Šta je novo?

Cene nekretnina

Meni je samo zanimljivo da niko ne prica o ogranicenjima.
Sta ako si tatin sin i cale ti ima 10 nekretnina i da ti ucesce da sa subvencionisanim kreditom uzmes vilu na dedinju?

Ovako carte blanche deliti na lepe oci bez ogranicenja je isto kao da je drzava dala sve te pare odmah BG investitorima u dzep.

Baš tako, ovo je bukvalno davanje novca investitorima, samo sa korakom između.

Pa to će taman da digne cene stanova za tih 100k subvencionisanih...
Pa nije bas ni tih 100k poklon, mislim da na kraju kad se sve sabere ti ipak platis isto ko da si uzeo regularan kredit, samo eto sa manje ucesca uletis u njega. Plus ce se valjda gledati ukupna kreditna sposobnost. Isto tako, ako neko kupuje vilu na dedinju, nece mu subvencionisanih 100k nista promeniti znacajno matematiku tu.

Ovo ce zapravo najvise da pocisti upravo onaj sektor gde je i sad najlosija ponuda - 80k-150k stanove.

Pa nije bas ni tih 100k poklon, mislim da na kraju kad se sve sabere ti ipak platis isto ko da si uzeo regularan kredit, samo eto sa manje ucesca uletis u njega. Plus ce se valjda gledati ukupna kreditna sposobnost. Isto tako, ako neko kupuje vilu na dedinju, nece mu subvencionisanih 100k nista promeniti znacajno matematiku tu.

Ovo ce zapravo najvise da pocisti upravo onaj sektor gde je i sad najlosija ponuda - 80k-150k stanove.
Nece mu promeniti matematiku znacajno, ali ne bi smela ni da postoji mogucnost da neko ko je vec dobrostojeci bude predmet ovakvih kredita.
Niti neko kome roditelji imaju vise nekretnina...

Znam da nije poklon, ali recimo ja ako sad imam mogućnost da dignem kredit 150k, meni će država (ako dobro razumem) dozvoliti da uzmem 100k veći kredit? Jer oni garantuju za tih 100k? Znači ja ću moći da uzmem kredit od 250k, delimično garantovan od strane države? To će sigurno dići cene stanova na tržištu i to značajno.

Šta treba proveriti pre kupovine stana?
Da bi se izbegla prevara ili neka druga vrsta neprijatnosti neophodno je da se dobro proveri kako prodavac i prethodni vlasnik (ili više njih) tako i kompletna papirologija.
Ukoliko je u pitanju novogradnja i na stan koji želite da kupite morate još da sačekate jer je u izgradnji, na prvom mestu morate proveriti podatke investitora, kao i parcele na kojoj se gradi.
Investitor mora da poseduje Rešenje o odobrenju za izgradnju i Potvrdu o prijemu dokumentacije, Ugovor sa Direkcijom za građevinsko zemljište i ugovore sa Elektrodistribucijom, toplanom i ostalim komunalnim kućama.
Informacije o njemu možete naći na tabli gradilišta, gde po zakonu mora biti navedeno poslovno ime investitora, matični broj, broj građevinske dozvole, broj katastarske parcele...
Dalju proveru možete obaviti na sajtu APR-a, gde ćete uneti matični broj investitora ili njegovo poslovno ime. Preduzeće mora da ima status "Aktivno privredno društvo", a sa linkom „detaljnije“ dobijete različitu informaciju - podatke koji se upisuju u registar privrednih subjekata čak i godišnje finansijske izveštaje investitora.
U prevodu, za kupovinu stana potrebna vam je:

- diploma gradjevinskog fakulteta (da vidite da li je zgrada boze zdravlja uopste bezbedna za zivot)
- iskustvo na gradilistu od bar 2 godine (da boze zdravlja uocite sve fuseraje majstora)
- advokatsko iskustvo od bar 5 godina (da vidite da li je sa papirima boze zdravlja sve cisto)
- iskustvo rada u katastru (da boze zdravlja i uknjizite taj stan)
- svestenicki poziv, da ovo "boze zdravlja" upali

Ovo je anarhija od zemlje.

Nece mu promeniti matematiku znacajno, ali ne bi smela ni da postoji mogucnost da neko ko je vec dobrostojeci bude predmet ovakvih kredita.
Niti neko kome roditelji imaju vise nekretnina...
Slazem se, doduse to odobravanje po roditeljima nije bas ok sa pravne strane, moze nekome roditelj biti multimilioner a da nemaju dobar odnos ili kontakt uopste. Nije roditeljstvo (nakon 18 god) isto sto i brak.
Znam da nije poklon, ali recimo ja ako sad imam mogućnost da dignem kredit 150k, meni će država (ako dobro razumem) dozvoliti da uzmem 100k veći kredit? Jer oni garantuju za tih 100k? Znači ja ću moći da uzmem kredit od 250k, delimično garantovan od strane države? To će sigurno dići cene stanova na tržištu i to značajno.
Pa mislim da ti svakako moras ispunjavati uslove za ratu kredita od 250k u tom slucaju. Drzava ti pomaze da das manje ucesce i manju ratu tih prvih 6 godina.

Pa nije bas ni tih 100k poklon, mislim da na kraju kad se sve sabere ti ipak platis isto ko da si uzeo regularan kredit, samo eto sa manje ucesca uletis u njega. Plus ce se valjda gledati ukupna kreditna sposobnost.
Kakva crna kreditna sposobnost, kad kazu da moci i nezaposleni da uzmu kredit ako su im roditelji jemci :) Ono sto mi je najnejastnije od svega je kako oni znaju kolika ce im budzet biti potreban u totalu? Kako znaju koliko ce se ljudi odluciti na ovakve kredite i koliko ce im love trebati za subvencioniranje?

Kakva crna kreditna sposobnost, kad kazu da moci i nezaposleni da uzmu kredit ako su im roditelji jemci :) Ono sto mi je najnejastnije od svega je kako oni znaju kolika ce im budzet biti potreban u totalu? Kako znaju koliko ce se ljudi odluciti na ovakve kredite i koliko ce im love trebati za subvencioniranje?
Pa i sad je moguce da ti roditelji budu saduznici. Svakako na neki nacin moras sabrati ukupnu kreditnu sposobnost. Razlika je samo sto kao nezaposlenom sada ne moze na tebe da bude kredit.

Oni su odredili odokativno budzet za 5500 kredita pa kapiram ko prvi devojci. Ja opet ne mislim da ce to biti bas tako lagano jer su isto pricali i za one subvencije za mlade mame pa je moj burazer sa zenom skupljao papire tri meseca i opet odbijen.

Ništa ljudi. Ako ne pukne neka kriza na zapadu u naredna 3-4 meseca, spremajte se za Mirijevo 7k. Normalno, za 5-6 godina kad prodju ove silne uredbe, povećanja i zaduživanje ko zna ko će biti na vlasti ali neka mu je Bog u pomoći. A i nama. Ovo sve mora da se vrati.
Ko već nema nešto da proda ili nema već za učešće......pravac zapad. Da ne gubi vreme ovde.
Nažalost ovo su rešili i to je to.

Ako se za stipendije gledalo da li i koliko ti roditelji zaradjuju i imaju, apsolutno je suludo to ne gledati i za subvencionisane kredite.
Ne, ne zelim da subvencionisem tatinog sina, pa makar on bio na krv i noz sa caletom, statisticki je verovatnije da prosecnim ljudima je bitniji taj kredit, posebno ljudima sa decom.
Da li iko decu koja se prijavljuju za stipendije pita da li im tata daje pare za dzeparac ili sve ostavi u kafani / kockarnici?

Ako je moguce zakonski postaviti takve uslove za stipendije moguce je i za kredite.

Ako se za stipendije gledalo da li i koliko ti roditelji zaradjuju i imaju, apsolutno je suludo to ne gledati i za subvencionisane kredite.
Ne, ne zelim da subvencionisem tatinog sina, pa makar on bio na krv i noz sa caletom, statisticki je verovatnije da prosecnim ljudima je bitniji taj kredit, posebno ljudima sa decom.
Da li iko decu koja se prijavljuju za stipendije pita da li im tata daje pare za dzeparac ili sve ostavi u kafani / kockarnici?

Ako je moguce zakonski postaviti takve uslove za stipendije moguce je i za kredite.
Par devojaka koje sam nekada davno upoznao. Roditelji u inostranstvu a one su studirale ovde. Stipendija+dom jer je prosek primanja za roditelje bio nula. Tako će biti i sad
Vidimo da ne valja. Vidimo da tek neće da valja ali ne možemo ništa da uradimo da promenimo i to je to.

U prevodu, za kupovinu stana potrebna vam je:

- diploma gradjevinskog fakulteta (da vidite da li je zgrada boze zdravlja uopste bezbedna za zivot)
- iskustvo na gradilistu od bar 2 godine (da boze zdravlja uocite sve fuseraje majstora)
- advokatsko iskustvo od bar 5 godina (da vidite da li je sa papirima boze zdravlja sve cisto)
- iskustvo rada u katastru (da boze zdravlja i uknjizite taj stan)
- svestenicki poziv, da ovo "boze zdravlja" upali

Ovo je anarhija od zemlje.

Ovo je ono što sam jednom rekao, nama bi mnogo pomoglo da imamo propis koji bi definisao da investitor ne može da dobije novac dok se ne skine hipoteka sa nekretnine. Znači novac ide na escrow račun, kad hipoteka bude skinuta i bude upisan kupac kao vlasnik, novac se pušta sa računa.

Ne znam da li je bilo gde tako, ali kako je sad, kupac je u jako ranjivom položaju. Daš mu kaparu + digneš kredit na 80% i isplatiš ga u celosti, on posle pokupi svu tu lovu i zapali, a zajmodavci aktiviraju hipoteke. Faktički zavisiš od dobre volje i poštenja investitora.

Opet mislim da je drzava uzela kredit od banke po 100k za izgradnju 5500 stanova za porodice (a bilo bi dovoljno 100k za izgradnju stana od 70ak m^2, da se ne za*bavamo) koji ce posle srecni dobtnici da otplacuju. Vise bi smisla imalo. Ovako vidim prostora za manipulaciju koliko hoces. 5500 clanova omladine SNS dobija subvencionirani kredit, samo i za njih nisam siguran da imaju manje od 35.

Mislim da se za roditeljsko imovinsko stanje gleda samo za stipendije koje idu maloletnicima. Koliko vidim, za studentske kredite nije tako, postoje studenti koji pripadaju osetljivim drustvenim grupama ali ne postoji gornja granIca ili diskvalifikacija na osnovu roditeljskog imovinskog stanja.

To sve besmislenije postaje kako je neko stariji. Slazem se da ogranicenje treba da postoji ali ako se siri van bracne zajednice mislim da nije ok ( a mislim i da sa pravne strane ne prolazi lako ).

Opet mislim da je drzava uzela kredit od banke po 100k za izgradnju 5500 stanova za porodice (a bilo bi dovoljno 100k za izgradnju stana od 70ak m^2, da se ne za*bavamo) koji ce posle srecni dobtnici da otplacuju. Vise bi smisla imalo. Ovako vidim prostora za manipulaciju koliko hoces. 5500 clanova omladine SNS dobija subvencionirani kredit, samo i za njih nisam siguran da imaju manje od 35.
Na 700k članova 🙂. 5500 nije ništa.

Mislim da se za roditeljsko imovinsko stanje gleda samo za stipendije koje idu maloletnicima. Koliko vidim, za studentske kredite nije tako, postoje studenti koji pripadaju osetljivim drustvenim grupama ali ne postoji gornja granIca ili diskvalifikacija na osnovu roditeljskog imovinskog stanja.

To sve besmislenije postaje kako je neko stariji. Slazem se da ogranicenje treba da postoji ali ako se siri van bracne zajednice mislim da nije ok ( a mislim i da sa pravne strane ne prolazi lako ).
Nemoj brines, vidis kako se nasi zakoni lako krive i ispravljaju

Mislim da je po ovome Zakon ispao i bolje od inicijalnih poruka.
1.) Ukinuto je da moraš biti student! Već samo da si između 20-35 godina, pa barem ne moraš pro forme da se upisuješ na neke fakultete u Bujanovcu ili ko zna gde.
2.) Ukinuta je gornja granica za visinu cene nekretnine - tako da sad dolaze u obzir i stanovi u BGu.
3.) Ukinuto je ograničenje primanja.
4.) Može biti i nezaposleno lice, ali da tata garantuje ili platom ili imovinom.

Po ovome mislim da bukvalno svi koji upadaju u 20-35 godina skupljaju papire i 1.marta odmah u 09:00 da su ispred banke.

Mnogi pitaju kako da kupe stan koji je skuplji od 100k, pa uzmeš 100k na kredit a ostatak 100-150k uzmeš beskamatno od investitora na 2,5 godine fazno plaćanje i na taj način sve beneficije uzmeš.

Po meni ovo će da pogura cene u BGu prvenstveno i to u sektoru do 200k sad će to otići na 250-300k. Jako pozitivan zakon. Svi mladi treba s ovim da su presrećni. (još da ukinu gornju granicu od 35 godina i ja bi uzeo odmah). Ali i s ovim podržavam zakon. Dobili su više nego što su i tražili.

Mislim da nisi u pravu. Ja kad sam bio student NIJE se gledao prosek primanja za stipendije, SAMO za studentske kredite. Ja sam primao stipendiju i nikad to nije bio uslove već prosek i REDOVNO davanje godine. A nije bio uslov ni za Stependiju za talentovane studente već je bio uslov da položiš test + prosek preko 9.

Mislim da je po ovome Zakon ispao i bolje od inicijalnih poruka.
1.) Ukinuto je da moraš biti student! Već samo da si između 20-35 godina, pa barem ne moraš pro forme da se upisuješ na neke fakultete u Bujanovcu ili ko zna gde.
2.) Ukinuta je gornja granica za visinu cene nekretnine - tako da sad dolaze u obzir i stanovi u BGu.
3.) Ukinuto je ograničenje primanja.
4.) Može biti i nezaposleno lice, ali da tata garantuje ili platom ili imovinom.

Po ovome mislim da bukvalno svi koji upadaju u 20-35 godina skupljaju papire i 1.marta odmah u 09:00 da su ispred banke.

Mnogi pitaju kako da kupe stan koji je skuplji od 100k, pa uzmeš 100k na kredit a ostatak 100-150k uzmeš beskamatno od investitora na 2,5 godine fazno plaćanje i na taj način sve beneficije uzmeš.

Po meni ovo će da pogura cene u BGu prvenstveno i to u sektoru do 200k sad će to otići na 250-300k. Jako pozitivan zakon. Svi mladi treba s ovim da su presrećni. (još da ukinu gornju granicu od 35 godina i ja bi uzeo odmah). Ali i s ovim podržavam zakon. Dobili su više nego što su i tražili.
Pa gde su mogli da nadju:

1) studente u omldini SNS
2) stan od 100k
3) kako bi onda funkcioneri mogli da uzimaju kredite na decu koja jos ne rade
4) isto ko i pod 3) jer realno koja je fora i da budes guzonjin sin i da moras da radis... ne ide...

Ovo je recept za balon.

Vrh