Šta je novo?

Cene nekretnina

Pa nadam se da mozemo da se slozimo da to nisu opsti slucajevi, cak ni medju obrazovanijim i snalazljivijim ljudima. A koliko ko stedi nije stvar zelje, nego cak ni ta psiholoskinja ne moze da ustedi 50k :) mozda trecinu. A sprotiste si pomenuo tek da zamutis vodu, sta me briga sto zavrse u bankrotstvu :) Ako ne gledas tudje novcanike, kako uvek imas primer nekog hirurga sa 3 side joba, za kog tacno zna koliko moze da zaradi ustedi
Ja znam da je lakše reći za nekog doktora "mora da uzima pare sa strane", ali ako samo malo razmisliš, vrlo je lako doći do cifara. Plata specijaliste u KCS nije arbitrarna vec javno dostupna informacija. Takodje, ako je taj lekar istovremeno docent na fakultetu, zna se i ta plata. Pored toga, 99% docenta koji su klinički lekari istovremeno rade privatno, pa mozes da utvrdis koliko se zaradjuje u privatnim klinikama po operaciji. Sve je lako poverljivo. Dakle, neko ko je u datom statusu i radi KLINIČKI posao (dakle ne mikrobiolog ili fiziolog) kroz ova tri posla izlazi na 5-6k eur neto mesecno. Ja stvarno najiskrenije ne razukem sta je ovde čudno i kontraverzno.

зубари и јаче - не чуди што је то најтраженији факс

без проблема, дневно око 50 хиљада😊

Ja znam da je lakše reći za nekog doktora "mora da uzima pare sa strane", ali ako samo malo razmisliš, vrlo je lako doći do cifara. Plata specijaliste u KCS nije arbitrarna vec javno dostupna informacija. Takodje, ako je taj lekar istovremeno docent na fakultetu, zna se i ta plata. Pored toga, 99% docenta koji su klinički lekari istovremeno rade privatno, pa mozes da utvrdis koliko se zaradjuje u privatnim klinikama po operaciji. Sve je lako poverljivo. Dakle, neko ko je u datom statusu i radi KLINIČKI posao (dakle ne mikrobiolog ili fiziolog) kroz ova tri posla izlazi na 5-6k eur neto mesecno. Ja stvarno najiskrenije ne razukem sta je ovde čudno i kontraverzno.
Ajde procitaj prvo sta sam napisao i koju tezu napadam. Da raspravljam sad da l moze hirurg da zaradi ovoliko ili onoliko, nemam nameru ;) nije ti uspelo skretanje s teme, ukratko...

уз дужно поштовање, ваљда је мединциски, најлакши факултет за завршит

зашто то тврдим, па из просте емпирије, да сваке године има неког, а често и више, који заврше са 10

на ком другом факсу то постоји😂

Ajde procitaj prvo sta sam napisao i koju tezu napadam. Da raspravljam sad da l moze hirurg da zaradi ovoliko ili onoliko, nemam nameru ;) nije ti uspelo skretanje s teme, ukratko...
Poenta je da ne gledam tuđe novcanije, ali lako je utvrditi ko koliko zarađuje. Izvini što u svom neposrednom okruženju imam advokate i hirurge. Doduše, ne poznajem GenZ koji bi da studiraju i zive u KG, što se tog komora tice, mozda su u pravu.

јоој, адвокате и хирурге! 😂

имаш сад и једног физичара😉

Sa prvim delom se slažem sa drugim ni malo. Isto kao i doznake iz inostranstva. To je konstanta. Da se bliži kraj da će naša dijaspora da kupuje nekretnine u Srbiji, NE! Nikada. Možda se nekad smanji malo (+/-10% odstupanje) ali neće biti drastičnih padova kao što vidimo kod stranih direktnih investicija (da jedne godine padne za 50%).
Uh, to se smanjuje, itekako!

Ranije je nostalgija mnogo jače pucala nego danas. Danas ti možeš da živiš u Beču/Geteborgu/Frankfurtu, da gledaš domaće kanale na TV-u, slušaš domaće pevače po lokalnim kafanama, sa roditeljima/babama/dedama si svaki dan na video callu, na društvenim mrežama pratiš sve šta se događa u rodnom selu... Kao da nisi nikad ni otišao. A i ako se zaželiš Srbije, imaš low cost avio karte dođeš u Srbiju za 20 evra bez cimanja, na vikend i vratiš se nazad kući. Ranije to nije bilo tako. Nostalgija je daleko više drmala, u svoj kraj dođeš jednom godišnje na dve nedelje i to ti je što ti je, a u tuđini ti je bio pakao, uvek si se osećao kao stranac i kao da tu ne pripadaš, nemaš ništa svoje oko tebe.. I onda je bilo prirodno da ljudi sebe ne vide dugoročno u tom Geteborgu već da grade kuće po svojim selima sa planom da se presele nazad.

Ja bi rekao da će čak i doznake iz inostranstva potpuno da zamru sa još jednom ili dve generacije, dakle u narednih 20 godina max. U Srbiji se više ne živi toliko drastično lošije da ti sa 10% svoje plate u Nemačkoj nekome u Srbiji možeš da napraviš holivud od života kao što si mogao dok su plate bile 30-50-100 maraka.

Tako da ja ne bi uopšte kalkulisao na gastarbajtere da dižu/drže cene nekretnina u budućnosti, naprotiv, cenim da će u jednom momentu više gastarbajtera krenuti da prodaje nekretnine koje već imaju nego što će biti gastarbajtera koji kupuju u Srbiji.

фино пишеш, данко, квалитетно😊

ет аналитичар

кад откривамо ствари на форуму који би по дефолту, требао да буде анониман

ја сам почео да се малтене одма после факса, статистиком у друштвеним, пошто су у друштвеним, оперисани од матиша😂

NS, Novella Residence , 43m2 je najmanji, ako imaš povrat PDV-a izadje tacno 120k.
Bukvalno bez razmisljanja, tu sam ja hteo jedan takav.
Verovatno bih našao i podstanara, možda bi i moji rodjaci bili na 5god podstanari. Opremanje isto mogu da prosledim itd... 🤣
Eto rešeno 😉
Sta cenis kolika bi bila kirija za takav namesten stan ?

да, за разлику тисућу пијаних срба😔

да, за разлику тисућу пијаних срба😔
Pa isti đavo, i pijani Srbi bi jednako rasterali normalan svet iz centra grada.
Englezi su stereotip za pijena turiste. Srbi bi pre bili u ovoj grpi što pretura po džepovima.
(nisam hteo da kažem Beograd bolji od Amsterdama, ili ništa slično)

Ja bi rekao da će čak i doznake iz inostranstva potpuno da zamru sa još jednom ili dve generacije, dakle u narednih 20 godina max. U Srbiji se više ne živi toliko drastično lošije da ti sa 10% svoje plate u Nemačkoj nekome u Srbiji možeš da napraviš holivud od života kao što si mogao dok su plate bile 30-50-100 maraka.
Ovo je tacno samo u svetu ljudi koji veruju u ekonomskog tigra.
Tako da ja ne bi uopšte kalkulisao na gastarbajtere da dižu/drže cene nekretnina u budućnosti, naprotiv, cenim da će u jednom momentu više gastarbajtera krenuti da prodaje nekretnine koje već imaju nego što će biti gastarbajtera koji kupuju u Srbiji.
I ovo isto, sipaće pare ovde koliko moze, jer ce uvek zeleti da se vrate, ili ce imati ideju da ce deca da im se vrate ovde.

Ne znam bas, meni se cini da Danko ima poentu. Niko ne tvrdi (nadam se) da smo ekonomski tigar, ali sad se i na zapadu teze zivi, a i novac koji se salje nazad nema kupovnu moc koju je nekada imao.
Sto se tice povratka, i to je vrlo sarenoliko, mislim da se vise vracaju oni koji se nisu uklopili, oni koji jesu su redje i dolazili nazad, pa im deca imaju i manje kontakta sa ocevinom.

Tesko je porediti Amsterdam i Beograd kada su u pitanju nekretnine, ili bar lokacija gde se zivi jer u Amsterdamu skoro niko normalan ne zivi u centru. Previse turista, buke, prastare zgrade. Obicno ljudi biraju mirnije delove za porodicni zivot. Pre nego sto neko kaze “i u Beogradu je centar pun turista i krcat” to su neuporedivi redovi velicine.
Nisam ni poredio centar s centrom već poslovni centar s poslovnim centrom

Ovo je tacno samo u svetu ljudi koji veruju u ekonomskog tigra.

I ovo isto, sipaće pare ovde koliko moze, jer ce uvek zeleti da se vrate, ili ce imati ideju da ce deca da im se vrate ovde.
Probaj da se staviš u cipele nekog prosečnog Srbina, ne senior programera koji radi za evropsku platu. Elem, otišao si u neku Austriju, Švedsku, Nemačku, uvideo da postoje trotoari i asfaltirane ulice i van centra glavnog grada, kada imaš zdravstveni problem uredno se javiš u bolnicu i ne nosiš kovertu sa sobom, radiš u nekoj fabrici gde se striktno poštuje radno vreme, u 17:00 ides kuci, a i ako zatraže da ostanes placaju prekovremene sate, kao i regres za odmor i Božićni dodatak. I sad nakon 30-40 godina života u takvom uređenom i stabilnom sistemu, sanjaš trenutak kada ćeš se vratiti u Srbiju?! Ako ti ne dočekaš taj momenat, makar deca da se vrate...ali ne u penthouse u Bloku 65, jer za 3 života rada u Nemačkoj ne bi to mogao zaraditi, već u stančić na Ledinama, gde ni u drugom kvartalu 21. veka još nisu stigle civilizacijske tekovine asfalta i kanalizacije...pa sa takvim načinom razmišljanja i M5K je malo, da nas nema trebalo bi nas izmisliti.

Jel može malo granularnosti u vezi tih high income earner-a? Znači ne osnivači Heinekena, Philipsa, već realni primeri. Recimo, on je senior director u Unileveru, ona radi part time u struci sa fakultetskom diplomom. Jel taj profil živi u novogradnji u Zuidasu? Takodje, kako se distribuira bogatsvo u NL u odnosu na primarnu nekretninu? Rekao si da za razliku od Srbije, oni nemaju više nekretnina (ne kupuju investiciono). Dakle, recimo da porodica živi u stanu u vrednosti u 1,5 miliona EUR. Koliki je net worth te porodice, odonosno sa kolikom investicionim budyetom raspolazu?
Zavisi i da i ne. Ako su npr imali kuću pa je porasla vrednost pa sad to prodaju i kupuju stan na ZuidAs i uzimaju kredit za ostatak onda da.
Ako hoće da kupi stan od te dve plate čak i da je isplatio kuću nema šanse! Njegova plata je oko 150k e bruto +/- a njena oko 50-70k ako radi full time (što ako imaju porodicu ne može ili bolje rečeno ne isplati se)!
Te nekretnine od plate mogu da kupe investicioni bankari (ali ne ovi što rade u ING banci i slično već samo investicioni bankari), advokati partneri u firmama koje rade mergers and acquisitions I direktori u Evropskoj Agenciji za Lekove koji imaju 15-20k platu ali ne plaćaju ni dinara poreza jer se vode kao međunarodna organizacija.
Od plate jedino može kad klinci odrastu kad imaš veliku platu i male troškove! Tj nemaš vrtić i dnevni boravak!

A to valjda sad ćemo da se pravimo da je Džo farmaceut zbog svoje visoke plate automatski i ekspert za investiranje novca? Jer ako je tako, oprostićeš mi ako se isključim iz dalje dubioze.
Nisam nikakav ekspert za investicije. Ja ulažem kako ja mislim da je najbolje za mene i po meni. Da li je ROI najbolji nebitno mi je. Lično meni stan u otadžbini treba i ne zanima me ROI. Da je 0 ja ću ga kupiti. Posle ovog stana više će u berzu. Za sad ne.

капирам шта говориш, сигурно не сви имућнији, ал мени је ово прелепо😊
Pogledajte prilog 256132
Ovo je zlo za život! Ne bi preporučio za kupovinu ni najvećem neprijatelju. Energy label šnj! Drveni podovi i plafoni, pacovi i miševi svuda. Duva kroz kuću kao da si napolju! Stalno zima. Ni jednu jedinu krštenu sobu nemaš samo stepenice tipa vatrogasne!

Vrh