Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja znam za zaposlenu preko stranke koja ni ne dolazi na posao, a kapacitet na tržištu je da bude čistačica.
Ja znam za 7 (i slovima 7) takvih osoba. Znam i za jednu sto je zavrsila neki dopisni kurs od 6 meseci a radi na mestu gde je predvidjeno da radi pravnik (i prima tu platu) a sve preko stranke (opstina u zapadnoj Srbiji).

Do sada sam bio za mirnu smenu vlasti i skeptik prema opoziciji, ali ovaj mora da ode bilo kako.

Više i ne krije da je u projektu nestanka domicilnog evropskog stanovništva.
U kojoj evropskoj zemlji ne nestaje domicilno evropsko stanovništvo? Nisam znao da je to deo nekog opšteg projekta, jer čak i siromašnije zemlje EU (Hrvatska, Bugarska, Rumunija) uvoze migrante. Nekako Srbija treba da bude izuzeta iz tog globalnog trenda?

Znači ovo nije samo ekonomsko pitanje, već treba da imamo nekakvu svest o našem intaktnom evropskom genetskom pulu, koji ne sme biti kontaminiram dođoškim uticajima? Zanimljivo stanovište, jer je slično tako je razmišljao i brkat čikica iz Minhena, pa znamo kako se ta saga okončala....

Zivo me zanima koliko ce da vrede stanovi kad se dosele u neposrednu okolinu radnici iz trecih zemalja sa sve lokalnim obicajima i kulturom (narocito prema zenama)
Ne znam gde zive ovi Srilancani soferi, bas sam se pitao skoro.
Svakako desice se ono sto se svuda desavalo, lokalno stanovnistvo ce se povuci iz tih krajeva.

Ja znam za 7 (i slovima 7) takvih osoba. Znam i za jednu sto je zavrsila neki dopisni kurs od 6 meseci a radi na mestu gde je predvidjeno da radi pravnik (i prima tu platu) a sve preko stranke (opstina u zapadnoj Srbiji).
Да ли знаш особе које не иду на посао а примају редовно плату или да су добиле посао преко странке?

Имам пример из комшилука,млада,лепа,богата ал нерадник.Нема посла који би радила.Постала СНС повереник за село и када јој кажу ,доведи 20 за бус,иде се на митинг,она доведе 40,(нађу се у чуду да обезбеде превоз за све.)Јаве се и они који нису за СНС,само да јој помогну.И доби она посао у канцеларији поштанске штедионице.

Ne znam gde zive ovi Srilancani soferi, bas sam se pitao skoro.
Svakako desice se ono sto se svuda desavalo, lokalno stanovnistvo ce se povuci iz tih krajeva.
Verujem da žive u "krugu dvojke", eventualno centralni NBG, jer koliko se da primetiti, lokalno stanovništvo se povlači na levu obalu, Bataju, Ledine pa sve do Pazova a sve to zbog notorno opasnih Šrilančana šofera...

Juce cuh za jaku domacu firmu koja nije htela da plati domace varioce nego su zaposlili neke pakistance za 3-5x manje para. Pakiji su opasno zeznuli stvar i evo sad nasi vade greske, "cena ... prava sitnica"

sve je moguce, ja overall sliku ne znam.
ja sam radio i sa domacima koji ne znaju, nista druga slika nije.
ono samo sto znam, je da moj tast pokusava vec dugo vreme da nadje pomocnika, ne uspava. uglavnom je komentar necu da se mucim za te pare.

Verujem da žive u "krugu dvojke", eventualno centralni NBG, jer koliko se da primetiti, lokalno stanovništvo se povlači na levu obalu, Bataju, Ledine pa sve do Pazova a sve to zbog notorno opasnih Šrilančana šofera...
Sarkazam ti nije jaca strana, iako si bas zeleo da budes duhovit. Pitao sam normalno pitanje, ocekujem normalan odgovor. Sa ovakvim odgovorima me zaobidiji, ako nemas konkretan odgovor.

Da, sa iq 60 prosečnim će da budu inženjeri.

Cela Afrika nema čak ni proizvođača lakih aviona, sa izuzetkom Južnoafričke republike, gde je to zbog belaca, a zbog slabe infrastrukture i velikog prostranstva, to im je idealni način transporta za mnoge stvari.

Mala Srbija ima privatnog proizvođača i pored skorašnjih ratova i sankcija.

Od doktora ćemo da dobijemo witch doktore.

"One dangerous and persistent myth in sub-Saharan Africa is the belief that having sexual intercourse with a virgin can cure AIDS."
Odakle ti da su ljudi i Africi glupi i da imaju IQ 60? Kriva inteligencije ima normalnu raspodelu svuda na svetu. Nije kao da nismo imali studente iz Afrike iz nesvrstanih koji su kasnije postali i doktori i inzenjeri skolovani na nasim fakultetima.
Da bi se proizveli laki avoini, nije potrebna samo inteligencija, nego i da drustvo bude relativno stabilno i uredjeno i da usmerava ljude da se bave time. Afrika je do skoro bila kolonizovana, a sada je neokolonizovana, tek su u zacetku formiranja nekog iole normalnog drustva. A i avio prevoz je ubedljivo najskuplji, sto operativno, sto da se razvije.

Te "folk tales" koje navodis verujem da su tacne i da primitivan narod veruje u njih. Medjutim, svesti sve na to je greska. Isto kao kada bi meni neko u zapadnoj evropi rekao "kako Srbin da se razume u IT, oni veruju u drekavca i karakondzulu, a domet njihove najuspesnije IT firme je da pravi football manager igricu.

Tako da ja verujem da bi potomci tih sljakera mogli biti inzejneri i doktori, jer ni ti sljakeri nisu nuzno glupi, nego nisu imali sansu za skolovanje u njihovoj zemlji. Zasto ne ponuditi njihovoj deci skolovanje uz recimo uslov da moraju da rade min 10 godina u Srbiji kao strucnjaci posle toga ili vracaju pare za skolovanje plus pripadajuce kamate?

Znam da moje misljenje o imigraciji nije popularno, medjutim treba praviti razliku izmedju migranata koji dolaze nelegalno, to su uglavnom muskarci u najboljim godinama i bez ikakve bezbednosne provere i useljenika koji dolaze da rade posao, koji ako se pokazu kako trebalo bi da mogu da ostanu u Srbiji. Takodje ne mislim da je integracija mit. Asimilacija jeste, ali postoji vise nivoa integracije, a svakodnevno srecem mnogo zivih primera uspesne integracije iz potpuno drugacijih kultura.

Да ли знаш особе које не иду на посао а примају редовно плату или да су добиле посао преко странке?
Ne znam ih licno ali znam njihovog nadredjenog koji je kukao do skoro (na kraju dao otkaz i otisao u inostranstvo). Dvojica su imala pogodbu da budu na platnom spisku, daju pola plate stranci i ne dolaze uopste. Po pozivu da resavaju "neke poslove za stranku".

Имам пример из комшилука,млада,лепа,богата ал нерадник.Нема посла који би радила.Постала СНС повереник за село и када јој кажу ,доведи 20 за бус,иде се на митинг,она доведе 40,(нађу се у чуду да обезбеде превоз за све.)Јаве се и они који нису за СНС,само да јој помогну.И доби она посао у канцеларији поштанске штедионице.
Ih ... toga po malim sredinama koliko hoces. Tamo sta se navuklo olosa i bagre toliko da to niko vise ziv da procisti ne moze (bukvalno da se napravi set zakona o sistematizaciji sa skolom i da se svi van toga odpuste). Kad pogledas diplome vecina je sa Kosova ili turbo kursevi sirom nase divne zemlje. To su ti koji navlace autobuse, sede pod satorima, idu na mitinge, lepe plakate, tuku se za vodju, ...

Волео бих да чујем од свих који причају против довођења радника са стране,ко ће то радити у будућности,да ли би они или њихова деца?
Ako nešto nije produktivno da od toga može običan radnik pristojno da živi to treba da propadne. Mi treba da težimo da budemo visokoproduktivna ekonomija.

Inače, u SAD su se već pojavili kombajni za branje nekih kultura koje su ranije brali ilegalci latinosi, za 30 godina će valjda biti i krštenog šljivobera.

Ako nešto nije produktivno da od toga može običan radnik pristojno da živi to treba da propadne. Mi treba da težimo da budemo visokoproduktivna ekonomija.
Tacno!

Inače, u SAD su se već pojavili kombajni za branje nekih kultura koje su ranije brali ilegalci latinosi, za 30 godina će valjda biti i krštenog šljivobera.
Imas to i sada, nije pogodno samo za konzume sljive, za dzem, rakiju, ... odlicna stvar. Samo su dva problemcica tu prisutna, mora stablo da bude formirano tako da moze masinski da se bere i da moze da se pridje u sljivik. Znaci nema ono "to su dedine sljive, niko ih nije rezao 40 godina onde na padini pod rucnom sto se penjes"

Cak i da je to jedini razlog (a nije), kako se resava?
Recimo, pre nekoliko godina su sindikati vozača gradskih autobusa pričali da će otići u Nemačku, ako im se ne povećaju plate.

Mnogi bi ostali da voze za mnogo manje plate od nemačkih.

Ako su u Nemačkoj tada dobijali 2500 evra, ovde bi ostali za pola od toga, a to nije neodrživo za grad Beograd.

Ali, sns firmi koja uvozi šrilančane se ovako više isplati, a još i Vučić dobije poene kod Soroša, u sklopu njegove multivektorske politike-svima malo izađem u susret.

Koliko znam plate vozača GSP-a su oko 120k (plus koliko se sećam ima noćni rad, dežurstvo i više dana odmora), migranti mislim da imaju manje.

Juce cuh za jaku domacu firmu koja nije htela da plati domace varioce nego su zaposlili neke pakistance za 3-5x manje para. Pakiji su opasno zeznuli stvar i evo sad nasi vade greske, "cena ... prava sitnica"
Ja o tome stalno čitam na x-u da je slučaj u Americi i da Indijci i Pakistanci masovno lažu o svojim sposobnostima i čak imaju kulturu ko će koga da zezne.

Ako im se da pozicija dovode svoje i tretiraju ih kao poslušnike, pogotovo Indijci sa kastinskim sistemom.

Na šta im države liče, na to počinje da liče i Zapadni gradovi gde se masovno dosele.

Ali poslodavci ih žele zbog cene i poslušništva.

Treba dati banci koja da najbolje uslove i najmanju proviziju. Zar i monopol drsavnih banaka nije sjajan preduslov za korupciju?
Apsolutno!
Samo da vidimo neki zvanični izvor gde možemo videti ponude banaka. EPS je javno preduzeće i sve odluke moraju biti javne i dostupne građanima čije je to vlasništvo.
Pa onda javnost može videti koje su ponude Alta banke, OTP banke, NLB banke, Inteze i tt (ne verujem da će neka od većih banaka odlučiti da bude van "tendera" za tako veliki obim posla)

To je ono šta nam nedostaje i zbog čega nam je korupcija na tako viskom indeksu.... Svakodnevno imate tendere za automobile, koji su preslikane tehničke specifikacije (u milimetar i nijansu boje) određenih modela iz ponude Škode

Tacno!

Imas to i sada, nije pogodno samo za konzume sljive, za dzem, rakiju, ... odlicna stvar. Samo su dva problemcica tu prisutna, mora stablo da bude formirano tako da moze masinski da se bere i da moze da se pridje u sljivik. Znaci nema ono "to su dedine sljive, niko ih nije rezao 40 godina onde na padini pod rucnom sto se penjes"
Врло занимљиво виђење пољопривреде.Видели сте машину за купљење кромпира на сајму.Ситница,770 000 евра.Просечно домаћинство 2 хектара.Отплатиће се за 500 година.Највећи произвођачи у околини ретко ко има 50 хектара,у селу нико више од 20 х не ради.Садашња откупна цена кромпира је 35 динара.Уз то,за машина треба да разликује земљу од кромпира што значи да земља мора бити ситна као песак,да прође кроз сито а остане кромпир.И после машине неко мора да пребере тај кромпир,одбаци натруо,засечен,бусике....Исто је и са другим машинама,прављене за огромне парцеле,где се не види крај..
Неки послови никад не могу изумрети,осим ако се сви не преселимо у град.

Znaci u ocekivanju resenja za taj problem (koji je globalan), imas opciju da popunis tu rupu iz siromasnijih zemalja (sto je nesto sto trenutno svaka zemlja u slicnoj situaciji radi). To je daleko od idealnog resenja, i takodje ce udariti u svoj limit, jer je i medju siromasnim sve manje zemalja koje imaju fertilitet preko 2.1.
To je rešenje dosipanja ulja na vatru, a problem se pogrešno rešava jer globalne elite žele manje ljudi, čak su decenijama ubeđivale ljude na Zapadu da imaju što manje dece da bi sačuvali planetu.

Sad odjednom dovode migrante jer se belci ne razmnožavaju.

Ne mogu se popuniti jer nema domace radne snage. Ja ne znam zasto je to toliko neshvatljivo i neverovatno. Sta mislite zasto sada cela Evropa, znaci ne samo bogate zapadne zemlje, vec i Bugarska do nas, uvoze radnu snagu?

Nema redova jer nema ljudi, pogotovo onih koji zele to da rade, a to nije samo zbog plate. Prosetaj malo po brzim hranama, vidi koja drzi oglas i pitaj kakvi su uslovi, nemoj pricati napamet.
Znači, došli smo do toga da u zemlji sa preko 400.000 formalno nezaposlenih, sa desetinama hiljada mladih koji se sele svake godine, ti tvrdiš da nema ljudi. Ne da ih nema za taj konkretan posao, nego da fizički ne postoje?
Pa hajde da budemo precizni: ne možeš da popuniš poziciju ne zato što nema ljudi, nego zato što nema ljudi koji žele da rade taj posao za ponuđene uslove. I to je ogromna razlika. Jer ako bi ponudili platu i uslove kao u Sloveniji ili Austriji, našlo bi se i kandidata, i redova.
A to da prošetamo po brzim hranama, pa upravo to i jeste slika. Zaposleni često rade duže nego što je prijavljeno, slobodni dan je teorija, a plata 65–75 hiljada. Ne pričam napamet, pričam iz višegodišnjeg kontakta s realnim sektorom, tržištem rada i konkretnim ljudima.
Uvoz radne snage je posledica loših politika, ne znak ekonomskog napretka. Nemačka uvozi jer ima 1.2 otvorenih pozicija na svakog nezaposlenog. Mi imamo po dvoje nezaposlenih na svako radno mesto.
Tako da ako je rešenje da se problem maskira uvozom, umesto da se ljudi motivišu kroz uslove, to je legitimna poslovna taktika, ali hajde da to ne zovemo nema ljudi, nego pravim imenom: nema volje da se uloži u ljude koje već imamo.

U kojoj evropskoj zemlji ne nestaje domicilno evropsko stanovništvo? Nisam znao da je to deo nekog opšteg projekta, jer čak i siromašnije zemlje EU (Hrvatska, Bugarska, Rumunija) uvoze migrante. Nekako Srbija treba da bude izuzeta iz tog globalnog trenda?

Znači ovo nije samo ekonomsko pitanje, već treba da imamo nekakvu svest o našem intaktnom evropskom genetskom pulu, koji ne sme biti kontaminiram dođoškim uticajima? Zanimljivo stanovište, jer je slično tako je razmišljao i brkat čikica iz Minhena, pa znamo kako se ta saga okončala....
Eto, sve više ljudi vidi da postoji neki projekat i kada vide koliko su po ponašanju različiti došljaci iz Trećeg sveta, žele da pobegnu i žive sa drugim civilizovanim ljudima.

I nije samo stvar genetskog pula nego i civilizacijskim nivoom. Da dođe jedna porodica iz Pakistana u deceniji u engleski grad ona bi se asimilovala, a ovako kada ih dođe nekoliko hiljada oni počnu grupno da siluju devojčice.

Na žalost, austrijski slikar sa brčićima postaje sve popularniji, ali je za to vlast kriva.

Znači, došli smo do toga da u zemlji sa preko 400.000 formalno nezaposlenih, sa desetinama hiljada mladih koji se sele svake godine, ti tvrdiš da nema ljudi. Ne da ih nema za taj konkretan posao, nego da fizički ne postoje?
Pa hajde da budemo precizni: ne možeš da popuniš poziciju ne zato što nema ljudi, nego zato što nema ljudi koji žele da rade taj posao za ponuđene uslove. I to je ogromna razlika. Jer ako bi ponudili platu i uslove kao u Sloveniji ili Austriji, našlo bi se i kandidata, i redova.
A to da prošetamo po brzim hranama, pa upravo to i jeste slika. Zaposleni često rade duže nego što je prijavljeno, slobodni dan je teorija, a plata 65–75 hiljada. Ne pričam napamet, pričam iz višegodišnjeg kontakta s realnim sektorom, tržištem rada i konkretnim ljudima.
Uvoz radne snage je posledica loših politika, ne znak ekonomskog napretka. Nemačka uvozi jer ima 1.2 otvorenih pozicija na svakog nezaposlenog. Mi imamo po dvoje nezaposlenih na svako radno mesto.
Tako da ako je rešenje da se problem maskira uvozom, umesto da se ljudi motivišu kroz uslove, to je legitimna poslovna taktika, ali hajde da to ne zovemo nema ljudi, nego pravim imenom: nema volje da se uloži u ljude koje već imamo.
Nezaposlenih je 289k, ne preko 400k. I pitanje je koja je tu sad struktura, kao i koliko je tu vec neformalno zaposlenih. Koji procenat tog broja se uopste moze realisticno prekvalifikovati na poslove koji su u deficitu. Ljudi nisu Lego kockice.

Ja nemam nista protiv da se poboljsaju uslovi rada ali vidimo da se situacija okrece u korist radnika vec godinama a da problem nedostatka postaje sve akut iji. Znaci nije samo do toga. Vec sam pisao, sto steti samo sa Slovenijom i Austrijom, zasto ne ponuditi plate i uslove ko u Luksemburgu, pa da nam ne dolaze Afrikanci nego da i Nemci stoje u redovima za srpske radne dozvole?

Ja o tome stalno čitam na x-u da je slučaj u Americi i da Indijci i Pakistanci masovno lažu o svojim sposobnostima i čak imaju kulturu ko će koga da zezne.
Njima je u DNK zapisano da treba da te zeznu :) Ko god je otisao sa Indijcima da radi neki posao tesko se pokajao. Sve moze dok se ne krene a onda krece pakao. Jedini nacin da se radi sa njima je da postoji zapadni nadzor tamo i da ih bicuje svaki dan.

Врло занимљиво виђење пољопривреде.Видели сте машину за купљење кромпира на сајму.Ситница,770 000 евра.Просечно домаћинство 2 хектара.Отплатиће се за 500 година.Највећи произвођачи у околини ретко ко има 50 хектара,у селу нико више од 20 х не ради.Садашња откупна цена кромпира је 35 динара.Уз то,за машина треба да разликује земљу од кромпира што значи да земља мора бити ситна као песак,да прође кроз сито а остане кромпир.И после машине неко мора да пребере тај кромпир,одбаци натруо,засечен,бусике....Исто је и са другим машинама,прављене за огромне парцеле,где се не види крај..
Неки послови никад не могу изумрети,осим ако се сви не преселимо у град.
Samo kazem da postoji a ne i da treba svako da kupuje te masine. Prica sa krompirom je jedna tuzna novela koja je pocela negde sa "demokratskim" promenama. Meni ne ide u glavu kako neko na 35din otkupne cene moze da racuna na bilo kakvu zaradu ako mora da investira u obradu i hemiju i da gleda u nebo i onda neko uveze hiljade tona krompira sa dump cenama jer proizvodjac iz EU ima masnu subvenciju.

Poslednja izmena:
Nezaposlenih je 289k, ne preko 400k. I pitanje je koja je tu sad struktura, kao i koliko je tu vec neformalno zaposlenih. Koji procenat tog broja se uopste moze realisticno prekvalifikovati na poslove koji su u deficitu. Ljudi nisu Lego kockice.

Ja nemam nista protiv da se poboljsaju uslovi rada ali vidimo da se situacija okrece u korist radnika vec godinama a da problem nedostatka postaje sve akut iji. Znaci nije samo do toga. Vec sam pisao, sto steti samo sa Slovenijom i Austrijom, zasto ne ponuditi plate i uslove ko u Luksemburgu, pa da nam ne dolaze Afrikanci nego da i Nemci stoje u redovima za srpske radne dozvole?
Niko ne tvrdi da su ljudi Lego kockice, upravo zato se sistemski problemi ne rešavaju tako što se domaće tržište proglasi istrošenim, pa se ide na prečice.
Što se tiče 289.000 nezaposlenih, slažem se, to je zvanična cifra, ali svi znamo da su tu i armije ljudi u sivoj zoni, prekarnim poslovima i na ivici egzistencije. Ako se njih ne računa kao relevantan potencijal, postavlja se pitanje, koga onda uopšte država treba da zadrži i motiviše?
I ne, niko ne očekuje plate kao u Luksemburgu, ali očekuje se osnovno: da poslodavac prvo iscrpi domaće mogućnosti pod konkurentnim uslovima, a tek onda traži uvoz. Jer ne možeš s jedne strane reći da su uslovi sve bolji, a s druge da niko neće da radi. Ako su uslovi bolji, gde su onda ljudi? Ako ih nema, znači da uslovi i nisu dovoljno bolji.

1. Pa hajde da budemo precizni: ne možeš da popuniš poziciju ne zato što nema ljudi, nego zato što nema ljudi koji žele da rade taj posao za ponuđene uslove. I to je ogromna razlika. Jer ako bi ponudili platu i uslove kao u Sloveniji ili Austriji, našlo bi se i kandidata, i redova.
2. A to da prošetamo po brzim hranama, pa upravo to i jeste slika. Zaposleni često rade duže nego što je prijavljeno, slobodni dan je teorija, a plata 65–75 hiljada. Ne pričam napamet, pričam iz višegodišnjeg kontakta s realnim sektorom, tržištem rada i konkretnim ljudima.
1. Ne vidim problem da se za npr brzu hranu ponudi plata 1000e+, samo što će onda pljeskavica da košta 1000din minimum. E sad koliki će biti promet po tim cenama tj da li ljudi sa našim platama mogu da priušte pljeskavice od 1000din to je druga priča i ono što je stvarni problem, a ne "uslovi rada".
2. Iskreno nisam čuo da neko nema slobodan dan. Voleo bih da čujem gde je i koji to fast fud ne nudi slobodan dan.

Vrh