Mislim da se Ćulibrk (čije analize obično dosta cenim, jer se obično poziva na zvanične izveštaje) sad dosta izblamirao. I čak je kritikovao dobru meru na nivou nekog čiče koji je popio dve loze na Zelenjaku pa onda deli pamet.
Prvo trebao je da pročita Uredbu NBS u vezi sa tim a i same banke koje uslove traže. Banka NIKAD nije na gubitku. Pa ni u ovom slučaju. Šta on (Ćulibrk) misli da ćeš ti kao nezaposleni da uzemš kredit budeš u stanu i onda odeš i kažeš ja neću više
)) Pa to nema ni u Diznilendu.
1.) Mera je super i mislim da je treba gledati pozitivno.
2.) Da li će je iskoristiti oni kojima je najviše namenjena (siromašniji studenti). Ne i to 100%. Mislim da će je najviše iskoristiti studenti koji bi kupili nekretninu i ovako i onako (mislim roditelji, a ovako će samo brže i lakše kupiti ili se odlučiti na kupovinu).
3.) I NBS i banke su rekle da će nezaposlenim studentima davati te stambene kredite ako imaju žirante i/ili drugu nekretninu koju će založiti kao garanciju. Ne ulaze u to ko će ti biti žirant - roditelji, babe, dede ili prijatelji ali neko mora da zalegne. Znači ti ako odlučiš da prestaneš da plaćaš nakon 6 godina, što savetuje Ćulibrk, onda će banka da sedne na račun žirantu ili žirantima (što se dešavalo u prošloj krizi). Tako da nije baš sve tako kako Ćulibrk priča.
4.) Kod nas se sada i dugovi nasleđuju. Kao što možeš naslediti i stan (znači plus) možeš naslediti i minus (tj kredit) tako da opet banka je zaštićena.
5.) Mislim da je s ovim tekstom Ćulibrk hteo da dođe na naslovnu stranu (mada je urednik i ne znam šta mu to treba) ili je hteo ispasti kritičar makar i dobre mere.
Po meni jedina nepoznata u ovom programu je da li će moći svi studenti ili samo studenti druge i viših godina i da li će moći samo studenti na budžetu ili svi studenti. Ovo je kao što sam rekao izuzetno dobra mera ali će je iskoristiti daleko manji broj ljudi od plana (što zbog straha, što zbog uslova). Inače ne bi trebalo da je kritikuju. I po meni studenti su dobili više nego što su i tražili.