Šta je novo?

Cene nekretnina

Najbolja investicija je u znanje, a nakon toga u nekretninu. Možda je i obrnuto, ali to je sad nebitno.
Pazi, to je srce Voždovca. Žila kucavica. Jeftinije ne moze biti.

Da se ovako nešto da se radi u Srbiji, bila bi negativna kampanja, mogu da zamislim naslove: "Neće vam biti dobro kada saznate na šta je spalo naše zdravstvo".
Ako se ovako se radi u zdravstvu normalnih država i uređenim društvima, zaključujem da su protivnici ovakve prakse anti-zapadno orijentisani, ili kako se to kaže, retrogradni. I mora obavezno da se koriste reči "mi", "naše" i slično da se zamagli odgovornost, ali izazove opšti gorki osećaj.

Hvala internetu, koji je doneo istinsku demokratiju širom sveta. Sve je manje neproverljivih maštovito obojenih interesnih vesti.
Kad si zadnji put vadio krv kod nas ili bio u bolnici?

Vozdov Kvart druga faza, 3000 eur/m2.
koliko je ovo realna cena?
da li mislite da je mnogo, malo, taman?
ima li smisla razmisljati o investiciji?

Pre par meseci je bilo oko 2400e + PDV za trosobne stanove. Kontam da je ta cena od 3000 sa PDV-om za neki manji stan, jel? Jer ako nije, dosta je skocilo.
Odustao sam na kraju od tog projekta zbog lokacije. Ne jer je losa, vec mi se dopao vise drugi kraj grada. Trenutno u toj ulici nema nekih sadrzaja, preko puta je Soko Stark i to je to.
Ali kad se izgradi ceo taj deo kontam da ce biti ok. Super je npr sto je taj bulevar dosta sirok.
Ono sto sam saznao je da je investitor neki investicioni fond koji prvi put gradi zgradu ovog tipa. Materijalizacija deluje skroz korektno. Visina plafona je 265cm sto je neki standard ali ne bi valjalo ispod toga.
Ono sto treba imati na umu je da je taj plac stepenast i svaka naredna faza ce biti "visa" od one prethodne. Prva faza koja gleda na ulicu je bila najbolja opcija, po mom misljenju.
Za prodaju imam pohvalu, bili su jako ljubazni i poslovni.

Вучић је изнео своју понуду.
На његову понуду је реаговао Ћулибрк:
Све ово, плус инфо од пријатеља у вези економских станова за изнајмљивање у Словенији, ме је натерало на размишљање:
1. Вучић је спреман да уложи 150М Евра
2. Зграда од 7 спратова (моја у којој живим) има 300м2 стамбене површине по спрату што износи 2100м2.
3. Економски станови су до 55м2( могу и мањи за самце, парове без деце...) , што износи 38 станова по згради
4. Изградња стана ( нашао на интернету) је 1,5К Евра по м2 или 82.500 Евра за стан од 55м2.
5. 150М Евра / 82.500 Евра = 1800 станова
6. Изнајмљивање економског стана месечно: 250 Евра + текуће одржавање режије.
Месечно 1800х250= 450.000 Евра
Годишње 450.000х12 = 5.4М Евра
7. РОИ или повратак уложеног је 28 година
8. Изградња једне зграде са 38 станова: 38х82.500 Евра = 3.15М Евра, тако да се сваке године може изграђивати по још једна зграда...
9.И најважније ово може бити изграђено пола/пола зграде, то јест станови за продају и економски станови па се трошкови могу и смањити.
10. Избегава се урбанистички хаос, јер се велике површине могу урбанизовати: Замислите оранице у наставку Др Ивана Рибара, Бежанијска коса, Ледине, Алтина, Батајница, Борча, Овча, Вишњица, Железник...
А исто тако замислите да се Калуђерица, Жарково итд "урбанизује", не дивљом инвеститорском градњом, него планском где се откупе "нелегализовани објекти" ( у замену добију 2 или 3 стана) и изгради насеље са пристојно градском инфраструктуром...

Ово је само замисао, а верујем да има много али...
Али ако може у Словенији...

На његову понуду је реаговао Ћулибрк:
Ćulibrkova kritika je neveštija od ovog programa koji su sklepali na brzaka. Bolje rečeno, čak je i dobra reklama ispalo. Kaže, samo na razlici između kirije i rate kredita mladi će uštedeti za šest godina 25k evra. To je sjajno. I onda mu je argumentacija da ih nakon šeste godine niko ne može naterati da otplaćuju kredit. Ajde da razmislimo šta bi mu neko rekao na tu opasku kojoj se zaista ne da protivrečiti.

Vozdov Kvart druga faza, 3000 eur/m2.
koliko je ovo realna cena?
da li mislite da je mnogo, malo, taman?
ima li smisla razmisljati o investiciji?
Sunce ti poljubim, previše. Jel to sa PDV? Takodje, kad je planiran završetak faze 2?

U blizini imaš i Nemanjin Grad, po meni na mnogo boljoj lokaciji. Cena je 2500 + PDV, ali su im uslovi katastrofalni. Tipa, na kredit može samo ako staviš hipoteku na neku drugu nekretninu, i obavezna je garaža uz svaki stan. Pogledaj dedicated temu ako te interesuje.

• Sviđa mi se
Reagovanja: mzo
Niko od Vas sa sela da kupi nešto u Vojvodini...samo krug 2 ..BW..Nbgd.
Šteta...dočice Vam jednog dana.
Kupiti 60m2 ili 180m2 na 20km od ...al Ok....dok ima za šisanje lepo njima

Sunce ti poljubim, previše. Jel to sa PDV? Takodje, kad je planiran završetak faze 2?

U blizini imaš i Nemanjin Grad, po meni na mnogo boljoj lokaciji. Cena je 2500 + PDV, ali su im uslovi katastrofalni. Tipa, na kredit može samo ako staviš hipoteku na neku drugu nekretninu, i obavezna je garaža uz svaki stan. Pogledaj dedicated temu ako te interesuje.
jeste, sa PDV-om. šta znam, ne deluje mi vrtoglavo u odnosu na to kakve su danas cene za novogradnju na popularnim lokacijama.
Znam sve za nemanjin grad - ni za živu glavu ne bih prihvatio toliko ponizne uslove za kupca koji se postavljaju od investitora.

jos je gotivnije, sto ove neke novogradnje tipa west 65, je dosta inkulzivno, pa u svojoj dnevnoj takodje uzima mirisa i iz drugih stanova
sto u stvari ima dosta prednosti, jer ako neko sprema nesto a ti si bez ideja, moze da te inspirise
Imam iskustvo iz dve novogradnje i to je konstantan problem. Neko kuva, ide mirisnu stanove .
Stavili su ventilator na krov na kraj cevi da konstantno izvlači osim noću :)

Ćulibrkova kritika je neveštija od ovog programa koji su sklepali na brzaka. Bolje rečeno, čak je i dobra reklama ispalo. Kaže, samo na razlici između kirije i rate kredita mladi će uštedeti za šest godina 25k evra. To je sjajno. I onda mu je argumentacija da ih nakon šeste godine niko ne može naterati da otplaćuju kredit. Ajde da razmislimo šta bi mu neko rekao na tu opasku kojoj se zaista ne da protivrečiti.
Mislim da se Ćulibrk (čije analize obično dosta cenim, jer se obično poziva na zvanične izveštaje) sad dosta izblamirao. I čak je kritikovao dobru meru na nivou nekog čiče koji je popio dve loze na Zelenjaku pa onda deli pamet.
Prvo trebao je da pročita Uredbu NBS u vezi sa tim a i same banke koje uslove traže. Banka NIKAD nije na gubitku. Pa ni u ovom slučaju. Šta on (Ćulibrk) misli da ćeš ti kao nezaposleni da uzemš kredit budeš u stanu i onda odeš i kažeš ja neću više:))) Pa to nema ni u Diznilendu.
1.) Mera je super i mislim da je treba gledati pozitivno.
2.) Da li će je iskoristiti oni kojima je najviše namenjena (siromašniji studenti). Ne i to 100%. Mislim da će je najviše iskoristiti studenti koji bi kupili nekretninu i ovako i onako (mislim roditelji, a ovako će samo brže i lakše kupiti ili se odlučiti na kupovinu).
3.) I NBS i banke su rekle da će nezaposlenim studentima davati te stambene kredite ako imaju žirante i/ili drugu nekretninu koju će založiti kao garanciju. Ne ulaze u to ko će ti biti žirant - roditelji, babe, dede ili prijatelji ali neko mora da zalegne. Znači ti ako odlučiš da prestaneš da plaćaš nakon 6 godina, što savetuje Ćulibrk, onda će banka da sedne na račun žirantu ili žirantima (što se dešavalo u prošloj krizi). Tako da nije baš sve tako kako Ćulibrk priča.
4.) Kod nas se sada i dugovi nasleđuju. Kao što možeš naslediti i stan (znači plus) možeš naslediti i minus (tj kredit) tako da opet banka je zaštićena.
5.) Mislim da je s ovim tekstom Ćulibrk hteo da dođe na naslovnu stranu (mada je urednik i ne znam šta mu to treba) ili je hteo ispasti kritičar makar i dobre mere.

Po meni jedina nepoznata u ovom programu je da li će moći svi studenti ili samo studenti druge i viših godina i da li će moći samo studenti na budžetu ili svi studenti. Ovo je kao što sam rekao izuzetno dobra mera ali će je iskoristiti daleko manji broj ljudi od plana (što zbog straha, što zbog uslova). Inače ne bi trebalo da je kritikuju. I po meni studenti su dobili više nego što su i tražili.

Mislim da se Ćulibrk (čije analize obično dosta cenim, jer se obično poziva na zvanične izveštaje) sad dosta izblamirao. I čak je kritikovao dobru meru na nivou nekog čiče koji je popio dve loze na Zelenjaku pa onda deli pamet.
Prvo trebao je da pročita Uredbu NBS u vezi sa tim a i same banke koje uslove traže. Banka NIKAD nije na gubitku. Pa ni u ovom slučaju. Šta on (Ćulibrk) misli da ćeš ti kao nezaposleni da uzemš kredit budeš u stanu i onda odeš i kažeš ja neću više:))) Pa to nema ni u Diznilendu.
1.) Mera je super i mislim da je treba gledati pozitivno.
2.) Da li će je iskoristiti oni kojima je najviše namenjena (siromašniji studenti). Ne i to 100%. Mislim da će je najviše iskoristiti studenti koji bi kupili nekretninu i ovako i onako (mislim roditelji, a ovako će samo brže i lakše kupiti ili se odlučiti na kupovinu).
3.) I NBS i banke su rekle da će nezaposlenim studentima davati te stambene kredite ako imaju žirante i/ili drugu nekretninu koju će založiti kao garanciju. Ne ulaze u to ko će ti biti žirant - roditelji, babe, dede ili prijatelji ali neko mora da zalegne. Znači ti ako odlučiš da prestaneš da plaćaš nakon 6 godina, što savetuje Ćulibrk, onda će banka da sedne na račun žirantu ili žirantima (što se dešavalo u prošloj krizi). Tako da nije baš sve tako kako Ćulibrk priča.
4.) Kod nas se sada i dugovi nasleđuju. Kao što možeš naslediti i stan (znači plus) možeš naslediti i minus (tj kredit) tako da opet banka je zaštićena.
5.) Mislim da je s ovim tekstom Ćulibrk hteo da dođe na naslovnu stranu (mada je urednik i ne znam šta mu to treba) ili je hteo ispasti kritičar makar i dobre mere.

Po meni jedina nepoznata u ovom programu je da li će moći svi studenti ili samo studenti druge i viših godina i da li će moći samo studenti na budžetu ili svi studenti. Ovo je kao što sam rekao izuzetno dobra mera ali će je iskoristiti daleko manji broj ljudi od plana (što zbog straha, što zbog uslova). Inače ne bi trebalo da je kritikuju. I po meni studenti su dobili više nego što su i tražili.
Previse mesas stvari Joe.
Ovo nije namenjeno samo studentima, jer bi to znacilo da ce u povladjenom polozaju biti neko ko je oduzio studije do 35e nego neko ko je zavrsio u roku sve.

Namenjeno je svim mladim osobama, a sad da li ce i kako ici rangiranje za te kredite saznacemo ako zazivi prica.

Previse mesas stvari Joe.
Ovo nije namenjeno samo studentima, jer bi to znacilo da ce u povladjenom polozaju biti neko ko je oduzio studije do 35e nego neko ko je zavrsio u roku sve.

Namenjeno je svim mladim osobama, a sad da li ce i kako ici rangiranje za te kredite saznacemo ako zazivi prica.
Tačno. Još se ne znaju svi uslovi. Zato i kažem da treba da se sačekaju svi uslovi da izađu zvanično pa da se kaže šta ko može i kako. Ali mislim da je mera super i da će pomoći mnogima. Još ako ne moraš biti ni student ihaa. Pa to je onda još lakše. Ja se samo nadam da neće biti kao što ti kažeš to "rangiranje". Ali eto januar je tu pa ćemo videti uslove kad zakon uđe u Skupštinu.

Da, mera je za mlade, a ne za studente.
Ne mislim da je mera dobra i to sam već rekao više puta, ali da ne idem u detalje.
Što se tiče Ćulibrka, komentarisao sam jer sam mišljenja da on i većina ostalih koji opoziciono deluju izjavljuju brojne kritike bez ikakve prethodne pripreme, ni ne razmišljajući o njihovoj validnosti. Onda se retorika vladajuće i nevladajuće struje svede na kraju na manje - više isto, samo što su vladajući pripremljeniji. Jao, kredit je nepovoljan jer će za 40 godina platiti puno kamate. I, kakva je to kritika? Nek se zaposle i vremenom ga otplate ranije? Euribor pada, kamate će im biti niže. Eto, ode njegova retorika u vodu. Imamo mi mnogo bitnije stavke za porazmisliti od ove mere.

Ова мера треба да буде доступна сваком ко жели да купи прву некретнину. Ово овако је мало бесмислено јер има запослених (нпр. мој другар има 38г, нема стан) који (скоро) никад неће скупити 20к за учешће, али ће фамозних 1-5к имати одмах.

Vrh