Šta je novo?

Cene nekretnina

Da pricamo malo o cenama nekretnina,

da li je po vama 700eur normalna cena za garsonjeru 31-33kvm u samom centru Bg-a koja ima i 150eur potrebnih da se plati za racune mesecno?

Da li svi stanodavci lupaju automatski 10-20% vece cene od neke realne u datom trenutku?

da li je po vama 700eur normalna cena za garsonjeru 31-33kvm u samom centru Bg-a koja ima i 150eur potrebnih da se plati za racune mesecno?

Da li svi stanodavci lupaju automatski 10-20% vece cene od neke realne u datom trenutku?
On cenu formira u odnosu na stan na dan -20% na dugoročni najam. Zato su te cene.

Zivot u strogom centru nije potreba vec luksuz, zato i takve cene.

Koji se po tebi naziva investicioni stan?
Po meni su svi osim onog u kojem ti sa porodicom živiš i planiraš da živiš duži niz godina i u kojem si prijavio mesto prebivališta.
Investicioni je onaj gde ti je krajnji interes kapitalizacija kroz profit…da prodaš sto blize max mogućoj ceni…kao i bilo koja druga investicija…

Investicioni je onaj gde ti je krajnji interes kapitalizacija kroz profit…da prodaš sto blize max mogućoj ceni…kao i bilo koja druga investicija…
Pa to je ako gledaš samo kao akumulirajuće. Ali ono što je Filip01 mislio možda reći da imaš i dividende (tj. rent) od tog stana, tako da kontinuirano inaš prihod a ne samo jednom kod prodaje. Ja sam isto više za drugu varijantu gde kontinuirano po malo dobiješ.

Jbg Joe u BG ROI od remete je zamalo pa smešan, tako da ako ne raste cena stana onda bas i nije neka investicija

Veštački fiksiran i stabilan kurs je aposutno poguban za narod. Svi koji ne rade u državnim firmama primaju plate u EUR, odnosno po srednjem kursu.
da je kurs tržišno regulisan, neko ko ima platu 1000 eur bi u današnje vreme primao verovatno 150.000 dinara umesto današnjih 117.000. Na taj način bi mu i kupovna moć porasla i time bi se značajno umanjio i pritisak inflacije.
Međutim gospođa guvernerka zarad održavanja potemkinovih sela u vidu jake i stabilne ekonomije koja privlači strane investitore koji dobijaju masne subvencije kako bi zaposlili srpske radnike i onda ih otpustili prvom ukazanom prilikom, drži fiksiran kurs i ako naša monetarna politika ne poznaje tako nešto, već isključivo tržišno regulisano kretanje valute.

Ako bi dinar dodatno pao, cene proizvoda i usluga u dinarima bi skočile, tako da tvoja plata koja je iskazana u EUR bi ti samo dozvolila da održiš isti standard kao sad. Pad dinara bi pogubno uticao na slojeve stanovništva kojima je plata iskazana u RSD.

Pitanje je šta bismo dobili time. U teoriji konkurentniju privredu, ali verovatno tek na dug rok, dok kratkoročno i srednjeročno bi imali opšti pad standarda.

Neko je pitao kako znamo da li US ceka recesiju. Samo jedan chart ti je dovoljan za to. Imamo inversion koji je najduzi ikada a videcemo sta to znaci. Cim predje preko 0 ubrzo nakon toga dolazi recesija i to uvek, nepogresiv indikator 100%

1735906207281.png

Pazi to je moje mišljenje i na osnovu koga donosim odluke oko ulaganja u akcije i sve. Što ne mora da znači da je tačno. Lično mislim da će i US i Evropa da uđe u opasnu recesiju. EU je već duže vremena ali se krije. US lažiraju podatke oko zaposlenosti i nezaposlenosti više nego Slobo 90-ih. Moje mišljenje je da će akcije i BTC i sve da skoče još jednom a onda sledi veliki pad. Akcije inicijalno pad 20% pa posle još više. Ovo je moje mišljenje i pošto mislim da je dosta opasno sad igrati se na berzi ja sam se povukao i čekam da vidim na koju će stranu da okrene tržište. Nemam ništa protiv i da kažem da sam pogrešio, samo da ne izgubim pare. to ako ću propustiti koju priliku isto nema veze, biće drugih. Ne moram ni ja biti u svakoj čorbi mirođija.
Ja mislim da će da puste sve prave podatke kad Trump dođe na vlast tako da će imati da se bori s recesijom, padom berze i svim ostalim.
Trump će da stimuliše i fiskalno i monetarno (štampanjem) i tad će sirovine da odlete u nebo (što smo mi videli kod Slobe kad je bila hiperinflacija). Već sam rekao da čekam da padne zlato na 1600$ po unci i onda ću da uđem all in i čekam - to bi trebalo da bude u leto ove godine (+/- koji mesec). Sa kriptom se bojim jer i dalje mislim da je to globalna Dafina. OK lepo sam zaradio ali to je to. Tu moja priča staje. Niti sam pobornik niti protivnik kripta ali da vredi tih para ne vredi. Hvala BTC na lepom profitu prošle godine sad već, jednostavno tu transakciju posmatram samo kao privremenu i kao skidanje kajmaka ili na engleskom riding the wave. Niti sam se udubljivao čemu služi ni zašto služi već samo da uđem i izađem s profitom, što jesam i što sam rekao još u septembru prošle godine da mi je cilj bio. Sad isto savetujem sve da ako su investirani da JAKO paze. Sad šetamo po ivici žileta (ne više ni noža) i krenuće kola nizbrdo vrlo brzo.
O ovome smo pricali cele prosle godine u sustini. Takodje se obistinilo nacin na koja trzista dobijaju ATH i da, meni deluje da ce kripto imati jos jedan opasan rast i onda pad. Ono sto se zapravo tu desava je prebacivanje kapitala sa sigurnijih na rizicnije, to jest, ostvaren je profit na sigurnim, oni dobiju neki ATH i taj profit se prebacuje na rizicnije. Sto je rizicnije to je eksplozivniji rast ali i ostar pad nakon toga.
S&P 500 mislim da je to to, zlato isto, ostao je BTC pa onda altcoins i kraj.

Jedino sto me malo odvlaci je sto sada svi razmisljaju tako a obicno trzista rade suprotno ali opet mozda sam samo okruzen takvim vestima pa mi deluje da je to narativ ali za sad sve ide ka tom pravcu i nikakvo iznenadjenje jos nisam video.

Jedino sto me malo odvlaci je sto sada svi razmisljaju tako a obicno trzista rade suprotno ali opet mozda sam samo okruzen takvim vestima pa mi deluje da je to narativ ali za sad sve ide ka tom pravcu i nikakvo iznenadjenje jos nisam video.
Koji svi? Ja nisam video nigde o ovome o čemu pričamo.

Veštački fiksiran i stabilan kurs je aposutno poguban za narod. Svi koji ne rade u državnim firmama primaju plate u EUR, odnosno po srednjem kursu.
da je kurs tržišno regulisan, neko ko ima platu 1000 eur bi u današnje vreme primao verovatno 150.000 dinara umesto današnjih 117.000. Na taj način bi mu i kupovna moć porasla i time bi se značajno umanjio i pritisak inflacije.
Međutim gospođa guvernerka zarad održavanja potemkinovih sela u vidu jake i stabilne ekonomije koja privlači strane investitore koji dobijaju masne subvencije kako bi zaposlili srpske radnike i onda ih otpustili prvom ukazanom prilikom, drži fiksiran kurs i ako naša monetarna politika ne poznaje tako nešto, već isključivo tržišno regulisano kretanje valute.
NE DIRAJ mi Guvernerku! Najbolja Guvernerka od 1945 godine! Apsolutna stabilnost dinara 12 godina a evo ulazimo u 13.godinu!
Ti ako misliš da bi ti kupovna moć bila veća da dinar padne, NE BI! Jer bi svi računali kurs po 180 ili 200 a ne po 150 jer bi računali da će kurs dalje da padne i dok se on naplati mora da uračuna to. Tako da je to taleko niža kupovna moć. Slobodno se vrati u 1993 pa ćeš da vidiš kako to izgleda više dinara u praksi.
Pokazala se 100 puta bolja od svih eksperata sa stranim fakultetima i iskustvima. Niko joj nije dorastao ni do pete a kamoli dalje. Pogotovo kad vidim i čujem Šoškića kad je kritikuje ili bilo šta kritikuje. On umesto da se uvuče u mišiju rupu i ćuti i da bude srećan da ga uopšte drže na fakultetu on još ima pravo da nekog kritikuje.

Da je kurs ‘trzisno regulisan’ taj od 117.000 bi primao 100.000 posto gospodja guvernerka uglavnom ‘brani’ dinar da ne ojaca.

Ako bi dinar dodatno pao, cene proizvoda i usluga u dinarima bi skočile, tako da tvoja plata koja je iskazana u EUR bi ti samo dozvolila da održiš isti standard kao sad. Pad dinara bi pogubno uticao na slojeve stanovništva kojima je plata iskazana u RSD.

Pitanje je šta bismo dobili time. U teoriji konkurentniju privredu, ali verovatno tek na dug rok, dok kratkoročno i srednjeročno bi imali opšti pad standarda.
Baš tako. To smo sve videli s SPSom i sa DOSom. Kad su uveli "plivajući" kurs što u pevodu kod nas znači toneći kurs.

Jbg Joe u BG ROI od remete je zamalo pa smešan, tako da ako ne raste cena stana onda bas i nije neka investicija
Izgleda moram da objasnim ponovo, meni je to PRVA nekretnina u Srbiji, i nije čisto ekonomska računica. Ja želim i moram imati nešto u otadžbini za ne daj Bože. Ne želim da se dovedem u situaciju kao 1991 da dođem i nemam ni šupu. Koliko bude profita donosio neka donosi. Glavno je ako zatreba da ja kad siđem s aviona znam gde idem a ne prvo na trafiku po Halooglase pa da kumim i molim nekog da mi izda garsonjeru za 2000e.
Sad imam mogućnosti kupujem. odnos cene i kvaliteta je prihvatljiv. Otplata bez kamate, sve super. Otplata ne utiče na moj životni standard da moram da jedem kosti i kačamak svaki dan... Ne vidim nikakav razlog za brigu. Ako je ROI 2% a ne 7% ok. Svejedno taj prihod će mi služiti za trošenje po otadžbini.

Za prave investicije se igram na berzi i visoko likvidnim tržištima gde mogu brzo izaći iz pozicije i uzeti keš.

Baš tako. To smo sve videli s SPSom i sa DOSom. Kad su uveli "plivajući" kurs što u pevodu kod nas znači toneći kurs.
Jeste..... ali tome je prethodilo veliko zaduživanje, dizanje plata državnom sektoru dok se kupovna moć privatnom smanjivala kako je kriza dolazila, veliki broj partijskih članova koje je bilo potrebno namiriti. Svašta još. Pojeli su sami sebe iznutra i utabali put ovima danas.
Na kraju je odliv deviza bio veliki i morali su kroz kurs.

Teško je reći da li je SNS nešto posebno stručniji od vlasti pre njih, ili su jahali na talasu monetarne ekspanzije koja je prisutna u celoj EU poslednjih desetak godina.

DS je imao tu nesreću da vlada za vreme najveće ekonomske krize u novijoj istoriji. Sumnjam da bi se SNS snašao bolje od njih u tim okolnostima.

NE DIRAJ mi Guvernerku! Najbolja Guvernerka od 1945 godine! Apsolutna stabilnost dinara 12 godina a evo ulazimo u 13.godinu!
Ti ako misliš da bi ti kupovna moć bila veća da dinar padne, NE BI! Jer bi svi računali kurs po 180 ili 200 a ne po 150 jer bi računali da će kurs dalje da padne i dok se on naplati mora da uračuna to. Tako da je to taleko niža kupovna moć. Slobodno se vrati u 1993 pa ćeš da vidiš kako to izgleda više dinara u praksi.
Pokazala se 100 puta bolja od svih eksperata sa stranim fakultetima i iskustvima. Niko joj nije dorastao ni do pete a kamoli dalje. Pogotovo kad vidim i čujem Šoškića kad je kritikuje ili bilo šta kritikuje. On umesto da se uvuče u mišiju rupu i ćuti i da bude srećan da ga uopšte drže na fakultetu on još ima pravo da nekog kritikuje.
au čoveče koja doza ostrašćenosti...neverovatno...želim ti samo da se vratiš i živiš u ovakvoj srbiji, eto toliko, ništa više.

Teško je reći da li je SNS nešto posebno stručniji od vlasti pre njih, ili su jahali na talasu monetarne ekspanzije koja je prisutna u celoj EU poslednjih desetak godina.

DS je imao tu nesreću da vlada za vreme najveće ekonomske krize u novijoj istoriji. Sumnjam da bi se SNS snašao bolje od njih u tim okolnostima.
Ruku na srce, objektivno su lose rukovodili krizom. Dizanje penzija u sred recesije zbog namirivanja koalicionih partnera, propast aranzmana sa MMFom, itd. Bugarska i Rumunija su se bas u tom periodu najvise i odvojile od nas. Ni SNS ne operise bas u idealnim uslovima poslednjih 4 godine pa nije sve potonulo toliko, cak smanjuju razliku sa Ro i Bg.

Ima i toga, ali DS je srušio dinar i pre krize. Koliko ja znam prvo je bio 1e 60 din pa je onda pao na 78 i to daleko pre 2008. pa je tek u krizi pao na 120. Ali bez obzira što su znali da moraju da držaju fixni kurs i kleli se u njega srušili su ga za 30% daleko pre finansijske krize, a tad je isto bilo ludilo kao i sada što se tiče kredita i monetarne ekspanzije.
Ovi za sad jašu dobro. Do kad ne znam ali za sad ide dobro.
Meni lično treba do jula da održe stabilnost dinara, posle izlazim iz dinara i ne verujem da ponovo oročavam dinare.

Ne kažem da je DS dobro radio, samo da SNS nije imao takve ekonomske okolnosti ni blizu za ovih 12 godina.

Svakako je bilo mnogo glupih poteza DS-a, uključujući i samo formiranje vlade. Trebali su da budu pametni i da puste radikale da formiraju vlast tada umesto da prave tu očajnu koaliciju sa oportunističkim strankama kao G17 i SPS.

Neko je pitao kako znamo da li US ceka recesiju. Samo jedan chart ti je dovoljan za to. Imamo inversion koji je najduzi ikada a videcemo sta to znaci. Cim predje preko 0 ubrzo nakon toga dolazi recesija i to uvek, nepogresiv indikator 100%
Možda mu je vreme da se pokaže pogrešnim :D Yield inversion je umnogome uslovljen tehničkim faktorima kao što su ogromna strana potražnja za dugoročnim long-term US Treasuries, a moraju da se uzmu u obzir i velika očekivanja tržišta za nižim kamatnim stopama. Ne kažem da tako nije bilo ni ranije, pa je ipak došlo do recesije, ali treba se zapitati svašta. Zašto misliš da ne mogu podstaknu agregatnu potražnju potrošnjom deficita i tako spreče kontrakciju?
Consumer spending je generalno na visokom nivou, nezaposlenost čak i kad uzmeš u obzir lažiranja nije tako strašna zasad. Još ako zaista dođe do nekog rešenja ratne situacije... Kompanije i dalje prijavljuju poprilično dobre finansijske rezultate.

Ja bi pre gledao 10 year - 3 months spread, kako bi ispratili dinamiku pozajmljivanja banaka. Trenutno je negde na 0.21%. Lower end, oprez :D

Ima i toga, ali DS je srušio dinar i pre krize. Koliko ja znam prvo je bio 1e 60 din pa je onda pao na 78 i to daleko pre 2008. pa je tek u krizi pao na 120. Ali bez obzira što su znali da moraju da držaju fixni kurs i kleli se u njega srušili su ga za 30% daleko pre finansijske krize, a tad je isto bilo ludilo kao i sada što se tiče kredita i monetarne ekspanzije.
Ovi za sad jašu dobro. Do kad ne znam ali za sad ide dobro.
Meni lično treba do jula da održe stabilnost dinara, posle izlazim iz dinara i ne verujem da ponovo oročavam dinare.

DS nije mogao "rušiti" dinar pre krize jer je pre vlade Mirka Cvetkovića bila DSS vlada Koštunice. Bila je jedna prelazna vlada koja je trajala godinu dana gde su kadrovi DS bili na funkcijama, jako malo vremena da bi bilo šta "rušili".

EDIT: zapravo G17+ je stranka koja je mnogo više štete napravila nego DS, ali ljudi ih iz nekog razloga zaboravljaju kad govore o vlastima u tom periodu.

Ne zaboravite da lepi Bora i bradati Mirko nisu imali od koga da zajme a da je izvan EU. Zuti nisu imali tu harizmu. Nepomenik bar ima prijatelje, bracu i arapske kumove u Abu Dabiju koji mu zajme koji bilion uz jaku kamatu. Ulecu kad je frka. Nisu iste pozicije. Nepomenik ima moc ubedjivanja i uverljivosti, sarm i energiju. Eno, zamalo da dovede fabriku cipova Mubadala. :)

Vrh