Šta je novo?

Cene nekretnina

Sad zivim u Nisu, ali ranije kad sam ziveo u tom manjem mestu, tu je jedna porodica Goranaca drzala poslasticaru (i dalje je drze ako se ne varam), niko sem njih ne radi tamo. Vec 20 godina tamo ne zivim, ali znam da su tu radili i otac i majka i sin i snaja., kako su delili zaduzenja ne znam, ali znam, ali ih ima vise nego dovoljno da pokriju sve poslove i rade vec sigurno 30+ godina od kad ja znam za sebe, a sigurno i duze. Mala je poslasticara, u to vreme mozda i jedina u centru koja je radila, pa se zato secam. Sad ih ima nekoliko. U svakom slucaju, da nemaju matematiku, ne bi radili, ali su verovatno registrovani kao preduzetnici gde cela porodica moze da radi, tako da su tu uradili "poresku optimizaciju". Zato su i zamisljeni preduzetnici da ti olaksaju rad, ako radis za sebe. Mislim, koliko god kritikovao uredjenje ove drzave neka resenja jesu dobra, kao sto su recimo preduzetnici, mada je to vise nasledje nego nesto sto je trentna vlast izmislila, trenutna vlast zeli da unisti preduzetnistvo.
Ukratko, situacija u zemlji je losa. Povecavamo plate, a istovremeno pumpano inflaciju, pa gubimo konkurentnosti i zato ce plate stagnirati u narednim godinama. S druge strane, ako ne povecavamo plate, inflacija je svakako tu, pa je opet lose. Nemamo svoje resurse, svoju privredu, klasicna smo kolonija, i onda sta god da uradis je pogresno.
Kod mene se zatvorila krajem prošle godine. Njihov lokal, porodično su radili već (ja znam za 35+ godina). Baba i deda dočekali penziju u tom lokalu. Nastavili sin i snajka uz njihovu ispomoć. Imaju sve mašine, opremu, godinama su radili. Samo jednog dana zatvoren lokal. Nema više računicu. Promet je isti a troškovi su porasli. Nije mogao više da diže cene. Otišao da vozi kamion. Sad je povukao i porodicu tamo.
Nema tu prebacivanja za veće gradove, samo inostranstvo.

Malo nevezano za temu, malo vezano, ja globalnu ekonomsku krizu u domacem IT-ju vidim ovako: Plate su rasle, svi to znamo, dok nisu prestale da rastu i da prate jedva procenat inflacije (ne racunam pojedinacne slucajeve). Ko je uhvatio voz sa dobrom platom i stigao do nje pre dve godine, odlican je, ko nije, on mora da jako rizikuje i da menja, ako uopste i moze da menja. Ranije je rizik menjanja posla u IT-ju bio daleko manji. Ono sto ja vidim je da ce inflacija lagano prema nebu i da ce sve ovo sto je bilo okej u IT-ju da se inflacijom istopi za 10 godina i da ce da bude plata kao i svaka druga. Moja preporuka je da se trose pare dok se imaju, posle dzabe. zaj*** ti stan u centru ako 5 najboljih godina zivota provedes u stednji, makni se dalje sa stanom, ali rokaj i uzivaj u zivotu kad se desio takav kratak momenat.

Nisu tu samo manje firme već i "veće". Isto je i da sad lupam tehnomanija dodje u grad sa 15-20k stanovnika, promet je onoliki koliki taj grad može da iznese, nema tu baš prostora za 100k plate neto već si ograničen na minimalac + bonusi ako se ostvari neki promet, možeš da dižeš cene ali samo onoliko koliko je narod spreman da plati. Onda kukamo kako "nemy sadržajy". Sa druge strane minimalac od 500e je potreban jer je to neki minimum za preživljavanje, za 550e ostaje da se vidi, možda može da se izdrži i to uz blago povećanje cena, neke lokacije će se definitivno zatvoriti.

Malo nevezano za temu, malo vezano, ja globalnu ekonomsku krizu u domacem IT-ju vidim ovako: Plate su rasle, svi to znamo, dok nisu prestale da rastu i da prate jedva procenat inflacije (ne racunam pojedinacne slucajeve). Ko je uhvatio voz sa dobrom platom i stigao do nje pre dve godine, odlican je, ko nije, on mora da jako rizikuje i da menja, ako uopste i moze da menja. Ranije je rizik menjanja posla u IT-ju bio daleko manji. Ono sto ja vidim je da ce inflacija lagano prema nebu i da ce sve ovo sto je bilo okej u IT-ju da se inflacijom istopi za 10 godina i da ce da bude plata kao i svaka druga. Moja preporuka je da se trose pare dok se imaju, posle dzabe. zaj*** ti stan u centru ako 5 najboljih godina zivota provedes u stednji, makni se dalje sa stanom, ali rokaj i uzivaj u zivotu kad se desio takav kratak momenat.
ja ono sto vidim u itu, da ti ne mozes da nadjes senior inzenjera
Bas sam nabasao na ovaj grafikon danas pa vam mozda znaci nesto:

Screenshot 2025-08-27 at 10.41.45.png

Izvor: https://fred.stlouisfed.org/series/IHLIDXUSTPSOFTDEVE

Ali da, IT postaje obican posao kao i svaki polako i polako ce biti teze i IT sektoru da kupuje nekretnine kako idu godine.

Šta se dešava sa izdavanjem stanova u vašem kraju? U Borči kao da se svi dogovorili da renta treba biti 350 eur. Drugarica i njen dečko u centru 4 plaćaju 400 eur npr.
Screenshot_20250827-104204_Chrome.jpg
Screenshot_20250827-104321_Chrome.jpg
Screenshot_20250827-104405_Chrome.jpg
Screenshot_20250827-104421_Chrome.jpg

Koga cemo za 10 godina da krivimo za visoke cene nekretnina kad IT bude placen kao svi drugi posao?

Nisu tu samo manje firme već i "veće".
Zanimljiv je ovaj slučaj klizećeg starta sa dve noge u trgovačke marže.
Evo uzmimo naš najveći trgovinski lanac čije kasirke spominjemo na svakoj trećoj strani:
2024:

1. Bruto marža: 31% (odakle li je izvučena cifra od 45.2%??)
2. Neto marža: 4.5%

Šta će se dogoditi ako im bruto maržu ograniče na 20%? Pa neće je poštovati (odnosno izvrdaće, vrdalicee stare).

Istovremeno:

3. Troškovi zarada = +14.6% (sa 18,131,391 na 20,776,675)
4. Nematerijalni troškovi = +24%
5. Troškovi kamata = +61%

Oni još i posluju u debelom plusu. Ima i ovih što im je neto marža nularica.

Ružno je manipulisati ljudima.

Poslednja izmena:
Vidis kazu pobornici apokalipse da AI menja juniora i mediora a kako ce onda neko da postane senior zato fali seniora haha

te price za ai, mogu samo retardi da pisu. najveci problem kod inzenjera je sto velika vecina je prosek ili ispod proseka.
u sustini it ne napreduje koliko bi mogao da napreduje, zbog jelte softvera, gde ne postoji bojazan da se pivotira na svaka 3 dana i ljudi koji uglavnom, su klasicni binarni punoglavci

te price za ai, mogu samo retardi da pisu.
... neka, neka ... sto se vise loze da ce AI da pise kod to ce vise posla biti za popravljanje tog koda :)
najveci problem kod inzenjera je sto velika vecina je prosek ili ispod proseka.
Kod nas na trzistu je bas tesko naci dobre. Najvise krivim skolovanje koje pravi kodera a ne inzenjera.
u sustini it ne napreduje koliko bi mogao da napreduje, zbog jelte softvera, gde ne postoji bojazan da se pivotira na svaka 3 dana i ljudi koji uglavnom, su klasicni binarni punoglavci
Tacno! :)

Šta se dešava sa izdavanjem stanova u vašem kraju? U Borči kao da se svi dogovorili da renta treba biti 350 eur. Drugarica i njen dečko u centru 4 plaćaju 400 eur npr.
Pogledajte prilog 249672Pogledajte prilog 249673Pogledajte prilog 249674Pogledajte prilog 249675
Pa 350 eur je povoljno pod pretpostavkom da je stan nov, ili makar full renoviran, da je adekvatno opeemljen i da ima gde da se parkira. Cene zakupa jesu pale, ali ja ne znam u kom evropskom gradu ima da se iznajmi pristojan stan za taj novac na 7-8km od centra grada?

btw jel kod svih novogradnji normalno, da odma pored ulaznih vrata bude kuhinja? overio u kenedija, ovo mi je bash nekako... lose

btw jel kod svih novogradnji normalno, da odma pored ulaznih vrata bude kuhinja? overio u kenedija, ovo mi je bash nekako... lose
To ti je taj nov i trend da sa ulaznih vrata odmah preskaces trpezariski styo da bi usao u dnevnu sobu. Kuhinje su mahom u minimalistickom stilu, za kuvanje kafe i cajeva, eventualno da se nesto podgreje u mikrotalasnoj.

Postavljas teska pitanja koja nisu u duhu vremena :) Podrazumeva se da rucas na poslu, u stanu samo spavas (mozda i privedes nesto) pijes kaficu i eventualno kuvas caj ako se prehladis. Dece nemas ali setas neko portabl kerce, letuje se na Maldivima zimuje na gleceru ... urbano, samo urbano!

Suze mi idu zbog IT-a... Malo je i vreme došlo da vidite kako je nama (pod nama mislim na sve ostale sektore). Medeni mesec je dugo i trajao.

Što se tiče kirija, na Karaburmi može da se nađe za 350-400 ali ide i jače. U Višnjičkoj banji u Sanivilu ide na 500-600 po oglasima.

Nas dobri stari Srpski mentalitet, sto samo meni da bude lose :)
Ne govorim da treba ikome da bude loše, ali jel tebi ok da neki priučeni kadar sa kursom odjednom izigrava "softverskog imženjera" i ponaša se kak da je popio svu pamet sveta? To je bio slučaj tokom poat-Covid ekspanzije, kada smo uzimali svakog ko ima puls I une da generiše 3 linije koda. Danas je druga priča s tim da je I dalje deficit kadra, ali onog koji suštinski zna da radi posao.

Najbolje bi bilo da mladi Nikola kad zavrsi srednju skolu, isto kao mali Hans, ima mogucnost da fakultet bira prema tome sta voli, jer u Nemackoj su svi priblizni na skali, ekonomisti, inzenjeri, IT-jevci, doktori medicine itd... Pritom ekonomisti i specijalisti medicine mogu da šiju IT-jevce i da ih jedu za doručak.

Kod nas je to slicno, svi su podjednaki, samo podjednako potplaceni haha

IT je puka slucajnost i sticaj okolnosti.

Ne govorim da treba ikome da bude loše, ali jel tebi ok da neki priučeni kadar sa kursom odjednom izigrava "softverskog imženjera" i ponaša se kak da je popio svu pamet sveta? To je bio slučaj tokom poat-Covid ekspanzije, kada smo uzimali svakog ko ima puls I une da generiše 3 linije koda. Danas je druga priča s tim da je I dalje deficit kadra, ali onog koji suštinski zna da radi posao.
Ako i taj priuceni odradjuje posao u vremenu i kvalitetu koji odgovara zahtevu posla on zasluzuje svoju platu a na biznisu je da proceni da li vredi neke pare ili ne.
Niko nije terao biznis da toliko zaposljava i Kurtu i Murtu.

A za arogantne programere... imas ih i sa ETF-a a ne samo priucenih, to je stvar mentaliteta i takve ljude treba izbegavati generalno u svakom poslu.

Vrh