Šta je novo?

Cene nekretnina

Nisam ja u pitanju, ali je svez mail. Meni su poslednjih par puta trazili da pisem na papiru u ekspozituri objasnjenje transfera.
Samo sam hteo da ilustrujem koliko nas ovde saplicu oko ulaganja u ino brokere.
Zato što imamo arhaični zakon o deviznom poslovanju još iz doba komunizma kada je bilo ko sa devizama u ruci bio narodni neprijatelj, a za račun u inostranstvu se išlo na goli otok.

Na papiru po novom zakonu o deviznom poslovanju ti ne treba prethodna saglasnot NBS da bi otvorio brokerski račun u inostranstvu, ali isto tako po zakonu ni pečat nije obavezan za pravna lica, pa probaj da otvoriš račun u banci bez pečata... Zato dobaviš saglasnost, i više nema šta koja banka da te pita i odbija, sve će uraditi transfer uz taj papir. Ovako štite svoje dupe ako im dođe neka inspekcija.

To sto on zaradi je verovatno neka plata mozda malo veca od minimalca + baksis. Mislim, zna se koji je prosek plate, sigurno ga ne dize taj konobar sa platom od 1.500 evra. Ne kazem da je lose, to je duplo vise nego sto u nekim siromasnijim opstinama zaradjuju ljudi sa fakultetom, samo kazem kakva je situacija. I ako on dobija taj novac na crno, koliko onda vlasnik tog restorana zaradjuje na crno? I onda se pitate odakle nekima pare da prave zgrade ili kupuju stanove?
Zasto znaci da vlasnik zaradjuje na crno ako konobar ima dobar baksis?

Zasto znaci da vlasnik zaradjuje na crno ako konobar ima dobar baksis?
Ko kaze da njemu plata nije mimimalac 50, na ruke jos 50k i baksis 60k? Koliko cesto dobijas racun u ugostiteljskim objektima? Kad radnik bude placen na crno odakle je taj novac? Pao sa neba, ili vlasnik restorana na crno zaradjuje desetine hiljada evra mesecno, a radnicima da po par stotina?

Pojačaj negativu, smanji pozitivu, kakve su ti misli, takav ti je život.

Znam ja jednog vlasnika restorana, zarađuje milione, a nakon završene smene prostre stolnjak na pod, okupi konobare i baci im ostatke neke da kusaju jadni. To im je u zamenu za platu. Kuvari su doduše u boljem položaju, oni uspevaju da ukradu nešto boljeg hleba i eventualno čašu čorbe.

Ja sam prvi koji je navikao na zivot u centru i preferiram zivot na dobroj lokaciji po cenu toga da je stan manji, da nemam garazu i jos niz mana. Ali, opet, bolje je stan na periferiji koji je tvoj nego kirija u centru. Pritom, treba gledati relativno to opterecenje za budzet, a za vecinu ljudi to jeste opterecenje za budzet, a za onog kome nije to nije veliko opterecenje on ce se pre odluciti za svoj stan na periferiji nego da bara novac u prazno. Mada nismo svi isti, ne sumnjam da neko voli i da "baca pare".
Da li smatraš bacanjem para ako je neko podstanar u stanu od 300k i plaća 500eur mesečnu kiriju?

Prosek plata na NBGD je 160,000 RSD neto
Nije 160 nego 170k u maju 2025. i to nije prosek plata na NBG radnim mestima, nego prosek plata ljudi koji imaju mesto prebivalista tu. Posto su vecina vlasnici stanova 3.3k+ po kvadratu, normalno da ce prosek da bude veci.
Evo izvora i za ovo sto pisem i iznad i ispod https://data.stat.gov.rs/Home/Result/2403040103?languageCode=sr-Latn

Plata u Beogradu kao sirem pojmu oblasti generalno bi bila merodavnija za poredjenje, ako hoces nesto da poredis, a eto vidim da je ona pocela da pada. U aprilu 2025. 139k, a u maju 133k. Sta li se desilo da toliko padne prosecna plata? Ko zna koliko ljudi ima neprijavljenih na teritoriji Beograda. Mozda bi najmerodavnije bilo da se meri plata u Beogradu po radnim mestima i firmama koje su prijavljene na teritoriji Beograda, a ne plata ljudi koji su prijavljeni u Beogradu, jer to vestacki pumpa cifre uvis. Vecina neprijavljenih nemaju svoj stan, dakle imaju manje plate.

Ko kaze da njemu plata nije mimimalac 50, na ruke jos 50k i baksis 60k? Koliko cesto dobijas racun u ugostiteljskim objektima? Kad radnik bude placen na crno odakle je taj novac? Pao sa neba, ili vlasnik restorana na crno zaradjuje desetine hiljada evra mesecno, a radnicima da po par stotina?
Au brate ala ga ti zakomplikuješ. Izlaziš li iz kuće sem do posla? Ja vala račun tražim uvek i većinom plaćam karticom. Sa druge strane ako je vlasnik preduzetnik ode do banke, digne pare sa računa i da 50k konobaru u čemu je problem? Zašto mora da rizikuje i radi na crno? Pre će neki kafić van BGa raditi na crno nego restoran, a kad ljudi klopaju račun je veći pa i bakšiš zna da bude veći. Takodje uopšte ne mora da znači da daje konobaru 50k, vrlo lako može biti bakšiš 100k mesečno, sve zavisi od tipa mesta.
Nije 160 nego 170k u maju 2025. i to nije prosek plata na NBG radnim mestima, nego prosek plata ljudi koji imaju mesto prebivalista tu. Posto su vecina vlasnici stanova 3.3k+ po kvadratu, normalno da ce prosek da bude veci.
Evo izvora i za ovo sto pisem i iznad i ispod https://data.stat.gov.rs/Home/Result/2403040103?languageCode=sr-Latn

Plata u Beogradu kao sirem pojmu oblasti generalno bi bila merodavnija za poredjenje, ako hoces nesto da poredis, a eto vidim da je ona pocela da pada. U aprilu 2025. 139k, a u maju 133k. Sta li se desilo da toliko padne prosecna plata? Ko zna koliko ljudi ima neprijavljenih na teritoriji Beograda. Mozda bi najmerodavnije bilo da se meri plata u Beogradu po radnim mestima i firmama koje su prijavljene na teritoriji Beograda, a ne plata ljudi koji su prijavljeni u Beogradu, jer to vestacki pumpa cifre uvis. Vecina neprijavljenih nemaju svoj stan, dakle imaju manje plate.
Kad gledamo plate hajmo da gledamo ceo Beograd ali kad gledamo cene onda hajmo samo 3-4 opštine :)

Razmišljam, ukoliko imamo 2 identične zgrade(jednu pored druge) od istog Investitora i jedna je završena i useljena, a druga tek počinje sa izgradnjom, kolika treba da bude razlika u ceni identičnog stana u tim zgradama?
Neka računamo da gradnja traje 2 godine.

Kad gledamo plate hajmo da gledamo ceo Beograd ali kad gledamo cene onda hajmo samo 3-4 opštine :)
Pa normalno. Ceo Beograd hoce stan u 3-4 opstine, nece ljudi iz 3-4 najbogatije opstine stan na celoj teritoriji Beograda. Nece neko ko ima 5k platu na NBG da ide u Besni Fok, i ti pitas stvari koje su same po sebi objasnjive.

Što znači da je cena u tih 3-4 opštine opravdana i da ipak postoji Beograd van te 3-4 opštine ili grešim? Jer ako gledamo plate za ceo Beograd zašto ne bismo gledali plate samo za te 3-4 opštine?

Ne pogledam jedno prepodne i napisano nekoliko stranice, zbunjen sam…nije se ovoliko pisalo odavno, koji je razlog?
Nervoza …?
A i nestao ovaj vradovic, zna li neko sta je sa njim?

Jbg ide gadno vreme , neki ćete da nastradate, a neki i nećemo 🤣
P.S. oslobodite onog lobistu za Zlatibor, nedostaje mi 🙃

Što znači da je cena u tih 3-4 opštine opravdana i da ipak postoji Beograd van te 3-4 opštine ili grešim? Jer ako gledamo plate za ceo Beograd zašto ne bismo gledali plate samo za te 3-4 opštine?
Zato sto svi teze ka boljem, a ne ka gorem.
Sto bi mene zanimalo da li za stan na Novom Beogradu ima para neko ko vec ima stan na Novom Beogradu? Totalno nebitna statistika.
Sta ti tacno zelis da kazes, moras poentu neku da smislis? Hoces da kazes da su cene opravdane? Ako se oko toga raspravljas sa mnom, odmah da ti odgovorim da nije bitno i da cim neko placa, znaci da su opravdane. Ako imas nesto konkretno da se ne slazes sa mojom logikom reci to koncizno.

Joe jel krenulo nastradanje u NL ili se još drže? Kakve su tvoje procene za EU u 2026?
Ozbiljno pitam!
Evo odgovoriću ti ozbiljno. Biznisi pogotovo mali biznisi propadaju a poslova još ima mnogo pogotovo u fabrikama i robovskih poslova što bi ja rekao znači minimalac +20%.
Visoko plaćenih poslova ima JAKOO malo, na kašičicu i jako ih je teško dobiti bez obzira i na obrazovanje i na CV. Mnogo se Poljaka vratilo u Poljsku jer više nema rezona raditi u NL kad rade za slične pare u svojoj državi koja je sad postala više manja glavna u EU i udarna pesnica protiv Rusije.
Ono što mi pričaju ljudi iz drugih sektora je da se štedi na izlascima i na odeći... Ja nemam taj utisak ali ja nisam najbolji za te stvari.
Cene nekretnina rastu i dalje u NL kao lude, dok kirije malo sporije ali i dalje rastu. Ako ne bude neke velike krize da se prelije iz USA ili rata s Rusijom (direktnog) mislim da ćemo onda ovako da kotrljamo...
Ja lično bi sad relativno teško našao posao na istom ili višljem nivou tj za istu ili veću platu (min 8 meseci po meni bi mi trebalo). Ako bi hteo da se spustim stepenicu ili dve našao bi brzo (za mesec dva-što je za NL uslove gotovo instant).

Zato sto svi teze ka boljem, a ne ka gorem.
Sto bi mene zanimalo da li za stan na Novom Beogradu ima para neko ko vec ima stan na Novom Beogradu? Totalno nebitna statistika.
Sta ti tacno zelis da kazes, moras poentu neku da smislis? Hoces da kazes da su cene opravdane? Ako se oko toga raspravljas sa mnom, odmah da ti odgovorim da nije bitno i da cim neko placa, znaci da su opravdane. Ako imas nesto konkretno da se ne slazes sa mojom logikom reci to koncizno.
Logika je jednostavna ali ne kapiraš. Šta mene briga što neko iz donje pipizdevine hoće da kupi stan na NBG ili u Starom Gradu pa mu je sad skupo i plata mu nije pratila porast cena, neka kupi tamo? Ako ti plata ne prati cene onda žalim slučaj. Tako da kada se gledaju cene gleda se ceo Beograd (i kada pričamo o rastu), kao i plate, ako ako hoćeš da gledaš 3-4 opštine onda gledaj plate te 3-4 opštine. Vas par ste se uhvatili cena par projekta i to je to, a kada pričamo o plati gde su ti projekti onda "e pa nećemo tako gledamo plate za ceo BG".

Logika je jednostavna ali ne kapiraš. Šta mene briga što neko iz donje pipizdevine hoće da kupi stan na NBG ili u Starom Gradu pa mu je sad skupo i plata mu nije pratila porast cena? Ako ti plata ne prati cene onda žalim slučaj. Tako da kada se gledaju cene gleda se ceo Beograd (i kada pričamo o rastu), kao i plate, ako ako hoćeš da gledaš 3-4 opštine onda gledaj plate te 3-4 opštine. Vas par ste se uhvatili cena par projekta i to je to, a kada pričamo o plati gde su ti projekti onda "e pa nećemo tako gledamo plate za ceo BG".
Sta mene briga sta misli neko ko se seli iz Beograda u donju pripizdinu o cenama u Beogradu?
Pritom ja nisam spomenuo cene nekretnina, samo plate.

Pa ništa, njemu cene otišle u minus, a Vama +100% :) i onda dobiješ taj neki prosek za koji se neki zalažu da nije tačan.

Evo odgovoriću ti ozbiljno. Biznisi pogotovo mali biznisi propadaju a poslova još ima mnogo pogotovo u fabrikama i robovskih poslova što bi ja rekao znači minimalac +20%.
Visoko plaćenih poslova ima JAKOO malo, na kašičicu i jako ih je teško dobiti bez obzira i na obrazovanje i na CV. Mnogo se Poljaka vratilo u Poljsku jer više nema rezona raditi u NL kad rade za slične pare u svojoj državi koja je sad postala više manja glavna u EU i udarna pesnica protiv Rusije.
Ono što mi pričaju ljudi iz drugih sektora je da se štedi na izlascima i na odeći... Ja nemam taj utisak ali ja nisam najbolji za te stvari.
Cene nekretnina rastu i dalje u NL kao lude, dok kirije malo sporije ali i dalje rastu. Ako ne bude neke velike krize da se prelije iz USA ili rata s Rusijom (direktnog) mislim da ćemo onda ovako da kotrljamo...
Ja lično bi sad relativno teško našao posao na istom ili višljem nivou tj za istu ili veću platu (min 8 meseci po meni bi mi trebalo). Ako bi hteo da se spustim stepenicu ili dve našao bi brzo (za mesec dva-što je za NL uslove gotovo instant).
Ja sam vec pisao ovde da sam misljenja da ce Poljska biti super za zivot kako godine odmicu, kidaju Poljaci, pritom bezbedno, pritom kako idu klimatske promene, bice sve toplije.

Ja sam vec pisao ovde da sam misljenja da ce Poljska biti super za zivot kako godine odmicu, kidaju Poljaci, pritom bezbedno, pritom kako idu klimatske promene, bice sve toplije.
Jeste, ali ko god ima love kupuje stanove u najdaljoj tački, Portugalu …i malo su homofobični…

Razmišljam, ukoliko imamo 2 identične zgrade(jednu pored druge) od istog Investitora i jedna je završena i useljena, a druga tek počinje sa izgradnjom, kolika treba da bude razlika u ceni identičnog stana u tim zgradama?
Neka računamo da gradnja traje 2 godine.
Pogledaj lastavice, mozda ti je to najbolji pokazatelj. Posto je prva faza zavrsena i useljena skoro a druga se sada gradi, a zgrade su maltene identicne kao i lokacija.

Pogledaj lastavice, mozda ti je to najbolji pokazatelj. Posto je prva faza zavrsena i useljena skoro a druga se sada gradi, a zgrade su maltene identicne kao i lokacija.
Ok, ali tu moram ukalkulisati sveopšti porast cena. Nekako sam mislio da njega izbegnem i bez toga da se sagleda.
Prvo što mi pada na pamet je kirija u takvom stanu*24(posto je kao 2 god izgradnje)+faktor rizika(macka u dzaku).

Vrh