Šta je novo?

Cene nekretnina

Šta mislite, koliko je realno da se opet ovako nešto desi?

Tokom poslednje dve, tri godine, u odnosu na ostale gradove Srbije, u Beogradu se beleži najveći pad cena nekretnina. S obzirom, da je u periodu pre krize zabeležen drastičan porast cene kvadrata u Beogradu, njen ukupni pad za oko 40 odsto u odnosu na 2008. godinu, smatra se očekivanim i opravdanim. Naime, kvadrat je tada u nekim delovima grada dostizao i do 3.000 - 4.000 evra, pa su se stanovi u samom centru grada, kao i na Novom Beogradu prodavali po visokim cenama. Danas, nekretnina koje imaju ovako visoku tržišnu cenu kvadrata nema, pa one uglavnom ne prelaze 2.000 – 2.500 evra po kvadratu, ali se brojni vlasnici stanova nadaju da će, uprkos padu cena, uspeti da stan prodaju po nešto višoj ceni. Zbog toga se veoma često dešava da se dva stana, na istoj lokaciji i istog kvaliteta prodaju po cenama koje se razlikuju i za 200 evra po kvadratu, potvrdili su nam u beogradskoj agenciji za nekretnine „TAŠ 011“.

Citam da ima problema sa private credit/debt u Americi. To je deo finansijskog sitema koji nije toliko strogo regulisan kao bankarski sektor posle SEKE. Odatle se poyajmljivao novac za riszicnije investicije - VC, crypto itd. Ogromna kolicina novca je u pitanju. Letos je krenulo tu da stuca. Verovatno ce se desiti neki bailout a stimulans je vec najavljen. Novi predesenik FED-a ce doci i bice love kao pleve... Dokle ce to trajati? Moguce je do sledecih predsednickih izbora u Americi... Mora se pobediti na izborima ali mislim da to niko ne zna. Ono sto se zna je to da dokle god imamo inovacije kao posledicu tehnoloske revolucije, imamo i realan rast. Kad inovacije uspore onda mora rat da pokrene ekonomoiju pa posleratna obnova... Nadam se ce ipak biti neka kriza, gora od 2008. ali laksa od velike depresije :) ali nikako rat.

Poslednja izmena:
Ne, nego je prica krenula toga kako drzava (dobro, tehnicki je to centralna banka, ali poenta je ista) inflacijom "resava" krize, a onda je usledio komentar kako ne treba stedeti nego investirati, kao da ljudi sede na velikim parama, ali su glupi pa ne znaju da upravljaju novcem.
Da bi pokrenuo nesto svoje to mozda mozes i sa malo novca, ali ne mozes sa svakim zanimanjem da pokrenes nesto svoje, niti je neko u poziciji da pokrece nesto svoje, niti svako ima takve aspiracije, niti drzava tako nesto ohrabruje (osim deklarativno).
Ali da se vratimo na temu i na ono sta vecina ljudi ovde misli kad se kaze investiranje, a i na sta je Filip mislio, jesu nekretnine. Inflacijom obezvredjujes stednju i otezavas ljudima da rese stambeno pitanje. Neko mozda moze da ustedi tipa 300-400 evra mesecno i za godinu dana da ustedi svega 3k-4k evra. Ok, neko moze i manje, neko vise, ali ja mislim da je ovo nesto sto prosecan pojedinac ili par moze da ustedi u Srbiji. I zamisli da tako za 5-6 godina skupis tipa 15k evra, sto je mozda pre 5-6 godina bilo dovoljno za neko ucesce. I cene odu gore, i tebi sad treba duplo vise za ucesce, znaci moras da opet stedis narednih nekoliko godina. Neko ti je bukvalno unistio stednju.
Ok, znam, sad ce neki pametnjakovic reci "pa sto nisu kupili sa tih 15k kad su mogli", a nisu svesni kako pojedini zive, neko ima nestabilan posao, neko nema porodicu na koju moze da se osloni, neko ima neki treci razlog zbog kojeg mozda ne sme da se upusta u neke aranzmane.
Znam i da ce neko reci da cene nisu odjednom porasle, ali sta kad je inflacija tolika da koliko god da stedis sve ti pojede inflacija, pa si i dalje udaljen od stana koliko si i bio, a i dalje mozda nisi u poziciji da rizikujes i ulazis u kredit,
Lako je drugima soliti pamet kad imas par nekretnina iza sebe, roditelje sa dobrim penzijama i jos niz privilegija koje drugi nemaju.
Srbija zaista nije neki najbolji primer za ozbiljnu diskusiju oko cena nekretina. Mali smo i nerazvijeni. U dnu smo sto se tice siromastva u Evropi. To govori da se ne moze naci zdrava logika iza rasta cena nekretnina. Je l Filip opisao sta je doziveo u centru metropole - Beograda. Gde tako nesto imas osim u nerazvijenim zemljama gde se vlasti ne bore za interes drustva odnosno gde nema planiranja u interesu drustva vec samo u interesu pojedinaca pa se nekad to preklopi pa bude bar nesto i za drustvo.

Visok ROI i rastuća vrednost! Eto rešeno.
IMG_2403.jpeg

Ne, nego je prica krenula toga kako drzava (dobro, tehnicki je to centralna banka, ali poenta je ista) inflacijom "resava" krize, a onda je usledio komentar kako ne treba stedeti nego investirati, kao da ljudi sede na velikim parama, ali su glupi pa ne znaju da upravljaju novcem.
Da bi pokrenuo nesto svoje to mozda mozes i sa malo novca, ali ne mozes sa svakim zanimanjem da pokrenes nesto svoje, niti je neko u poziciji da pokrece nesto svoje, niti svako ima takve aspiracije, niti drzava tako nesto ohrabruje (osim deklarativno).
Ali da se vratimo na temu i na ono sta vecina ljudi ovde misli kad se kaze investiranje, a i na sta je Filip mislio, jesu nekretnine. Inflacijom obezvredjujes stednju i otezavas ljudima da rese stambeno pitanje. Neko mozda moze da ustedi tipa 300-400 evra mesecno i za godinu dana da ustedi svega 3k-4k evra. Ok, neko moze i manje, neko vise, ali ja mislim da je ovo nesto sto prosecan pojedinac ili par moze da ustedi u Srbiji. I zamisli da tako za 5-6 godina skupis tipa 15k evra, sto je mozda pre 5-6 godina bilo dovoljno za neko ucesce. I cene odu gore, i tebi sad treba duplo vise za ucesce, znaci moras da opet stedis narednih nekoliko godina. Neko ti je bukvalno unistio stednju.
Ok, znam, sad ce neki pametnjakovic reci "pa sto nisu kupili sa tih 15k kad su mogli", a nisu svesni kako pojedini zive, neko ima nestabilan posao, neko nema porodicu na koju moze da se osloni, neko ima neki treci razlog zbog kojeg mozda ne sme da se upusta u neke aranzmane.
Znam i da ce neko reci da cene nisu odjednom porasle, ali sta kad je inflacija tolika da koliko god da stedis sve ti pojede inflacija, pa si i dalje udaljen od stana koliko si i bio, a i dalje mozda nisi u poziciji da rizikujes i ulazis u kredit,
Lako je drugima soliti pamet kad imas par nekretnina iza sebe, roditelje sa dobrim penzijama i jos niz privilegija koje drugi nemaju.
Imaš previše "nepoznatih" u jednačini. Da čovek zna da će da padne on bi seo. Sve ti je to kao sa decom, "čekam da se poklope kockice", a u stvari samo odlažeš bezveze. Ja sam uzeo stan i kredit kada mi je rata bila na nekih 60% plate pa da sam razmišljao joj samo da skupim još malo, joj samo da nadjem neki stabilan posao, možda ovaj nije dovoljno stabilan... ne bih nikad kupio, posebno jer ni meni nije porodica pomogla. Stabilan posao ne postoji osim ako ne radiš u nekom javnom preduzeću. No jbg od mladih dana ulažem, pare brzo vidim ali ih još brže ne vidim, u principu čim se skupi nešto na gomili hvata me nervoza. To su ti mrtve pare. Stoji i ništa ne zaradjuje, a lako gubi na vrednosti. No ja sam kupio za život, za vas što kupujete investiciono, a skupo vam, nemam neki savet sem da čekate da cena dodje na vaš prihvatljiv nivo.

Filip je lepo napisao. Svi se ložite na centar zbog tog nekog prestiža, a generalno je q za život sem ponekih delova. Pa čak i da su cene takve kao u toj nekoj Vašoj utopiji gde pekar može da kupi nekretninu u centru glavnog grada pitam se kako bi to bilo u stvarnosti.

• Sviđa mi se
Reagovanja: mzo
Sada otkaze počinju dobijati i najavljivati i sektori van juga Srbije i autoindustrije. Niko o tome ne priča, u Bg i Ns počeli otkazi. Posla još uvek ima da se bira, ali se ponuda smanjuje. Biće veselja kada dođemo u situaciju da se takmičimo sa Nepalcima i Bangladežanima za 750 € plate. Razlog više da kvadrat ode na 9.500 eura.

Sada otkaze počinju dobijati i najavljivati i sektori van juga Srbije i autoindustrije. Niko o tome ne priča, u Bg i Ns počeli otkazi. Posla još uvek ima da se bira, ali se ponuda smanjuje. Biće veselja kada dođemo u situaciju da se takmičimo sa Nepalcima i Bangladežanima za 750 € plate. Razlog više da kvadrat ode na 9.500 eura.
Okazi vec pljuste u IT a ponuda poslova je katastrofa, za jednu poziciju se prijhavljuje buljuk kandidata.

Lako je da se ulaze kad imas para. 95% ljudi jedva skupi za ucesce za stan. Evo ja sad recimo imam milion ideja gde bih ulagao, ali mi fali par miliona. Znaju ljudi sta je inflacija i znaju kako se zaradjuju i ulazu pare, ali nemaju novac koji mogu da uloze. Ili nemaju veze i kombinacije za dobijanje namestenih tendera, otkup drzavne svojine za male pare i slicno.
"Sprecavanje" krize inflacijom samo jos vise osiromasava siromasne.
Ako ti ideje rade samo ako imas par miliona onda i nisu neke ideje.

Za S&P500 ti ne trebaju ni milioni ni ideje a spasao bi stek od inflacije.

Okazi vec pljuste u IT a ponuda poslova je katastrofa, za jednu poziciju se prijhavljuje buljuk kandidata.
Razlog vise zasto je inflacija losa. Navodno resava krizu, a ustvari pored toga sto obezvredi stednju smanjuje i konkurentnost. Postanes skup i nekonkurentan, pa ostanes bez posla. Da je inflacija dobra mogli bismo sad svi da odstampamo zilijarde dinara, evra i dolara, ali svi znamo kako je to izgledalo 90tih.

Razlog vise zasto je inflacija losa. Navodno resava krizu, a ustvari pored toga sto obezvredi stednju smanjuje i konkurentnost. Postanes skup i nekonkurentan, pa ostanes bez posla. Da je inflacija dobra mogli bismo sad svi da odstampamo zilijarde dinara, evra i dolara, ali svi znamo kako je to izgledalo 90tih.
Novac se lako odštampa. Kad bi mogla da se odštampa vrednost to bi bilo pravo.

Nisam ni rekao da nam je ekonomska pozicija ojacala, ali poenta je da isto tako nije ni oslabila. Za sve te faktore za koje se govori, sta kad njih ne bude, i oni drze ekonomiju ne bih rekao da je bas tako. Mi imamo veliku dijasporu i ona ulaze i ulagace novac u Srbiju, to nece prestati, i to je činjenica. Isto tako je cinjenica da smo dolaskom Rusa imali skok kirija i da oni trenutno donose neki kapital u zemlju. Ali nece njihovim odlaskom sve ostale okolnosti ostati iste, jer su oni i dosli zbog promenjenih okolnosti, rata. Hocu reci da nije bilo rata, ne bi bilo ni Rusa, ali bi onda i ekonomska aktivnost i sve okolnosti bile drugacije, mozda bolje, mozda losije, to ne mozemo znati.
Razumem šta hoćeš da kažeš, ali tu je ključni problem pretpostavka da ekonomija ostaje u ravnoteži čim jedan izvor priliva zameni drugi. To jednostavno ne funkcioniše tako.
Dijaspora jeste stabilan priliv i tu se slažemo. Ali dijaspora ne pokriva sve pošto doznake služe za potrošnju, ne za balansiranje javnih finansija, ne za sterilizaciju inflacije i ne za stabilizaciju kursa. To je potpuno drugi tok novca.
Za Ruse si takođe u pravu da njihov odlazak ne znači automatski kolaps, ali isto tako njihov dolazak nije bio organski već šok. Jednako tako i njihov eventualni odlazak ili smanjenje aktivnosti jeste šok. Ekonomija ne menja strukturu preko noći da bi to neutralisala.
A upravo je poenta u tome da svaka promena spoljnog šoka povlači druge promene, ali ne nužno u pravcu stabilnosti. Može i gore i bolje, ali teško da ostaje isto.
Zato se i naglašava rizik, ne zato što će se nešto sutra raspasti, nego zato što u sistemu ima previše varijabli koje trenutno rade u našu korist, a nijedna nije potpuno pod našom kontrolom (kamatne stope, geopolitički tokovi, stanje EU, energenti, tokovi kapitala…).
Drugim rečima, ništa nije tragično, ali nije ni statično. Ekonomija nam se ne urušava, ali ni ne stoji na tvrdim temeljima već više na kombinaciji sreće, ciklusa i spoljnih faktora.

02:00 Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac. Realno tu će i biti rasta nekretnina.

Šta mislite, koliko je realno da se opet ovako nešto desi?

Tokom poslednje dve, tri godine, u odnosu na ostale gradove Srbije, u Beogradu se beleži najveći pad cena nekretnina. S obzirom, da je u periodu pre krize zabeležen drastičan porast cene kvadrata u Beogradu, njen ukupni pad za oko 40 odsto u odnosu na 2008. godinu, smatra se očekivanim i opravdanim. Naime, kvadrat je tada u nekim delovima grada dostizao i do 3.000 - 4.000 evra, pa su se stanovi u samom centru grada, kao i na Novom Beogradu prodavali po visokim cenama. Danas, nekretnina koje imaju ovako visoku tržišnu cenu kvadrata nema, pa one uglavnom ne prelaze 2.000 – 2.500 evra po kvadratu, ali se brojni vlasnici stanova nadaju da će, uprkos padu cena, uspeti da stan prodaju po nešto višoj ceni. Zbog toga se veoma često dešava da se dva stana, na istoj lokaciji i istog kvaliteta prodaju po cenama koje se razlikuju i za 200 evra po kvadratu, potvrdili su nam u beogradskoj agenciji za nekretnine „TAŠ 011“.

Da bi se to desilo mora da dodje do ozbiljne krize u svetu koja ce se preliti na nas. Samo tad kao i kod prosle krize malo je ljudi razmisljalo o kupovini stana. Tako da ne zelimo to da se desi

Jako cudna situacija sa nekretninama.

Spominjao sam onaj stan na BK koji prodaje moja poznanica, a koji smrdi vec godinu dana u oglasima. E pa na novom oglasu sam video da je cena stana podignuta i to za 23.000 evra sa prethodnih 205.000 evra. Tako da totalno nebulozna situacija.

Imamo situaciju da su stanovi u "top" projektima i po 10.000 evra za kvadrat, a kuce na 20-30 minuta od centra se prodaju i za 500 evra po kvadratu, plus dobijes dvoriste od 10 ari.
To zapravo govori koliko nema para i koliko se vec prazne prigradska naselja i opstine - bukvalno ce za 20 godina tu biti pustos. Padovi od po 1% godisnje - za 20 godina ce te prigradske opstine izgubiti i do 20% stanovnistva, ako drmne neka kriza verovatno i vise 30-40%.

Spominjao sam onaj stan na BK koji prodaje moja poznanica, a koji smrdi vec godinu dana u oglasima. E pa na novom oglasu sam video da je cena stana podignuta i to za 23.000 evra sa prethodnih 205.000 evra. Tako da totalno nebulozna situacija.

Imamo situaciju da su stanovi u "top" projektima i po 10.000 evra za kvadrat, a kuce na 20-30 minuta od centra se prodaju i za 500 evra po kvadratu, plus dobijes dvoriste od 10 ari.
To zapravo govori koliko nema para i koliko se vec prazne prigradska naselja i opstine - bukvalno ce za 20 godina tu biti pustos. Padovi od po 1% godisnje - za 20 godina ce te prigradske opstine izgubiti i do 20% stanovnistva, ako drmne neka kriza verovatno i vise 30-40%.
20-30 minuta od centra= VB?

Gde su te kuce za 500e kvadrat sa sve dvoristem na 20 min od centra da kupim tri.
Evo na primer ova kuca, sigurno mogu da se nadju i jeftinije da se ode na lice mesta i malo raspita:

Evo do centra za 25 minuta ako postujes ogranicenje brzine - verovatno moze i za 20min ako nagaris.

1763598748295.png

Meni je ova dobra sigurno moze da se spusti jos, stoji vec neko vreme u oglasima. Za dom staraca ili tako nesto - to je jedini biznis u Srbiji koji ima buducnost. :) Nazalost.

Zapravo ima hrpa tih kuca, vec sam spomenuo da znam coveka koji kupuje kuce budzasto u prigradskim naseljima i pretvara ih u zgrade.
Kupuje kuce i po 300 evra za kvadrat. To je covek za terena, ako neko hoce brzo da proda kucu - javlja se njemu.

Grad/drzava ne ulaze u infrastrukturu u prigradskim naseljima (kanalizacija, gas, sinski prevoz...). Tamo ko zivi mora da se pomiri sa cinjenicom da je gradjanin drugog reda. Svi koji mogu su doselili u grad.

Evo na primer ova kuca, sigurno mogu da se nadju i jeftinije da se ode na lice mesta i malo raspita:

Evo do centra za 25 minuta ako postujes ogranicenje brzine - verovatno moze i za 20min ako nagaris.

Pogledajte prilog 258748
U 2 ujutru verujem da moze za 20-30min :) nece ljudi kuce jbg

Vrh