Ja govorim iz licnog iskustva. Vodim mali/mikro biznis, IT firmica sa 8 zaposlenih. Iako dosta stvari zavrsava eksterna knjigovodjstvena agencija, ono sto mi kvari posao jeste ta "papirologija" i totalno nepotrebna administracija. Nebitno da li je digitalizovano ili ne.
Najteze mi pada ta nestabilnost i nepredvidivost. Bukvalno se nije desilo u zadnjih 10godina da neku godinu privrsim u miru i da uspem da ispratim te neke promene koje se svake godine desavaju. Bukvalno, ali bukvalno nikada se nije desila neka promena a da bude lepo izdefinisana, pa onda cekas mesecima na misljenja ministarstva i razjasnjenjima, koja nekad unesu samo jos vecu konfuziju.
I stvarno, ne mogu, da zamislim vodjenje firme koja okrece milione eur-a u Srbiji i pravi neku vrednost i vodi posao u Srbiji (a da saradjuje sa svetom), a da to nije samo prosto knjigovodjstvo tj da se uplacuje samo za rezije tj servise radnicima u Srbiji (i isplacivanje plata radnicima).
Mi smo sada imali takve probleme da smo dobijali toliko razlicitih odgovora od minisarstva da li trebamo da imamo ove eFakture ka inostranstvu ili ne, jbt...
@Defke jeste bolja situacija, daleko bolja situacija nego ranije ali i dalje je pakao kada imas kontakt sa kadrovima koji ni sami ne znaju sta rade.
@vradovic ziveo sam u Majamiju (tj Ft. Loderdejl) u periodu 2010-2012, putujem i dan danas cesto tamo, vratio se ovde zbog porodice i supruge koja nije zelela da se preseli.
Meni US tj zivot na Floridi nije bio nesto mnogo privlacan pa mi nije ni palo tesko vracanje nazad (vlaga, njihova jeziva klimatizacija u zatvorenim prostorijama
i jednostavno nisam imao previse prijatelja, a bio sam u cvetu mladosti), a i jos uvek sam verovao da se ovde moze napraviti bum
Radio sam u nekim IT kompanijama ovde, krenuo nesto sam, sada radim po principu za stranog (jednog) klijenta - bolje reci poslodavca. U IT-ju ima napretka, ima i sansi, ima potencijala. Ali ono sto shvatas jeste da nije samo IT Srbija, da nije samo IT ono u Beogradu, da nije sve tako bajno kao sto se predstavlja na televiziji/novinama sa platama od 5k eur... Mnogo je to sirok pojam.
Takodje na kvalitet zivota ti ne uticu samo primanja, shvatis to kada udjes u dodir sa nasim zdravstvom recimo - ko je imao zdravstvenih problema ili neko od njegovih bliznjih zna za 9 krugova pakla. Kada nemas operativan PET CT skener (dva u drzavi, jedan na Klinickom, jedan u kamenici i obavezno je jedan van stroja), kada ne mozes doci do nekih lekova, kada cekas na listi za operaciju i pored placanja "u kesu" (to se zahteva od tebe, pa hajde ti se bori protiv toga).
Zasto se nasi politicari i njihova deca lece u inostranstvu, kada toliko hvalimo nase zdravlje?
Uzmes dodatno privatno, odes na sistematski u okviru tog privatnog osiguranja (da ne napominjem da ogromnu cifru mesecno uplacujes zdravstvenom fondu, a da te nista ne pitaju) - u privatnoj klinici a pregledaju te "ofrlje" cisto da ti stikliraju i skinu pare od osiguranja...
Da daleko smo mi od uredjenijih Evropskih zemalja, na zalost. Ne trebamo daleko ici, da se to shvati
edit: Mislim da mi je ovo zadnji post u ovoj temi, a da je off topic. Hajde malo da se vratimo pravoj temi