Šta je novo?

Cene nekretnina

Posmatras iz pogresnog ugla. Ako si ranije sa 8.000 dinara po kursu od 80 mogao da kupis 100 evra, a sada po kursu od 120 mozes da kupis samo 66.67 evra, onda je to razlika od 33%, tako da dolazimo do toga da je pad cena ekvivalentan padu kursa dinara. Znaci, onaj ko je u to vreme primao platu koja je uglavnom u dinarima je nakon pada kursa mogao da kupi 33% manje evra nego pre pada kursa, i za toliko su pale cene nekretnina,
Slažem se s tobom nisam tako gledao. Jedino što si morao da ČEKAŠ 4-5 godina dok ne dođu te niže cene. A za tih 4-5 godina plaćaš rent.... Kad to uračunaš i dodaš na cenu kvm mislim da si na istoj ceni... s vrlo malim odstupanjem. Jedino sad ispadaš frajer jer si kupio na dnu a možeš da prodaš za 3-4x veću cenu pa onda ispada super.

Slažem se s tobom nisam tako gledao. Jedino što si morao da ČEKAŠ 4-5 godina dok ne dođu te niže cene. A za tih 4-5 godina plaćaš rent.... Kad to uračunaš i dodaš na cenu kvm mislim da si na istoj ceni... s vrlo malim odstupanjem. Jedino sad ispadaš frajer jer si kupio na dnu a možeš da prodaš za 3-4x veću cenu pa onda ispada super.
Uvek je bolje kupiti stan ili stanovati kod roditelja/babe/tetke nego placati rentu, to se slazem. Ali pricamo o trendu. Bilo je dovoljno da udari kriza i da ode kurs dole i da krene trend pada cena koji traje 3-4 godine i period od barem 5-6 godina da se cene vrate na nivo pre pada.

Da sam imao ovo iskustvo, kupio bih tada odmah 2 stana u Stepi po 999e po kvm i zaključao i čekao par godina i zavaljao za 3x. Ali učiš dok si živ. Tad sam mislio, kao i mnogi sigurno da će kriza biti večna.
Zato i kažem ako u budućnosti bude opet nekih državnih projekata što će se u krizi reklamirati non-stop na RTSu kao Stepa tada uzimam odmah.
Meni je čudno da tada stariji gastosi nisu kupili stanove, neki koji su bili na sredini karijera. Ali dobro svako doba ima svoje zakone.

Da si npr. kupio stan 2010., cena bi ti padala narednih pet godina.

Uvek je bolje kupiti stan ili stanovati kod roditelja/babe/tetke nego placati rentu, to se slazem. Ali pricamo o trendu. Bilo je dovoljno da udari kriza i da ode kurs dole i da krene trend pada cena koji traje 3-4 godine i period od barem 5-6 godina da se cene vrate na nivo pre pada.
To je tačno što se tiče pada i rasta cena. Ali ti stan kupuješ za život znači taj oporavak cena nema uticaja na tebe. Da li sad stan košta 200k ili 500k ili 75k je skroz nebitno kad ti u njemu živiš.
Za period hipoteke možeš biti 100% siguran da ćeš imati minimum 2 krize i 2 zlatna doba i to je 1/1. Čak i da prevremeno otplatiš kao ja, zakačiće te i kriza i zlatno doba. To je normalno i ne treba bežati od toga. Dobićeš i otkaz i biće svega. Ali sve se to reši. Imaš cilj to je važno.
A stanovati kod roditelja/babe/tetke na početku braka je gore po taj brak nego uzeti kredit u švajcarcima za vreme krize! Šansa za raspad braka je daleko veća nego da nećeš otplatiti najgori kredit s najvećom kamatom.

Da si npr. kupio stan 2010., cena bi ti padala narednih pet godina.
Pa šta. Posle skoči toliko da kompenzuje sve te loše godine.
Evo ja sad i inevsticioni stan što sam kupio. Skroz mi je nebitno kolika je vrednost. može pasti na 35k a može da ode na milion eura. Ja taj stan NE PRODAJEM! Tako da nominalna vrednost je nebitna. Jedino se slažem da lepše se osećaš kad ti vrednost stana raste iz godine u godinu kao kvasac, a ti onda misliš kako si "pametan i mudar" i kako si kupio pravu stvar:)) To je tačno.

Uvek je bolje kupiti stan ili stanovati kod roditelja/babe/tetke nego placati rentu, to se slazem.
Pa sada ne bih rekao da je bolje stanovati kod roditelja/babe/tetke kada se kreće u zajednički život sa devojkom ili budućom ženom ili da kažem neku ozbiljnu vezu.
Po meni je bolje što pre se osamostaliti pa to bude podstrek za napredovanjem i zaradjivanjem više novaca.
Naravno to po meni podrazumeva i garsonjeru u predgradju, kako bi bilo što jeftinije i da ostanu pare za druge stvari...

To je tačno što se tiče pada i rasta cena. Ali ti stan kupuješ za život znači taj oporavak cena nema uticaja na tebe. Da li sad stan košta 200k ili 500k ili 75k je skroz nebitno kad ti u njemu živiš.
Za period hipoteke možeš biti 100% siguran da ćeš imati minimum 2 krize i 2 zlatna doba i to je 1/1. Čak i da prevremeno otplatiš kao ja, zakačiće te i kriza i zlatno doba. To je normalno i ne treba bežati od toga. Dobićeš i otkaz i biće svega. Ali sve se to reši. Imaš cilj to je važno.
A stanovati kod roditelja/babe/tetke na početku braka je gore po taj brak nego uzeti kredit u švajcarcima za vreme krize! Šansa za raspad braka je daleko veća nego da nećeš otplatiti najgori kredit s najvećom kamatom.
Pricam o situaciji kad ti se ne zuri i kad recimo nisi u braku. Pa cak i u braku je Ok ako recimo imate izdvojenu jedinicu u roditeljskoj kuci i imate zajednicki dogovor da se stisnete par godina dok ne stvorite bolje uslove za kupovinu. Nije isto kupiti stan od 100k evra i ucescem od 20k evra i sacekati par godina kad cena bude recimo isto tih 100k evra (tj. cak i u slucaju da nema pada cena) a ti imas ucesce od 50k evra. Razlika u ustedi je ogromna. Naravno, svako individualno procenjuje da li mu je hitno da kupi ili nije, da li mu je Ok da jos par godina zivi sa roditeljima i time ustedi ko zna koliko hiljada evra, ili da kupi stan po svaku cenu, pri cemu ima novac za minimalno ucesce, a kriza je pred vratima.

Da sam imao ovo iskustvo, kupio bih tada odmah 2 stana u Stepi po 999e po kvm i zaključao i čekao par godina i zavaljao za 3x. Ali učiš dok si živ. Tad sam mislio, kao i mnogi sigurno da će kriza biti večna.
Zato i kažem ako u budućnosti bude opet nekih državnih projekata što će se u krizi reklamirati non-stop na RTSu kao Stepa tada uzimam odmah.
Meni je čudno da tada stariji gastosi nisu kupili stanove, neki koji su bili na sredini karijera. Ali dobro svako doba ima svoje zakone.
Možda će to biti slučaj sa Surčinom nakon expa. Da li bi uzeo tamo?

Možda će to biti slučaj sa Surčinom nakon expa. Da li bi uzeo tamo?
Da se ubacim u ovu konverzaciju, jer imam insajdersku informaciju od Investitora da će se Investitori to jest možda su i krenuli u prebačaj gradnje/ planiranja gradnje tamo.
U pitanju je jedan krug Zlatiborskih investitora koji će prebaciti investiranje/gradnju sa Zlatibora tamo.

Da se ubacim u ovu konverzaciju, jer imam insajdersku informaciju od Investitora da će se Investitori to jest možda su i krenuli u prebačaj gradnje/ planiranja gradnje tamo.
U pitanju je jedan krug Zlatiborskih investitora koji će prebaciti investiranje/gradnju sa Zlatibora tamo.
U gradnju na parcelama pored Expa ?
I koliko je sada kvadrat tamo ?

Samo neka grade, iskreno podržavam bilo kakvo prebacivanje težišta koncentracije stanovništva na NBG stranu.

Meni je Surčin kao lokacija blaga jeza, za život ne bih uzeo tamo da mogu da biram a ni za investiciju jer bih bio zabrinut da će cene tamo nakon expa pasti a da ce te pre toga biti na samom vrhu.

Može biti ok ako budu ispratili potrebnom infrastrukturom. To je najviše pitanje koliko neko veruje državi da se cela stvar neće završiti nekim spavaonicama na livadi. U principu ljudima u BG je izuzetno potreban humani urbanizam i mislim da bi bili spremni da žive i u Surčinu ako se projekat odradi kako treba.

Može biti ok ako budu ispratili potrebnom infrastrukturom. To je najviše pitanje koliko neko veruje državi da se cela stvar neće završiti nekim spavaonicama na livadi. U principu ljudima u BG je izuzetno potreban humani urbanizam i mislim da bi bili spremni da žive i u Surčinu ako se projekat odradi kako treba.
Moze se i tako reći, moja vera u taj projekat humanizacije je direktno proporcionalna upravo iskazanoj volji da tu u bilo kom iznosu investiram :D

I onda ušlo 20 milijardi evra kredita i 200k Rusa kojima dozvoljavamo prebivalište po osnovu kupovine nekretnine bez ograničenja minimalne vrednosti. To normalne zemlje ne rade. Šutnuli smo limenku malo dalje i odložili ono što sledi.
A odnos bdp/dug danas jos manji nego tad lol. Uz globalnu epidemiju, energetsku krizu itd. Sad ti nadju neku ‘normalnu’ zemlju koja je danas manje zaduzena nego pre 5 godina, dobijes 5 bambija ako uspes.

I kako to vas tragicare uvek iznenadi neki rast, a vidite tragediju gde je ostali ne vide? Evo niki dodola propast vise od 5 godina nikako da je dodola. Da padnu cene sad 50% opet ce biti vise nego kad je on krenuo da ‘predvidja’. I posle ga nije blam da dodje ovde, lupa tri tacke i kao nece on sa botovima da argumentuje covek masi sve pola decenije lol.

Pa šta. Posle skoči toliko da kompenzuje sve te loše godine.
Evo ja sad i inevsticioni stan što sam kupio. Skroz mi je nebitno kolika je vrednost. može pasti na 35k a može da ode na milion eura. Ja taj stan NE PRODAJEM! Tako da nominalna vrednost je nebitna. Jedino se slažem da lepše se osećaš kad ti vrednost stana raste iz godine u godinu kao kvasac, a ti onda misliš kako si "pametan i mudar" i kako si kupio pravu stvar:)) To je tačno.
Kakav ti je to onda investicioni stan Joe 😂za ovu tvoju vrstu investicije još nisu smislili naziv ….

Pricam o situaciji kad ti se ne zuri i kad recimo nisi u braku. Pa cak i u braku je Ok ako recimo imate izdvojenu jedinicu u roditeljskoj kuci i imate zajednicki dogovor da se stisnete par godina dok ne stvorite bolje uslove za kupovinu. Nije isto kupiti stan od 100k evra i ucescem od 20k evra i sacekati par godina kad cena bude recimo isto tih 100k evra (tj. cak i u slucaju da nema pada cena) a ti imas ucesce od 50k evra. Razlika u ustedi je ogromna. Naravno, svako individualno procenjuje da li mu je hitno da kupi ili nije, da li mu je Ok da jos par godina zivi sa roditeljima i time ustedi ko zna koliko hiljada evra, ili da kupi stan po svaku cenu, pri cemu ima novac za minimalno ucesce, a kriza je pred vratima.
Pa ako moze da usteka tih 50k evra za uvesce za par godina dok placa tu subvencionisani ratu? Ako moze da ustedi 50k za 5 godina, rata od 200e za 5 god ce ga kosta 12k od toga, znaci opet moze da pljusne 38k u prevremenu otplatu a da ne mora 5 godina buduce snajke da dovodi kod mame i tate.

Al dobro, ako je stvarno kriza pred vratima, al ovaj put stvarno, a ne prethodnih 10 najava ovde sto ih uvek nesto zezne, onda je to to.

Ovakve kalkulacije na uštrb kvaliteta života u 20-im I 30-im godinama su pogubne, jer se implicira da možeš da pogodiš kada će biti bottom pa da kupiš, što je naravno nemoguće cak I za ljude kojima je to posao (investirore u nekretnine) a kamoli za nekog ko je na pocetku karikere i skuplja keš za učešće za scoj prvi stan. Zato je savet da se kupi za život čim pre se steknu uslovi najbolji mogući savet- mozda ćeš izgubiti neku hiljadu eur, ali ćeš sacuvati svoje zdravlje. Čekati iz godine u godinu da se pogodi tajming je mentalno iscrpljujuće, da ne govorim da se troskovi samo multipliciraju što se duže čeka.

Ovaj savet da se sa partnerkom živi u zajednici je bukvalno anegdotski. Ja imam sestru, prijateljice, koleginice, rođake, ni jedna devojka koja iole drži do sebe ne bi prihvatila takav setup. To što se tako radilo pre 50-100 godina, ne znači da je to normalno niti poželjno u današnjem vremenu. Eventualno ako imaš neku porodicnu kuću koja je planski zidana da postoje posebne stambene jedinice sa odvojenim ulazom, ali dovesti devojku u svoju dečju sobu roditeljskog doma je hard pass.

Sad ti nadju neku ‘normalnu’ zemlju koja je danas manje zaduzena nego pre 5 godina,
Kod Joe bi trebalo da je manja zaduženost. Irska, Portugalija?
Mada to samo po sebi ne znači ništa. Morali bi da pogledamo koliko je inflacija podigla nominalni GDP u svakoj od zemalja itd.
Generalno, veći dug i nije neki problem ako umeš nešto da napraviš sa njim. Meni doduše smeta što se više ne pozajmljujemo kod domaćeg stanovništva, ali to je već druga priča skroz o kojoj se može debatovati. Tek ostaje da se vide rezultati našeg pozajmljivanja.

Vrh