Šta je novo?

Cene nekretnina

Испада да је за куповину стана пресудна каматна стопа?
Баш си ме разочарао, мисло сам да си ....нема везе. Ја нисам ставио никакву примедбиу на стопу, 'ај прочитај још једном шта сам написао уместо да спинујеш.
Ne spinujem, malo se salim samo

Ti znas najbolje tvoju finansijsku situaciju i zasto bi kupovao stan, ali mislim da najveca moguce kataklizmicna korekcija moze biti 20% cene nekretnine, sve ostalo su pusti snovi.
A svi globalni indikatori pokazuju da idemo ka daljoj inflaciji a ne deflaciji asseta.

Ne spinujem, malo se salim samo

Ti znas najbolje tvoju finansijsku situaciju i zasto bi kupovao stan, ali mislim da najveca moguce kataklizmicna korekcija moze biti 20% cene nekretnine, sve ostalo su pusti snovi.
A svi globalni indikatori pokazuju da idemo ka daljoj inflaciji a ne deflaciji asseta.
Тако већ има смисла дискутовати. Мада не знам шта ти је "дефлација асета"? Дефлација се обично везује за новац, дакле несташица новца. Нема довољно новца у оптицају - ја мислим да ће се управо то десити јер су задњих 4-5 година небулозна улагања у некретнине код нас превазишла сва остала улагања. Дакле, уместо у производњу, улаже се у потрошњу - луксузне некретнине, непотребне некретнине које стоје празне и "чувају" капитал. Докле?

Dugorocna odrzivost tako sto se na celo kompanije dovede politicki podoban retard da upropasti kompaniju a piramida ispod njega je generalno najveci sljam u drzavi. Ono malo kvalitetnog kadra je na lekovima za smirenje i konstantno na bolovanju.
Briga njih i za EPS i za cenu truje i za PDV, njima je samo bitno da se krediti servisiraju na vreme i da se uzme jos kredita ...
MMF se ne bavi kadriranjem koliko znam, oni vide inpute i outpute i kazu ovo nece biti odrzivo.

Наравно, најважнији показатељи равнотежне цене станова су Период отплате улагања и однос: Цена м2/Просечна зарада. Ови показатељи су најлошији од када ја пратим (дакле негде око 35 година), изузимајући период грађанског рата и санкција.
Nisi bas detaljno pratio onda. Cena m2/prosecna zarada je povoljniji nego ikad.

Prosecna plata 2005. bila nesto manje od 200 eur, znaci ispade da je neki prosecan kvadrat bio 300e, a da je danas ‘prosecan’ 2700e. Veze sa realnoscu to nema.

MMF se ne bavi kadriranjem koliko znam, oni vide inpute i outpute i kazu ovo nece biti odrzivo.
Da ... Ima i taj momenat sa MMF-om ali nisam na njih mislio direktno, jer njihova "ovo nece biti odrzivo" treba da se prelije na valjda nekog za tri grama mozga u drzavi pa da kadrira kako treba. MMF ovde sluzi samo da se opravdaju troskovi jer zaboga "MMF je tako nalozio" ali se zato rasipa na sve strane i otima i ono malo sto je ostalo.
Random generator sa spiskom mera i kadrova bi pravio manje stete.

Тако већ има смисла дискутовати. Мада не знам шта ти је "дефлација асета"? Дефлација се обично везује за новац, дакле несташица новца. Нема довољно новца у оптицају - ја мислим д аће се управо то десити јер су задњих 4-5 година небулозна улагања у некретнине код нас превазишла сва остала улагања. Дакле, уместо у производњу, улаже се у потрошњу - лусузне некретнине, непотребне некретнине које стоје празне и "чувају" капитал. Докле?
Pa cene asseta cesto osciliraju, imas periode kada zlato raste i kada pada, tako i nekretnine. Mozda nije srecan naziv koji sam izabrao bas jer se on vezuje uglavnom za FIAT ali mislim da je jasno sta sam mislio. Generalno pad cena asseta se desava kada novac dobija na vrednosti, i kada je potrebna velika likvidnost (ekonomske krize). A sa obzirom na trosenje na vojsku na zapadu i pustanje stampaca opet ne vidim odakle da se stvori ta potreba za likvidnoscu skoro kod privrede.

Sto se tice ulaganja u beton, drzava ulaze u stvari gde najlakse moze da izvuce i ovajdi se preko namestenih tendera, zato se sipa sve u beton jer tu su dobro usemljeni.

Za tvoje pitanje dokle, ako bi se ugledali na zapad i na primer ulicu milijardera:

Dosli bi do odgovora da luksuzne i nepotrebne nekretnine uopste nisu toliko zastupljene kod nas i da se moze jos dosta dugo ici u tom pravcu.

Zar nije bilo najpovoljnije negde oko 2018?
Nije, 2013 je dugo bila najpovoljnina ali ne vise. Vadio je @Suzuman graf na drugoj temi:

IMG_0560.jpeg

Ovo je za celu Srbiju. Podaci sa RZS do 2024, za novogradnju do prvog kvartala. Da dodam samo. Sada je neto plata skočila, ali donekle i kvadrat, tako da ne očekujem veća odstupanja.
Ova tema je fokusirana na par opština Beograda, pa nam ovo možda i ne znači previše. Mada i podaci za Bg pokazuju da je ovaj odnos na najvišem nivou. Sad šta i gde može da se kupi i za koje pare, to je već priča za sebe.

Poslednja izmena:
Pa cene asseta cesto osciliraju, imas periode kada zlato raste i kada pada, tako i nekretnine. Mozda nije srecan naziv koji sam izabrao bas jer se on vezuje uglavnom za FIAT ali mislim da je jasno sta sam mislio. Generalno pad cena asseta se desava kada novac dobija na vrednosti, i kada je potrebna velika likvidnost (ekonomske krize). A sa obzirom na trosenje na vojsku na zapadu i pustanje stampaca opet ne vidim odakle da se stvori ta potreba za likvidnoscu skoro kod privrede.

Sto se tice ulaganja u beton, drzava ulaze u stvari gde najlakse moze da izvuce i ovajdi se preko namestenih tendera, zato se sipa sve u beton jer tu su dobro usemljeni.

Za tvoje pitanje dokle, ako bi se ugledali na zapad i na primer ulicu milijardera:

Dosli bi do odgovora da luksuzne i nepotrebne nekretnine uopste nisu toliko zastupljene kod nas i da se moze jos dosta dugo ici u tom pravcu.
Не знам да ли су применљиве аналогије са западом, ја бих остао ипак на домаћем терену. Та инфлација коју спомињеш ће се прелити на нас, али не као вишак новца, него као поскупљење увозних роба, што ће довести до мање куповне моћи. А то ће довести и до слабије потражње за становима. И за куповину и за закуп.
Причао сам са људима који продају, власници станова. Двојица су ми признала да се од 2022. кирија смањила са 450 на 300 и са 500 на 350. А Руси су у становима тренутно.
И сад ако ја правим калкулацију да ми део рате покрива кирија, докле ће то важити?

Ovo je za celu Srbiju. Podaci sa RZS do 2024, za stanove do prvog kvartala. Da dodam samo. Sada je neto plata skočila, ali donekle i kvadrat, tako da ne očekujem veća odstupanja.
Ova tema je fokusirana na par opština Beograda, pa nam ovo možda i ne znači previše. Mada i podaci za Bg pokazuju da je ovaj odnos na najvišem nivou. Sad šta i gde može da se kupi i za koje pare, to je već priča za sebe.
A kako si dobio prosecnu cenu kvadrata?

A kako si dobio prosecnu cenu kvadrata?
RZS vodi statistiku prosečne cene, ali samo novogradnje! Ovo je dakle odnos prosečne neto plate i prosečne cene novogradnje. Želeo sam da podaci budu unificirani, sa istog izvora. Može da se izvuče i prosečna cena starogradnje po godinama iz izveštaja RGZ, ali ne verujem da bi bilo suviše razlike.

Statistka uvek sravni određene nejednakosti (pritisak na glavne opštine itd), ali ipak pokazuje trend. Dakle veoma teško se može reći da su stanovi nikad manje priuštivi.

ММФ није никакава добронамерна организација, чак је пре инструмент глобалиста за тлачење неразвијених и "помагање" да такви и остану. Да не спомињемо и то што се шушка да су страни фондови преузели наш јавни дуг од банака поверилаца и да се због тога јавна предузећа претварају у ДОО. За сада је једини акционар влада, али то се може (и хоће) лако и брзо променити.
У светлу свих ових појава треба посматрати и цене некретнина. Наравно, најважнији показатељи равнотежне цене станова су Период отплате улагања и однос: Цена м2/Просечна зарада. Ови показатељи су најлошији од када ја пратим (дакле негде око 35 година), изузимајући период грађанског рата и санкција. У урабаним подручјима великих градова период поврата улаганја је око 30 година, а потребно је више од 3 просечне плате за неки просечан м2. Кад сам ја куповао станове, прво један мали 1996. па затим велики негде 2005., ти параметри су били отприлике 15 година и 1,5 плата за 1м2. А имали смо и неку индустрију , пољопривреду, енергетику, струја се извозила а не увозила као данас.
Да не испадне да правим од нужде врлину, управо разматрам куповину мањег стана деци, преко кредита за младе. Добио сам понуду, услови су сјајни што се погодности тиче: нема никаквих трошкова (нотар, порез на пренос, упис хипотеке - све је бесплатно), има само нешто ситно за проценитеља некретнине. Може и да се узме кредит на само 6 година, тако да је за цео износ кредита камата само 1,5%. Рата је мало већа, али ако је стан мањи, сасвим прихватљива. Банци даш минимално за цео период.
Али не могу да се одлучим. Мислим да је лудило на врхунцу или сасвим близу врхунца, као у време "Грознице лала" у Холандији. А Холандија је тада била велесила, економска, технолошка (бродоградња), трговачка, занатска, уметничка, па се опоравила, а ми смо - нула. И нећемо се лако опоравити.

Ako kupuješ deci, kupi.
Ako kupuješ kao investiciju razmisli u kom pravcu će ići kirije ako svako bude mogao da uzme kredit uz subvenciju.

A ako se dogodi da tržište kolabrira to znači da je država u mnogo većem problemu i onda će cena nekretnine biti najmanja briga. U tom slučaju vratiš stan banci i izgubio si 1% učešća i to rata što si platio (u suštini kirija).

Ako država ne produži ovaj program, onda ćeš taj stan relativno lako moći izdati. Ako država produži/proširi taj program cene idu na gore pa si na dobitku sa te strane. Najvažnije, rešio si to pitanje za decu (ukoliko im je potreban stan).

RZS vodi statistiku prosečne cene, ali samo novogradnje! Ovo je dakle odnos prosečne neto plate i prosečne cene novogradnje. Želeo sam da podaci budu unificirani, sa istog izvora.
aha ... znaci i to ima u statistici, nisam to znao. Tu jedino moze da bude problem sto je to cena valjda na dan zakljucivanja ugovora ne i na dan useljenja pa cena kasni jedno godinu dve mada s druge strane to je cena po kojoj se placa. Sta znam, i jedno i drugo je validno donekle.

Statistka uvek sravni određene nejednakosti (pritisak na glavne opštine itd), ali ipak pokazuje trend. Dakle veoma teško se može reći da su stanovi nikad manje priuštivi.
ok, ok ... to je jasno

sto je to cena valjda na dan zakljucivanja ugovora ne i na dan useljenja pa cena kasni jedno godinu dve mada s druge strane to je cena po kojoj se placa
E pa sad, ima tu raznih začkoljica koje ne možeš baš sa sigurnošću da kažeš, ali se vodiš prosečnom cenom određenom za tu godinu. Kao što ni za plate ne možemo da kažemo baš u kom procentu bi skočio prosek da uzmemo u obzir deo koji ide na ruke.

Ako kupuješ deci, kupi.
Ako kupuješ kao investiciju razmisli u kom pravcu će ići kirije ako svako bude mogao da uzme kredit uz subvenciju.

A ako se dogodi da tržište kolabrira to znači da je država u mnogo većem problemu i onda će cena nekretnine biti najmanja briga. U tom slučaju vratiš stan banci i izgubio si 1% učešća i to rata što si platio (u suštini kirija).

Ako država ne produži ovaj program, onda ćeš taj stan relativno lako moći izdati. Ako država produži/proširi taj program cene idu na gore pa si na dobitku sa te strane. Najvažnije, rešio si to pitanje za decu (ukoliko im je potreban stan).
Између садашњег стања и катаклизме на нивоу државе има много других могућности. Оно што ја сматрам за највероватније је стагфлација, коју већ објективно имамо, иако неке (лажне) статистике говоре да растемо. (ми као растемо, а Немачка стагнира). А стагфлација води у мрцварење, све тежи и скупљи свакодневни живот, где се губе послови и троше резерве, тј. уштеђевина. Није то било једном у задњих 100 година, а свет је био много мање међузависан и мање контролисан од стране богате мањине.
Другим речима, станови неће постати доступнији (јефтинији), осим малог процента који би могли ићи на добош, него ће се смањити промет (староградње), али трошкови становања ће се повећавати.

Poslednja izmena:
Ima Open Space prostor tako da cena odmah raste gore. I garsonjera je cela Open Space, jako moderno i lepo. Sva sreća pa su izvadili krovnu izolaciju i napravili ovu "predivnu galeriju". Još veća sreća što ima poljski wc na toj "predivnoj galeriji" inače bi bio rizik da se strmopizdiš niz stepenice kad te pritera noću. U suštini ako nisi u vrhuncu fizičke spreme nije stan za tebe.

Nije sramota živeti bilo gde, ali bi me bilo sramota da stavim ovu cenu. Još veća sramota bi me bilo da sam agent i da pišem ovakve oglase. Stan uknjižen na pola kvadrature koju su oglasili, lupili 2500 eura na sve kvadrate. Nekada su ovakvi stanovi se prodavali u bescenje, prepravljeni tavani, biciklane, sušare, itd. Mada sve zavisi koliko Nepalaca Indusa može da stane, vidim po Brdu da u suterenima uglavnom žive inostrani radnici.

https://www.halooglasi.com/nekretni...-iii-ta/5425645528519?kid=1&sid=1754578645492

Evo naiso sam na jos jednog pacijenta. Ovo je vec podmaklo koliko vidim, nema mu spasa. Nismo mi za kapitalizam, shvatili smo sve bukvalno.
Ovo nisu prodavci.
Verovatno mu kaplje kirija od studenata, malo mu i to mrsko da ide svaki mesec da kupi, a i ti studenti sirotinja raja, stalno neki problemi...
nego da nas srbo stanodavac vidi dal oce neko da mu skine tu muku sa vrata, i jos nas srbo da zaradi lepo, a mozda i veci stan..

Између садашњег стања и катаклизме на нивоу државе има много других могућности. Оно што ја сматрам за највероватније је стагфлација, коју већ објективно имамо, иако неке (лажне) статистике говоре да растемо. (ми као растемо, а Немачка стагнира). А стагфлација води у мрцварење, све тежи и скупљи свакодневни живот, где се губе послови и троше резерве, тј. уштеђевина. Није то било једном у задњих 100 година, а свет је био много мање међузависан и мање контролисан од стране богате мањине.
Другим речима, станови неће постати доступнији (јефтинији), осим малог процента који би могли ићи на добош, него ће се смањити промет (староградње), али трошкови становања ће се повећавати.
Pa šta je to nego kataklizma 😁. Demografska kataklizma da budem precizniji.
Mi smo dve krize imali. Dva tipa. Inflatornu (80-te) koja zna da mrcvari mnogo mnogo dugo ali posle dolazi do mnogo većeg urušavanja jer napravi sistemski problem. I drugi tip krize je deflatorna, kriza likvidnosti (nema gde da zaradiš 1000rsd).
Prva je mrcvarenje od 10 godina sa efektima 10 godina. Druga traje znatno kraće. Oko 5. Ali moraš da padneš na guzu.
Za vlast je bolja prva, sve iscede što može da se iscedi (domaće stanovništvo, gastarbajtere, uštedjevina potpuno obezvredjena) i protraće ti život. Generacija mojih roditelja (1960-te) je imala to zadovoljstvo da iskusi.
Ako je prvi tip, iskreno ne planiram da se zadržavam ovde

Poslednja izmena:
Vrh