Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja baš mislim da se vraća na velika vrata jer se vlast u poslednje vreme baš trudi.

Ukupan broj zaposlenih u javnim i lokalnim preduzecima je 150k, jedino ako su bas svi do jednog visak.
Pola tu, pola u administraciji plus ovi koji nisu na platnom spisku i voala, stvorio sam bar 150k radnika koji ne rade ništa, a plaćaju se našim parama.

Zanimljivo je kako se svaki razgovor o problemu zapošljavanja mladih odmah pretvori u etikete i teorije zavere. Niko ne osporava da postoje sektori u kojima nedostaje radne snage, ali iz toga ne sledi automatski da nema ko da radi u Srbiji.

Imamo ogroman broj mladih koji ili rade na određeno preko projekata kao što su Moja prva plata (što ne vodi sigurnosti), ili su uopšte bez posla jer ne mogu da pristanu na eksploatatorske uslove: 60+ sati nedeljno za minimalac.

Uvoz radne snage nije rešenje, to je krpljenje rupa, bez da se reše uzroci: niske plate, loši uslovi rada i nepoštovanje radnih prava. To što neko neće da radi kao konobar za 42.000 RSD ne znači da je lenj, nego da ima dostojanstvo.

I umesto da se pitamo zašto se domaći radnik ne može zadržati, lakše je reći nema ko da radi. To je porazna slika odnosa prema sopstvenom stanovništvu.

Zato je krajnje neozbiljno kad neko kaže da se nezaposlenost rešava uvozom radne snage, dok su nam mladi nezaposleni i iseljavaju se. I da, ako već pričamo o definicijama, pogledaj kako se meri youth unemployment pa ćemo znati o čemu govorimo.
Upravo to. Zavisi gde vidiš Srbiju u budućnosti.

Ne kaze se da se nezaposlenost resava uvozom radne snage nnego da se nedostatak radne snage izmedju ostalog resava uvozom radne snage.
Niko ne kaze da su mladi lenji, vec upravo predlazem ovaj savet, da se pogleda definicija youth unnemploymenta i da to zapravo ne znaci ni blizu da je 24% mladih nezaposleno.

Uopste cela ta prica 'ima ko da radi samo su plate male' je prizeman populizam. Evo nadnice na gradjevini dovoljne za prihode fino iznad proseka, ubise se mladi da se zaposle tamo al im ne da zli poslodavac lol.
U redu je da se razlikujemo u mišljenju, ali hajde da ne izvrdavamo poentu. Ako se kaže da nema ko da radi i paralelno se traži dozvola za uvoz desetina hiljada stranih radnika, šta je to ako ne pokušaj da se sistemski problem reši spolja, umesto da se reše uslovi rada kod kuće?
Naravno da youth unemployment ne znači da je svaki četvrti mladi čovek na ulici bez posla, ali to je globalno priznata metrika koja pokazuje trendove i jasno signalizira problem: mladi ne uspevaju da se integrišu na tržište rada. Srbija je po tom pokazatelju lošija i od većine regiona i EU.
Što se tiče plata, nije populizam reći da ljudi neće da rade po 10 sati dnevno za minimalac. Populizam je kad se koristi par pojedinačnih primera (tipa nadnice na građevini) da bi se zamaglila realnost većine: nesigurni ugovori, probni rad od godinu dana, plata na ruke i život bez dana godišnjeg. Ako misliš da mladi mogu fino da zarade, pokaži gde su ti poslovi i zašto onda oglas stoji nepopunjen mesecima.

U redu je da se razlikujemo u mišljenju, ali hajde da ne izvrdavamo poentu. Ako se kaže da nema ko da radi i paralelno se traži dozvola za uvoz desetina hiljada stranih radnika, šta je to ako ne pokušaj da se sistemski problem reši spolja, umesto da se reše uslovi rada kod kuće?
Naravno da youth unemployment ne znači da je svaki četvrti mladi čovek na ulici bez posla, ali to je globalno priznata metrika koja pokazuje trendove i jasno signalizira problem: mladi ne uspevaju da se integrišu na tržište rada. Srbija je po tom pokazatelju lošija i od većine regiona i EU.
Što se tiče plata, nije populizam reći da ljudi neće da rade po 10 sati dnevno za minimalac. Populizam je kad se koristi par pojedinačnih primera (tipa nadnice na građevini) da bi se zamaglila realnost većine: nesigurni ugovori, probni rad od godinu dana, plata na ruke i život bez dana godišnjeg. Ako misliš da mladi mogu fino da zarade, pokaži gde su ti poslovi i zašto onda oglas stoji nepopunjen mesecima.
Ta metrika pokazuje da je ta brojka kod nas trenutno na nekom minimumu u poslednjih par decenija.

Poslovi za koje se uvoze radnici nisu poslovi koji se rade 10 sati dnevno za minimalac. NI gradjevina, ni konobarisanje, ni vozaci, ni rostilj majstori, ni kasirke, nista od toga nije na minimalcu vec neko vreme.

Problemi koje navodis su uglavnom za neke entry level white collar poslove koju ovaj uvoz radne snage i ne popunjava.

Mladi ne zele da budu fizikalci, kasirke, vozaci i giros majstori. To ne znaci da su lenji, vec da ocekuju poslove sa nekom jacom perspektivom, i to je skroz ok, treba raditi na tome da se ponuda takvih poslova poveca. Sto opet ne znaci da poslovi koje oni ne zele da rade ne treba da se popune nekom radnom snagom. I da, cela ta prica jeste populizam, jer se pod pricom 'brige za mlade' banalizuje ceo problem, gde valjda diplomirani ekonomisti jedva cekaju da vrte pljeskavice samo kad bi im neko ponudio vecu platu. U realnosti, vec sada rostilj majstori imaju vece plate od entry level pozicija za mlade ekonomiste pa ih opet nema.

Zapravo ako ćemo realno npr konobarisanje većinom jeste rad za minimalac ali se tu dodaje bakšiš pa može fino da se nakupi dok npr postoje mesta gde se konobari fino plaćaju ali ona nisu česta. Kasirke su takodje tu oko minimalca ali je tu veći problem što ih zamenjuje kupac (što neki i podržavaju), roštilj majstori kako gde. NIje problem u diplomiranih ekonomistima već u neogranizovanju države u obuci stručnog kadra. Imamo mnogo istoričara, geografičara, ekonomista... nemojte upisivati to, ovde imamo manjak radne snage. Tako im predočiš na upisivanju i verovatno bi se neko predomislio i odlučio da bude majstor, vozač, keramičar... Ovako je malo poražavajuće da si završio za kao nekog ekonomistu, inženjera... i ideš da vrtiš pljeskavice kolika god da je plata. Na stranu to što neko i ne dolazi na posao, a prima platu dok tebi fale roštilj majstori.

Eto sad za vikend, sreo se sa poznanikom nisam ga video dugo i dotaknemo se malo teme i kaže on meni "Znaš li ti da je korupcija u Švajcarskoj na katastrofalnom niovu, oni su gori od nas". Pitam ga gde je to čuo i kako je došao do tog zaključa, da li je živeo u Švajcarskoj kaže "čuo sam od lika koji je jako informisan". Reko svaka čast, dok neko ne dolazi na posao ti utovaraš gajbe, istovaraš kamione za istu platu ali bar živiš bolje od prosečnog Švajcarca.

Ukupan broj zaposlenih u javnim i lokalnim preduzecima je 150k, jedino ako su bas svi do jednog visak.

Ja bas mislim da se trend dosta okrenuo od 'ma samo drzavni posao i bleja' sto je bio dominantni trend pre 10ak godina.

Svakako broj zaposlenih u javnnom sektoru opada dok ukupan broj zaposlenih raste vec godinama, tako da se to sto pricas vec desava.

Broj zaposlenihPromene u odnosu na prethodni kvartalPromene u odnosu na isti kvartal prethodne godine
I kvartal
2025
razlikeindeksirazlikeindeksi
Javni sektor 612586-223899.6-193699.7
Javna državna preduzeća81920-66999.2-77399.1
Javna lokalna preduzeća59424-68298.9-54299.1
Administracija - nivo države i autonomne pokrajine132472-52899.6-64299.5
Administracija - nivo lokalne samouprave27043-24799.1-54498.0
Zdravstveni i socijalni rad163740-11599.9292100.2
Obrazovanje i kultura1479873100.0273100.2

ne znam zasto se ne spominje i administracija, tu je tek haos.

naravno da nisu svi visak, ali ceo sistem se odrzava na 30-50% zaposlenih, po mojoj proceni, ili iz razgovora sa ljudima koji tamo rade ili imaju dodira sa tim preduzecima ili administracijom. i ti ljudi su uglavnom starije dobi, odnosno veoma blizu penzije. mene zastrasuje sta ce da ostane i kao ce sistem da f-onise kada oni odu u penziju.
zasto bi neki random mladi covek (dakle, ne caci, ne partija, ne megatrend ili faks sa livade) uopste dosao da radi u bilo koje drzavno preduzece ili administraciju. da rmba, jer ostali lade jaje, a plata ne visa od 150.000k sa visokim obrazovanjem (primer iz eps-a)
mislim da direktori tih preduzeca (koji su vecinom u v.d stanju, sto je direktno krsenje zakona), ne prebacuju 250k, osim ako nisu bajate pijandure sa 5+ f-ija.

Poslednja izmena:
Sva ta zanimanja su znatno digla plate i odavno nisu na minimalcu pa se opet nedostatak radnika sve vise oseca.

Iskrenom, sigurnije se osecam ako me vozi neko ko je ucio u Bangladesu nego ovde. Njemu je posle saobracaja tamo ovde sve easy mode.
Koliko god da su privatnici digli plate ocigledno nisu dovoljno u skadu sa zivotnim standardom i inflacijom koja se desila.
A za ovo drugo se ne slazem, voze izuzetno opasno po druge ucesnike u saobracaju i pesake i bilo kakva saobracajna nesreca ce biti mnogo fatalnija.

Ti shvatas da se svako to povecanje plate na kraju naplati kroz krajnji proizvod? Sta znaci koliko nesto 'realno vredi'? Hoce li taj vozac ostvariti isti profit za svoju firmu kao i onaj u Sloveniji/Nemackoj?
Hoce samo je pitanje koliko i koliko ce morati vlasnici kamiona da smanje svoj ne tako mali profit.

Jesi li ti spreman da placas javni prevoz koliko i Nemac/Slovenac? Ajde ti, al da li je prosecan Beogradjanin spreman to?
Prevoz je besplatan, barem nam tako prodaju pricu :) Stvar je u tome sto curi na sve strane a mi stedimo na pogresnim mestima. Beograd je tu bas lep primer nedomacinskog ponasanja. Kada sam pricao o vozacima GSP nisam mislio da se njima ad hok poveca plata nego da se izvrsi reorganizacija GSP gde bi internim ustedama moglo da se dodje do toga da vozaci imaju vece plate.

Vec sada vozac moze zaraditi vise nego neki lik na random poslu u JP. Pa ih opet fali.
To je tacno ako se gledaju apsolutni iznosi, ali ako se gleda cena rada po efektivnom satu, nivo stresa i odgovornosti random lik u JP zaradjuje 3-5x vise.

naravno da nisu svi visak, ali ceo sistem se odrzava na 30-50% zaposlenih, po mojoj proceni, ili iz razgovora sa ljudima koji tamo rade ili imaju dodira sa tim preduzecima ili administracijom. i ti ljudi su uglavnom starije dobi, odnosno veoma blizu penzije. mene zastrasuje sta ce da ostane i kao ce sistem da f-onise kada oni odu u penziju.
zasto bi neki random mladi covek (dakle, ne caci, ne partija, ne megatrend ili faks sa livade) uopste dosao da radi u bilo koje drzavno preduzece ili administraciju. da rmba, jer ostali lade jaje, a plata ne visa od 150.000k sa visokim obrazovanjem (primer iz eps-a)
mislim da direktori tih preduzeca (koji su vecinom u v.d stanju, sto je direktno krsenje zakona), ne prebacuju 250k, osim ako nisu bajate pijandure sa 5+ f-ija.
Zato je i prica o javnom sektoru kada se govori o nedostatku radne snage pbicno zamajavanje.

Da, javni sektor treba da bude efikasniji, ali ne, od trenutnih viskova tu iglavnom neces napraviti nove vozace, konobare i zanatlije, mozes samo da napravis nove socijalne slucajeve.
Koliko god da su privatnici digli plate ocigledno nisu dovoljno u skadu sa zivotnim standardom i inflacijom koja se desila.
A mozda, samo mozda, nije samo do plate vec nas decenije opadanja stanovnistva ukrsteno sa porastom zaposlenosti stize?
Prevoz je besplatan, barem nam tako prodaju pricu :) Stvar je u tome sto curi na sve strane a mi stedimo na pogresnim mestima. Beograd je tu bas lep primer nedomacinskog ponasanja. Kada sam pricao o vozacima GSP nisam mislio da se njima ad hok poveca plata nego da se izvrsi reorganizacija GSP gde bi internim ustedama moglo da se dodje do toga da vozaci imaju vece plate.
Nista sto je bespoatno nije besplatno. Mi svi placamo taj besplatni prevoz, ovako bi ga placali jos vise.

Uvek bi bilo lepo da se samo izvrsi neka interna reorganizacija koja ce dici najbitnije plate, ali to nike uvek tako lako izvodljivo.
To je tacno ako se gledaju apsolutni iznosi, ali ako se gleda cena rada po efektivnom satu, nivo stresa i odgovornosti random lik u JP zaradjuje 3-5x vise.
Ako se gleda tako mnoga zanimanja su u slicnij disproporciji ali tesko da ces ilada uspostaviti sistem u kom nije tako a da je ekonomski odrziv.

Nista sto je bespoatno nije besplatno. Mi svi placamo taj besplatni prevoz, ovako bi ga placali jos vise.
Duvena dihotomija besplatnog i dzaba :) Ne slazem se da bi placali vise. Placali bi isto a ako se uvede redf u to preduzece placali bi i manje. Stvar je u tome sto je to ozbiljna politicka koska koja nosi sa sobom i glasace i materjal za satore u taj osinjak se ne dira tek tako.

Uvek bi bilo lepo da se samo izvrsi neka interna reorganizacija koja ce dici najbitnije plate, ali to nike uvek tako lako izvodljivo.
Opet je stvar politike, uz dobar menadzment i bez politickih tegova to sve moze da se resi za manje od godinu dana. Stvar je u tome sto je kolac previse sladak da se ispusti tek tako a i donosi ozbiljnu koruptivnu dobit.

Ta metrika pokazuje da je ta brojka kod nas trenutno na nekom minimumu u poslednjih par decenija.

Poslovi za koje se uvoze radnici nisu poslovi koji se rade 10 sati dnevno za minimalac. NI gradjevina, ni konobarisanje, ni vozaci, ni rostilj majstori, ni kasirke, nista od toga nije na minimalcu vec neko vreme.

Problemi koje navodis su uglavnom za neke entry level white collar poslove koju ovaj uvoz radne snage i ne popunjava.

Mladi ne zele da budu fizikalci, kasirke, vozaci i giros majstori. To ne znaci da su lenji, vec da ocekuju poslove sa nekom jacom perspektivom, i to je skroz ok, treba raditi na tome da se ponuda takvih poslova poveca. Sto opet ne znaci da poslovi koje oni ne zele da rade ne treba da se popune nekom radnom snagom. I da, cela ta prica jeste populizam, jer se pod pricom 'brige za mlade' banalizuje ceo problem, gde valjda diplomirani ekonomisti jedva cekaju da vrte pljeskavice samo kad bi im neko ponudio vecu platu. U realnosti, vec sada rostilj majstori imaju vece plate od entry level pozicija za mlade ekonomiste pa ih opet nema.
U pravu si da je stopa nezaposlenosti mladih trenutno niža nego pre 10–15 godina, ali i dalje među najvišima u Evropi. I nije tu samo brojka problem, već i to što je ogroman broj mladih formalno zaposlen, ali pod nesigurnim uslovima, kratkoročnim ugovorima i bez perspektive. To je tzv. precarious employment, koji takođe ruši motivaciju i rađa frustraciju.
Što se tiče toga da mladi ne žele da budu kasirke, vozači i giros majstori, pa naravno da ne žele, kao ni mladi u Austriji, Nemačkoj ili Francuskoj. Ali razlika je u tome što se tamo takvi poslovi plaćaju dovoljno da to bude privremena, poštena faza, ne doživotna zamka.
I ne, uvoz radne snage nije neutralna dopuna, nego alat kojim se smanjuje pritisak da se poboljšaju uslovi rada. Jer ako poslodavci mogu lako da popune upražnjena mesta strancima, zašto bi podizali plate, ulagali u obuku, poštovali radna prava?
Na kraju, ne tvrdim da diplomirani ekonomisti žele da rade na roštilju, već da sistem mora biti takav da ni onaj koji ga mora raditi, ne mora to da radi za minimalac, bez slobodnog dana i sa platom na ruke. Uvoz radnika bi bio prihvatljiv ako bi prethodno bilo iscrpljeno sve što država može da uradi da motiviše i zaštiti sopstvenu radnu snagu. Ali to se, ruku na srce, ne dešava.

Klasičan Defke.
Kad su pre par meseci kačene vesti kako se zamena domaćih radnika vrši sa strancima tražio je dokaze jer mu nisu bili dovoljni natpisi u novinama i izjave radnika. Tad je bila kompanija iz Obrenovca, a dat mu je i primer Jat keteringa.

Prođe par meseci, država najavi uvoz 100000 radnika, I sad umesto da prizna da su drugi bili u pravu kad su ukazivali na ovo na početku ovog procesa, on sad to brani kao neku neminovnost.

A i dalje ne vidi u kakvoj je vezi povećanje minimalca i uvoz radnika u ovim brojevima.

I da, ni ta firma u Obrenovcu, ni Jat ketering, ni autobuski prevoznici po Beogradu, nisu imali problem nedostatka radne snage, nego su za plate koje je tržište u Srbiji tražilo odlučili da mogu da uvezu bolje radnike iz inostranstva( u ovom slučaju bolji znači da duže radi, ne ide na bolovanje ni zbog sebe ni zbog dece, ne uzima godišnji kad hoće...).

U pravu si da je stopa nezaposlenosti mladih trenutno niža nego pre 10–15 godina, ali i dalje među najvišima u Evropi. I nije tu samo brojka problem, već i to što je ogroman broj mladih formalno zaposlen, ali pod nesigurnim uslovima, kratkoročnim ugovorima i bez perspektive. To je tzv. precarious employment, koji takođe ruši motivaciju i rađa frustraciju.
Što se tiče toga da mladi ne žele da budu kasirke, vozači i giros majstori, pa naravno da ne žele, kao ni mladi u Austriji, Nemačkoj ili Francuskoj. Ali razlika je u tome što se tamo takvi poslovi plaćaju dovoljno da to bude privremena, poštena faza, ne doživotna zamka.
I ne, uvoz radne snage nije neutralna dopuna, nego alat kojim se smanjuje pritisak da se poboljšaju uslovi rada. Jer ako poslodavci mogu lako da popune upražnjena mesta strancima, zašto bi podizali plate, ulagali u obuku, poštovali radna prava?
Na kraju, ne tvrdim da diplomirani ekonomisti žele da rade na roštilju, već da sistem mora biti takav da ni onaj koji ga mora raditi, ne mora to da radi za minimalac, bez slobodnog dana i sa platom na ruke. Uvoz radnika bi bio prihvatljiv ako bi prethodno bilo iscrpljeno sve što država može da uradi da motiviše i zaštiti sopstvenu radnu snagu. Ali to se, ruku na srce, ne dešava.
Opet, ti poslovi za koje se radnici uvoze uglavnom vec sad ne nude minimalac, platu na ruke bez slobodnog dana. Oni su vec danas uglavnom placeni dovoljno da budu bas ta privremena faza.

Govorimo o dva relativno disjunktna skupa poslova.

Klasičan Defke.
Kad su pre par meseci kačene vesti kako se zamena domaćih radnika vrši sa strancima tražio je dokaze jer mu nisu bili dovoljni natpisi u novinama i izjave radnika. Tad je bila kompanija iz Obrenovca, a dat mu je i primer Jat keteringa.

Prođe par meseci, država najavi uvoz 100000 radnika, I sad umesto da prizna da su drugi bili u pravu kad su ukazivali na ovo na početku ovog procesa, on sad to brani kao neku neminovnost.

A i dalje ne vidi u kakvoj je vezi povećanje minimalca i uvoz radnika u ovim brojevima.

I da, ni ta firma u Obrenovcu, ni Jat ketering, ni autobuski prevoznici po Beogradu, nisu imali problem nedostatka radne snage, nego su za plate koje je tržište u Srbiji tražilo odlučili da mogu da uvezu bolje radnike iz inostranstva( u ovom slučaju bolji znači da duže radi, ne ide na bolovanje ni zbog sebe ni zbog dece, ne uzima godišnji kad hoće...).
I dalje nemamo dokaze o zameni vec o dopuni domacih radnika.

I i dalje ne vidim vezu izmedju povecanja minimalca i ovoga, sem u nekim trapjavim teorijama zavere.

Zato je i prica o javnom sektoru kada se govori o nedostatku radne snage pbicno zamajavanje.

Da, javni sektor treba da bude efikasniji, ali ne, od trenutnih viskova tu iglavnom neces napraviti nove vozace, konobare i zanatlije, mozes samo da napravis nove socijalne slucajeve.
Mislim da si pogrešno razumeo predhodni post. Sa druge strane i nek budu socijalni slučajevi ako su toliko retardirani. Manje će da nas koštaju. Nismo sigurno mi najpametniji sa najvećim brojem zaposlenih u javnom sektoru na kontinentu. Evo Ja mogu da se kladim da bi od tih 150k otpuštenih koji ne rade ništa dobar deo bili vozači ili neke druge zanatlije jer mu se sad može da ne radi ništa i plata kaplje, eventualno da provede neki dan u šatoru za dodatnu dnevnicu koja se opet plaća od naših para.

Opet, ti poslovi za koje se radnici uvoze uglavnom vec sad ne nude minimalac, platu na ruke bez slobodnog dana.
Ne nude to za sada ali kad dodje 100k migranata uslovi neće biti bolji sigurno :)

Ne mogu da ispratim trenutnu diskusiju ali evo nešto vezano za temu, katastar i sistem za proveru duple prodaje stanova ne radi od četvrtka. Danas ponedeljak još ne radi, mašala bilo.
To znači da nema unošenja i overe kupoprodajnih ugovora kod javnih beležnika, produžena pauza za kaficu :)

Poslednja izmena:
I dalje nemamo dokaze o zameni vec o dopuni domacih radnika.

I i dalje ne vidim vezu izmedju povecanja minimalca i ovoga, sem u nekim trapjavim teorijama zavere.
Piši u prvom licu. Ako to tebi nisu dovoljni dokazi, ne znači da drugima nisu. Ako ti ne vidiš obrazac ne znači da ne postoji.
Drugima su dokaz to da pre par godina nije bilo problema sa vozačima, sad autobuse voze ljudi sa Šri Lanke (broj autobusa se nije povećao).

Da se radi o dopuni a ne o zameni, nezaposlenost bi morala biti na nivou Češke, Nemačke, Slovačke, a tu pričamo o 2-5% nezaposlenosti.

Minimalac. Kao što sam ti pisao i tada kad je bila prvi put rasprava o minimalcu.
Stranac neće doći ako mu daješ 100€. Ako mu daš 500€ doćice neki (vidimo koji).
A koji su to poslovi je manje bitno, jer kao što sam napisao pre par dana o vesti da minimalac ide na 500€ to ne znači će broj ljudi koji rade za minimalac porasti, to se prenosi i na ostala zanimanja.
Pa tako vozač autobusa radi za 2 minimalca, pa ako je minimalac 500€ njemu je plata 1000€, a za platu od 1000€ naćićeš vozača I u Gani i na Šri Lanci. Dok je minimalac bio 250€, a vozač u GSPu imao 65-70k nisi mogao da uvezeš stranca na to mesto.

Ako se ne slažeš i to je u redu, ali nema potrebe da to nazivaš trapavim teorijama zavere.

Jel možeš ti da ponudiš neki dokaz da se ne radi o zameni nego o dopuni? I ne očekuje se to od tebe, ali se očekuje od državnih službenika koji to najave kao dobar dan.

Везано за тему станова .
Сестра од тетке,коначно добила кључеве стана од 50 М2,Панчево,плаћено у изградњи 1300 е пре 2 године.Све ок,али се у међувремену удала и отишла да живи у Словенију,па стан жели да прода.Другар,који је агент продаје некретнина,каже да одмах може довести купца на 1800 е али да ће цене расти и савет је да одложи продају до јесени и обећава цену 2000 е по квадрату а можда чак и 2200.
Наводно,издато је јако мало грађевинских дозвола а потражња је већа од понуде и цена може ићи само навише.
Исти агент саветује као најбољу инвестицију куповину некретнина у изградњи па каснију продају(ко има вишак средстава).

Ko ima stanove za izdavanje, dolazi nam 100.000 Ganaca, tako da nema zime za izdavanje :)
Imas stan od 50m2 -> Izdas ga njima 10-orici, svako po 200 evra -> profit.
Do sada sam bio za mirnu smenu vlasti i skeptik prema opoziciji, ali ovaj mora da ode bilo kako.

Više i ne krije da je u projektu nestanka domicilnog evropskog stanovništva.

Neka dovedu neke crkinje cistacice da ih malo gazimo.

Ne vidim da Srbija ima ekonomsku snagu da absorbuje toliko radne snage. Mozda ce pustiti 1000 ljudi da budu ovde neko vreme i to je to.
Za 500 evra ovde ce jedva prezivljavati - niko realno ni ne zeli da dodje u Srbiju od njih.
Meni se jutros kurir iz Bexa žali da su zaposlili Pakistanca, koji ne zna ni engleski , u magacinu. A sad hoće da ga pošalju kao kurira.

Iz više izvora čujem da se na periferiju Zemuna masovno doseljavaju ljudi iz Trećeg sveta.

Meni se jutros kurir iz Bexa žali da su zaposlili Pakistanca, koji ne zna ni engleski , u magacinu. A sad hoće da ga pošalju kao kurira.

Iz više izvora čujem da se na periferiju Zemuna masovno doseljavaju ljudi iz Trećeg sveta.

ja imam izvor preko tasta, da odredjena firma koja je se bavi servisom rashladnih uredjaja, su zaposlili 300 indijaca, da servisira vojvodinu.
razlog: mnogo posla a ne mogu da nadju radnike

edit: i zale se kako su tanki, ali ih obucavaju 3 meseca, pa ce videti sta ce biti

Везано за тему станова .
Сестра од тетке,коначно добила кључеве стана од 50 М2,Панчево,плаћено у изградњи 1300 е пре 2 године.Све ок,али се у међувремену удала и отишла да живи у Словенију,па стан жели да прода.Другар,који је агент продаје некретнина,каже да одмах може довести купца на 1800 е али да ће цене расти и савет је да одложи продају до јесени и обећава цену 2000 е по квадрату а можда чак и 2200.
Наводно,издато је јако мало грађевинских дозвола а потражња је већа од понуде и цена може ићи само навише.
Исти агент саветује као најбољу инвестицију куповину некретнина у изградњи па каснију продају(ко има вишак средстава).
Što staje tu? Neka sačeka još dve godine, pa da proda za 3000? Ili za 4500 za 5 godina? Očigledno da to tako funkcioniše, što bi dala stan danas za tako male pare?

Прича о доласку страних радника је пренадувана,доћи ће мали број несрећника који ће радити оно што код нас нико неће,ломити кичму и тутањ назад.Нико није луд да пређе пола света,дође у Србију због крампа,будака,ашова и лопате,(неко догура до мешалице и ручних колица).Данас је немогуће наћи грађевинца било ког занимања,физичког радника,занатлија а огроман је минус свих медицинских занимања као и угоститељство.Конобар има дневно 70 е и бакшиш(око 30) и сви имају проблем да нађу конобара(мислим на највећи бизнис тренутно,сале за издавање).За лимара ти треба веза да га ангажујеш,керамичари,водоинсталатера..Молера чекају по 6 месеци.Сви су ангажовани за зграде,неће нико да ситничари а нема их довољно.Три пута ме лаже лик,све договорено,да прокопа канал 40 метара да измести шахту за воду.Одлжио сам за јесен јер нема ко да копа.
Да непишем сад о пољопривреди која је у најгорој ситуацији.Већ 15 година радници на земљи су Роми(некад се сматрали највећим не радницима)из Пирота,Ништа,Врања,Бујановца.Нико од домаћих не жели да ради на имању код газде без обзира на цену.
Волео бих да чујем од свих који причају против довођења радника са стране,ко ће то радити у будућности,да ли би они или њихова деца?
За мене је исто радник са стране,онај из југа Србије ,Бугарске, и Гане.
Све што пишем,односи се на Чачак,не могу знати како је у Куршумлији,Прокупљу итд

Vrh