Šta je novo?

Cene nekretnina

Ono što je interesatno, a @Suzuman je objavio statistiku za EU, je da su u proteklih 15 godina cene stanova rasle mnogo brže nego rente. Dakle, stanovi postaju nepristupačniji za kupovinu za sve više ljudi, ali ti investitori u stanove subvencionišu troškove stanovanja stanarima jer su kirije koje mogu da naplate daleko niže nego što je iznos njihove investicije u kupovinu stana.

Ono što je u Beogradu posebno interesatno je da većina ljudi plaća tu kiriju do 500, 600 eur i stanovi koji se rentaju za taj novac su mahom skomnjikavi. Međutim, već za 1200 eur može da se izrenta ne duplo, nego 5x bolji stan jer u tom cenovnom rangu nema puno interraenata. Bio sam u jednom takom stanu pre neki dan, sigurno vredi blizu pola miliona a renta se za kikiriki.
Ovo je apsolutno tačno! Jer ima super kvalitet života!

Nije to samo za stanove. I na berzi se ukupna zarada znatno pomerila ka prinosima od rasta cene u odnosu na prinose od dividendi.
(Imo upumpavanje novih para se oseti pre nego što se te pare obrnu u dividende)

Taj ko ima pola miliona za investicioni stan verujem da ne zavisi od kirije pa mu nije toliko bitno te ako ne zna gde da uloži novac da ima bolji prinos ili jednostavno stan mu nije primarna delatnost već dodatna pasiva onda i neka. Svakako je u kirijama jako velika razlika izmedju 500-600e i 1200e za onog ko istu plaća jer pričamo o Srbiji.

Piše lepo DO 5%. U realnosti je 1% a DeGiro je 3e flat rate. Ali opet vi samo gledate provizije. Ja gledam šire i na porez koji ovde nije zanemarljiv jer sabiraju kuću, plus stan plus štednju plus akcije plus sve pa na to onda opale godišnji porez. Tako da Erste ispadne mnogo jeftiniji s svojom provizijom verujte mi.

A i pomažem našoj mladoj državi. Bolje dati porez Srbiji nego Kralju. Ja to i tako gledam. Ovi imaju previše i ovako.
Bese gleda se druga kuca + stednja + kripto + akcije, pa ako imas preko 50k ide porez na to preko? Jedino mi nije jasno koliki je?
Da li ovde moze da se dovija tipa rasporedis 200k na sebe, zenu i decu?

Bese gleda se druga kuca + stednja + kripto + akcije, pa ako imas preko 50k ide porez na to preko? Jedino mi nije jasno koliki je?
Da li ovde moze da se dovija tipa rasporedis 200k na sebe, zenu i decu?
Ne može jer smo svi u istom domaćinstvu! A ako bi poklonio ili dao deci više od 6k godišnje onda njih oporezuju sa 50%:)) Nije kao kod nas da možeš deci da pokloniš šta hoćeš bez poreza. I nije da mogu deca bez poreza da naslede kao kod nas. Ovde mogu deca bez poreza da naslede do 26k eura, što više nije ni u Srbiji ništa. Jedino ako računaš kuću u Babušnici...

Taj ko ima pola miliona za investicioni stan verujem da ne zavisi od kirije pa mu nije toliko bitno te ako ne zna gde da uloži novac da ima bolji prinos ili jednostavno stan mu nije primarna delatnost već dodatna pasiva onda i neka. Svakako je u kirijama jako velika razlika izmedju 500-600e i 1200e za onog ko istu plaća jer pričamo o Srbiji.
Razlika izmedju 600 eur i 1200 eur 100%. Medjutim, za tih 600 eur dobijes ćumez u izvornom stanju na dobroj lokaciji, a za 1200 eur dobiješ na istoj toj lokaciji full sredjen stan sa dve spavaće sobe i garažnim mestom gde mogu 2 osobe živeti kao carevi. Dakle, kvalitativna razlika je deleko više od 100% koliko je razlika u iznosu kirije, to je ono na šta želim da ukažem.

Poslednja izmena:
Tako je, ali to je problem tog što je investirao u stan, a ne stanara koji uživa disproporcionalno visok kvalitet stanovanja u odnosu na iznos rente koji placa.
Dzabe kvalitet stana kad je oko tebe sve raspad. Postoji razlog zasto je u nekim drugim zemljama stan slicne povrsine i kvaliteta skuplji za izdavanje. Nisu kod nas kirije niske, nego su cene nekretnina visoke, pa zato ROI ispada relativno mali. Ne treba visinu kirije porediti sa cenom stanova, nego sa platom obicnih ljudi.
Razlika izmedju 600 eur i 1200 eur 100%. Medjutim, za tih 600 eur dobijes ćumez u izvornom stanju na dobroj lokaciji, a za 1200 eur dobiješ na istoj toj lokaciji full sredjen stan sa dve spavaće sobe gde mogu 2 osobe živeti kao carevi. Dakle, kvalitativna razlika je deleko više od 100% koliko je razlika u iznosu kirije, to je ono na šta želim da ukažem.
Ti uporedjujes iznos od 600 evra i 1.200 evra kao sto neko uporedjuje da li da kupi patika od 5k ili 10k RSD, pa onda mozes da budes u fazonu: "Ok, dacu malo vise za (verovatno) kvalitetnije patike". Ali ako imas nekog kome su mesecna primanja tipa 1.500 evra on ne moze da pravi taj izbor, jer cak i da hoce, kako da prezivi sa 300 evra koja mu ostanu nakon placanja kirije, a jos nije platio ni racune? A ako neko ima veca mesecna primanja on vec lako moze i da kupi stan.

Dzabe kvalitet stana kad je oko tebe sve raspad. Postoji razlog zasto je u nekim drugim zemljama stan slicne povrsine i kvaliteta skuplji za izdavanje. Nisu kod nas kirije niske, nego su cene nekretnina visoke, pa zato ROI ispada relativno mali. Ne treba visinu kirije porediti sa cenom stanova, nego sa platom obicnih ljudi.

Ti uporedjujes iznos od 600 evra i 1.200 evra kao sto neko uporedjuje da li da kupi patika od 5k ili 10k RSD, pa onda mozes da budes u fazonu: "Ok, dacu malo vise za (verovatno) kvalitetnije patike". Ali ako imas nekog kome su mesecna primanja tipa 1.500 evra on ne moze da pravi taj izbor, jer cak i da hoce, kako da prezivi sa 300 evra koja mu ostanu nakon placanja kirije, a jos nije platio ni racune? A ako neko ima veca mesecna primanja on vec lako moze i da kupi stan.
LOL, ti kao po običaju promašiš temu. Ako postoji razlog zašto je u drugim zemljama stan slične površine i kvaliteta skuplji za izdavanje, koji je razlog što su kod nas visoke cene kvalitetnih novogradnji na top lokacijama kada je "sve oko tebe raspad"?
Kako neko ko ima veća mesečna primanja "može lako da kupi taj stan". Ja sve vreme govorim o trosobnom stanu sa garažom na centralnoj lokaciji, koji opremljen vredi pola miliona eur. Koliko njih sa "većim" primanjima mogu da priušte takav stan?!

Taj stan se za te pare realno izdaje da bi neko plaćao račune i da vlasnik ne bi morao da plaća nekog da pazi na stan i održava ga…

Taj stan se za te pare realno izdaje da bi neko plaćao račune i da vlasnik ne bi morao da plaća nekog da pazi na stan i održava ga…
Koje račune, stan ima toplotne pumpe, cena po potrošnji. Šestokomornu stolariju alu-drvo i vrhunsku termoizolaciju. Računi su niži nego u stanu od 50 m2 koji je priključen na centralno grejanje.

LOL, ti kao po običaju promašiš temu. Ako postoji razlog zašto je u drugim zemljama stan slične površine i kvaliteta skuplji za izdavanje, koji je razlog što su kod nas visoke cene kvalitetnih novogradnji na top lokacijama kada je "sve oko tebe raspad"?
Kako neko ko ima veća mesečna primanja "može lako da kupi taj stan". Ja sve vreme govorim o trosobnom stanu sa garažom na centralnoj lokaciji, koji opremljen vredi pola miliona eur. Koliko njih sa "većim" primanjima mogu da priušte takav stan?!
Razlog visokih cena ima mnogo:
  • Nerazvijeno finansijsko trziste gde ti manje-vise jedino izdavanje stanova ostaje kao oblik neke pasivne zarade
  • Centralizacija zemlje gde unistavas privredu svuda van Beograda i par vecih gradova i tako teras ljude da dolaze u vece gradove i tako prave pritisak na cene
  • Zastita od inflacije
  • Kod nas su tome doprineli i Rusi
  • FOMO koji proizilazi iz prethodnih stavki i verovanje da ce cena uvek ici gore
  • Ostale kriminalne i polukriminalne aktivnosi povezane sa tim (pranje para od narkotika, stvaranje monopola, namesteni tenderi, da se ne ponavljamo)

I opet, taj neko ko ima novac da placa kiriju od 1.200 evra ako ima 2g mozga pre ce kupiti stan na periferiji nego u centru Beograda. Mozda nema pola miliona, ali moze da nadje trosoban stan na periferiji sa garazom za 150k evra. Evo npr. Mirijevo 120k cena 60m2 bez garaze, ima 3 sobe https://www.halooglasi.com/nekretni...gradnje/5425646034614?kid=4&sid=1760449757092. Mislim i ovo je skupo, kao i sve ostalo, ali ne vredi zivot u centru 3 puta vise od zivota u Mirijevu. Malo zrtvujes lokaciju, malo kvadraturu, ali vise ne placas kiriju. Novac dat za kiriju je novac bacen u ambis. Zasto bi neko bacao pare na rentanje nekog navodnog luksuza ako moze da kupi nesto sto nije luks nego pristojno? Zasto bi neko rentao Ferari ako moze da kupi Skodu?

Razlika izmedju 600 eur i 1200 eur 100%. Medjutim, za tih 600 eur dobijes ćumez u izvornom stanju na dobroj lokaciji, a za 1200 eur dobiješ na istoj toj lokaciji full sredjen stan sa dve spavaće sobe i garažnim mestom gde mogu 2 osobe živeti kao carevi. Dakle, kvalitativna razlika je deleko više od 100% koliko je razlika u iznosu kirije, to je ono na šta želim da ukažem.
Zavisi, za 600 ako nije neka "lokacija" možeš dobiti sasvim pristojan stan. Razlika jeste 100% ali nekome sa platom od 1000e razlika je mnogo veća. I automobil u ful opremi nije isti kao klot iako su isti modeli pa opet ne košta mnogo više. Nije kao da je prosečna plata 2000e pa da mogu da biraju da li će 600e ili 1200e na to želim ja da ukažem. Za 100% više dobija se možda 300% bolje ali badava kad 95% ljudi to ne može da priušti ili za te pare bira da kupi stan. Što je skuplje to je razlika manja.

• Nerazvijeno finansijsko trziste gde ti manje-vise jedino izdavanje stanova ostaje kao oblik neke pasivne zarade
  • Centralizacija zemlje gde unistavas privredu svuda van Beograda i par vecih gradova i tako teras ljude da dolaze u vece gradove i tako prave pritisak na cene
  • Zastita od inflacije
  • FOMO koji proizilazi iz prethodnih stavki i verovanje da ce cena uvek ici gore
  • Ostale kriminalne i polukriminalne aktivnosi povezane sa tim (pranje para od narkotika, stvaranje monopola, namesteni tenderi, da se ne ponavljamo)

I opet, taj neko ko ima novac da placa kiriju od 1.200 evra ako ima 2g mozga pre ce kupiti stan na periferiji nego u centru Beograda. Mozda nema pola miliona, ali moze da nadje trosoban stan na periferiji sa garazom za 150k evra. Evo npr. Mirijevo 120k cena 60m2 bez garaze, ima 3 sobe https://www.halooglasi.com/nekretni...gradnje/5425646034614?kid=4&sid=1760449757092. Mislim i ovo je skupo, kao i sve ostalo, ali ne vredi zivot u centru 3 puta vise od zivota u Mirijevu. Malo zrtvujes lokaciju, malo kvadraturu, ali vise ne placas kiriju. Novac dat za kiriju je novac bacen u ambis.
Au brate, po običaju lupetaš. Nikada nisi ni bio u Mirijevu, možda si negde video "M5K" ili "after je na Mirijevu", pa si sada samoproklamovani eskpert za Mirijevo. U svakom slučaju, pročitaj svoj post pa razmisli koliko je nelogičnosti koje iznosiš. Pitam se kako ćeš preživeti da bacaš pare u ambis kao 80% Nemaca koji žive u gradovima. Mislim da će te to dotući.

Au brate, po običaju lupetaš. Nikada nisi ni bio u Mirijevu, možda si negde video "M5K" ili "after je na Mirijevu", pa si sada samoproklamovani eskpert za Mirijevo. U svakom slučaju, pročitaj svoj post pa razmisli koliko je nelogičnosti koje iznosiš. Pitam se kako ćeš preživeti da bacaš pare u ambis kao 80% Nemaca koji žive u gradovima. Mislim da će te to dotući.
Sta konkretno je nelogicno u mom tekstu?
Home ownership u grdovima kao Minhen i Frankfurt jeste 20%, ali u manjim mestima je oko 70%. Racunaj pritom da tu ima puno migranata i potomaka migranata sto smanjuje broj. Ja inace imam druga koji je otisao u Frankfurt pre 10-ak godina i pre par godina je kupio kucu (verovatno na periferiji, ne znam gde tacno, to mi je rekla njegova majka), tako da nije nemoguca misija kupiti za onog ko stvarno zeli. Razlozi verovatno leze u njihovoj poreskoj politici koja je losa u smislu da malo vise oporezuje nekretnine, ali istovremeno kao podstanar si zasticen kao beli medved, a kao rezident Nemacke si socijalno jako zasticen, pa se mnogim ljudima verovatno ne isplati previse odricanja da bi kupili stan/kucu, kad i bez nje mogu da zive sasvim komotno, verovatno te sistem tera na to. Plus u nekim zemljama ti se tipa placena kirija uzima u obracun prilikom placanja poreza na platu i sl, tako da i tu imas neke benefite. Plus mnogi placaju kirije po nekim socijalnim (stanovi u vlasnistvu drzave, grada ili opstine) i starim cenama koje ne mogu da se dizu osim za iznos inflacije. Inace, u Nemackoj ne zive svi u tim velikim gradovima, tamo ima smisla da zivis ako ti je plata jako visoka ili ako imas tamo svoju nekretninu. Puno ljudi odavde zivi manjim mestima gde su prosecne plate tipa 2k-2.5k evra, gde porodica mesecno prihoduje tipa 4k-5k evra, a stan ih kosta 600-700 evra, pa ti vidi da li im je lose ili nije. Evo moji neki poznanici su skoro otisli u Wupertal, grad velicine Novog Sada, tamo ti je prosecna neto plata oko 2.6k evra, a renta za trosoban stan na periferiji 850 evra, a cena za kupovinu znatno niza nego u Beogradu (https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Wuppertal-Germany).

Poslednja izmena:
  • Zastita od inflacije

I opet, taj neko ko ima novac da placa kiriju od 1.200 evra ako ima 2g mozga pre ce kupiti stan na periferiji nego u centru Beograda. Mozda nema pola miliona, ali moze da nadje trosoban stan na periferiji sa garazom za 150k evra. Evo npr. Mirijevo 120k cena 60m2 bez garaze, ima 3 sobe https://www.halooglasi.com/nekretni...gradnje/5425646034614?kid=4&sid=1760449757092. Mislim i ovo je skupo, kao i sve ostalo, ali ne vredi zivot u centru 3 puta vise od zivota u Mirijevu. Malo zrtvujes lokaciju, malo kvadraturu, ali vise ne placas kiriju. Novac dat za kiriju je novac bacen u ambis. Zasto bi neko bacao pare na rentanje nekog navodnog luksuza ako moze da kupi nesto sto nije luks nego pristojno? Zasto bi neko rentao Ferari ako moze da kupi Skodu?
Uh, ovo se već ne slažem. Odrastao sam i dugo živeo na sličnoj periferiji i razlika u kvalitetu života je ogromna. Kad se jednom posle posla probiješ do kuće, gotov si, ni na kafu u kraju, a kamoli da odeš opet do grada. Samoposluge su lošine opremljene, dešavanja dalje.

Naravno, ako je tih 1200e ozbiljno opterećenje za budžet, verovatno postoji neka bolja opcija, džaba centar ako ostane za parizer. Ali ako može da se izgura sa iole OK stilom života, širi centar starog i novog beograda vredi 3x od dalje periferije.

Uh, ovo se već ne slažem. Odrastao sam i dugo živeo na sličnoj periferiji i razlika u kvalitetu života je ogromna. Kad se jednom posle posla probiješ do kuće, gotov si, ni na kafu u kraju, a kamoli da odeš opet do grada. Samoposluge su lošine opremljene, dešavanja dalje.

Naravno, ako je tih 1200e ozbiljno opterećenje za budžet, verovatno postoji neka bolja opcija, džaba centar ako ostane za parizer. Ali ako može da se izgura sa iole OK stilom života, širi centar starog i novog beograda vredi 3x od dalje periferije.
Covek nema pojma o cemu govori, u vise navrata je pokazao nema elementarno poznavnaje Beograda, a voli da pametuje kako se gde zivi. Naravno, sve rekla-kazala price...

"Dešavanja" su mi prejak argument, s obzirom da 98% stanovnika Beograda jedva da posećuje bilo kakva dešavanja.

Pozorište jednom godišnje, bioskop sad imaju hvala bogu u najbližem tržnom centru, a ni tamo se ne biju za karte kao nekad.
Muzeji, tribine, galerije, umetničke manifestacije večno poluprazne ili prazne kategorije.
Koncerti, sportske utakmice i sl. u 90% slučajeva ako skupe par hiljada ljudi, smatraju to uspehom.
Splavovi, žurke to je zanimljivo mladima i turistima, opet dubiozan argument za blizinu centru.

Voleo bih da znam koja su to neizostavna dešavanja zbog kojih se ne može živeti na periferiji.

Okacen oglas prosle nedelje:

Slike stana veze nemaju sa opisom tj slike su od stana na iz blokova.
Poznajem agenta. Pozvali ga danas. Stan je iza Meka na Bez Kosi, vojna gradnja, bela fasadna cigla, to je gradnja posle 2000, mozda i posle 2010.
3 spavace sobe. Ima onaj luk izmedju trpezarije i dnevne (za one koji prate Bez kosu).

Kaze, zakazan notar za cetvrtak. Javice ako se nesto izjalovi :(

"Dešavanja" su mi prejak argument, s obzirom da 98% stanovnika Beograda jedva da posećuje bilo kakva dešavanja.

Pozorište jednom godišnje, bioskop sad imaju hvala bogu u najbližem tržnom centru, a ni tamo se ne biju za karte kao nekad.
Muzeji, tribine, galerije, umetničke manifestacije večno poluprazne ili prazne kategorije.
Koncerti, sportske utakmice i sl. u 90% slučajeva ako skupe par hiljada ljudi, smatraju to uspehom.
Splavovi, žurke to je zanimljivo mladima i turistima, opet dubiozan argument za blizinu centru.

Voleo bih da znam koja su to neizostavna dešavanja zbog kojih se ne može živeti na periferiji.
Ne moras da ides na operu ili balet da bi bio na "desavanju". Da popijes obicnu soljicu espressa u Dripu ili Przionici na Dorcolu u odnosu na lokalni kafic u Mirijevu ili Zelezniku, prilicno je drugaciji vajb.

Problem je što Ivke u glavi ima samo Nemačku i još par zemalja Zapadne Evrope koje mu odgovaraju. Mogao bi da malo proširi perspektive, "razmisli globalno".
Na svetu ima oko 195 zemalja, od kojih 74 spada u "Very high human development" prema UNDP-u. Srbija je na 62. mestu. Neka bude da je to jedno sasvim nepromišljeno istraživanje, ali valjalo bi uneti malo širine u priču. (Inače, na najnižoj lestivici "low human development" živi oko 950 miliona ljudi, valja i to znati.)

Sat vremena putovanja do posla kolima je najjace desavanje tu, bilo da zivis u Batajnici i radis u centru, ili da radis na Novom Beogradu, a zivis u Visnjickoj Banji.

slazem se delimicno. sta je meni diff - ja sam sada na nbg, i dosta je monotono u smislu, setnje, pa i nekog spontanog randoma.
kada si u gradu, postoji verovatnoca da nesto drugacije uradis u odnosu na standarnu rutinu.

Problem je što Ivke u glavi ima samo Nemačku i još par zemalja Zapadne Evrope koje mu odgovaraju. Mogao bi da malo proširi perspektive, "razmisli globalno".
Na svetu ima oko 195 zemalja, od kojih 74 spada u "Very high human development" prema UNDP-u. Srbija je na 62. mestu. Neka bude da je to jedno sasvim nepromišljeno istraživanje, ali valjalo bi uneti malo širine u priču.

cak ako se za***e, pa kupi knjigu factfulness, moze da vidi na prvoj strani sve zemlje... i srbija je nekako pri vrhu. zvuci nadrealno ali tako je.
ne jedemo gloginje!!!

Vrh