Šta je novo?

Cene nekretnina

Bolje bi ti bilo da si dve godine ostao bez posla? Ili zapravo mislis, da neko drugi ostane bez posla da bi ti lakse kupio stan?

I opet, i da smo upali u tesku recesiju i dalje bi imali inflaciju, jer je dobar deo nje uvezen. Znaci jednostavno evro nije evro od pre pet godina i sta god mi ovde u Srbiji vrteli spustali dizali pumpali krizirali, to je neka baza na koju ne mozemo nikako da uticemo.
Dakle lazna je dilema 'rast i inflacija' vs 'recesija i bez inflacije' imas samo 'rast i inflacija' VS 'recesija i (mozda) nesto manja inflacija'.
Ja cu da prezivim svakako, ali ako neko treba da bira izmedju gubljenja 4 godine stednje i 2 godine snalazenja i trazenja posla bez stednje, opet mislim da je 2 izgubljene godine bolje od 4 jer kao sto smo videli, kada neko podigne cenu necega u Srbiji ona nikad ne padne nazad.

Isto kao sto smo pricali isto unazad, dizanje cena svega i dizanje plata smanjuje konkurentnost nasih ljudi globalno, iz tog ugla bi bilo bolje da smo isto imali recesiju 2 godine pa posle 2 godine svi zivi hoce da nas zaposle jer nam cene i plate nisu podivljale.

Ali politicari su kukavice, prelomice se najvise na srednjoj klasi sve kao i uobicajeno.

Daj mi neki dokaz za ovo. Veoma smela tvrdnja.
Kolika je inflacija sad u Švedskoj recimo?
Sta je smela tvrdnja? Da trosenje za manifestaciju cije je organizovanje Srbija tek dobila u julu 2023. nije prakticno jos ni poceo a kamoli znacajno uticalo na inflaciju koja je od tog leta u prakticno konstantnom padu?

Ovde mozes kliknuti na svaku zemlju pojedinacno, pa povecati period na poslednjih 5 godina i videti kako se inflacija kretala. Eto ti zadatak da nadjes primer koji nije Svajcarska https://tradingeconomics.com/country-list/inflation-rate?continent=europe

Tu mozes videti da je Švedska i pored blage recesija od -0.3% opet imala peak od 12% inflacije, tek 3% manji od nasih 15%.

Tu pada u vodu i ova teorija, da bi se sve sacuvalo i cene ne bi mrdnule samo da je eto par desetina hiljada ljudi ostalo bez posla:

Ja cu da prezivim svakako, ali ako neko treba da bira izmedju gubljenja 4 godine stednje i 2 godine snalazenja i trazenja posla bez stednje, opet mislim da je 2 izgubljene godine bolje od 4 jer kao sto smo videli, kada neko podigne cenu necega u Srbiji ona nikad ne padne nazad.

Isto kao sto smo pricali isto unazad, dizanje cena svega i dizanje plata smanjuje konkurentnost nasih ljudi globalno, iz tog ugla bi bilo bolje da smo isto imali recesiju 2 godine pa posle 2 godine svi zivi hoce da nas zaposle jer nam cene i plate nisu podivljale.

Ali politicari su kukavice, prelomice se najvise na srednjoj klasi sve kao i uobicajeno.

Sta je smela tvrdnja? Da trosenje za manifestaciju cije je organizovanje Srbija tek dobila u julu 2023.
Ne možeš da znaš kada su počeli trošenje koje ima veze sa EXPO.
Tu mozes videti da je Švedska i pored blage recesija od -0.3% opet imala peak od 12% inflacije,
Kolika je sada inflacija u Švedskoj, jedan zadatak za tebe. Ti to gledaš recesiju i inflaciju u istom trenutku??

Ne možeš da znaš kada su počeli trošenje koje ima veze sa EXPO.
Koje trosenje? Na sta je, pre samog dobijanja manifestacije, moglo da se potrosi toliko para da to znacajno utice na inflaciju?
Kolika je sada inflacija u Švedskoj, jedan zadatak za tebe. Ti to gledaš recesiju i inflaciju u istom trenutku??
U Svedskoj je sada inflacija 1.6% u Srbiji 4.5%, znaci i dalje smo na 3% razlike. Ni nasu ni njihovu kupovnu moc nije ubila ova trenutna, vec onih 12-15% prethodne dve godine.

Jeste, bolje da dve godine nemaš da jedeš nego da ti propadne učešće za stan.
Ljudi su mnogo sposobniji da nadju bilo kakav posao nego da izdejstvuju vecu platu u odnosu na inflaciju, loss aversion je mnogo jaci motivator nego potential gain.
Na duze staze bi recesija bila mnogo zdraviji izbor, kratkorocni bol ali dugorocno bolja opcija.

Ako su nasi roditelji mogli da ne propadnu tokom sankcija i da nama obezbede stvari tada zasto mislis da bi ljudi bez posla trajno bili bez posla 2 godine?
Pogotovu sto bi svi koji izvoze svoje proizvode i usluge bili dosta manje pogodjeni recesijom.

Prošlo je godinu dana, ali nebitno, ako tvrdiš da znaš. Ja ne znam.
U Svedskoj je sada inflacija 1.6% u Srbiji 4.5%, znaci i dalje smo na 3% razlike. Ni nasu ni njihovu kupovnu moc nije ubila ova trenutna, vec onih 12-15% prethodne dve godine.
Ovde tvoja priča pada u vodu. Ti si očigledno gledao kolika im je inflacija bila u recesiji. Pa valjda se to odrazilo na njihovu trenutnu stopu, koja je "samo" 3% niža, i to duže vreme. Od decembra prošle godine svaki mesec im je niža inflacija (sada već značajno), a tek će i biti, jer su Šveđani ozbiljni ljudi. Nezaposlenost skočila privremeno, BDP pao - a onda oporavak na realnim osnovama.
Školski primer. Baš kao što kaže @Extroniks, kada cene jednom skoče, teško idu dole, i oni to veoma dobro znaju.

Poslednja izmena:
Prošlo je godinu dana, ali nebitno, ako tvrdiš da znaš. Ja ne znam.

Ovde tvoja priča pada u vodu. Ti si očigledno gledao kolika im je inflacija bila u recesiji. Pa valjda se to odrazilo na njihovu trenutnu stopu, koja je "samo" 3% niža, i to duže vreme. Od decembra prošle godine svaki mesec im je niža inflacija, a tek će i biti, jer su Šveđani ozbiljni ljudi. Nezaposlenost skočila privremeno, BDP pao - a onda oporavak na realnim osnovama.
Školski primer.
Ja sad vec pocinjem da mislim da me trolujes, do danas sam imao utisak da se razumes malo vise od ovoga.

Nova ekonomska paradigma, propašċu do blagostanja
Ljudi ce pre da prihvate sporiji rast nego da im obezvredis tesko stecene pare, ne znam sta ti nije jasno tu?
To sto ja mogu da dizem cenu svog sata uskladjenog sa inflacijom ne znaci da su svi u toj mogucnosti, njima em plata nije ispratila dovoljno inflaciju em im je obezvredjena ustedjevina.

Da pitas coveka sta bi pre pristao:

1. Recesija, trenutno radis za 700 EUR, u recesiji bi radio za 400-500 EUR bilo kakav posao, uspeo bi da zadrzis veliku vecinu ustedjevine jer samo bi sveo stednju na 0 EUR mesecno. Posle 2 godine sledi vracanje u normalu na 700 EUR plate. Cena hrane stabilna, cena nekretnina stabilna.

2. Nas scenario, trenutno radis za 700 EUR, kroz 2 godine radices za 900 EUR, ustedjevina ce ti biti obezvredjena 50%. Nekretnine su poskupele 50-100%, znaci i rata kredita je 50-100% skuplja a ti radis za 28% vecu platu. Hrana skuplja 50-100% kako koji artikal.

Sta mislis sta bi ljudi pre voleli da prozive? Posebno neko sa ustedjevinom od preko 20,000 EUR da kazemo?

Au Mićo, kad kreneš tako navalentno sva ova diskusija izgubi i privid pristojnosti koje težimo da zadržimo.
Ja mislim da ne kontrolišemo inflaciju kako bi trebalo, on misli da da, jaka stvar. Nećemo lično da se udaramo zbog toga.
Mica bre pristojniji od mnogih ovde, to sto neko koristi fansi reci , a pokusava da nekog dovede u zabludu ili ga praviš glupim i nije definicija pristojnosti…

Ljudi ce pre da prihvate sporiji rast nego da im obezvredis tesko stecene pare, ne znam sta ti nije jasno tu?
To sto ja mogu da dizem cenu svog sata uskladjenog sa inflacijom ne znaci da su svi u toj mogucnosti, njima em plata nije ispratila dovoljno inflaciju em im je obezvredjena ustedjevina.

1. Recesija, trenutno radis za 700 EUR, u recesiji bi radio za 400-500 EUR bilo kakav posao, uspeo bi da zadrzis veliku vecinu ustedjevine jer samo bi sveo stednju na 0 EUR mesecno. Posle 2 godine sledi vracanje u normalu na 700 EUR plate. Cena hrane stabilna, cena nekretnina stabilna.

2. Nas scenario, trenutno radis za 700 EUR, kroz 2 godine radices za 900 EUR, ustedjevina ce ti biti obezvredjena 50%. Nekretnine su poskupele 50-100%, znaci i rata kredita je 50-100% skuplja a ti radis za 28% vecu platu. Hrana skuplja 50-100% kako koji artikal.

Sta mislis sta bi ljudi pre voleli da prozive? Posebno neko sa ustedjevinom od preko 20,000 EUR da kazemo?
Pa lepo, samo sto taj prvi scenario ne postoji kao opcija, jer nema zemlje koja je u poslednjih dve godina postigla stabilne cene hrane i nekretnina.

I ja bi prvi pristao na svet gde caruje drugarstvo, prozori su od marmelade a kuce od cokolade, ali to nije ponudjeno.

Pri tom recesije imaju tendenciju da ne idu bas tako lagano, a i sumnjam da taj od 700e odvaja tih 200e na stednju, da ih se tako lagano moze odreci.

Ok. Prelaziš u onaj tvoj mod "ne mogu da razgovaram sa boranijom".
Prekidamo ovde, tako je bolje za sve.
Pa ne brate, kad mi pricas stvari kao sto je 'Svedjani su ozbiljni ljudi' i 'ti gledas njihovu inflaciju u recesiji', kako da ti odgovorim na to?

Svaka relevantna institucija predvidja i dalje jaci rast ovde nego tamo sledece dve godine, ali ti si predvideo (aksiomom 'posle kise sunce svane') da ce oni sada da izdivljaju sa rastom, ko sto smo mi divljali 2008-2014.

Evo pitaj centarfora da li bi pristao na taj prvi scenario? Radi za sedamsto što je nedovoljno, i sad treba da se žrtvuje da radi dve godine za 400-500, da bi se posle dve godine vratio na isto, da slučajno nekom ne propadnu pare u slamarici. :ROFLMAO: Dal si realan?

Mi nismo braća.
ti gledas njihovu inflaciju u recesiji'
Ne znam šta si gledao, ali čini mi se da nisi baš gledao dobro. I za mene je trolovanje kad neko navodi da su plate rasle brže od inflacije (ne razmišljajući o međusobnom odnosu jednog i drugog), kao i da se inflacija leči gotovo bezbolno. Nove ekonomske teorije izgleda.
da ce oni sada da izdivljaju sa rastom
Rekao sam oporavak. Na duže staze ce, suvišno je reći, oni opet biti bolji. A i trenutno im je, za razliku od nas, inflacija obuzdana, tako da...

Samo Vas molim da kada pricamo o nečemu da ne gledamo šta piše na tarabi nego kako je u stvarnom životu.
Evo super inflacija je 4.5%
Evo Srbija je druga evropska zemlja sa najvećim rastom....
Gas sa 35 na 56 dim m3
Gorivo najskuplje u Evropi
U korpu nam ne ulazi meso..zamisli
Pogacica sa 60 na 100 din
A da jaja su hit...i salama

Evo malo relevantnih vesti: Soul 64 počinje prodaju treće faze.
1733405510934.png

Evo pitaj centarfora da li bi pristao na taj prvi scenario? Radi za sedamsto što je nedovoljno, i sad treba da se žrtvuje da radi dve godine za 400-500, da bi se posle dve godine vratio na isto, da slučajno nekom ne propadnu pare u slamarici. :ROFLMAO: Dal si realan?
700 EUR pre 2 godine vredi vise nego 900 EUR danas.
Evo, pitacemo covek @centarfor trazi se tvoje misljenje

A tvoj je scenario super da se na kontu prisilnog rasta obezvredi ustedjevina svih gradjana drzave?
I sad imamo rast plata super, i rast svega ostalog veceg od tih plata i ti mislis da je to bolje nego da smo imali recesiju 2 godine?

Ja pricam sta je bolje po prosecnog coveka, opet kao sto sam rekao, meni i svima koji biju par hiljada EUR je svejedno da li trosimo 200 ili 400 EUR mesecno na hranu.

Mi nismo braća.

Ne znam šta si gledao, ali čini mi se da nisi baš gledao dobro. I za mene je trolovanje kad neko navodi da su plate rasle brže od inflacije (ne razmišljajući o međusobnom odnosu jednog i drugog), kao i da se inflacija leči gotovo bezbolno. Nove ekonomske teorije izgleda.

Rekao sam oporavak. Na duže staze ce, suvišno je reći, oni opet biti bolji. A i trenutno im je, za razliku od nas, inflacija obuzdana, tako da...
Sta nisam gledao dobro? Kumulativna inflacija u Svedskoj je za poslednje tri godine 26% uz 0% realnog rasta (znaci nominalno radt od 26%) i to je ‘ozbiljno i pametno’ a nasih 35% uz 10% realnog rasta (znaci nominalno 50%) je ‘besomucno trosenje’.

Znaci nece rast nego oporavak? Kako se meri taj oporavak, ako ne rastom?

Pricamo o novim ekonomskom teorijama a ovde imamo proponente namernog izazivanja recesija jer valjda ‘sto ode gore to mora posle gore’. I to isti oni koji u drugim prilikama pricaju ‘treba nam jaci rast da bi sustigli Evropu, ovo je nista’. Sad dodjosmo do propast je nasa razvojna sansa.

700 EUR pre 2 godine vredi vise nego 900 EUR danas.
Evo, pitacemo covek @centarfor trazi se tvoje misljenje

A tvoj je scenario super da se na kontu prisilnog rasta obezvredi ustedjevina svih gradjana drzave?
I sad imamo rast plata super, i rast svega ostalog veceg od tih plata i ti mislis da je to bolje nego da smo imali recesiju 2 godine?

Ja pricam sta je bolje po prosecnog coveka, opet kao sto sam rekao, meni i svima koji biju par hiljada EUR je svejedno da li trosimo 200 ili 400 EUR mesecno na hranu.
Bolje da se obezvredi stednja ali bez ‘prisilnog rasta’.

Ne znam koliko tebe secanje sluzi, ali nekretnine su rasle jos jace u periodu 2020-2022, kada inflacija jos nije krenula da divlja.

Iskren da budem, lakse bih ziveo s 50.000 din pre 4 godine (vreme korone a pre starta inflacije pocetkom 2021.) nego s ovih 80.000 sada.
Doduse mnogi su tad imali platu po 45-50 hiljada i niko nije kukao. Sad svi zivi kukaju. Dzaba povecanja na kasicicu kad je sve otislo duplo. Klopa najvise.

Igrom slucaja drug mi je u It sektoru u Javnom preduzecu u Beogradu (necu napisati kojem a poznato je veoma) s platom oko 100k din, stalni radni odnos, nema decu pa ni ne kuka. Kolege, njih dosta koji su sa Pp ugovorima i zaposleni preko stranke ga svako malo mole za pozajmicu. Prijavljeni na minimalne plate. On im da 500-1000 dinara zajma samo da mu vise ne dolaze u kancelariju. Jer nece da dolaze po novu pozajmicu s obzirom da nisu vratili prethodnu. Da ne ispada da mracim, ovo vam je surova realnost. Ljudi se snalaze, pozajmljuju, rade dodatne poslove...

Vrh