Šta je novo?

Cene nekretnina

Iskren da budem, lakse bih ziveo s 50.000 din pre 4 godine (vreme korone a pre starta inflacije pocetkom 2021.) nego s ovih 80.000 sada.
Doduse mnogi su tad imali platu po 45-50 hiljada i niko nije kukao. Sad svi zivi kukaju. Dzaba povecanja na kasicicu kad je sve otislo duplo. Klopa najvise.

Igrom slucaja drug mi je u It sektoru u Javnom preduzecu u Beogradu (necu napisati kojem a poznato je veoma) s platom oko 100k din, nema decu pa ni ne kuka. Kolege, njih dosta koji su sa Pp ugovorima i zaposleni preko stranke ga svako malo mole za pozajmicu. Prijavljeni na minimalne plate. On im da 500-1000 dinara zajma samo da mu vise ne dolaze u kancelariju. Jer nece da dolaze po novu pozajmicu s obzirom da nisu vratili prethodnu. Da ne ispada da mracim, ovo vam je surova realnost. Ljudi se snalaze, pozajmljuju, rade dodatne poslove...
Jeste sad niko nije kukao. Pa jbt mi nismo svesno u kakvom smo blagostanju ziveli do pre 5 godina.

Očigledno ne razumeš. Kratkovido je to što govoriš.
Ma da, za 5 godina ce se videti. Kao sto smo mi eksplodirali posle prethodne recesije.

700 EUR pre 2 godine vredi vise nego 900 EUR danas.
Evo, pitacemo covek @centarfor trazi se tvoje misljenje

A tvoj je scenario super da se na kontu prisilnog rasta obezvredi ustedjevina svih gradjana drzave?
I sad imamo rast plata super, i rast svega ostalog veceg od tih plata i ti mislis da je to bolje nego da smo imali recesiju 2 godine?

Ja pricam sta je bolje po prosecnog coveka, opet kao sto sam rekao, meni i svima koji biju par hiljada EUR je svejedno da li trosimo 200 ili 400 EUR mesecno na hranu.
700+4,5%+4,5%=764,4 ....900?
U prebačaju smo....čak 135.6 evra
To bre....

Bolje da se obezvredi stednja ali bez ‘prisilnog rasta’.

Ne znam koliko tebe secanje sluzi, ali nekretnine su rasle jos jace u periodu 2020-2022, kada inflacija jos nije krenula da divlja.
Rasle su jer su drzave odlucile da odstampaju brdo novca umesto da puste da par kompanija propadne jer nisu likvidne.
Zrtvovala se ustedjevina celokupne srednje klase da velike kompanije ne bi bile u problemu.

Kako je to divno :love:
Umesto da se pustilo da propadnu firme koje su bile neodgovorne fiskalno i ako treba pretrpi teske 2 godine obezvredio si svim gradjanima drzave ustedjevinu.
I onda te velike firme iskoristile stampu i inflaciju da povecaju cenu usluge i dobara, radnicima prodaju pricu kako je tezak period a profiti maksimizovani u nebesa.

Sirotinjo i bogu si teska.

Rasle su jer su drzave odlucile da odstampaju brdo novca umesto da puste da par kompanija propadne jer nisu likvidne.
Zrtvovala se ustedjevina celokupne srednje klase da velike kompanije ne bi bile u problemu.

Kako je to divno :love:
Umesto da se pustilo da propadnu firme koje su bile neodgovorne fiskalno i ako treba pretrpi teske 2 godine obezvredio si svim gradjanima drzave ustedjevinu.
I onda te velike firme iskoristile stampu i inflaciju da povecaju cenu usluge i dobara, radnicima prodaju pricu kako je tezak period a profiti maksimizovani u nebesa.

Sirotinjo i bogu si teska.
Cekaj cekaj cekaj, jel ti pricas o stanju na globalu ili o stanju u Srbiji?

Posto na nekom globalnom nivou da, da nije bilo besomucnog stampanja i spasavanja bili bi u boljoj sotuaciji sad.

Ja pricam o Srbiji. Sta god da smo mi ovde radili, to stampanje i spasavanje preko bi se prelilo u nekoj meri na nas.

Cak i da smo mi ovde ‘pustili recesiju’ mi bi opet uvezli inflaciju, samo sto me bi inali cak ni taj rast da donekle kompenzuje klizanje standarda.

Cekaj cekaj cekaj, jel ti pricas o stanju na globalu ili o stanju u Srbiji?

Posto na nekom globalnom nivou da, da nije bilo besomucnog stampanja i spasavanja bili bi u boljoj sotuaciji sad.

Ja pricam o Srbiji. Sta god da smo mi ovde radili, to stampanje i spasavanje preko bi se prelilo u nekoj meri na nas.

Cak i da smo mi ovde ‘pustili recesiju’ mi bi opet uvezli inflaciju, samo sto me bi inali cak ni taj rast da donekle kompenzuje klizanje standarda.
Nasa drzava je imala istu politiku stampanja para pa je primer primenljiv i globalno.
Da deo bi se prelio i na nas jer ne zivimo u mehuru, al, velika posledica cena hrane kod nas je nasa monetarna politika a ne uvoz inflacije.
Moglo se mnogo vise postici konzervativnom monetarnom politikom i zrtvovanjem rasta, medjutim to ne zvuci dobro politicki.

Problem je krenuo 2020 jer su drzave odlucile da su firme vaznije od gradjana, i odgovarao sam na tvoju konstataciju da da je tada krenuo rast cena.
Nije bilo potrebe deliti 100 EUR svima kako se stigne, niti je imalo potrebe deliti pravnim licima novcanu pomoc, niti za tolikim stampanjem para.

Ja se slazem sa tobom oko nekih stvari, ali reci da je nasa i generalno globalna monetarna politika u poslednje 4 godine bila dobra je prosto ludost.
Dobra je ispala po velike kompanije kojima se sve daje na tacni i dozvoljava da imaju rizicne i neodgovorne finansijske odluke jer drzava ih bail outuje svaki put kad postoji sansa da propadnu.

Stvari nisu toliko lose koliko su bile u proslosti, svi zivimo bolje nego pre 10 godina, ali ne zivimo svi bolje nego pre 4 godine, samo pojedinci.

velika posledica cena hrane kod nas je nasa monetarna politika a ne uvoz inflacije.
Treba istaći i da je nekonzistentna (loša) agrarna politika dovela do toga da više uvozimo, jer smo u sposobnosti da proizvodimo daleko više hrane nego što su nam potrebe. A NBS se i sada bori protiv uvezene inflacije repo aukcijama itd.

Poslednja izmena:
Evo da vidite o prodaji Voždov Kvart: "Rezultat? Impresivan prodajni uspeh - preko 80% prodatih stanova u 2024, nadmašio je sva očekivanja!"
Znači sami su sebe iznenadili koliko prodaja ide dobro. O kakvom mi padu pričamo i platama i kupovnoj moći. Znači projekat namenjen srednjoj klasi rasprodan!

Evo da vidite o prodaji Voždov Kvart: "Rezultat? Impresivan prodajni uspeh - preko 80% prodatih stanova u 2024, nadmašio je sva očekivanja!"
Znači sami su sebe iznenadili koliko prodaja ide dobro. O kakvom mi padu pričamo i platama i kupovnoj moći. Znači projekat namenjen srednjoj klasi rasprodan!
Takodje, o cemu pricamo? Ne kontam vise ni sta je ironija, ni sta je ozbiljno. Je l hocete da kazete da nam je dobra kupovna moc, ili obican narod i ne kupuje stanove i da nema veze sa nasim trzistem nekretnina? Te nema potrebe povezivati plate, standard itd sa cenama stanova?

Rasprodato za rentiranje.

Takodje, o cemu pricamo? Ne kontam vise ni sta je ironija, ni sta je ozbiljno. Je l hocete da kazete da nam je dobra kupovna moc, ili obican narod i ne kupuje stanove i da nema veze sa nasim trzistem nekretnina? Te nema potrebe povezivati plate, standard itd sa cenama stanova?
Ja sam skontao da je srednja klasa, tipa prosvetari, pokupovala 80% stanova.

Vrh