Šta je novo?

Cene nekretnina

Ostavljas utisak veoma sujetne osobe. Neko to skrene paznju da si omašio platu y Berlinu za 50%, ti kao nema veze i dalje ja ostajem pri svome.
Koliko ja znam 4k u odnosu na 3k nije 50% vise, nego 30% vise. I dalje vece sanse za kupovinu od ovog ovde.
Utvrdili smo do sada sa Bataja ima kanalizaciju, voz, pristup auto-putu, osnovnu skolu I vrtic, ambulantu...samo nema balet i operu i to je tačno. Ali da i dalje verglas po svome...zaista visok nivo infantilnosti i nedokazanosti.
Utvrdjujte vi izmedju sebe sta god zelite i budite srecni u svom svetu, nemam ja nista protiv toga.
Samo da neko drugi ne bude u pravu
Ucim dobro od svih vas ovde, hvala na komplimentu. Kada budete doboljno spretni da me ubedite, ja cu priznati, kao sto sam mnogo puta priznao. Za razliku od mene, neki ovde nikada nisu priznali da nisu u pravu.

"Тесла" је умислио да је попио сву памет овог света.Знам његов психолошки профил али не иде да о томе пишем.Читали смо да пише и коментарише о местима у којима никад није био само да било шта пише.Превише докон
Zalite se administratoru da me banuje da vam ne smetam.

Srednja klasa bilo gde u Evropi vozi nov auto
Au sine, koliko tebi nije dobro. Nov auto u Evropi voziš samo ako si jako bogat i mozes da priustis depriciaciju u prvih 4-5 godina kada se vrednost automobila prepolovi, ili flotna vozila ako radis u firmi pa imas službeni auto. Nigde srednja klasa ne kupuje nov auto.

Mislim da si malo skroman, moze to bolje. Srednja klasa bilo gde u Evropi vozi nov auto, a ne 2 od 5k evra. Isto ne znam koja 2 auta od 10 godina stara mogu da se kupe za 10k ukupno, ali okej.
200-300e je smesno za porodicu u srednjoj klasi da stedi, vise bih ocekivao od ljudi koji imaju minimalac tako nesto, u normalnim uslovima. Grcka/Turska ajde okej, ali ono, zavisi od afiniteta naravno.

Ako mene pitas, srednja klasa je to sto si ti pisao samo x2 sto se tice primanja, para, stednje...
Mogu i jedna kola da imaju od 10k.
Može i više da se uštedi od 200-300eur, rekao bih 400-500eur ali da nema restorana i ispijanja pića po kafićima.
Inače mi je ok ispasao za srednju klasu u Srbiji.
Ne bih rekao da srednja klasa u inostranstvu voze nova kola pogotovo premium, mozda Daster Daciu.

Mislim da si malo skroman, moze to bolje. Srednja klasa bilo gde u Evropi vozi nov auto, a ne 2 od 5k evra. Isto ne znam koja 2 auta od 10 godina stara mogu da se kupe za 10k ukupno, ali okej.
200-300e je smesno za porodicu u srednjoj klasi da stedi, vise bih ocekivao od ljudi koji imaju minimalac tako nesto, u normalnim uslovima. Grcka/Turska ajde okej, ali ono, zavisi od afiniteta naravno.

Ako mene pitas, srednja klasa je to sto si ti pisao samo x2 sto se tice primanja, para, stednje...
Ja pricam sta je realno za nas standard.
Nije realno da srednja klasa vozi nova kola od 30k EUR kada ti je prosecna plata 700 eur.

Isto tako stednja od 3000 eur godisnje je skroz pristojan zivot za porodicu sa dvoje dece (opet uzimajuci u obzir nas standard).

Moze da se nadju kola od 5000 eur stara 10 god samo to nece biti nemac:

Srednja klasa u Evropi lagano vozi novu Astru ili bilo koji auto koji je 200-300e mesecno. Ne pricam o BMW X6. Plate su visestruko vece nego ovde i izdvajanje za auto je boranija, u odnosu na nas ovde. Sta je nekom 200e za novu Astru mesecno ako ima 4k platu, nista...

Srednja klasa u Evropi lagano vozi novu Astru ili bilo koji auto koji je 200-300e mesecno. Ne pricam o BMW X6. Plate su visestruko vece nego ovde i izdvajanje za auto je boranija, u odnosu na nas ovde. Sta je nekom 200e za novu Astru mesecno ako ima 4k platu, nista...
Pa dobro covek je pitao kod nas sta bi se smatralo srednjom klasom

Meni je tragicno da su i perica i enfario ljudi koji se valjda bave inzenjerskim, preciznim poslovima, a pisu ko da su dva klinca studenta sa Filozofskog. Potpuna nesistematicnost, nemogucnost da se odvoji cinjenica od emocije, frljanje brojevima i bacanje anegdota sa reddita. Uvek sam bio misljenja da je sa prirodnjacima lakse naci zajednicki jezik i diskutovati racionalno, njih dvojica me teraju da preispitam to.

Pa dobro covek je pitao kod nas sta bi se smatralo srednjom klasom
Slazem se, to verovatno i jeste srednja klasa, ali ne bi trebalo da je tako. Tako kao sto je opisana srednja klasa bi trebalo da zive obicni ljudi na medijani recimo. Eto da budem precizan. Opet ja malo mastam, ali poenta je ta, treba da bude bolje nego sto jeste.

E sada kako se zamišlja stanovanje srednje klase i njihova nekretnina? I koliki su njihovi prihodi, ja bih rekao da srednja klasa mora da ima prihode, po meni otprilike prosečna plata x2 i 50% više od toga - otprilike šac metodom sam došao do toga.

Meni je tragicno da su i perica i enfario ljudi koji se valjda bave inzenjerskim, preciznim poslovima, a pisu ko da su dva klinca studenta sa Filozofskog. Potpuna nesistematicnost, nemogucnost da se odvoji cinjenica od emocije, frljanje brojevima i bacanje anegdota sa reddita. Uvek sam bio misljenja da je sa prirodnjacima lakse naci zajednicki jezik i diskutovati racionalno, njih dvojica me teraju da preispitam to.

kakva diskriminacija filozofa i drustvenih nauka… klasican programer!

Slazem se, to verovatno i jeste srednja klasa, ali ne bi trebalo da je tako. Tako kao sto je opisana srednja klasa bi trebalo da zive obicni ljudi na medijani recimo. Eto da budem precizan. Opet ja malo mastam, ali poenta je ta, treba da bude bolje nego sto jeste.
Pazi pre 15 godina iphone je bio kod nas misaona imenica i luksuz a danas je skroz normalno da ljudi setaju sa telefonima vrednim 500-1000 eur.

Kako bude rasla prosecna plata kod nas tako ce i kvalitet kola da se poboljsa, jer nam standard ipak prednjaci u odnosu na rast cena kola.

E sada, sve ostalo sumnjam da ce se drasticno promeniti, i dalje kredit do penzije za stan ili kucu, normalno letovanje bez egzibicija i stedece se ekvivalent onoga sto sam rekao iznad otprilike kada se uskladi procentualno sa porastom plate

E sada kako se zamišlja stanovanje srednje klase i njihova nekretnina? I koliki su njihovi prihodi, ja bih rekao da srednja klasa mora da ima prihode, po meni otprilike prosečna plata x2 i 50% više od toga - otprilike šac metodom sam došao do toga.
Trosoban stan oko 65-70m2 ili kuca.
Ako pricamo o BGu onda ne gledamo centralne opstine, jer to nije za srednju klasu vise.

Plata zavisi od cene nekretnine i mesta zivota.

Ljubav i podrska za direktora Defketa od njegovih vernih fanova inzenjera

kakva diskriminacija filozofa i drustvenih nauka… klasican programer!
Ja nisam kao on ja sve mrzim podjednako

1000019450.jpg

Ja se slazem sa Extroniksom po pitanju sta je srednja klasa, s tim da bih dodao jos zimovanje od 4-5 dana i to je onda lep zivot srednje klase.

Dakle:

- Dobra kuca ili stan od 65-70m2 (bez centralnih opstina)
- Vozni park oko 10.000e
- Letovanje neko prosecno porodicno (ne Canj ili Susanj ali ne ni Mikonos)
- Zimovanje u jeku sezone tipa Zlatibor, Tara, Kopaonik...
- Par puta mesecno otici na neki rucak, salas izlet, utakmicu, bioskop ili sta vec...
- Da moze da ostane 200-300e mesecno

Kad tako kazeš ispada da smo isti..a njihov standard 6.5 odnosno 3 puta veči...
Ma ne sporim ja to i da me pitas i bez grafikona bih rekao da su tu negde 3x bolji po standardu, znam ja u kakvoj smo mi drzavi, ali sta cu... tu mi porodica i prijatelji svi, trudim se pa cemo videti sta buducnost nosi.
Mada sa obzirom koliko se cacija nakotilo i odlazak je opcija u narednim godinama.

Zalite se administratoru da me banuje da vam ne smetam.
Da mogu da se dopisiju medjusobno po dužnosti 😂. Nas nekoliko pišemo, od toga još 15-tak njih oterali lobotomijama. Ima i desetak normalnih što čitaju ali su digli ruke od bilo kakvog pisanja.
Tema je već nadaleko poznata po botovanju na internetu 😁. Tako da ono.....nije providno

Vrh