Šta je novo?

Cene nekretnina

Prijatelji iz Subotice, imaju dvoje male dece, po 34,35 godina, dosli u Bg zbog prilika. Isto pitanje sam imao za njih, sto se ne vrate kada su im poslovi remote, porodica im je tamo i odgovor je bio zato sto ovde ima mnogo vise sadrzaja za njihovu decu i mnogo vise prilika. Doduse traze kucu u okolini ali ne pada im na pamet da idu iz Bg-a i uzgred zaradjuju jako jako dobro, daleko iznad proseka da bi cak u SU ziveli kao carevi. Imaju svog drustva u bgu, doduse ne svi sa decom ali niko ne namerava da se vraca. Objasni mi kako to?
Lepo. Imaju mnogo pa su dosli u BG. Deca svakako te prilike o kojima pricaju nece osetiti do 18te godine. Ja znam suprotan primer, da se lik preselio u Suboticu. Odgovara mu ravno, a EU blizu.

Kod mene su neki na vreme odustali od traženja nekretnine u Novom Sadu i napravili kuće pa i do 200m2 u okolini, Temerin, Kać, Šajkaš...Ozbiljan lep prostor za porodicu sa 2-3-4 dece i niko se ne kaje i super im je.
Svi redovno dolaze i rade u NS-u.
E sada ne znam da li je to otprilike Obrenovac i Pančevo, Dobanovci kada bi poredio sa Beogradom.
Takodje neke kolege mi žive u Indjiji, Pazovi, neko radi u BG-u neko u NS-u isto im je ok, planiraju tamo isto neki kuće da sebi prave(ko se odlučio za duži takav život) dok ostali koji malo razmišljaju i o inostranstvu uzimaju stanove tamo.

Čujte svako voli nešto. Ja volim ravnicu i planinu ne volim ni na slikama da vidim. Meni je najveća planina bila "prelaz preko pruge" kad sam učio voziti. A onda dodješ u BG i moraš da izađeš s parkinga Farmaceutskog fakulteta na ulicu Vojvode Stepe a izlaz tad bio skoro pod 45stepeni. Sad su to popravili:)
Meni po tom i NL odgovara jer je sve ravno. Znam da neko ne voli. Zato ima za svakog po nešto. Zato je meni NBG super!

Da li postoji rizik političke nestabilnosti kod nas? Referendumski, građani su protiv priznavanja nezavisnosti Kosova i protiv uvođenja sankcija Rusiji. Ovo drugo možda uskoro neće biti važno ako se uspostavi nekakav mir ali će biti važno za status NIS-a.
Ovo prvo vlast nekako prikriva ali pre ili kasnije će se pokazati istina. Ipak naše granice nisu definisane što se tiče ulaska u EU.
Često se taj put u EU koristi kao prodajni argument zašto bi neki stranac investirao u nekretnine u BG a realnost ulaska je sve manja.

Mislim da je period dostupnih stanova u centralnim gradskim opštinama prošao ili na izmaku. Porodice sa dve prosečne plate mogu da priušte novogradnje u Jajincima i starogradnje na Mirijevu.
NBG i Zemun izbor stanova nikakav, pa i da stavis do 180k cenu, jako tesko da ubodes nesto okej. Kao da je sve vec otislo, a oglasa sve manje i manje. Mislim da ljudi ne zele vise ni da preprodaju jer za te pare koje uzmu opet ne mogu nista slicno da kupe, cak ni na goroj lokaciji.

Ako pogledate proseke kvadrata na sajtovima, Zemun i NBG se jako malo razlikuju, nekad se cene i preklapaju. Za starogradnje se trazi od 2500-3000e, a moze da se desi da u Zemunu neko trazi 2700, a NBG 2800. Pa onda razmislis ko je lud da kupi u Zemunu, ako je NBG 100e vise. Onda sledeci oglas za NBG bure 3000, pa onda razmislis au pa to je dosta vise, plusa treba da se ulaze, i onda neko iz Zemuna vidi tih 3000 NBG pa pomisli, daj da dignem jos za 100e. I tako efekat lavine godinama, neki stanovi ostaju mesecima neprodati, a cene rastu.

Par devojaka koje sam nekada davno upoznao. Roditelji u inostranstvu a one su studirale ovde. Stipendija+dom jer je prosek primanja za roditelje bio nula. Tako će biti i sad
Vidimo da ne valja. Vidimo da tek neće da valja ali ne možemo ništa da uradimo da promenimo i to je to.
Ja sam bio u studentskom domu, prosek primanja ne vuce nikakve poene. Tipa skala se vrti oko 100 poena, od kojih su 99 prosek ocena i zaostali ispiti, a 1 poen primanja. Sto znaci da ja koji imam prosek 8 i nemam beli dinar ispadam iz doma jer neko ima 8.3 prosek i dolazi besnim BMW-om u studentski dom. I to je iskrivljena stvarnost totalno. Treba dati vise prednosti od 1 poena za dom ljudima bez novca.

Najlaksi nacin je da uplacujes svaki mesec u banku do 14 999 eura, do te cifre ne moras da imas ikakav dokaz o poreklu novca, tako sam ja odradio sada dok placam stan u etapama
svaka vaša uplata se evidentira i vezuje za vaš JMBG...istina je da niste u obavezi da prijavite ovaj iznos ali svakako ovakve konstante uplate u istom iznosu mogu bez problema da upale lampicu u poreskoj, što bi se reklo da pocrvenite u sistemu i onda očekujte njihov poziv...kao što rekoh, niste dužni da date obrazloženje banci za poreklo do ovog iznosa, ali ne znači da se po osnovu JMBG nećete učiniti interesantnim poreskoj u nekom momentu

Poslednja izmena:
Mislim da ljudi ne zele vise ni da preprodaju jer za te pare koje uzmu opet ne mogu nista slicno da kupe, cak ni na goroj lokaciji.
ovo je jedan od ključnih faktora za oštar pad ponude u današnje vreme. prvi je svakako visoka cena na primarnom tržištu, a drugi je ovaj, nepostojanje sekundarnog tržišta jer se prodavci ne odlučuju za prodaju jer za dobijeni novac ne mogu ništa da profitiraju, drugim rečima niti mogu da kupe nešto drugo isto ili slično i sklone razliku u ceni sa strane, niti mogu da kupe nešto bolje a da ne moraju da dodaju pare..suma sumarum, ne postoji interes za izlazak na sekundarno tržište

svaka vaša uplata se evidentira i vezuje za vaš JMBG...istina je da niste u obavezi da prijavite ovaj iznos tj, ali svakako ovakve konstante uplate u istom iznosu mogu bez problema da upale lampicu u poreskoj, što bi se reklo da pocrvenite u sistemu i onda očekujte njihov poziv...kao što rekoh, niste dužni da date obrazloženje banci za poreklo do ovog iznosa, ali ne znači da se po osnovu JMBG nećete učiniti interesantnim poreskoj u nekom momentu
Htedoh i ja da mu napišem da što se tiče banke i poreske je apsolutno svejedno da li si odmah uplatio 149.999€ ili 10x po 14.999€. Svakako se AML status ne gleda po pojedinačnoj uplati.
Ali kao i za sve u Srbiji nije bitno šta znaš već koga znaš....

NBG i Zemun izbor stanova nikakav, pa i da stavis do 180k cenu, jako tesko da ubodes nesto okej. Kao da je sve vec otislo, a oglasa sve manje i manje. Mislim da ljudi ne zele vise ni da preprodaju jer za te pare koje uzmu opet ne mogu nista slicno da kupe, cak ni na goroj lokaciji.

Ako pogledate proseke kvadrata na sajtovima, Zemun i NBG se jako malo razlikuju, nekad se cene i preklapaju. Za starogradnje se trazi od 2500-3000e, a moze da se desi da u Zemunu neko trazi 2700, a NBG 2800. Pa onda razmislis ko je lud da kupi u Zemunu, ako je NBG 100e vise. Onda sledeci oglas za NBG bure 3000, pa onda razmislis au pa to je dosta vise, plusa treba da se ulaze, i onda neko iz Zemuna vidi tih 3000 NBG pa pomisli, daj da dignem jos za 100e. I tako efekat lavine godinama, neki stanovi ostaju mesecima neprodati, a cene rastu.

Pa to je tako dve godine već, zapravo se sećam početka 2023. kad je još moglo nešto da se nađe, ali jako su teški ljudi bili za pregovore. Zemun se razgrabilo sve što valja još tada, starogradnju po normalnoj ceni je jako teško naći. Desila se generalno ekvalizacija cena po lokacijama u gradu, sve što nije širi centar varira po 100 evra gore dole.

Neko je komentarisao da možda ima manje oglasa zbog praznika, evo prošli praznici, a Halo stoji na 7700. Nekada je bilo 15,000+.

Katarina Lazarević je u poslednjem intervjuu rekla da ljudi moraju da prave kompromis i da idu na Medak 3 jer tamo ima priuštivih stanova.

Kupovina stana je uvek stres!
Ja kad sam kupovao prvi stan sam bio bled kao krpa. Sećam se agenta Holanđana koji mi je rekao što si tako prebledeo, raduj se. A ja kažem ko će to da vrati?! A on kaže ma polako vratićeš bez problema. I bio je u pravu! Tako da što danas izgleda kao veliko i nepremostivo, sutra već nije.
Pa setite se samo škole, što ti je u 1. osnovne teško u 5. rešiš kao od šale. Isto je i s stanom. Samo potpiši, Bog čuva hrabre i uvek nađe načina da pomogne.
Joe ti i dalje nisi dobro…mislim ako se zaista vratis, da može da bude kritično za tebe…izgleda previše traumatično bilo tvoje iskustvo dok si bio ovde…

Prijatelji iz Subotice, imaju dvoje male dece, po 34,35 godina, dosli u Bg zbog prilika. Isto pitanje sam imao za njih, sto se ne vrate kada su im poslovi remote, porodica im je tamo i odgovor je bio zato sto ovde ima mnogo vise sadrzaja za njihovu decu i mnogo vise prilika. Doduse traze kucu u okolini ali ne pada im na pamet da idu iz Bg-a i uzgred zaradjuju jako jako dobro, daleko iznad proseka da bi cak u SU ziveli kao carevi. Imaju svog drustva u bgu, doduse ne svi sa decom ali niko ne namerava da se vraca. Objasni mi kako to?
Ja sam primetio da i u najrazvijenijim državama ljudi iz manjih mesta žele da odu u velike centre, zbog raznih sadržaja i socijalnih kontakata.

Ja sam primetio da i u najrazvijenijim državama ljudi iz manjih mesta žele da odu u velike centre, zbog raznih sadržaja i socijalnih kontakata.
Ja to vidim i na drugi nacin. Moji u selu su svaki put tuzni kad se vracam za Beograd. A ako sam u Beogradu, vece su sanse da cu svoju buducu decu vidjati na nedeljnom rucku makar, ako ne odu preko naravno, pa i ja isto tako budem tuzan.

Svako se cese tamo gde ga svrbi.

„Obaveze banaka su da klijentima za nepokretnosti do 100.000 evra ponude učešće od jedan odsto i grejs period od godinu dana, ali svaki klijent ima pravo da poveća svoje učešće i da ne koristi grejs period, kao i da prevremeno otplati kredit bez naknade, delimično i u celosti“, navodi se u saopštenju.

Znači imaš pravo i otplate kredita bez penala kad god hoćeš! Pa uslovi su savršeni za ovaj zakon. Kao da sam ga ja pisao:)
Jedino bi ukinuo gornju granicu:)) Ali dobro.

ovo je jedan od ključnih faktora za oštar pad ponude u današnje vreme. prvi je svakako visoka cena na primarnom tržištu, a drugi je ovaj, nepostojanje sekundarnog tržišta jer se prodavci ne odlučuju za prodaju jer za dobijeni novac ne mogu ništa da profitiraju, drugim rečima niti mogu da kupe nešto drugo isto ili slično i sklone razliku u ceni sa strane, niti mogu da kupe nešto bolje a da ne moraju da dodaju pare..suma sumarum, ne postoji interes za izlazak na sekundarno tržište
Kada bi Investicioni kupci videli da mogu ovde da prodaju i da bolje prodju u nekoj drzavi po pitanju ROI onda bi to masovno i radili.
Dok za slučajeve života u stanu je uvek bilo isto, ti ćeš prodati po tržišnoj ceni, ali ćeš i kupiti po tržišnoj, nije bitna količina novaca koju dobiješ za stan.

Ako hoćeš moje lično mišljenje nisu otišli zbog dece (iako tako kažu) već zbog SEBE. A deca su samo izgovor. Pazi u manjim gradovima tipa Subotice ako imaš primanja do 6k eura mesečno super ti je i uklapaš se. Ali ako pređeš cifru od 10k ili više mesečno porodičnih primanja onda više se ne uklapaš i nemaš s kim da se družiš. Jer obično se družiš sa sličnim slojem a tih tamo baš nema. A po tvojoj priči oni sigurno spadaju u te bogatije znači nisu više srednji sloj. A kad dođeš u BG onda možeš i da se družiš s likovima koji zarađuju milion mesečno eura i nećeš da bodeš oči. To je neko moje mišljenje. Jedino ako se deca ne bave ne znam penjanjem na mesec pa da tog sporta nema u SU. Sve ostalo ima po meni, čak i da mora u Segedin da ih vozi i to je sa granicom traje kao u BGu u špicu na drugi kraj grada.
Ali opet ti tvoji prijatelji ne upadaju ni u ovu grupu ljudi koji traže stan do 200 ili 300k eura već oni kupuju Kings Circle ili Danube Residence i to na prvom danu. To je druga klasa ljudi. Mislim da mi nemamo preklapanja s njima i njihovim interesima.
(da ne bi ispalo da ne postoje i oni koji zarađuju puno a ne žive u manjim gradovima ima i tih - to su tipovi tipa Palma ali takvih je manje, onda su lokalni šerifi i lokalne gazde). E sad očigledno da tvoj prijatelj nije iz te druge grupe.

Zar nisu ukinuli tu granicu do 100k evra?
Ukinuli su granicu da nekretnina mora biti do 100k, a ne da je kredit max 100k. Znaci možeš kupiti stan od 300k, a država ti daje subvencionisani kredit od 100k a onih 200 ili keš ili komercijalni kredit.

1737105293663.png

1737105375279.png

1737105405948.png

1737105450165.png

Prilozi

• 1737105421899.png
    1737105421899.png
    286,6 KB · Pregleda: 6
Vrh