Šta je novo?

Cene nekretnina

Tesko je porediti Amsterdam i Beograd kada su u pitanju nekretnine, ili bar lokacija gde se zivi jer u Amsterdamu skoro niko normalan ne zivi u centru. Previse turista, buke, prastare zgrade. Obicno ljudi biraju mirnije delove za porodicni zivot. Pre nego sto neko kaze “i u Beogradu je centar pun turista i krcat” to su neuporedivi redovi velicine.

Nominalno cene će uvek ići gore zbog inflacije jer je asset u pitanju, opet to samo znači da je bolje od držanja keša, ne od drugih kategorija asseta.

Nekretnina za život je uvek bila nepristupačna, malo se ovde fantazira o prošlim vremenima, a tu se slažem sa Defketom da kad se pogleda odnos plate i cene nekretnine, može da se uoči sličan odnos uglavnom, čak malo prevagne u korist trenutne situacije. Bio je jedan period oko korone kog se ljudi rado sećaju kad su primanja skočila, a cene nekretnina kaskale, ali to nije pravilo.

A mislim da se jedna stvar prećutkuje koja je ipak sveprisutna na ovoj temi, kad se kaže "nekretnina za život", zapravo se misli "nekretnina za život u širem centru ili NBG".

Postoji Džo, ali ne znači da je svaki dijasporac Džo. Postojaće uvek neki priliv novca u nekretnine od dijaspore koja ne ume ništa pametnije da uradi sa tim, ali trend koji smo mi videli od recimo covida nadalje je pre odlika toga što je Beograd zaličio na finansijski El Dorado u periodu 2019-2022, i onda je svaka šuša videla priliku za laku zaradu. Najviše kad su Rusi krenuli masovno da migriraju u Beograd i kirije su skočile i za po 100%.

Ako dugoročno osećam da ću biti stabilan, tj. ne treba mi keš, razmotrio bih berzu ozbiljno. Meni to zezanje sa stanarima uopšte ne deluje privlačno na ovaj ROI. Jedina investiciona nekretnina koju bih kupio je nekretnina negde u centru koju bih mogao da radim kao stan na dan. Ali to nema za 120k
Iskreno me fascinira taj stav da neko ne zna sta moze pametnije da uradi sa nekoliko stotina hiljada evra pa ih ulaze u stanove. Pa taj neko je zaradio te novce i zaradjuje ih i dalje, tako da svakako nije ni glup ni lud

претера га - сви имућнији амстердамци, да, баш живе на каналима

ед и ја би😉

Iskreno me fascinira taj stav da neko ne zna sta moze pametnije da uradi sa nekoliko stotina hiljada evra pa ih ulaze u stanove. Pa taj neko je zaradio te novce i zaradjuje ih i dalje, tako da svakako nije ni glup ni lud

A to valjda sad ćemo da se pravimo da je Džo farmaceut zbog svoje visoke plate automatski i ekspert za investiranje novca? Jer ako je tako, oprostićeš mi ako se isključim iz dalje dubioze.

па добро, негде је ваљда џо морао бити промоћуран, а да би имао толику плату😉

Pa Džo ti je odličan primer jer čovek investira i u bitcoin, i u ETF, ali ipak prvo gleda nekretnine. On je iznad proseka finansijski obrazovan.

Moja poenta je bila da ima dosta DŽoova koji dobro zarađuju i nemaju pojma šta da rade sa parama osim da kupuju nekretnine.

Dijaspora naša je čak vrlo verovatno natprosečno takva, jer uglavnom preko idu ljudi koji se bave nekim deficitarnim zanimanjima i koji su zato dobro plaćeni, ali imaju nula obrazovanja u oblasti finansija i investiranja. Za njih je cigla sve i svja.

важи да је биткоин добра инвестиција

то су толике флуктуације, да бих се ја убио да пратим то тржиште😂

претера га - сви имућнији амстердамци, да, баш живе на каналима

ед и ја би😉
Ok, jesam mozda malo preterao, iskljucujem kuce na kanalima koje znaju da budu prelepe. Ali pretera ga i ti da svi imucniji zive na kanalima, znacajan broj ljudi bira da zivi van centra, posebno kada dodju deca.

nekretnina ima stabilnost i izvesnost. danas, sutra, prekosutra. na nekretninu možeš da se osloniš, možeš da planiraš s njom. prodaja, izdavanje, useljavanje, trampa. uvek znaš koliku vrednost ima, koliko možeš da zaradiš na njoj. s druge strane, btc, akcije i ostalo su fiktivne, imaginarne stvari koje su danas ovakve, sutra onakve. zahtevaju mnogo više znanja i kapaciteta da se baviš time ne bi li nešto napravio. a čak i ako znaš i imaš kapacitet, ništa ti na kraju dana nije zagarantovano.
zato uvek i prvo cigla pa sve ostalo.

Moja poenta je bila da ima dosta DŽoova koji dobro zarađuju i nemaju pojma šta da rade sa parama osim da kupuju nekretnine.

Dijaspora naša je čak vrlo verovatno natprosečno takva, jer uglavnom preko idu ljudi koji se bave nekim deficitarnim zanimanjima i koji su zato dobro plaćeni, ali imaju nula obrazovanja u oblasti finansija i investiranja. Za njih je cigla sve i svja.
Pa evo Analitičar, čovek je lepo napisao (respekt), dobro zaradjujem i glup sam za ostale stvari, zato nekretnine.
важи да је биткоин добра инвестиција

то су толике флуктуације, да бих се ја убио да пратим то тржиште😂
Dodju Rusi, odu Rusi, pobegne stanar, polomi sofu... ti se ubiješ zbog oscilacija u kiriji. Jbg obrazovanje.

Ok, jesam mozda malo preterao, iskljucujem kuce na kanalima koje znaju da budu prelepe. Ali pretera ga i ti da svi imucniji zive na kanalima, znacajan broj ljudi bira da zivi van centra, posebno kada dodju deca.
капирам шта говориш, сигурно не сви имућнији, ал мени је ово прелепо😊
1000022507.jpg

nekretnina ima stabilnost i izvesnost. danas, sutra, prekosutra. na nekretninu možeš da se osloniš, možeš da planiraš s njom. prodaja, izdavanje, useljavanje, trampa. uvek znaš koliku vrednost ima, koliko možeš da zaradiš na njoj. s druge strane, btc, akcije i ostalo su fiktivne, imaginarne stvari koje su danas ovakve, sutra onakve. zahtevaju mnogo više znanja i kapaciteta da se baviš time ne bi li nešto napravio. a čak i ako znaš i imaš kapacitet, ništa ti na kraju dana nije zagarantovano.
zato uvek i prvo cigla pa sve ostalo.

Akcije uopšte nisu fiktivne ni imaginarne. Postoje low risk berzanske investicije koje su sigurne koliko i stanovi, a imaju istorijski bolji performans.

Možda jedina prednost u Srbiji što može da se stan izdaje na crno, pa se izbegava porez, dok sa dividendom sa berze to nije moguće. Ali i to će se jednog dana kod nas dovesti u red nadam se.

Ništa ti nije zagarantovano ni sa jednim vidom investiranja, to zapravo često i prati jedno drugo, kad je bio slom 2008. godinama su padale i akcije i cene stanova.

Izvini, šta je nerealno u tome što sam naveo? Neko ko je test lead sa 10 godina iskustva u QA ima 3k eur platu, sasvim regularno. Koliko ko štedi godišnje je individualna stvar. Postoje sportisti koji zarađuju milione, pa završe u bankrotsvu. Ja se iznosim primere iz sopstvenog iskustva jer nemam uvid u tuđe novčanike.
Pa nadam se da mozemo da se slozimo da to nisu opsti slucajevi, cak ni medju obrazovanijim i snalazljivijim ljudima. A koliko ko stedi nije stvar zelje, nego cak ni ta psiholoskinja ne moze da ustedi 50k :) mozda trecinu. A sprotiste si pomenuo tek da zamutis vodu, sta me briga sto zavrse u bankrotstvu :) Ako ne gledas tudje novcanike, kako uvek imas primer nekog hirurga sa 3 side joba, za kog tacno zna koliko moze da zaradi ustedi

A to valjda sad ćemo da se pravimo da je Džo farmaceut zbog svoje visoke plate automatski i ekspert za investiranje novca? Jer ako je tako, oprostićeš mi ako se isključim iz dalje dubioze.
Da li je expert ili ne, nemam pravo da sudim o tome jer ni ja nisam nikakav expert vec neko ko svojim novcem raspolaže i visak ulaze na nacin na koji mislim da je najbolje. Da li negde u tome gresim, da li moze bolje, da li ima pametnijih i koji bi to bolje i sa vecim prinosom radili od mene, sigurno da ima. Ali opet to je moj novac i moja odluka u sta cu ga ulagati i to su vec duzi niz godina nekretnine u BG. Mozda tu nisam objektivan, ali moj izbor je da ostanem ovde, meni je BG mnogo bolje i pozeljnije mesto za zivot od Amsterdama, Stokholma, Sofije...sta cu, valjda previse volim svoj grad pa mozda i nisam toliko objektivan prema svemu

низоземци су озбиљна цивилизација

јесте то изграђено на добром делу израбљивања других, ал ваљда цивилизације то раде😊

Generalno govoreći, mi daleko drugačije doživljavamo rizik od drugih zapadnih zemalja, a to je naravno kulturološki uslovljeno. To odmah vidiš po strukturi stednje, tipu i količini zaduživanja.

Pogledaj Švedu lepo, household + corporate debt na 200% BDP-a, samo jako 😅

Pa nadam se da mozemo da se slozimo da to nisu opsti slucajevi, cak ni medju obrazovanijim i snalazljivijim ljudima. A koliko ko stedi nije stvar zelje, nego cak ni ta psiholoskinja ne moze da ustedi 50k :) mozda trecinu. A sprotiste si pomenuo tek da zamutis vodu, sta me briga sto zavrse u bankrotstvu :) Ako ne gledas tudje novcanike, kako uvek imas primer nekog hirurga sa 3 side joba, za kog tacno zna koliko moze da zaradi ustedi
Postoji narativ ovde da je neko ko nije u 1% top zarada nesposoban i da ne zna svoj posao, a onda se tih 1% se stavlja u opsti slucaj i kaze se kako je sve priustivo i super.

данашњи срби мрзе запад, јер нас је бомбардовао, и свашта

срби пре другог светског, су се угледали на њега

Da li je expert ili ne, nemam pravo da sudim o tome jer ni ja nisam nikakav expert vec neko ko svojim novcem raspolaže i visak ulaze na nacin na koji mislim da je najbolje. Da li negde u tome gresim, da li moze bolje, da li ima pametnijih i koji bi to bolje i sa vecim prinosom radili od mene, sigurno da ima. Ali opet to je moj novac i moja odluka u sta cu ga ulagati i to su vec duzi niz godina nekretnine u BG. Mozda tu nisam objektivan, ali moj izbor je da ostanem ovde, meni je BG mnogo bolje i pozeljnije mesto za zivot od Amsterdama, Stokholma, Sofije...sta cu, valjda previse volim svoj grad pa mozda i nisam toliko objektivan prema svemu

Pa to niko ni ne spori, svako ima pravo da uradi sa svojim novcem šta god hoće, za to smo se borili.

данашњи срби мрзе запад, јер нас је бомбардовао, и свашта

срби пре другог светског, су се угледали на њега
срби пре друго светског, су хрлили у париз, и били потпуни део тадашње уметничке и интелектуалне сцене

Tesko je porediti Amsterdam i Beograd kada su u pitanju nekretnine, ili bar lokacija gde se zivi jer u Amsterdamu skoro niko normalan ne zivi u centru. Previse turista, buke, prastare zgrade. Obicno ljudi biraju mirnije delove za porodicni zivot. Pre nego sto neko kaze “i u Beogradu je centar pun turista i krcat” to su neuporedivi redovi velicine.
U pravu si, ali postoji jedna bitna distinkcija. U Amsterdamu je centar pun ljudi I gužve (koju mahom čine turisti) I taj deo nema neki distinktivni karakter I atmosferu kao što ima Dorćol. Sa druge strane imas delove Tokija koji su daleko krcatiji nego centar Amsterdama, ali su specifificni- kada si tamo znas da ni jedan drugi grad ne moze sa se uporedi.

Holandjani su sila, imaju bas inovatorski duh.
Inace Amsterdam ima 4. najskuplje rente u Evropi:
IMG_1367.jpeg

A opet, nemaju mnogo problema da otplacuju:
IMG_1470.jpeg

Verovatno jer su na visokom mestu po pitanju i prosecnog i jos bitnije medijalnog bogatstva po domacinstvu:
IMG_1469.jpeg

ма коју атмосферу има данашњи дорћол

скоројевићи тај неки профил

пишем о горњем, доњи, да😊

Vrh