vradovic
Expert
- Učlanjen(a)
- 31.10.2007.
- Pohvaljen
- 7.190
Gotovo nigde (ili barem meni da je poznato nigde) sa prosecnom platom ne mozes da zivis normalnije to je sve privid.Dosta pametnih ljudi na forumu i ovoj temi pa sam zeleo da se prikljucim nakon procitanih X stranica.
Mi smo "Family of four" po Numbeo-u i uklapamo se u podatke troskova zivota za Bg. Zivimo u stanu od 54m2, ja sam zavrsio tehnicki fakultet i radim u IT, zena zavrsila drustvene nauke i ima prosecnu platu.
Trebao nam je veci stan sto je nekih 85m2 i onda sam racunanjem dosao da bu to kostalo oko 100k na ternutnom trzistu(prodaja-kupovina) a to je za mene previse i nije vredno rizika.
Moram reci da sam zbunjen sta se ovo desava ali samo zato sto sam prespavao zadnjih X godina ziveci u svom mikro svetu. U medjuvremenu je poznanik iz srednje skole uspo da izgubi tovar vredan 300M eur u jednoj od susednih zemalja i evo posle dve godine mu ne fali dlaka s glave, sto bi znacilo da je taj gubitak bila sitnica za njega. Pitam se koliko je on stanova kupio/izgradio. Kao IT-ijevac mislim da se prevelik znacaj daje ovoj struci koja je samo zamorcic za prave igrace koji ovde muzu sve nas a mi im pomazemo u zajednickom projektu. I ja sam jedan od tih zamorcica kupio sam ovaj stan 2016 a kasnije saznao kako je projekat finansiran i ko je pravi vlasnik.
Ono sto me najvise plasi jeste kad pomislim kako ce za 10 ili 20 godina ova zemlja izgledati i sta ako moja deca budu prosek u ovoj zemlji. Ako ne budu u "IT-ju" kako ce sa svojom prosecnom platom od 700eur finansirati "Family of four" gde su mesecni troskovi bez rente oko 2k eur a sa rentom mnogo veci. Mislim da bi moja zivotna greska bila ako bi njima ostavio po stan od 50m2 u Bg-u a oni bili taj prosek, bolje da im ostavim neki pasos zemlje u kojoj ce sa prosecnom platom moci da zive normalno.
Svuda moras da iskocis iznad proseka ako hoces da zivis "normalno".
Fora je u sledecem u Srbiji sa prosecnom platom ces proci bolje nego u US sa prosecnom zaradom.
Ako si u 1% u Srbiji ces proci GORE nego u USA zato sto te u USA sistem dodatno stiti kada si u 1% a to u Srbiji nema.
Jasno je to napisao sam kad nam skoce zarade to je ono sto nas ceka. Nece to jos ali na pragu smo da idemo ka tome.@vradovic Sada vec opasno promasujes metu Ne znam kada si zadnji put bio duze u Bg-u, ili si vec opasno dugo u USA.
Mi nemamo taj luksuz kao Amerikanci i Evropljani da putujemo po 80ak km u jednom smeru na posao. Razlog je taj sto u samom Beogradu pogubis sat vremana voznje, a drugo sto primanja ne mogu da podnesu te putne troskove.
Drugo, ljudi koji se doseljavaju u Bg, nisu ljudi iz Novog Sada, Indjije, Rume... Vec iz Krusevca, Nisa, Vranja. Daj malo, razbudi se, pogledaj oko sebe. Kada dodjes u Bg, izadji malo iz kruga dvojke i prosetaj se do Rakovice, Borce, Obrenovca -> mozda shvatis gde si
Inace i u San Francisku se gubi sat vremena po gradu ali ljudi i dalje putuju iz "Sombora".