Šta je novo?

Cene nekretnina

Ako ostanu ovako male kamate, tj. referentna kamatna stopa na niskom nivou, a ostace, brzo ce se vratiti u normalu, cim se sredi virus.

Neke trajne promene ce ostati, digitalna ekonomija ce biti globalnija, a proizvodnja lokalnija. Rad od kuce, fleksibilno radni sto u kompanijama.

Vec danas ako radite u Rochu, nemate sigurni radni sto, jer je broj stolova 20% manji od broja zaposlenih.

Vec sada su mnoge firme presle na Tele-Work modus....nece se to tako vratiti nazad.

Srbija u celoj toj prici ima cemu da se nada, Freelanceri ce moci jos vishe da rade u zapadnim firmama od kuce, a mozda se i neka proizvodnja iz Azije vrati nazad.

Zanimljivo vreme...

Не знам шта може овде да буде занимљиво, као кад је Динкић причао да је сека 2008. наша шанса јер нас неће погодити, јер је јасно да цена нафте неће ићи горе+глобални пад цене акција+корона вирус што значи неминовна рецесија, смањивање реалних плата и отпуштања, а не бајке о раду од куће и како економија може тако да функционише

kako kome, recesiju 2008 su neki iskoristili, to sto Srbija tada nije iskoristila, ne treba da znaci da treba da sedi i kuka, i ponovo ne iskoristi.

Ovo je vreme kada su karte u spilu i ponovo se dele. Ja sam inace trenutni veliki gubitnik, ali nema veze, idemo dalje.

Сјајно је говорити као мотивациони говорник или лајф коуч ,,карте у шпилу се деле" итд. Наравно онај који нпр. производи маске или направи вакцину ће се сигурно обогатити, док за оне који нпр. производе енергенте а и све остале који послују у тржишној економији не гарантујем да ће у економском смислу преживети.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=717944#p717944:2upd5xdz je napisao(la):
neven_k » Pon Mar 16, 2020 11:54 am[/url]":2upd5xdz]
Vec danas ako radite u Rochu, nemate sigurni radni sto, jer je broj stolova 20% manji od broja zaposlenih.

Тако је одавно у свим јавним и државним предузећима, број столица је доста мањи од броја запослених

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=717966#p717966:m6rattqe je napisao(la):
neven_k » 16 Mar 2020 11:32 am[/url]":m6rattqe]kako kome, recesiju 2008 su neki iskoristili, to sto Srbija tada nije iskoristila, ne treba da znaci da treba da sedi i kuka, i ponovo ne iskoristi.

Ovo je vreme kada su karte u spilu i ponovo se dele. Ja sam inace trenutni veliki gubitnik, ali nema veze, idemo dalje.
Bravo Nevene!

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718190#p718190:m6rattqe je napisao(la):
vradovic » 17 Mar 2020 02:58 am[/url]":m6rattqe]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=717950#p717950:m6rattqe je napisao(la):
tragac » 16 Mar 2020 11:09 am[/url]":m6rattqe]Najgore će stradati kancelarijski prostori
Retail ce stradati zato sto nece dolaziti za kupovinu.
AirBnb nekretnine ce imati uticaj
Poslovni prostor neki deo ce imati uticaj.
Vrednost imanja u ruralnim delovina ce skociti ?

Svi pod kreditima su u problemu. Zato je dobro ne uzimati kredite.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=717963#p717963:1olkinm2 je napisao(la):
Assad84 » Pon Mar 16, 2020 12:28 pm[/url]":1olkinm2]Не знам шта може овде да буде занимљиво, као кад је Динкић причао да је сека 2008. наша шанса јер нас неће погодити, јер је јасно да цена нафте неће ићи горе+глобални пад цене акција+корона вирус што значи неминовна рецесија, смањивање реалних плата и отпуштања, а не бајке о раду од куће и како економија може тако да функционише

Neminovna recesija? Nemoguće da će to biti, otkud ti to?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=715087#p715087:1olkinm2 je napisao(la):
Assad84 » Sub Mar 07, 2020 6:11 pm[/url]":1olkinm2]Значи све се своди на цену некретнина у пар централних општина главног града, они који проричу сваки час неку нову секу су исти они који жарко желе из неког њиховог разлога да живе на таквом месту, али да то приуште за неке релативно мале паре, имао сам доста искуства са таквим ликовима.

Baš si brzo promenio mišljenje, samo 9 dana je prošlo.

А ти си знао да ће пандемија вируса да се одједном прошири земаљском куглом, нешто нисам приметио да је ико то помињао док није постало очигледно у задњих недељу дана, и то је искључиви разлог будуће рецесије, смањење цене нафте због успоравања кинеске економије опет вирус је разлог а не друге ствари које ви и сл. проричете годинама.

И да све се своди на цене станова новоградње у пар централних општина главног града земље, мада како видим не стаје се с градњом тако да нешто сумњам да инвеститори планирају да снижавају цену, остаје да видимо, а о 95% односно остатку Србије не треба трошити речи па те цене од пар стотина евра не могу да иду доле једино да их деле џабе а зашто би то ико радио.

И даље мислим да се џабе надате да ћете за мале паре да купите снобовску новоградњу односно можда и хоћете за номинално мање новца али у том случају ће и ваша плата да буде у том проценту мања тако да сте на истом.

Teško će se neko odlučiti za kupovinu stana usred krize. Znači tražnja je znatno smanjena, a ponuda je ostala ista i još se povećava za zgrade u izgradnj. Po zakonu ponudu i tražnje to mora dovesti do pada cena. Naravno cene ne padaju odmah, već treba da prođe nekoliko meseci dok prodavac ne ukapira da neće dobiti traženi iznos.
Takođe plate i cene nekretnine nisu u potpunoj koleraciji. Na primer Surčin ima najveći prosek plata, a cene nekretnina su među nižim u Beogradu.

Ja bi kupio u sred krize ako bi neko spustio 50% u odnosu na market cenu ;)

a naravno najbolje malo posle krize ali treba imati na umu da ce rente da padnu em nema turista em su sad lokali i trzni centri ugrozeni (Retail) em vise ne mozes ni na posao pa je i poslovni prostor ugrozen. Znaci trostruki udar na centar BG i NBG.

Za 50% nižu cenu bi verovatno bilo mnogo kupaca. Tražnja naravno nije potpuno nestala, već je samo smanjena zbog krize , a svako sniženje cene povećava tražnju.
To je najlakše grafički shvatiti
049a30ac4250a0f6e5ee3e20866a8207.jpg

Значи цена од 1250 евра/м2 је влажан сан просечног купца жељног новоградње на Нбг, Врачару, да се то деси требала би просечна плата у Београду да буде 300 евра а сада је мислим 600, слушам Вучића синоћ каже да неће бити смањивања плата у јавном сектору.

Са друге стране исти рачунају да ће кредити да остану јефтини, па наравно да ће они да поскупе, а ако је неко штекао све ово време неке паре чекајући смак света да купује стан инфлација му је појела бар 1/4 за задњих 5год. тако да како год окренеш услови и одрицање за тај квадрат ће да буду исти куповао некад или у будућности како год она изгледала.

Plate nemaju veze sa tim, najbolji primer su Lazarevac i Kostolac sa visokim platama i vrlo niskim cenama nekretnina.

Знате зашто, јер нема масовне навале снобова на Лазаревац, Костолац па и Сурчин јер би у том случају држали цене као нпр. Златибор, е сада једина шанса да реално појефтини квадрат у пар централних општина главног града је да та навала престане, али нешто сумњам да ће се то десити, па видите да људи годинама проричу неку нову секу и када удари метеорит они се теше да су били у праву јер су из неког свог разлога жељни поседовања стана на таквој локацији, али за неке мале паре.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=718992#p718992:2v7p5t1e je napisao(la):
Assad84 » Pet Mar 20, 2020 2:47 am[/url]":2v7p5t1e]А ти си знао да ће пандемија вируса да се одједном прошири земаљском куглом, нешто нисам приметио да је ико то помињао док није постало очигледно у задњих недељу дана, и то је искључиви разлог будуће рецесије, смањење цене нафте због успоравања кинеске економије опет вирус је разлог а не друге ствари које ви и сл. проричете годинама.
Nidje veze, Korona je scapegoat za dugo ocekivani karambol - i ne brini cena tog stana sto si kupio na NBG i ostale starogradnje ce samo rasti prema 3000 evra u narednom periodu kao sto si pisao pre desetak dana...

Не знам шта значи реч сцапегоат али зар ниси ти говорио практично до јуче да је куповина новог стана од 2500+ евра/м2 прави потез јер имаш пдв назад и греjaње по утрошку да приштедиш, како сада мислиш да ће цена тог стана да се уканали?

Ako kriza ne traje dugo onda neće ni cene padati. Nisu investitori sisali vesla, sačekače sa ovom cenama jesen i zimu, pa onda odlučiti šta će dalje.

Па горе неки кажу да криза нема везе са вирусом него је то само биo окидач за дуго очекивану економску апокалипсу, како сада постоји могућност да брзо прође?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=719037#p719037:1l66zgu2 je napisao(la):
Assad84 » Pet Mar 20, 2020 10:36 am[/url]":1l66zgu2]па видите да људи годинама проричу неку нову секу и када удари метеорит они се теше да су били у праву јер су из неког свог разлога жељни поседовања стана на таквој локацији, али за неке мале паре.

Koji si ti car, nikada nećeš naučiti. :)

Шта никада нећу научити, да је сумануто патити за скупом новоградњом у центру и надати се да ће све да остане исто а само тај квадрат који жарко желите да буде на акцији -50% , признајем тај сам.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=719047#p719047:r9ekk5at je napisao(la):
Assad84 » Pet Mar 20, 2020 11:05 am[/url]":r9ekk5at]зар ниси ти говорио практично до јуче да је куповина новог стана од 2500+ евра/м2 прави потез јер имаш пдв назад и греjaње по утрошку да приштедиш, како сада мислиш да ће цена тог стана да се уканали?
Nisam ja to pisao. Delimicno sam pogodjen ovim razvojem situacije, jer imam nekretninu koju izdajem, ali to mi je trenutno najmanji problem...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=719099#p719099:1bnys25t je napisao(la):
imemperor1 » Pet Mar 20, 2020 1:44 pm[/url]":1bnys25t]
Koji si ti car, nikada nećeš naučiti. :)

Ma nemoj ni da se trudis da ga naucis :) Lik mnogo toga prica napamet, izbacuje poluinformacije, uostalom ako je ovo 84, verovatno je '84.godiste i nije nista ni imao prilike da kupuje ili prodaje tokom prosle krize... Cisto sumnjam i da je pogledao kretanje npr. s&p 500 u zadnjih 6 meseci, a vec misli da zna i kako i zasto je puko everything bubble... Naravno covid19 pomaze krizi, al bilo je zrelo za pucanje.

Vrh