradska uparava Beograda je 10x efikasnija od GU Nisa, znam da je za nevericu - ali to je cinjenica. I posle ljudi odlaze, pa naravno da odlaze
Jedino jos verujem da ce Sumadija opstati i moze biti veoma jaka ekonomski - stvarno ima potencijala