Šta je novo?

Cene nekretnina

Pukla tikva Mićko. Svuda pao promet oko 30% a troškovi rastu. Svi se stisli i čuvaju za crne dane. Pao je gradjevinski sektor, ogromna suša uništila rod ove sezone (vidite i sami cene), skok cene materijala a Rusi odlaze. Pala je i privreda.
Od septembra nova tura verovatno kreće i dodatno ima da trpe svi.
Inflacija uredno oko 10%, NBS kaže 4% i to je to. Stanovi rastu 5% ali sve manje kupaca. Pa koliko traje traje ovo naše ludilo
E ovo gore ti je istina, ostalo su prazne priče.
Znam...pitam samo

Jel zna neko opseg cena u ovom projektu?

Atina na vodi prepuna zelenilla, Beograd na vodi samo beton.

Hoces da se druzis sa Noletom? :D
Posto ode on za Atinu :)

Ako je verovati ovome, krece od 7500e/m2

Hoces da se druzis sa Noletom? :D
Posto ode on za Atinu :)
Ja hteo u West-u da ga uhvatim da se družimo, kad on ode. Tako da bih mogao i ja.
Ako je verovati ovome, krece od 7500e/m2
50m2x8000eur=400.000 EUR
Plus parking mesto, mozda neki porez, opremanje još 100k(zavisi od poreza).
Znači 500k 😂
EDIT: Sasa čitam sa je ukonut porez na novogradnju od 24% krajem 2022god - to je bila ozbiljna stavka, znam da mi je baš kvarilo računicu kada sam gledao za kupovinu.

inače u Grčkoj sam ja prvi put saznao za dizanje cene po spratnosti.
Indetičan dvosoban stan je po 5k evra bio skuplji po spratu.
To je bilo pre nekih 18god, mislim da sam bio maloletan. Od tada mi se uključio neki instikt da gledam višu spratnost, pogotovo ako je ista cena po m2.

inače u Grčkoj sam ja prvi put saznao za dizanje cene po spratnosti.
Indetičan dvosoban stan je po 5k evra bio skuplji po spratu.
To je bilo pre nekih 18god, mislim da sam bio maloletan. Od tada mi se uključio neki instikt da gledam višu spratnost, pogotovo ako je ista cena po m2.
Lux51 je ovde dodavao po 50-100e po spratu, a i mnogi drugi kad sam se raspitivao o kupovini.

Lepši pogled, manje prašine, insekata, buke, vise svetla obicno. 😊
Kad kazu ne prizemlje, ne poslednji sprat, ja bih dodao 3+ sprat. Osetno je manja buka, sto je veci sprat, to je tiše.

Sto bi rekao brat chatgpt:
Zvučni talasi se šire horizontalno više nego vertikalno. Zato su donji spratovi najizloženiji.
Studije pokazuju da se intenzitet buke smanjuje za 3–6 dB na svakih 3–4 sprata (u zavisnosti od konfiguracije ulice).
Zgrade u uskim ulicama (kanjon efekat) mogu pojačati odjeke na srednjim spratovima, dok šire ulice i zelenilo ispred zgrade smanjuju buku.

✅ Praktična preporuka:
Ako ti je tišina važna, a stan gleda na ulicu s automobilski saobraćajem, biraj:
Najniže: 5. sprat
Idealno: 6. do 8. sprat
Više od 8. sprata ako je buka ekstremna, npr. pored autoputa ili bulevara

Ako stan gleda ka unutrašnjem dvorištu ili mirnoj ulici, čak i 3.–4. sprat može biti sasvim u redu.

Vrh