Šta je novo?

Cene nekretnina

Данас је немогуће наћи грађевинца било ког занимања,физичког радника,занатлија а огроман је минус свих медицинских занимања као и угоститељство.Конобар има дневно 70 е и бакшиш(око 30) и сви имају проблем да нађу конобара(мислим на највећи бизнис тренутно,сале за издавање).За лимара ти треба веза да га ангажујеш,керамичари,водоинсталатера..Молера чекају по 6 месеци.Сви су ангажовани за зграде,неће нико да ситничари а нема их довољно.Три пута ме лаже лик,све договорено,да прокопа канал 40 метара да измести шахту за воду.Одлжио сам за јесен јер нема ко да копа.
A to nije zato sto su svi nasi majstori, lekari, konobari, keramicari i limari otisli preko za 2-5x vece plate? :)

Opet, ti poslovi za koje se radnici uvoze uglavnom vec sad ne nude minimalac, platu na ruke bez slobodnog dana. Oni su vec danas uglavnom placeni dovoljno da budu bas ta privremena faza.

Govorimo o dva relativno disjunktna skupa poslova.
Ok, razumem, ti kažeš da su to različiti svetovi: s jedne strane fizički i ugostiteljski poslovi koji su, po tvojoj tvrdnji, sad pristojno plaćeni, i s druge strane mladi sa fakultetom koji ne žele takve poslove.
Ali čak i ako to prihvatim, ostaje ključno pitanje: ako su ti poslovi zaista tako korektno plaćeni i uređeni, zašto se onda ne mogu popuniti domaćom radnom snagom? Gde su ti oglasi za roštilj majstore sa 120.000 RSD platom i dva slobodna dana nedeljno? Gde su redovi na prijavama?
U praksi, svi znamo da su te pozicije i dalje mahom nisko plaćene, sa neredovnim slobodnim danima, i često bez ugovora. I ne, ne zato što nema ljudi, nego zato što poslodavci očekuju maksimalnu fleksibilnost za minimalnu cenu. Uvoz radne snage im savršeno odgovara jer razbija bilo kakvu pregovaračku moć lokalnih radnika.
Tako da iako formalno govorimo o različitim tržišnim segmentima, u praksi su povezani, jer politika prema jednom segmentu utiče na standard u drugom.

Волео бих да чујем од свих који причају против довођења радника са стране,ко ће то радити у будућности,да ли би они или њихова деца?

Ne sporim potrebu da se premosti na neki način zbog nedostatka radne snage, ali imamo školu zapadnoevropskih država iz koje možemo da učimo, i pokazuje se da je ta praksa pogubna na kulturološkom nivou. Getoizacija gradova, bezbednosni rizici, terorizam, politički problemi, šovinizam, mržnja, kriminal. Srbija je mala zemlja, mali broj stanovnika. Naša država mora izuzetno da pazi da nam se ova praksa ne obije o glavu kao narodu, jer se jako teško rešava nakon što krene stalno nastanjenje tih - nama nesličnih - etničkih grupa.

Što staje tu? Neka sačeka još dve godine, pa da proda za 3000? Ili za 4500 za 5 godina? Očigledno da to tako funkcioniše, što bi dala stan danas za tako male pare?
Није на нама да одлучујемо,пишем шта јој је саветовао агент.
Чудно ми је да агент дели савете другима о исплативости улагања у некретнине а напуста посао(иде у бизнис са мењачницама).

A to nije zato sto su svi nasi majstori, lekari, konobari, keramicari i limari otisli preko za 2-5x vece plate? :)
Већ сам писао да су се сви вратили из иностранства осим једног електричара који се спрема за повратак.Разлог је велики број новоградњи који се тренутно граде,где су сви упослени,затим мањи број отишао у Бгд а нових мајстора нема(већ годинама у средњу школу нико се не пријављује за занимања,зидар фаседер,тесар,армирач,декоратер зидних површина....)Школовање не постоји јер нема заинтересованих

Piši u prvom licu. Ako to tebi nisu dovoljni dokazi, ne znači da drugima nisu. Ako ti ne vidiš obrazac ne znači da ne postoji.
Drugima su dokaz to da pre par godina nije bilo problema sa vozačima, sad autobuse voze ljudi sa Šri Lanke (broj autobusa se nije povećao).

Da se radi o dopuni a ne o zameni, nezaposlenost bi morala biti na nivou Češke, Nemačke, Slovačke, a tu pričamo o 2-5% nezaposlenosti.

Minimalac. Kao što sam ti pisao i tada kad je bila prvi put rasprava o minimalcu.
Stranac neće doći ako mu daješ 100€. Ako mu daš 500€ doćice neki (vidimo koji).
A koji su to poslovi je manje bitno, jer kao što sam napisao pre par dana o vesti da minimalac ide na 500€ to ne znači će broj ljudi koji rade za minimalac porasti, to se prenosi i na ostala zanimanja.
Pa tako vozač autobusa radi za 2 minimalca, pa ako je minimalac 500€ njemu je plata 1000€, a za platu od 1000€ naćićeš vozača I u Gani i na Šri Lanci. Dok je minimalac bio 250€, a vozač u GSPu imao 65-70k nisi mogao da uvezeš stranca na to mesto.

Ako se ne slažeš i to je u redu, ali nema potrebe da to nazivaš trapavim teorijama zavere.

Jel možeš ti da ponudiš neki dokaz da se ne radi o zameni nego o dopuni? I ne očekuje se to od tebe, ali se očekuje od državnih službenika koji to najave kao dobar dan.
Znanci cekaj, oni dizu minimalac i plate, da bi lakse uvezli strance koji ce da rade za te plate?

A umesto sto dovode strance, treba samo da dignu plate (koje su vec digli da bi doveli strance)? Malo cirkularna logika.

Takodje, dokazivanjne negativa (da ovo nije zamena domacih radnika) je skoro nemoguce. Kako bi taj dokaz izgledao. Sa druge strane, lako je pokazati slucaj gde su otpustili domace a zaposlili strane.

Ok, razumem, ti kažeš da su to različiti svetovi: s jedne strane fizički i ugostiteljski poslovi koji su, po tvojoj tvrdnji, sad pristojno plaćeni, i s druge strane mladi sa fakultetom koji ne žele takve poslove.
Ali čak i ako to prihvatim, ostaje ključno pitanje: ako su ti poslovi zaista tako korektno plaćeni i uređeni, zašto se onda ne mogu popuniti domaćom radnom snagom? Gde su ti oglasi za roštilj majstore sa 120.000 RSD platom i dva slobodna dana nedeljno? Gde su redovi na prijavama?
U praksi, svi znamo da su te pozicije i dalje mahom nisko plaćene, sa neredovnim slobodnim danima, i često bez ugovora. I ne, ne zato što nema ljudi, nego zato što poslodavci očekuju maksimalnu fleksibilnost za minimalnu cenu. Uvoz radne snage im savršeno odgovara jer razbija bilo kakvu pregovaračku moć lokalnih radnika.
Tako da iako formalno govorimo o različitim tržišnim segmentima, u praksi su povezani, jer politika prema jednom segmentu utiče na standard u drugom.
Ne mogu se popuniti jer nema domace radne snage. Ja ne znam zasto je to toliko neshvatljivo i neverovatno. Sta mislite zasto sada cela Evropa, znaci ne samo bogate zapadne zemlje, vec i Bugarska do nas, uvoze radnu snagu?

Nema redova jer nema ljudi, pogotovo onih koji zele to da rade, a to nije samo zbog plate. Prosetaj malo po brzim hranama, vidi koja drzi oglas i pitaj kakvi su uslovi, nemoj pricati napamet.

Већ сам писао да су се сви вратили из иностранства осим једног електричара који се спрема за повратак.Разлог је велики број новоградњи који се тренутно граде,где су сви упослени,затим мањи број отишао у Бгд а нових мајстора нема(већ годинама у средњу школу нико се не пријављује за занимања,зидар фаседер,тесар,армирач,декоратер зидних површина....)Школовање не постоји јер нема заинтересованих
Jeste, svi se vracaju puni aerodromi nasih majstora. Mozda u tvom nekom krugu ima toga ali i ja poznajem dosta ljudi koji nemaju nikakvu zelju da se vracaju ovde osim da obidju rodbinu 2 puta godisnje.

Znanci cekaj, oni dizu minimalac i plate, da bi lakse uvezli strance koji ce da rade za te plate?
A umesto sto dovode strance, treba samo da dignu plate (koje su vec digli da bi doveli strance)? Malo cirkularna logika.
Plate nisu ispratile inflaciju u poslednjih 5 godina i to ti je to, znam dosta mladih ljudi koji su u fazonu da bi i radili neke poslove kada bi plata bila veca i time mogli da opravdaju druge lose osobine tih poslova.

Sa druge strane stranci migranti ce raditi pa i za minimalac ako je dovoljno visok u odnosu na njihovu drzavu.

Iste ove diskusije verujem da su se vodile i u Nemackoj pre 20 godina kada im je masovno dolazila sirotinja sa Balkana da radi poslove koji su i tamo u deficitu jer niko nece da od Nemaca za minimalac ili nesto iznad tamo radi na gradjevini / brine se o babama itd a mi smo to dozivljavali kao zivotni cilj jer je nama i njihov minimalac bio nepojmiv.

Неко је поменуо возаче.Врло тажак посао,огроман мањак возача који се не може дуго надоместити.Гледао сам путни налог возача из краја,29 од 30 дана је спавао у камиону,није био кући.Он каже,спавам у камиону па ме не занима ко ми је послодавац,из које је државе.Тренутно ради за Словенца.Возиће за било кога само да плаћа више.(Ретко на виђам,стално је а точковима).
Био сам пет месеци професионални возачи,једно искуство.Закасним на истовар у Софију,петак 18 часова и чекам понедељак 08 на паркингу поред тржног центра а не смем да се удаљим од камиона(чувам робу)летњи дан упекло.Дивим се возачима који зараде пензију

Ovo je sigurno deo plana. Pre x godina Vučić je obećavao 900 i nešto evra prosečnu platu u 2025. I tada mi je bilo jasno da se to radi kako bi Srbija postala prihvatljiva destinacija za migrante i time smanjila pritisak na EU. I evo obećanje ispunjeno, a EU otvoreno priča kako će da rešava problem migranata izvan svojih granica.

Cak i da je to jedini razlog (a nije), kako se resava?

Ovde se hiljadu strana kuka kako je ogromna inflacija, a kad se dodje do pitanja nedostatka radne snage (koje je samo po sebi ogroman inflatorni pritisak) resenje je 'ma samo digni plate'. Odjednom inflacija nije problem i odjednom su profiti iz kojih se to placa beskonacni.

Trivijalizacija i banalizacija kao i kada se prica o cenama nekretnina. Kao da niko nije sposoban da pojmi vise od dve dimenzije svakog datog problema, nego se sve resava jednostavnom akcijom koja nema nikakve sporedne efekte.

Takodje, dokazivanjne negativa (da ovo nije zamena domacih radnika) je skoro nemoguce. Kako bi taj dokaz izgledao. Sa druge strane, lako je pokazati slucaj gde su otpustili domace a zaposlili strane.

Ne, oni dižu minimalac da ne bi izgubili radnike (da se smanji odliv), da standard građana ne padne previše zbog inflacije, i na kraju politički im to donosi sigurniju vlast.

Jedna od posledica (ako se politički dozvoli) jeste dolazak stranih radnika gde su oni konkurencija domaćim radnicima.

Kao što privreda, poljoprivreda želi zaštitu od proizvoda iz Kine (odakle god) u vidu carine (i vancarinskih barijera), tako I radnici žele zaštitu od nelojalne konkurencije u vidu radnika koji žele da rade ispod minimuma uslova za koje su se izborili domaći radnici.

Ne, nije dokazivanje negativa. Pokazani su ti primeri gde gde se zamena dogodila, zna se situacija u kineskim firmama gde dovode radnike iz Kine. Ti to sve odbacuješ i navodiš kao pojedinačne slučajeve. Koji dokaz bi bio dovoljan za tebe?

I da, što se tržišta rada tiče, to je poslednje tržište koje se otvara. Pre toga ostatak privrede i države mora da oseti neku korist. Mi smo ka EU otvorili skoro sve pa i dalje nemamo slobodan pristup njihovom tržištu rada.

dosta ima podudarnosti, sa ovim nasim tipom poslova, kao equal right man and woman... but just in power jobs

Naslucujem jedan problem ili propustenu sansu, kako se uzme:
Nedovoljan ili nikakav program/strategija integracije od strane nase drzave ( ljudima koji dolaze da rade treba pruziti mogucnost da ukoliko se integrisu u drustvo, tu i ostanu, zasto da ne).

Mozda ce potomci tih Ganjana biti dobri inzenjeri i lekari u Srbiji.
Ne mislim samo na njih, nego o njima se sad povela prica. Generalno je plan drzave dovesti radnu snagu na srednji/duzi rok.
Da, sa iq 60 prosečnim će da budu inženjeri.

Cela Afrika nema čak ni proizvođača lakih aviona, sa izuzetkom Južnoafričke republike, gde je to zbog belaca, a zbog slabe infrastrukture i velikog prostranstva, to im je idealni način transporta za mnoge stvari.

Mala Srbija ima privatnog proizvođača i pored skorašnjih ratova i sankcija.

Od doktora ćemo da dobijemo witch doktore.

"One dangerous and persistent myth in sub-Saharan Africa is the belief that having sexual intercourse with a virgin can cure AIDS."

Cak i da je to jedini razlog (a nije), kako se resava?

Ovde se hiljadu strana kuka kako je ogromna inflacija, a kad se dodje do pitanja nedostatka radne snage (koje je samo po sebi ogroman inflatorni pritisak) resenje je 'ma samo digni plate'. Odjednom inflacija nije problem i odjednom su profiti iz kojih se to placa beskonacni.

Trivijalizacija i banalizacija kao i kada se prica o cenama nekretnina. Kao da niko nije sposoban da pojmi vise od dve dimenzije svakog datog problema, nego se sve resava jednostavnom akcijom koja nema nikakve sporedne efekte.
Sto drzava ne bi davala subvencije na zanimanja koja su u deficitu npr ako ti je neto plata odredjeni iznos da imas manji trosak za platu ili poreze?
Siguran sam da postoji nacin da se resava situacija da to nije uvoz migranata koji ce da rade za minimalac i guzvaju se po hostelima ili stanovima po njih 5 kao sto su nasi ljudi radili na bausteli u Nemackoj.

Ovo je sigurno deo plana. Pre x godina Vučić je obećavao 900 i nešto evra prosečnu platu u 2025. I tada mi je bilo jasno da se to radi kako bi Srbija postala prihvatljiva destinacija za migrante i time smanjila pritisak na EU. I evo obećanje ispunjeno, a EU otvoreno priča kako će da rešava problem migranata izvan svojih granica.
Можемо нагађати да ли је део плана или не.Неко каже,план да се доведу мигранти,неко да се докаже да нико није незаменљив,да се поново врати-ако ти нећеш има ко хоће и сл.
Не верујем да имамо неког у власти да било шта планира.Они вуку потезе без везе,напамет,како им дође.Не верујем ни да има робова добровољаца у 21 веку и да ће доћи много радника.

Da, ali rad u ćaći JP dolazi sa svojim benefitima tipa da ne moraš ni da ideš na posao, a plata kaplje (lično upoznao dva lika, plata ni manje ni više 90k jer su na podobnijem mestu) ali ako bi im izbacio iz glave tu mogućnost onda ne bi imali drugog izbora nego npr da budu vozači i tako zarade više i za promenu budu produktivniji. Mi imamo minimum 100k blejača u JP i naginjem više ka 150k (nemamo podatak koliko ima batinaša, mitingaša i ostalih koji nisu na platnom spisku ali im se plaća preko drugih izvora) nego ka 50k. I sve te majmune neko plaća, a ovamo nema para za povećanje plata ljudima u JP koji zaista rade.

Ne svidja mi se uvoz migranata jer su baš suprotni nama, nema tu integracije. No ostaje da se vidi kako će to izgledati, a za to je potrebno vreme. NIje ni da ima radnika nije ni da nema samo mislim da je mladima sve više cilj da budu ćaci, ne radiš ništa, a plata leže dok mladi i pametni napuštaju zemlju. I tako će se nastaviti dok (ako) se nešto ne promeni.
Ja znam za zaposlenu preko stranke koja ni ne dolazi na posao, a kapacitet na tržištu je da bude čistačica.

Sto drzava ne bi davala subvencije na zanimanja koja su u deficitu npr ako ti je neto plata odredjeni iznos da imas manji trosak za platu ili poreze?
Siguran sam da postoji nacin da se resava situacija da to nije uvoz migranata koji ce da rade za minimalac i guzvaju se po hostelima ili stanovima po njih 5 kao sto su nasi ljudi radili na bausteli u Nemackoj.
TI mislis da su radnici na bausteli, rostilj majstori i konobari prijavljeni na full iznos pa da ti doprinosi jedu znacajan deo njihove neto plate? Oni su vec sad na 'nezvanicnim' subvencijama.

TI mislis da su radnici na bausteli, rostilj majstori i konobari prijavljeni na full iznos pa da ti doprinosi jedu znacajan deo njihove neto plate?
Neki jesu, neki nisu, svakako ne bi skodilo, mogu se dati i subvencije poslodavcima na npr oslobadjanje poreza na profit firme ako zaposljava na "belo" odredjeni broj deficitarnih zanimanja sa odredjenim primanjima itd...

Svakako po meni je bolje prvo probati sa nekim programima koji bi bili takvog tipa, ali opet drzavi je lakse da samo kaze "uvozimo XYZ radnika" i ne bakce se sa nekim drugim nacinima. A to sto je stetno po lokalno stanovnistvo jbg...

Ja znam za zaposlenu preko stranke koja ni ne dolazi na posao, a kapacitet na tržištu je da bude čistačica.
Нисам до сада видео такав случај (што не значи да их нема) али сам јуче сазнао да је могуће имати плаћене доприносе,без рада,плате,странке.Једноставно,муж јој има неке везе у фирми,она не долази на посао годину дана а увидом у рачунару видим да је све плаћено као да ради.Све се код нас може кад имаш људе на одређеним местима.Можда и добија плату али то немам начин да сазнам,могу само нагађати и приватна фирма је у питању.

Poslednja izmena:
Migranti rade preko agencije, agencija nije u obavezi da poštuje minimalac, godišnje odmore i bolovanja. Ti radiš za agenciju na iznajmljivanju radne snage i plata ti je onoliko koliko ti agencija napiše.

I čistačica treba. Kažem bar 100-150k radnika bi se našlo, nego nijedna vlast nema muda da to uradi.

Нисам до сада видео такав случај (што не значи да их нема) али сам јуче сазнао да је могуће имати плаћене доприносе,без рада,плате,странке.Једноставно,муж јој има неке везе у фирми,она не долази на посао годину дана а увидом у рачунару видим да је све плаћено као да ради.Све се код нас може кад имаш људе на одређеним местима.Можда и добија плату али то немам начин да сазнам,могу само нагађати и приватна фирма је у питању.
Ma, toga svuda ima, sve je to normalno, treba zaposliti još 500k radnika u javnom sektoru da ne dolaze na posao. Koga uostalom briga ko kako radi u privatnoj firmi za svoj novac?

Poslednja izmena:
Meni se jutros kurir iz Bexa žali da su zaposlili Pakistanca, koji ne zna ni engleski , u magacinu. A sad hoće da ga pošalju kao kurira.

Iz više izvora čujem da se na periferiju Zemuna masovno doseljavaju ljudi iz Trećeg sveta.
Zivo me zanima koliko ce da vrede stanovi kad se dosele u neposrednu okolinu radnici iz trecih zemalja sa sve lokalnim obicajima i kulturom (narocito prema zenama)

ja imam izvor preko tasta, da odredjena firma koja je se bavi servisom rashladnih uredjaja, su zaposlili 300 indijaca, da servisira vojvodinu.
razlog: mnogo posla a ne mogu da nadju radnike
Juce cuh za jaku domacu firmu koja nije htela da plati domace varioce nego su zaposlili neke pakistance za 3-5x manje para. Pakiji su opasno zeznuli stvar i evo sad nasi vade greske, "cena ... prava sitnica"

Neki jesu, neki nisu, svakako ne bi skodilo, mogu se dati i subvencije poslodavcima na npr oslobadjanje poreza na profit firme ako zaposljava na "belo" odredjeni broj deficitarnih zanimanja sa odredjenim primanjima itd...

Svakako po meni je bolje prvo probati sa nekim programima koji bi bili takvog tipa, ali opet drzavi je lakse da samo kaze "uvozimo XYZ radnika" i ne bakce se sa nekim drugim nacinima. A to sto je stetno po lokalno stanovnistvo jbg...
Svakako te prosta biologija opet na kraju dovede do uvoza radnika. Svi se ponasate kao da smo mi zemlja koja ima piramidalnu demografsku strukturu a ne zemlja koja je medju prvima u Evropi, jos 70ih, pala ispod granice za prostu reprodukiju stanovnistva. Znaci problem je cista matematika, svake godine imas manje radnika a vise poslova. Cak i da dizes pojedinima plate i dajes subvencije, opet oduzimas te radnike iz neke druge grane.

Jedino dugorocno resenje je da sad nama fertilitet skoci iznad 2.1 pa da za 20 godina konacno imamo vise ljudi koji ulaze u radno doba nego onih koji odlaze u penziju. Sve ostalo je presipanje iz supljeg u prazno. S obzirom da se to nece dogoditi, jer ni daleko bogatije zemlje od nas sa izdasnijim socijalnim programima nisu resile taj problem, ostaju nam druga resenja.

Znaci u ocekivanju resenja za taj problem (koji je globalan), imas opciju da popunis tu rupu iz siromasnijih zemalja (sto je nesto sto trenutno svaka zemlja u slicnoj situaciji radi). To je daleko od idealnog resenja, i takodje ce udariti u svoj limit, jer je i medju siromasnim sve manje zemalja koje imaju fertilitet preko 2.1.

A mozes i jednostavno da se pomiris sa vecom inflacijom, nekonkurentnoscu i sve losijim uslugama. Sto stvara negativnu spiralu gde ce ljudi jos vise odlaziti u zemlje sa manjom inflacijom, vecom konkurentnoscu i boljim uslugama, pa imas jos veci pocetni problem. Opet, tako cemo nestati, ali cemo bar nestati kao cisto srpsko drustvo, bez prljavih migranata. Znaci i to jeste legitimna opcija, ali nemojte se sad svi praviti kao da i to nema svoje posledice.

To je dilema svih dilema i docekace i ovu i sledecu i vlast posle te, veca je od dnevne politike i porazno je koliko se povrsno pristupa tome sa svih strana.

Није на нама да одлучујемо,пишем шта јој је саветовао агент.
Чудно ми је да агент дели савете другима о исплативости улагања у некретнине а напуста посао(иде у бизнис са мењачницама).
Agent prica ono sto njemu ide u korist kako god da obrnes. To sa kupovinom stanova u izgradnji je bilo odlicno pre dve godine. Trenutno ne vidim da ce cena da ide gore toliko narocito po rubnim opstinama. Tamo neke 2022/23 ko je ulagao u stanove u izgradnji je moghao dobar biznis da napravi (naravno ako je imao kapital). Sta ce biti do kraja godine i u Q1 2026 tesko sada moze da se predvidi

Vrh