Ako bude stagflacije, jer kamata FED-a od 1,75 još uvek nije antiinflatorna, može se desiti da se smanji ponuda novogradnje a da cene nastave da rastu ili da krenu da smanjuju kvalitet gradnje a da cene ostanu iste/malo poskupljuju.
Po meni, primer premijum gradnje je Kennedy Residence, jer je u starom delu Novog Beograda, sa blizinom Zemunskoj keja, Doma Zdravlja i raznog drugog sadržaja i kraj ima puno zelenila i dobru saobraćajnu povezanost, a koliko sam ispratio nivo gradnje je iznad proseka. Takođe, svaka zgrada koja ima svoj bazen je premijum gradnja.
Iako, možda, neki misle da sam i ja agent za nekretnine, ja bih voleo da kupim stan jednog dana, ali ne volim sebe da lažem i donosim odluke na bazi sopstvenih želja. Ja priželjkujem stabilne cene, a ne ovoliki rast kao zadnjih godina ni katastrofalan pad, jer bi to bio pokazatelj kraha koji bi doneo tešku bedu za većinu. Glavni problem je politika centralnih banaka i daj Bože da se uspostavi neki stabilan svetski monetarni sistem, kao što je bio zlatni standard za vreme dominacije V. Britanije od 1815 do 1914, kada su cene bile sto godina stabilne, pa je bilo čak i deflacije, a nauka i standard su napredovali kao nikada do tada.
I iskreno, zaista je teško doneti odluku sada, osim ako nemate gomilu gotovine. Ja sam sve prijatelje savetovao da uzimaju kredite samo sa fiksnom kamatnom stopom, ali koliko sam čuo, oni su bili nuđeni samo na određeni, većini nedovoljan, broj godina. Mislim da u bankama ne sede baš tolike budale da u sadašnjim uslovima daju kredite sa fiksnim stopama (bez klauzula sa sitnim slovima u ugovoru) na x godina. U svakom slučaju ne bih nikome savetovao da uzima neki kredit sa varijabilnom stopom, osim ako mu to minimalno opterećuje prihode i siguran je da će dobro prihodovati u celom periodu otplaćivanja kredita.