Šta je novo?

Cene nekretnina

Najbolje da se nadjemo na pozitivnoj nuli. Dovoljno je da zanemarimo rast cene starogradnje od 50e samo za prva tri meseca ove godine, da bismo dosli do stagnacije, a zna se da posle stagnacije sledi strahovit pad cena na otprilike 0.5K u Mirijevu.

Jeste da sam poslednji put proverio stanje u petak, ali ima nekih cudnih promena:

Kad smo kod oglasa, tačno mesec dana nakon ovog preseka stanje je sledece:

Beograd:
Prodaja 11700 rast od 3% (pre nedelju dana je preslo 12k sto je @Echo proslavljao na temi, u odnosu na tad je pad od 2%)
Izdavanje 5216 pad od 6,6%

Novi Sad:
Prodaja 1620 pad od 31%
Izdavanje 226 pad od 49%

Niš:
Prodaja 145 pad od 83% !!
Izdavanje 52 pad od 76% !!

Pad u NS i Nišu nije bio neka anomalija i nastavio se sve do sad.
Teorija da se oglasi nezadrzivo gomilaju i da je to jasan signal sunovrata cena ne pije bas vodu.

Vrlo moguce da ono sto ne moze vise da se proda/iznajmi jednostavno i ne ostaje u ponudi umesto da se nude popusti.
Nije presudno kod prodaje ali kod rente, u nekim slucajevima moze uticati na to koliko dugo neko drzi oglas aktivnim. Cene oglasavanja na HO:

1682023375007.png

• Sviđa mi se
Reagovanja: LP1
Pad prometa znaci PAD svakako..ali oooovoliki pad prometa jos davno nije vidjen,da je to januar ili februar pa da nekako shvatim ali April..mislim da su svi zacudjeni ee sad tu se postavlja pitanje zbog cega je i sta je dovelo do tolikog pada prometa ?!

Pa to je bar jasno, Zelenski permutovao na gps-u Novogorod i Novo Beogorod kad je isprobavao nuklearku

1682025037246.png

Za sve je kriv vrhunski stručnjak i mag Ervin Pašanović, mudriji od Aristotela, reče: "Kad cene jednom odu gore, jako teško se spuštaju".
U suštini, u pravu je čoek.
JAKO TEŠKO, nije isto što i veoma lako. Da se veoma lako spušta, bilo bi i više spuštanja i prodaje.
Znači, cena će padati, ali samo što će ići kako.... pa teško JAKO!
Mic po mic, ništa preko noći :)

Trend opadanja prometa se nastavlja. Cene osciliraju, ali u proseku stagniraju. Ako uporedimo Q1 2023 i Q4 2022 videcemo da je prosecna cena porasla sa 2.298 EUR na 2.301 EUR, sto je rast od svega 0.13%.. Znaci i pored toga sto cene statisticki i dalje rastu zbog poznatog "kasnjenja", mozemo biti gotovo sigurni da ce u narednom periodu cene poceti da stagniraju. Tacno ono sto smo predvidjali, prvo ide pad prometa, koji se vec desava, a zatim i pad cena. S tim sto zbog inercije i prethodnog rasta prvo mora da se zaustavi rast, tj. sledi period stagnacije, a zatim i pad cena.

Mislim da Perica zaboravlja sifre kao sto je zaboravio Argumentum ad hominem da upotrebi u zadnji vreme, a pre je to svakodnevno upotrebljavao.

Poslednja izmena:
Za sve je kriv vrhunski stručnjak i mag Ervin Pašanović, mudriji od Aristotela, reče: "Kad cene jednom odu gore, jako teško se spuštaju".
U suštini, u pravu je čoek.
JAKO TEŠKO, nije isto što i veoma lako. Da se veoma lako spušta, bilo bi i više spuštanja i prodaje.
Znači, cena će padati, ali samo što će ići kako.... pa teško JAKO!
Mic po mic, ništa preko noći :)
Screenshot_2023-04-20-23-51-49-477_com.miui.gallery.jpgScreenshot_2023-04-20-23-51-51-358_com.miui.gallery.jpgIMG_20230420_235646.jpg

Ne znam koliko je kod nas zazivelo i koje su uopste regulacije da kompanija (ove vece kompanije) asistiraju ili kupe nekretninu za radnika?
Sada ovo pisem jer recimo meni sada nova kompanija bas pruza dobre usluge/asistencije oko pronalazenja kuce/stana. Da ne davim ukratko oni kupe kucu ili vec imaju i ponude vam po povoljnijim uslovima nego da idete i uzimate kredit kod komercijalnih banaka (cesto je to sa veoma malim kamatama ili nekada i bez kamata)

Neke IT firme, koliko para istresu na team buildinge, putovanja, benefite, drz ne daj... Bukvalno bi mogle da izgrade zgradu za zaposlene u bloku 45 ili na bezaniji. Naravno, zaposleni bi isplacilvali stanove od plate. Ok, mozda sam idealista :) ali neki bas tresu pare u vetar, na prazne projekte, ovo ono... Iz nekog razloga se smatra da zaposleni koj ima oko 2000 platu, mora po automatizmu da cilja na lifestyle nekoga ko ima 200k na racunu, a te dve stvari nisu iste. Mozda stvar mentaliteta.

Evo stižu polako "popusti"
1682065885876.png

Mada, s'obzirom da su svi digli cene za nekih 20% od početka godine, ovo i nisu neki popusti. Interesantno je kako je taj proces podizanja/spuštanja nesrazmeran u odnosu na vrednost nekretnine i vremenski raspon. Koliko se lako cene podižu, toliko se teško spuštaju.... Možda neko od stručnjaka može ovo da objasni ekonomskim rečnikom.

Vrh