Šta je novo?

Cene nekretnina

Au bog te mazo, gde ne rekoste ranije, imam još 10 dana samo!?
Protok vremena radi mi o glavi. Ovo je nešto kao otkucavanje biološkog časovnika, samo preneseno na svet nekretnina.

Biraj šta ti se sviđa od ta tri. Primenjivo je na sve. Nego, odo ja sa foruma do kraja meseca. Bacam se u besomučnu potragu.
Javiću vam rezultate naknadno!

Ispašće dosta besmislena i populistička mera na kraju. Zanimljivo što drugi tekst na portalu postavlja pitanje odakle oni misle ove pare da izvuku kad je Ekspo već povukao pare iz drugih budžetskih linija (na prvom mestu metroa).

Ekspo, a sada i ova podsticajna mera pokazuju koliko je naš državni aparat zapravo usmeren na pumpanje građevinskog sektora.

Bacanje naših para ...

Kako god, verovatno će par banaka i prihvatiti ili barem Poštanska štedionica.
Svakako bih preporučio kupcima koji mogu to i da dobiju da pokušaju i da se prijave. Generalno za sve moguće subvencije koje se nude i koje mogu da dobiju, povrat PDV-a, subvencionisani kredit, pomoć za mladu mamu.
Angažuje se advokat pa neka on rešava svu papirologiju(da mu se punomoć), tako ću barem ja za povrat PDV-a.
Dobro mene generalno mrzi da gubim vreme na to i da mi uvek fali jedan papir(ft1p), ovako za neki procenat se dogovoriš sa advokatom/pravnikom- drugarom/prijateljem pa neka rešava.

Znaci, svrha svega je da pomenuti "jemac-platac" moze da uzme 100.000 evra na ime svoje nezaposlene dece... Sjajno. Jos samo da objasne sta ce tu drzavu da kosta 400M evara?

Znaci, svrha svega je da pomenuti "jemac-platac" moze da uzme 100.000 evra na ime svoje nezaposlene dece... Sjajno. Jos samo da objasne sta ce tu drzavu da kosta 400M evara?
Ali to će biti prvi stan na ime tog deteta?
Razumem šta hoćeš da kažeš, neko će to sigurno i da uradi...
Nisam tumačio sve, bilo bi dobro da moraš da živiš tamo i da ne možeš da ga izdaješ, kao što je bio slučaj sa stanovima za bezbednjake.

Da imam sina od otprilike 21-28 god koji je tek završio školovanje ili je još na školovanju ali može da radi eto mu prilike za selidbu od kuće ili da ne bude podstanar i da otplaćuje svoj stan. Pri tome ako mu devojka/verenica/žena rodi dete neka traže i tu pomoć, taman za opremanje stana ili da vrate kredit koji su uzeli za to.
Bio bih drage volje jemac i podrška u tom smislu, ali bi i on bio pokrenut u rad i stvaranje i odgovornost.

Mislim da je dobro uradjeno da se ostavi roditeljima da kazu da li veruju detetu dovoljno da hoce da mu budu zirant ili ne.
Ako roditelji nece (neko problematicno dete) onda zasto bi drzava? Osim toga napravljeno je bas dobro da deca moraju da budu "dobra" sa roditeljima :)
Bukvalno su na sve mislili. Ja ne mogu da verujem da se u Srb bas guraju toliko ti socijalni programi. Ako ovako nastavimo imacemo bolje programe od skandinavnskih drzava.

Mislim da je dobro uradjeno da se ostavi roditeljima da kazu da li veruju detetu dovoljno da hoce da mu budu zirant ili ne.
Ako roditelji nece (neko problematicno dete) onda zasto bi drzava? Osim toga napravljeno je bas dobro da deca moraju da budu "dobra" sa roditeljima :)
Bukvalno su na sve mislili. Ja ne mogu da verujem da se u Srb bas guraju toliko ti socijalni programi. Ako ovako nastavimo imacemo bolje programe od skandinavnskih drzava.
Sta ih u tome kosta 400M evra, ili ti 72k po svakom od 5500 kredita? Sta bi ti uradio za te pare? Koji je deo ovde dobro uradjen? Da li se zna koji su kriterijumi, premalo je ovo kredita da bi jedini kriterijum da budes mlad i lep, mami svojoj?

Bezbednjacima su izgradili oko 1500 stanova za oko 64M, koje ce oni, realno, delimicno i vratiti. Sta ce se ovde postici sa oko 6X vecom cifrom, koja se izgleda daje na poklon?

Sta ih u tome kosta 400M evra, ili ti 72k po svakom od 5500 kredita? Sta bi ti uradio za te pare? Koji je deo ovde dobro uradjen? Da li se zna koji su kriterijumi, premalo je ovo kredita da bi jedini kriterijum da budes mlad i lep, mami svojoj?

Bezbednjacima su izgradili oko 1500 stanova za oko 64M, koje ce oni, realno, delimicno i vratiti. Sta ce se ovde postici sa oko 6X vecom cifrom, koja se izgleda daje na poklon?
Dovoljan novac za izgradnju 20k stanova i infrastrukture koju sam već pomenuo ako se radi po fazama i ne krade se. Ovako se postiže jedno veliko ništa.

Da li postoji mogućnost da ukinu expo? Šta mislite?
Pominju nas i u EU parlamentu inače.
Ови наши га неће укинути, то им је начин да пред одлазак са власти намире сав свој страначки башибозлук, који је како чујем, прилично незадовољан расподелом плена на нижим нвоима. Држаће се за EXPO зубима и ноктима. Оно што је могући црни сценарио за народне масе и за целу Србију је да они улупају све те паре, а да нам после ЕUNATOUSA уведе неки вид санкција које ће онемогућити чак и минимални поврат новца (јер на пуну исплативост ове будалаштине никад се и није озбиљно рачунало).
Други разлог за EXPO је да се добро поткоже и тиме ојачају своју преговарачку позицију према новим властима (ко год то буде) како би купили своју слободу и/или заштитили део плена.

Poslednja izmena:
Ови наши га неће укинути, то им је начин да пред одлазак са власти намире сав свој страначки башибозлук, који је како чујем, прилично незадовољан расподелом плена на нижим нвоима. Држаће се за EXPO зубима и ноктима. Оно што је могући црни сценарио за народне масе и за целу Србију је да они улупају све те паре, а да нам после ЕUNATOUSA уведе неки вид санкција које ће онемогућити чак и минимални поврат новца (јер на пуну исплативост ове будалаштине никад се и није озбиљно рачунало).
Други разлог за EXPO је да се добро поткоже и тиме ојачају своју преговарачку позицију према новим властима (ко год то буде) како би купили своју слободу и/или заштитили део плена.
Ma ne ovi naši. To svakako. Već sam još pre dve+ godine napisao svoje mišljenje u vezi toga i da se radi o najvećoj pljački od 90-tih i stojim iza toga. To se neće isplatiti narednih 40 godina i to više niko i ne krije.
Nego ja gledam ove što šalju upozorenja organizatorima koji su nam dodelili isti. Između ostalog i da smo promenili xy zakona sa posebnim klauzulama da maltene nije potrebno ništa....ni gradjevinska a ni upotrebna dozvola u formi koja je neophodna za regularnu gradnju i samim tim da je navodno bezbedan događaj. Sve mi se čini da su to uradili jer još ne znaju šta će tačno tamo da grade i da menjaju planove u hodu. Svi znamo da nije nebezbedan ali više o samom pristupu gradnji koji je organizovan. A dosta se kasni i radi se u 3 smene što povećava troškove. Tako kaže internet.
E sad nisu ovi što šalju veverice, znaju gde da udare. Meni je samo sumnjivo jer su počeli da nas prozivaju dosta u EU parlamentu (ne mogu da kažem bez razloga) i to zaista utiče loše na brend domaćina događaja. Ako tekuća situacija eskalira a verujem da hoće, postavlja se pitanje da li će se to uopšte održati kod nas. Ako pitaš ove naše, naravno da će reći da je to 100% izvesno ali realno ako pogledamo situaciju iz ugla zapadnjaka da li je to zaista tako? Mnogo čudna vremena 🤔.

Možda su mislili 40M, to više ima smisla. Nula im se omakla. Ili možda 400M kreditne mase ukupno. 5500 stanova X 72.727 eur prosečan kredit mu dođe 400M.

Nije 40 miliona.
Evo imaš ovde sve lepo. Nezaposleni- nema šanse da će većina banaka odobriti ikada.
Fora je u indeksu rizika. Država će položiti taj novac (40% vrednosti ) kao garanciju za kredit na 10 godina. Da bi banka odobrila kredit potrebno je da se smanji rizik banke.
Suluda mera zaista.
Samo kada podeliš tih 400 miliona sa 1000e po m2 koliko bi koštala izgradnja nekog novog naselja dobiješ više od tih 2500 stanova. Dobro, taj novac neće biti potrošen osim u slučaju aktiviranja garancije ali mislim da će svakako biti rezervisan. Ali i kada bi imali izgradnju isto ne bi bio potrošen novac. Ne bi poklanjali te stanove kao bezbednjacima.

Poslednja izmena:
Ali to će biti prvi stan na ime tog deteta?
Razumem šta hoćeš da kažeš, neko će to sigurno i da uradi...
Nisam tumačio sve, bilo bi dobro da moraš da živiš tamo i da ne možeš da ga izdaješ, kao što je bio slučaj sa stanovima za bezbednjake.
To su ugradili i u novi zakon:

"Prema tekstu predloga zakona koji je objavljen, banke će biti te koje će kontrolisati mlade dužnike - da li žive u tom stanu i da li tokom prvih šest godina otplate kredita izdaju ceo ili deo kupljenog stana. U tom periodu, kako se navodi - zabranjena je i prodaja ovako kupljenog stana."

Znači zabranjena je i prodaja i iznajmljivanje u toku prvih 6 godina, tako da se izbegne tzv. flipovanje stanova, da kupiš u izgradnji, čekaš da se izgradi i preprodaš ga za 3 godine kao izgrađen stan.

Nije 40 miliona.
Evo imaš ovde sve lepo. Nezaposleni- nema šanse da će većina banaka odobriti ikada.
Fora je u indeksu rizika. Država će položiti taj novac (40% vrednosti ) kao garanciju za kredit na 10 godina.
Država će SAMO da garantuje. A to državu NE KOŠTA NIŠTA! Zato što jako mali procenat, da li i 1% aktivira tu garanciju i ne može da vraća i slično. Mi smo jako dobri što se tiče vraćanja kredita, mnogo bolji od Amera. Vrlo ga ozbiljno shvatamo (što je dobro) i prema kreditima se ponašamo jako odgovorno i savesno.

Oni (država) su računali da će da ih košta 400 mil eura da svi ali bukvalno SVI aktiviraju garancije države, a to se nije desilo nigde na svetu pa neće ni kod nas. A svaki program i svaka vrednost se naduvava da bi izgledalo skuplje i lepše. Oni da su rekli ceo će ih program koštati 1mil eura onda bi studenti rekli to je glupost, ne vredi. Ovako 440 mil pa lepo zvuči.

Država će SAMO da garantuje. A to državu NE KOŠTA NIŠTA! Zato što jako mali procenat, da li i 1% aktivira tu garanciju i ne može da vraća i slično. Mi smo jako dobri što se tiče vraćanja kredita, mnogo bolji od Amera. Vrlo ga ozbiljno shvatamo (što je dobro) i prema kreditima se ponašamo jako odgovorno i savesno.

Oni (država) su računali da će da ih košta 400 mil eura da svi ali bukvalno SVI aktiviraju garancije države, a to se nije desilo nigde na svetu pa neće ni kod nas. A svaki program i svaka vrednost se naduvava da bi izgledalo skuplje i lepše. Oni da su rekli ceo će ih program koštati 1mil eura onda bi studenti rekli to je glupost, ne vredi. Ovako 440 mil pa lepo zvuči.
idi bre Joe, drzava garantuje, samo jos da nadju banke koja ce da daju te neodrzive kreidte za precenjene stanove, a da to nije Postanska stedionica...videcemo sta ce od ovoga biti...
Meni i dalje nije jasno gde ce biti ti stanovi koje ce mladi da navale da kupuju, BNV ili gde? Ako ne krene nova Stepa na padini preko puta...ali to se radilo da se gradjevinska operativa spasava, sada je nema ni za ono sto treba...sve je ovo vrlo cudno i sumnjam da ce nesto biti od toga...

Kako gde će biti ti stanovi za mlade?
Imaš ih na oglasima koliko hoćeš.
Nemoj samo da gledaš te što ti hoćeš premium u Beogradu.
Postoje i drugi, obični na periferiji BG-a i NS-a, podelio sam ranije linkove za oba grada (Surčin i Adice), gde se mogu naći takvi stanovi za do 100k.
Postoje i razna druga mesta po Srbiji gde ljudi hoće da žive i kupuju stanove.
Ja ne bih imao ništa protiv da živim u Indjiji na primer.

Vrh