Kod mene se zatvorila krajem prošle godine. Njihov lokal, porodično su radili već (ja znam za 35+ godina). Baba i deda dočekali penziju u tom lokalu. Nastavili sin i snajka uz njihovu ispomoć. Imaju sve mašine, opremu, godinama su radili. Samo jednog dana zatvoren lokal. Nema više računicu. Promet je isti a troškovi su porasli. Nije mogao više da diže cene. Otišao da vozi kamion. Sad je povukao i porodicu tamo.Sad zivim u Nisu, ali ranije kad sam ziveo u tom manjem mestu, tu je jedna porodica Goranaca drzala poslasticaru (i dalje je drze ako se ne varam), niko sem njih ne radi tamo. Vec 20 godina tamo ne zivim, ali znam da su tu radili i otac i majka i sin i snaja., kako su delili zaduzenja ne znam, ali znam, ali ih ima vise nego dovoljno da pokriju sve poslove i rade vec sigurno 30+ godina od kad ja znam za sebe, a sigurno i duze. Mala je poslasticara, u to vreme mozda i jedina u centru koja je radila, pa se zato secam. Sad ih ima nekoliko. U svakom slucaju, da nemaju matematiku, ne bi radili, ali su verovatno registrovani kao preduzetnici gde cela porodica moze da radi, tako da su tu uradili "poresku optimizaciju". Zato su i zamisljeni preduzetnici da ti olaksaju rad, ako radis za sebe. Mislim, koliko god kritikovao uredjenje ove drzave neka resenja jesu dobra, kao sto su recimo preduzetnici, mada je to vise nasledje nego nesto sto je trentna vlast izmislila, trenutna vlast zeli da unisti preduzetnistvo.
Ukratko, situacija u zemlji je losa. Povecavamo plate, a istovremeno pumpano inflaciju, pa gubimo konkurentnosti i zato ce plate stagnirati u narednim godinama. S druge strane, ako ne povecavamo plate, inflacija je svakako tu, pa je opet lose. Nemamo svoje resurse, svoju privredu, klasicna smo kolonija, i onda sta god da uradis je pogresno.
Nema tu prebacivanja za veće gradove, samo inostranstvo.