Nominalno cene će uvek ići gore zbog inflacije jer je asset u pitanju, opet to samo znači da je bolje od držanja keša, ne od drugih kategorija asseta.
Nekretnina za život je uvek bila nepristupačna, malo se ovde fantazira o prošlim vremenima, a tu se slažem sa Defketom da kad se pogleda odnos plate i cene nekretnine, može da se uoči sličan odnos uglavnom, čak malo prevagne u korist trenutne situacije. Bio je jedan period oko korone kog se ljudi rado sećaju kad su primanja skočila, a cene nekretnina kaskale, ali to nije pravilo.
A mislim da se jedna stvar prećutkuje koja je ipak sveprisutna na ovoj temi, kad se kaže "nekretnina za život", zapravo se misli "nekretnina za život u širem centru ili NBG".
Postoji Džo, ali ne znači da je svaki dijasporac Džo. Postojaće uvek neki priliv novca u nekretnine od dijaspore koja ne ume ništa pametnije da uradi sa tim, ali trend koji smo mi videli od recimo covida nadalje je pre odlika toga što je Beograd zaličio na finansijski El Dorado u periodu 2019-2022, i onda je svaka šuša videla priliku za laku zaradu. Najviše kad su Rusi krenuli masovno da migriraju u Beograd i kirije su skočile i za po 100%.
Ako dugoročno osećam da ću biti stabilan, tj. ne treba mi keš, razmotrio bih berzu ozbiljno. Meni to zezanje sa stanarima uopšte ne deluje privlačno na ovaj ROI. Jedina investiciona nekretnina koju bih kupio je nekretnina negde u centru koju bih mogao da radim kao stan na dan. Ali to nema za 120k