Šta je novo?

Cene nekretnina

Sta treba da uradi drzva?
Da obuzda inflaciju. Može NBS do sutra da izlazi sa 4% kad su fiksni troškovi poslovanja svake godine veći za 15% u odnosu na prethodnu.
Ti zapravo već sad znaš da će sva moguća povećanja oktobra biti veći fiksni trošak 10-14% (minimalac, struja a to znači sve je skuplje za min 10%).
Pa onda od januara sledeće godine isto. Pa možda još jedno vanredno povećanje 2026 i na kraju redovno januara 2027.
Ne možeš da planiraš ništa.

Dodatno, ne mora da bude jeftinije ali zbog socijalnog mira se čuvaju poslovi u centrali.

Bolje da ne pričam o malim lokalima. To je tek tuga

Lepota stagflacije

Poslednja izmena:
Na kontu ove price, od devojke drugarica me prozivala zbog loseg misljenja o Indijcima da sam rasista i onda sta se desilo?

Radila sa njima 3 meseca (gradjevinski sektor, malo za promenu), i sada peva drugu pesmu, kaze sto dalje od njih :)

Ja licno sam imao prilike da radim i sa dobrim i losim kadrom y ITu, ali nisam fan njihove kulture i nacina ponasanja generalno (cast izuzecima)
Manje više šta ko misli o Indijcima ili bilo kome, ali osoba koja gradi mišljenje o celoj jednoj populaciji na osnovu svojih iskustava sa nekoliko pripadnika te nacije na gradilištu (?I) ne može biti baš logički stabilna.

Manje više šta ko misli o Indijcima ili bilo kome, ali osoba koja gradi mišljenje o celoj jednoj populaciji na osnovu svojih iskustava sa nekoliko pripadnika te nacije na gradilištu (?I) ne može biti baš logički stabilna.
Pricam iz ugla posla, ali moras priznati da sa njihovim sistemom kasti i odnosa prema zenama ne prati ih dobra reputacija

Individualno se slazem da je svako osoba za sebe, ali neki stereotipi postoje sa razlogom

Šta znam, možda nemam tu ideju jer to i nisam napisao?
Ono što sam napisao, napisao sam Analitičaru koji meni deluje (po svom pisanju na forumu) da radi u firmi u Srbiji sa pretežno srbima. Ako sam u krivu, to važi za njega. Ako sam u pravu, opet važi samo za njega.

A kad budem napisao da niko na forumu nema iskustvo iz realnog života, onda i možeš da me pitaš odakle mi ta ideja.
Tačno je da radim u Srbiji i da su zaposleni ovde primarno Srbi. Mnogi (objektivno pametni) Srbi sa kojima radim nisu oduševljeni što reportiraju Indijcu i misle da bi oni to mogli mnogo bolje, ali da je njihov napredak na više pozicije limitiran time što nisu Indijci. To je ono što se zove self-entitlement. Medjutim, moj stav je drugačiji- ako si bistar i nadaren za programiranje, ne znači da si sposoban da vodiš globalnu firmu i drugima soliš pamet. Tako da, makar u mom timu, takvim mudrolijama brzo stajem na kraj.

Ajde da se ne pravim francuske sobarice, prosecan Indijac je mnogo nesposobniji od prosecnog Evropljanina, pricam za IT, to zna svako ko je radio sa njima. Potpuno drugi mentalitet, maksimalno komplikovanje svega, cudni potezi i zahtevi itd.
To sto ima genijalaca i osnivaca i CEO-a, pa naravno da ima.
U firmi gde sam radio, SAP bez Indijaca uopšte nije mogao da profunkcionise, prilikom zamene programa, iako su Evropljani pre njih pokušali.

Tačno je da radim u Srbiji i da su zaposleni ovde primarno Srbi. Mnogi (objektivno pametni) Srbi sa kojima radim nisu oduševljeni što reportiraju Indijcu i misle da bi oni to mogli mnogo bolje, ali da je njihov napredak na više pozicije limitiran time što nisu Indijci. To je ono što se zove self-entitlement. Medjutim, moj stav je drugačiji- ako si bistar i nadaren za programiranje, ne znači da si sposoban da vodiš globalnu firmu i drugima soliš pamet. Tako da, makar u mom timu, takvim mudrolijama brzo stajem na kraj.

Kakvim mudrolijama? Ako neko misli da treba da bude unapređen ili da pređe u menadžere na tebi je (kao menadžeru) da im kažeš zašto nisu unapređeni oni a neko drugi jeste. To nisu nikakve mudrolije.
Sama činjenica da ti to nazivaš mudrolijama potvrđuje moju pređašnju tvrdnju o kiss up kick down mentalitetu. I da, po takvom ponašanju srbi su dosta slični inidijcima.
A pošto imaš svoj tim, pređi sa reči na dela, i počni da dovodiš te sposobne indijce pa da vidimo koliko ćeš ti da potraješ na svojoj poziciji.

I ako možeš da napišeš za Defketa, koje direktno iskustvo (ne online) imaš rada sa indijcima?

Kakvim mudrolijama? Ako neko misli da treba da bude unapređen ili da pređe u menadžere na tebi je (kao menadžeru) da im kažeš zašto nisu unapređeni oni a neko drugi jeste. To nisu nikakve mudrolije.
Sama činjenica da ti to nazivaš mudrolijama potvrđuje moju pređašnju tvrdnju o kiss up kick down mentalitetu. I da, po takvom ponašanju srbi su dosta slični inidijcima.
A pošto imaš svoj tim, pređi sa reči na dela, i počni da dovodiš te sposobne indijce pa da vidimo koliko ćeš ti da potraješ na svojoj poziciji.

I ako možeš da napišeš za Defketa, koje direktno iskustvo (ne online) imaš rada sa indijcima?
LOL, ja nisam globalni menadzer. Ovde se radi o pamentnim i nadarenim, mahom mladim ljudima koji za lokalne prilike zaradjuju enorman novac (2,3,4 hiljade eur mesečno) ali uprkos tome nisu baš uvek zadovoljni i lamentiraju kako neko tamo iznad "nema pojma" i kako bi oni to "rešili" samo kada bi imali priliku.

Što se mene lično tiče, presrećan što sam tu gde jesam i veoma zahvalan na pruženoj prilici, zato sam i opstao toliko dugo u ovom poslu, ne palamudim o stvarima koje su izvan mog paygrade-a.

Što se mene lično tiče, presrećan što sam tu gde jesam i veoma zahvalan na pruženoj prilici, zato sam i opstao toliko dugo u ovom poslu, ne palamudim o stvarima koje su izvan mog paygrade-a.

Sjajno opisano nešto što se zove kiss up kick down.
Kad neko ko je paygrade ispod tebe ima predlog kako nešto uraditi, to su mudrolije i palamuđenje, a ovima iznad sebe samo yes sir.

LOL, ja nisam globalni menadzer. Ovde se radi o pamentnim i nadarenim, mahom mladim ljudima koji za lokalne prilike zaradjuju enorman novac (2,3,4 hiljade eur mesečno) ali uprkos tome nisu baš uvek zadovoljni i lamentiraju kako neko tamo iznad "nema pojma" i kako bi oni to "rešili" samo kada bi imali priliku.

Ne palamudis jer vec imas nekoliko stanova. Realno cima se i raspravlja onaj ko zeli da napreduje, ko zeli vise para i ko zeli da ima prvi stan.
Ako si ti zadovoljan time sto imas, potpuno je legit da ne palamudis i da budes zadovoljan, vecina ljudi bi radila isto sto i ti. Da li bi se tako ponasao da imas 1.5k evra platu i da ti je jedina opcija za stan u zivotu Borca i Batajnica? I to ako nadjes zenu sa slicnim primanjima, ne sam da se skucis. Ne bi sigurno, i ti bi palamudio.

Ni politicari ne palamude zato sto imaju plate manje manje-vise na nivou republickog proseka. Da li ste culi nekog politicara da se zali da mu je mala plata? :)

Ne palamudis jer vec imas nekoliko stanova. Realno cima se i raspravlja onaj ko zeli da napreduje, ko zeli vise para i ko zeli da ima prvi stan.
Ako si ti zadovoljan time sto imas, potpuno je legit da ne palamudis i da budes zadovoljan, vecina ljudi bi radila isto sto i ti. Da li bi se tako ponasao da imas 1.5k evra platu i da ti je jedina opcija za stan u zivotu Borca i Batajnica? I to ako nadjes zenu sa slicnim primanjima, ne sam da se skucis. Ne bi sigurno, i ti bi palamudio.
Ne razumem ovo, kakve veze imaju stanovi i odnos prema poslu? Ne palamudim jer sam jasan, konkretan, ne prodajem maglu, sedim i radim kako mi se kaže i dajem sugestije isključivo u kontekstu onoga što je u domenu mog radnog zadatka. Ne palamudim kako lanisrati raketu u orbitu i slično.

Kao neko malo stariji i sa više iskustva od tebe, mogu da ti kažem samo da ti što su drčni i skloni raspravi retko kada uspeju u bilo čemu, niko ne želi problematične karaktere u timu, ja prvi.

Ne razumem ovo, kakve veze imaju stanovi i odnos prema poslu? Ne palamudim jer sam jasan, konkretan, ne prodajem maglu, sedim i radim kako mi se kaže i dajem sugestije isključivo u kontekstu onoga što je u domenu mog radnog zadatka. Ne palamudim kako lanisrati raketu u orbitu i slično.

Kao neko malo stariji i sa više iskustva od tebe, mogu da ti kažem samo da ti što su drčni i skloni raspravi retko kada uspeju u bilo čemu, niko ne želi problematične karaktere u timu, ja prvi.
Ima veze broj stanova sa poslom. Kad imas isplacene stanove i sve dugove prema bankama, ne moras vise toliko da se cimas i da zapinjes. Apsolutno je druga prica, radis slobodnije.

Ne znam zasto su ljudi sa idejama automatski problematicni i puni mudrolija. Mozda hoce da menjaju nesto sto tebi u tom trenutku ne odgovara. Mozda treba da se prilagodi nacin komunikacije sa svakom osobom sa kojom se prica. Npr nadmena komunikacija pali prema onima koji nisu strucni jer se ne bune i srecni su sto su zaposleni, ali ako krenes nadmenu komunikaciju sa covekom koji je strucan u poslu, a pritom je i lagan kao covek, vrlo lako ces ostati bez tog strucnjaka.
Uostalom, nije bitno, nista lose o tebi konkretno, vise za firme, ali ako ne poslusaju ideje ljudi, oni ce otici negde gde neko hoce da slusa njihove ideje.

Vrh