Dobro, verovatno sam se pogresno izrazio. Nije nikakva pljuvacina u pitanju, meni je potpuno jasno zasto je OK investirati u Zlatibor, bas zbog razloga koje si ti pomenuo. Pre svega letnji turizam, jezera, pecine, itd. Ali skijanje ne. Jednostavno - Zlatibor i Tara ne mogu nikad postati ozbiljni ski centri zbog male visine. Sam vrh Tornika je na 1400m, i to je jednostavno malo. Negativni komentar je iskljucivo u smislu kvaliteta ski staza - Zlatibor (kao i Tara) nemaju ski potencijal dok je sve ostalo OK. Ski centar mora imati vrhove minimum 1800m, i to su pored Kopa: Brezovica, Stara Planina, Jahorina/Bjelasnica, pa i Popova Sapka. Cak i Golija ima bolji ski potencijal od Zlatibora, pre svega zbog visine.
Moje (retoricko) pitanje je u cemu je Kopaonik losiji od Zlatibora? Sto se tice blizine, kad se zavrsi Krusevac-Kraljevo ti ces imati 2 autoputa koji se susrecu u Stopanji i odatle preko Brusa imas 35 km sto je sasvim OK. Slicno i na Zlatiboru. Letnji sadrzaji su slicni, dok zimi na Kopu mozes koliko-toliko skijati a na Zlatiboru ne. Zapravo cene u centru Kopa su oko 5k po kvadratu, dok u vikend naselju mozes naci dosta dobrih projekata za 2k. Kada se izgradi gondola, mislim da ce apartmani oko gondole dobiti na vrednosti. Vec se zna gde ce biti stanica gondole, jedino se ne zna kada. Prema tome ja bih licno uvek pre investirao u neki premium objekat u vikend naselju blizu buduce gondole nego na Zlatiboru. Mozda gresim.
Naravno da skijanje nije isto, to su ipak jabuke i pomorandže. Ja sam od jednog izvrsnog skijaša koji je cele Alpe preskijao čuo da ona zadnja strana Tornika ima veliki potencijal da se tu dobije još 5-10 dobrih staza. Slažem se da je 1500m malo, ali to su njegove reči, pa sam i preneo.
Što se tiče autoputa i pristupa je ipak velika razlika. Od Stopanje do Kopaonika ti ipak treba nešto duže, 70km ili 1h20min autom + autoputem do Stopanje iz Bgd bar 1h40min, ukupno
~ 3h
Ali to je samo autom, međutim pošto svi autobusi i turisti stižu mnogo pristupačnijim i sigurnijim putem preko Jošaničke banje a tuda moraš iz Kraljeva i ukupno ti samo na put ode
4h,
dok ti autoput do Zlatibora dolazi tačno na 7km od centra (iznad Mačkata) pa ćeš iz Bgd stići za
1h30min.
Cene u centru Kopaonika na prvoj liniji su bile i 6000 do 7000 u jednom trenutku tako da su jače od Zlatibora gde je maksimum bio 4800 a prva linija je ipak oko 2700-3500
Takođe Zlatiborci probijaju put do aerodroma Ponikve gde će moći sletati veliki avioni, i putnike za 20-30 min prebaciti autobusom do centra što je ipak velika prednost u turizmu. Osim toga odvojili su deo zemljišta za golf teren i mali aerodrom za biznis džetove odmah do centra pa pucaju na svetski džet set (naravno dok ne sažvaćemo još malo ove plastične kašikice za kafu i ne pojedemo sve ćevape oko jezera, što reče jedan od komentatora ranije hahaha)
Ne grešiš ako bi uložio u vikend naselje, premijum naravno, i sam sam baš bio zapeo u jednom trenutku pre oko 1-1,5 god. Mislim da i Kop ima lepu budućnost po ovim pitanjima, jedino je pozicija Zlatibora generalno bolja ( na tromeđi CG-BiH ) pa je i pristup turistima bolji, samim tim i povrat uloženog novca. Takođe sezona na Kopu je 3 meseca a na Zlatiboru svih 12 meseci.
Možda ipak da kupiš na Zlatiboru pa za 10-ak godina kad isplatiš ulaganje kupiš još jedan na Kopaoniku...
Биће апартмани на Златибору празни када пресуше ИТ гиганти и гигантске плате, крипто је показао како то изгледа.
Ma kako da ne evo pun Zlatibor samo IT-evaca! Gore uglavnom ulažu naši ljudi iz BiH, CG, Bgd, ostatak Srbije, makedonci, u skorije vreme Egipćani i Rusi i pre svega dijaspora. I to ona dijaspora koja je shvatila da njihovu decu koja neretko i ne govore više srpski ne interesuju više kuće sa lavovima i labudovima, pa čak ni nekretnine u zagušenom Bgd, već prosto planinski i banjski centri. To su one najlepše lokacije Srbije sa razglednica i jedino nešto što će moći biti spona njihovih u velikom svetu izgubljenih potomaka i postojbine gde su rođeni ili vuku poreklo. Doleteti iz Frankfurta za sat i po i još 30min do centra, i plus možeš rentirati kad nisi tamo, to je ipak dijaspora prepoznala prva mora se priznati!