Ja bih licno voleo da se desi neki pad cena nekretnina jer razmisljam da kupim jos neki stan, ali od toga verovatno nema nista.
Razloga za dalji porast ili u najboljem slucaju stagnaciju cena je puno, a nijedan za pad cena.
Velika je razlika izmedju 2008-2009 i danas, tada je kolaps cena nekretnina usledio zbog propasti Leehman Brothers tj. davanja kredita sakom i kapom. Novca u BG i Srbiji nije bilo bas puno, tek smo se oporavili od bombardovanja, dosta dugova otpisano, ali je dosla SEKA, itd. itd.
Danas finansijski stojimo daleko bolje, gomila ljudi u BG se obogatila na ovaj ili onaj nacin i jednostavno receno jako veliki broj ljudi u BG je pun para. Ne svi, naravno, ali ima se para 5 puta vise nego 2009-2010. Plus mi iz dijaspore koji ne mozemo da kupimo nekretninu tamo gde radimo iz raznih razloga. To je osnovna razlika u odnosu na period od pre 12-13 godina. Ljudi kupuju svoj drugi, treci ili peti stan, stanovi su postali asset kao zlatne poluge npr. Zato porast kamata nema neki bitan uticaj, stanovi se uglavnom kupuju za kes. Ko ima kredit - dobar deo njih moze kao od sale da izdrzi i duplo vecu ratu - bar oni koje ja znam u BG su uzimali kredit cisto da ne zarobe kes na duzi rok, a kamate bile dzabe.
Takodje ovaj masovni dolazak Rusa stvara sentiment da izdavanje stanova postaje lukrativan biznis i obara ROI, sto dovodi do porasta investicione traznje stanova jer se mogu izdati Rusima za gomilu novca. Npr. osoba A ima buzdet od 300k i ne interesuje ga trenutna cena kvadrata - dokle god moze da kupi bar 1 stan i da ga izdaje Rusima narednih 10 godina i povrati novac. To sto ljudi koji rade za platu vise nece moci da kupe stan u BG je drugi problem - ali oni i nisu potrencijalni kupci pa samim tim nemaju nikakav uticaj na trziste. Ista je situacija u svakom glavnom gradu u Evropi.
Mada meni nije jasno zasto toliko Rusa dolazi u Beograd kad, npr. bez vize mogu kod nas u Baku. Jeftiniji zivot, ne treba im viza do 90 dana, lepsa klima, manje zagadjenje, svi pricaju Ruski, nisu neprijateljski raspolozeni prema njima, 5 letova dnevno za Istanbul a odatle u ceo svet. Ocigledno znaju nesto sto mi ne znamo.