Šta je novo?

Cene nekretnina

Taj ko kupuje u Trumpovoj kuli stan sigurno nije član Foruma!!:))
I tome je odluka da li će kupiti stan tamo ili ne kao nama da li kupujemo burek sa sirom ili mesom, pa onda šta ti se više jede taj dan to ćeš da kupiš.
Taj ko tamo kupi sigurno neće izdavati stan preko HaloOglasa i možete biti sigurni da će pre on izdati trosoban stan u Trumpovoj kuli nego neko trosoban stan u Mirjevu za 250e.

Ne glumim ja mangupa ni najmanje samo znam šta se radi. A to što se radi šteti i tebi i meni i svakom pojedincu u zemlji.
Evo sad smo u digitalnoj eri. Država može da uzme listu srodnika iz poreske (muž, žena, deca, roditelji) sa više od 5 stečenih stanova poslednjih 10 godina i da uradi internu kontrolu. Zašto se to ne događa sam se zapitaj
Država to ne radi dok ne radi! Kao što nije radila s freelancerima. Pa onda ajmo retroaktivno. Država to dopušta dok dopušta. Posle samo preseče i kaže od danas tako. Tako su dopuštali aute preko Republike Srpske Krajine, posle preko CG... Pa onda uredba svi morate preregistrovati i platiti tal državi. Ali uvek je bolje i isplativije ići kroz rupu u zakonu gde svi idu (iako država to zna) jer i kad odluče da to saseku, opet će biti "profitabilnije" nego da ste išli od početka po propisu.

To postoji oduvek ili od 2020? 🙂
Nijedan notar malo ne zažmuri na prodaju u Srbiji 🙂. Siguran si? Ne možeš u 6 banaka da uplatiš (ćale, keva, žena itd) po 14k u razmaku od 2-3 meseca kao štednju i posle da grupišeš ili izvršiš isplatu po predugovoru dok traje gradnja.
Naravno da to sigurno nije moguće u Srbiji. Zakon se poštuje. Časna pionirska.
Ajde ne pravite se da ne znate u kakvoj zemlji živite.
To grupisanje kao što ti kažeš nije uopšte tako lako i bezazleno. Jer za svaki transfer banka traži razlog. Može naravno da može.
Ali ljudi većina novca je LEGALNA u Srbiji. Sve velike pare (namešteni tenderi i slično) to su LEGALNE pare, sve ide preko računa, preko firmi, taj ne mora da ih pere. Vrlo mali % je od baš kriminalnih aktivnosti (droga i oružje). Ti to sve i potroše što na lifestyle što na advokate, ili im opet otmu slični njima.

I tome je odluka da li će kupiti stan tamo ili ne kao nama da li kupujemo burek sa sirom ili mesom, pa onda šta ti se više jede taj dan to ćeš da kupiš.
Taj ko tamo kupi sigurno neće izdavati stan preko HaloOglasa i možete biti sigurni da će pre on izdati trosoban stan u Trumpovoj kuli nego neko trosoban stan u Mirjevu za 250e.
Zašto taj što kupuje u Trump kuli ne bi bio na forumu? Ok, nije projekat za prosecnog građanina Srbije, ali nisu ti prospektivni kupci Marsovci niti Elon Musk. Umesto da kupiš starogradnju sa drvenim prozorima za 12k eur po m2 u Amsterdamu, kupiš ovde i ostanete ti pride za garažu i opremanje stana. I vuk sit i ovce na broju.

Sta se zanemaruje, pa i u tom izvestaju pise da je pranje kroz izgradnju za bar dva reda velicine vece od pranja kroz kupovinu (pri i to 'kroz kupovinu' je tek poslednja destinacija u lancu).
Tako je. Pranje kroz kupovinu je uglavnom neko tercijalno pranje, kada novac već uđe u legalne tokove pa ga dalje ili dublje "pereš".

Zašto taj što kupuje u Trump kuli ne bi bio na forumu? Ok, nije projekat za prosecnog građanina Srbije, ali nisu ti prospektivni kupci Marsovci niti Elon Musk. Umesto da kupiš starogradnju sa drvenim prozorima za 12k eur po m2 u Amsterdamu, kupiš ovde i ostanete ti pride za garažu i opremanje stana. I vuk sit i ovce na broju.
Marsovci nisu ali mislim da taj koji kupuje stan od 12k u AMS uzima na kredit i to na max i vrlo dobro zna gde on spada. Sigurno ne spada u taj stalež ili tu klasu ljudi. Jednostavno ne spada. Cenovni razred jeste taj ali ovaj u AMS vozi prosečan auto tipa Toyota ili Golf a ovi u Trumpovoj kuli sigurno ne voze te aute. To su dva odvojena sveta po meni. Ali dobro svako ima svoje mišljenje. Po meni evo i Kings Circle nije za mene, mada bi ga mogao priuštiti, ali jednostavno ne vidim se u tom staležu. U BW se vidim, po novogradnjama na NBG (izuzev Danube Residence i Deltra Distrikta) se vidim, to je srednji sloj kao i ja i znam kome i da izdam.
Ovo je liga van domašaja.

Koliko je po vama realno da može da se razlikuje cena m2 u istom kompleksu, to jest zgradi?
Pošto verujem da ima mnogih prodavaca koji samo površinski prodju oglase i kada vide u svojem kompleksu ili zgradi/kvartu visoku cenu oni isto tako i oglase.
Ljudi se čude kada neko proda za 3000-3500eur/m2 a oni ne mogu ni za 2200eur/m2, a na primer radi se o renoviranom stanu na boljoj mikrolokaciji, to jest redovan sprat sa boljom orjentacijom i pogledom vs izvorni stan u prizemlju/suterenu/potkrovlju na lošijoj mikrolokaciji. Ne kažem uvek ima i sreće kod prodaje i da ti naleti kupac itd...
Pri tome sada imamo i stanove koji se prodaju kompletno namešteni.
Pitam jer ima dosta ljudi(nisu naravno ovako upućeni analitičari kao na forumu) koji samo pitaju koja zgrada/kvart i čude se cenom.
Pera prodao za 4000eur ma jok eno moja Zorica tamo kupila za 2600eur neko ga je zeznuo, ispao je glup itd...
Takodje standardna razlika izmedju manjih(skupljih po m2) stanova, pa evo sada i tih penthausa kojima je cena po m2 viša.
Imam utisak da se sada baš mnogo više ceni sve to, pa se i zbog toga vrši kategoricacija cene svakog stana(mislim da je to vlasnik Kadene i pričao u nekom gostovanju).

Da gledamo stanove slične kvadrature i sobnosti, mislim da u jednoj zgradi razlika u ceni stana može biti do 20%, u zavisnosti od stanja i pozicije.

Tu kupuju oni kojima je 2-3-5 stanova beznacajno...

Svaki prodat stan je od poštenog i legalizovanog novca jer se kod nas zakon poštuje.
Pročitali smo u državnom dokumentu.
Nothing to see here. Move along. Move along.
Nije svaki prodat od postenog ali nije svaki prodat od nepostenog. Da, kriminalci postoje tek 10tak godina, a tek 2020te su otkrili nekretnine.

Neverovatne brojke, 3.5 puta vise zavrsenih stanova nego 2015. godine.
Srbija raste u naredne dve godine oko 4% godisnje, ako se uzme u obzir pad broja stanovnika to ce biti rast bdp-a po glavi stanovnika od maltene 5%.
Za to vreme zapadna Evropa raste oko 0% - kada se uzme u obzir i rast broja stanovnika, migracija.
Za dve godine cemo smanjiti razliku u standardu od 10%. E sada ostaje pitanje za svakog pojedinca kako postati pobednik ovog stvaranja bogastva u Srbiji - u prevodu kako napraviti pare za sebe i svoju porodicu.
1737304554297.png

Sto se tice luksuznih nekretnina, pa ako po Beogradu ima ljudi koji voze auta od preko 100.000 evra, logicno da ce biti i onih koji kupuju te luksuzne nekretnine, to su vlasnici biznisa najcesce.
Ja sam okruzen takvom ekipom u komsiluku. Dovoljno je na primer imati igraonicu za decu koja dobro posluje, i tu su zarade od 10.000+ evra mesecno.

Svaki prodat stan je od poštenog i legalizovanog novca jer se kod nas zakon poštuje.
Pročitali smo u državnom dokumentu.
Nothing to see here. Move along. Move along.
Malopre se pozivas na taj drzavni dokument, a sada to ne vredi nicemu.

Cela ova prica je pocela od toga ko kupuje stanove gde kosta kvadrat 8-12k, sada ispade da ce ti ljudi svastiki, pasenogu i zetu po 15k kesa da uplacuju svakih pola godine, pa za jedno 10 godina taman da nakupe za jedan cetvorosoban stan tamo. Jer to je 'jedini i najlaksi nacin' da se operu pare.

Marsovci nisu ali mislim da taj koji kupuje stan od 12k u AMS uzima na kredit i to na max i vrlo dobro zna gde on spada. Sigurno ne spada u taj stalež ili tu klasu ljudi. Jednostavno ne spada. Cenovni razred jeste taj ali ovaj u AMS vozi prosečan auto tipa Toyota ili Golf a ovi u Trumpovoj kuli sigurno ne voze te aute. To su dva odvojena sveta po meni. Ali dobro svako ima svoje mišljenje. Po meni evo i Kings Circle nije za mene, mada bi ga mogao priuštiti, ali jednostavno ne vidim se u tom staležu. U BW se vidim, po novogradnjama na NBG (izuzev Danube Residence i Deltra Distrikta) se vidim, to je srednji sloj kao i ja i znam kome i da izdam.
Ovo je liga van domašaja.
Pa i ja bih uzeo kredit na max kada bi kamata bila ispod 2%, sto je do skoro bilo standard u EU. A to ko vozi koji auto i slično nije pokazatelj klasne pripadnosti. Opšte je poznato da najbogatiji ljudi sveta nose Iwatch i voze bicikl, Rolex i Brabus su za ložane nezavisno od toga koliko zarađuju. Na kraju dana, ekonomski parametri su jedno, a realnost nešto drugo. Srednja klasa se rapidno smanjuje, ali uprkos tome ogromna većina ljudi za sebe smatraju da su srednja klasa. https://www.rand.org/pubs/commentar...ans-consider-themselves-middle-class-but.html

Išao sam od obiđem buduću nekretninu. Šta znam, mora dosta ulaganja. Stolarija, klime, fasada. Prozori su preuski za dnevnu sobu. I ova zastava, bože koji krindž.

Pozitivno je da ima lepe ornamente oko prozora.

Trump tower - južno krilo

1000017012.jpg

Poslednja izmena:
Pa i ja bih uzeo kredit na max kada bi kamata bila ispod 2%, sto je do skoro bilo standard u EU. A to ko vozi koji auto i slično nije pokazatelj klasne pripadnosti. Opšte je poznato da najbogatiji ljudi sveta nose Iwatch i voze bicikl, Rolex i Brabus su za ložane nezavisno od toga koliko zarađuju. Na kraju dana, ekonomski parametri su jedno, a realnost nešto drugo. Srednja klasa se rapidno smanjuje, ali uprkos tome ogromna većina ljudi za sebe smatraju da su srednja klasa. https://www.rand.org/pubs/commentar...ans-consider-themselves-middle-class-but.html
Treba kredit na max, ali kredit na MAX ti ne daju banke u NL da bi ti kupio van EU. Može ali do max 60% vrednosti TVOJE nekretnine OVDE u NL koja je ISPLAĆENA! Jer oni žele da ako dođe do problema da lepo uzmu tvoj stan ili kuću u NL a da li ćeš ti kupiti u Srbiji ili drugde njih baš brige. Neće oni da se peglaju s Haškim tribunalom :)) Znači prvo moraš da isplatiš nekretninu u NL i onda može kredit za Srbiju!
Mislim da je ipak @mića u pravu da tu kupuju ljudi kojima je to nebitna stavka. Sportisti, veliki biznismeni i slično.

Da gledamo stanove slične kvadrature i sobnosti, mislim da u jednoj zgradi razlika u ceni stana može biti do 20%, u zavisnosti od stanja i pozicije.
Po meni dosta više, pogotovo ako je u pitanju starogradnja i renovirani i izvorni stan u koji se nije ulagalo.
Ako je m2 2000eur izvornog a u renovirani se uložilo 700eur(retko ko će toliko uložiti, ali elneka bude toliko), pa onda još plus pozicija stana pa i kvadratura. Po meni može biti u starogradnji razlika i 50% neka realna. Tu dolazi do toga da oni u izvornom obliku gde je zahtevana totalna rekonstrukcija vide tu cenu i podižu(po meni neosnovano).
Za novogradnje je malo drugačija priča...

Zato što sam imao tu sreću da se susretnem sa određenim brojem tih bogatih "biznismena" kod nas i to je sve lopov do lopova.

Žao mi je što to kažem, ali u Srbiji se poštenim radom ne kupuju stanovi od milion evra.
Do koliko novca je posteno? Posto i za sumu za koju ti mislis da posteni kupuju( oko 200 000e), opet imas 95% naroda koji ce reci da ni to ne moze posteno.

Vrh