Morao sam da napravim profil samo da ti odgovorim na ovu nebulozu sto si napisao, jer vidim da veze nemas o stanovima u Rusiji, a jos manje o zivotu. Kosnice ili ne kosnice funkcionisanje u jednoj Moskvi je level 101 u odnosu na beograd. Peterburg isto. To sto smo mi srbi zaglupljeni i ne znamo sta je metro to je samo nas problem.
A sad o stanovima:
Cena biznis klase novogradnje (to su elitni stanovi i kompleksi sa besplatnim bazenima teretanama za vlasnike stanova, dobre lokacije, pogledi na zaliv, u blizini metro stanica, provatna obdanista, itd - ovakve stanove nemamo u Srbiji): 50m2 12 000 000 rub, sto mozes da zaokruzis slobodno na 120 000 e - ovo je naravno pre nego sto je asov uboden. Razlika sa srpskom gradnjom ovde je da te u stanu docekaju samo beli zidovi, nema plocica, kupatila, parketa, itd.
Cena srednje klase stanova (tu spadaju ovi srpski stanovi): 50m2 je oko 6-8 000 000 rub, na okej lokaciji - u prevodu 60-80k ako zaokruzimo. Tu dobijes kao mi vrata, plocice, kupatilo itd.
I budget su socijalni stanovi tu je najlosiji kvalitet, lose loakcije, i jos su nize cene.
Bitna razlika u odnosu na srbiju i vecinu evrope, terasa/lodja ne ulazi u cenu stana odnosno ne broje se kvadrati jer taj deo stana nije predvidjen za zivot, tako da ti zapravo dobijes 54-55 kvadrata za ove pare (po nasim investitorima).
Ljudi tripuju da su ruski programeri u rangu sa srpskim i varaju se. Rusija ima uredjen sistem bar po pitanju kupovne moci. Cena iznajmljivanja u spb i moskvi ide do 200e (maximalno 300) za top top top stan na top lokaciji. Srpske cene su za njih sok, ali nemaju drugu opciju, jednostavno su morali da dodju ovde ili da ostanu bez posla. Ostavili su porodice tamo. Firme su se odlucile za srbiju jer citav svet trenutno mrzi ruse, ne zato sto nas vole - nisu imali alternativu zbog sigurnosti zaposlenih.
Vecina njih je bila smestena na ledine u hotele dok ne nadju stan gde ce provesti narednih 12 meseci, jer je vecina firmi ovde privremeno.
Sve ovo pricam iz prve ruke jer sam skoro isao sa prijateljima iz rusije i gledao stanove. A mi srbi smo go*na, sa jedne strane idemo kao na skupove podrzavamo ruse, a onda kad mu dodje rus programer za stan, podigne mu cenu sa 400 na 600e.
Zato smo tu gde jesmo. Veliki poz.
Pa ne idu bas svi Srbi na te skupove niti im svi dizu cene. Ima milion razloga sto smo tu gde jesmo ali taj tesko da je kljucni.
Sto ste ljudi brzi da uletite u neku generalizaciju pa to je neverovatno. Zato su i analize ovakve kakve su.