Šta je novo?

Cene nekretnina

Mene baš i brine sve to što si napisao, ali dobro. Moguće je da je meni lično značajno opao životni standard odjednom, pa sam dramim.
Mada, malo-malo pa neki IT senior ovde krene da piše o skupoći.
Moja plata je oko 80 hiljada. Izracunao sam prosli mesec da je cak i 100 hiljada nedovoljno za normalan zivot. Ukoliko nemas bar 1000e platu i osecas da grcas, i da ce ti deca grcati u Srbiji u sledecih nekoliko godina, mozda je bolje da pronadjes srecu u inostranstvu. Naravno podrazumeva se da si mlad, zdrav, prav, pun energije i nisi stranacki jurisnik koji se zadovoljava s 60 hiljada plate. Samo podesi u glavi da Srbiji nista ne dugujes i da ti nista nije dala, i da ces sebe i svoje usluge prodati nekom ko moze adekvatno da te plati bilo gde na kugli zemaljskoj.

"Sitno" je možda tebi. Strašna relativizacija. Ako u državnom sektoru podignu plate za 50% da odgovore na inflaciju (odakle?), a meni strani poslodavac podigne platu 15%, ispadne da ja plaćam malo više za tu izložbu...
Razlika u prosecnim platama izmedju privatnog i javnog sektora se zapravo smanjila od pandemije tako da ovo jednostavno nije tacno.
I jedno i drugo. Štampaće i sada, ali će prvo malo da plaćaju danak. Mi štampamo, ali plaća "neko tamo".
Ko? Nemacka, Poljska, Spanija ili Belgija jer svaka ima drugaciji pristup problemu?
Ne razumem baš pitanje. Kako se obara inflacija bez usporavanje privrednog rasta i rasta nezaposlenosti? To bih voleo da čujem. Kao što si umeo da zabrljaš i neosnovano štampaš pare, tako moraš i posle da vršiš korektivne mere.
Mi smo u poslednjoj godini oborioi inflaciju a ubrzali rast, ocigpedno ke da moze i tako. I nismo jedini u Evropi sa istim pokazateljima. I koje stampanje para, jel ti mislis da je inflacija kod nas jaka jer smo mi neosnovano stampali dinare?
Recesija nije pitanje izbora. To je ono što ti prirodno sledi nakon inflacione pijanke. "Nema besplatne večere"". I ne radi se o ljudima koji "traže stan", nego o čitavoj naciji. Zaposlenost nije na svom prirodnom nivou ako moraš da imaš viosku inflaciju.
Ooet, nema zemlje u severnij hemisferi koja nije imala visoki inflaciju poslednje dve godine (u ovom trenutku u Evropi nismo vise u top 5) pa opet nisu sve u recesiji sada. To tvoje pravilo ocigledno nije pravilo, pa pitam, na koga mislis da bi trebalo da se ugledamo?

Razne zemlje imaju razne probleme. Statistika često ne opisuje sve, a za teško merljive kriterijume se često i lažiraju. Recimo po kriterijumima "rasizam" i "homofobija" je Belorusija kotira na belosvetskim statistikama najgore, iako je to narod jedan od najravnodušnijih, ako ne i najravnodušniji prema rasi, narodnosti ili seksualnosti. Onaj "indeks demokratije" mi je najveća moguća sprdnja. Koeficijent demokratije 7 je "dok sam ja gradonačelnik", "pobedite na izborima pa onda utičite na planove", "primedba je neosnovana". Koeficijent demokratije 2 "Na javnom savetovanju vezano za zakon, građani su masovno imali primedbe na ovo i ovo, preduzetnici na ovo odlučeno je da se na taj način promeni zakon", "Na osnovu velikog broja obrađwnih primedbi, odlučili smo da na taj i taj način izmenimo plan". "Ja volim da mi novinari postave nezgodna pitanja, a to je vaš i zadatak". "Na osnovu primedbi Biciklističkog saveza i univerziteta, zakon promenjen na taj i taj način"...
- Životni vek žena je tu negde u proseku Evrope, a životni vek muškaraca dosta kraći zbog alkoholizma. Iste/slične pokazatelje imaju Rusija, Belorusija, Letonija, Litvanija i Poljska.
- Vezano za fertilitet, sada trenutno rađa generacija koju su malo rađali 1990-2000. tada je beloruski natalitet bio oko 1-1,1 na dnu Evrope, a tek oko 2000 je zemlja dovoljno ojačala da ostvaruje svoje programe populacione politike.
- Korupcija oni vidovi korupcije sa kojim imam dodira su sistemskim merama svedeni na minimum. Beloruska granica je jako teška granica, zato što za razliku od litvanske, srpske, bosanske, uzbekistanske... ni ne možeš da se dogovoriš. Skraćenjem rokova prijema doktoru, taj deo korupcije je dosta smanjen. Činovnici doktori i slično koji imaju skupa kola ili kuću nedostižnu sa njihovom platom padaju pod sudsku istragu. Korupcija saobraćajne policije je rešena istom metodom kao i u Holandiji: novčane kazne za prekršaje su male, više vole da opominju, ako se nešto promeni na raskrsnici pošalju policajca da obaveštava ljude o promenama... Po zakonu za preko 90km/h kroz naselje oduzimaju kola, a u praksi niko ne divlja, pogotovu nekažnjeno. U građevinarstvu, država je prvo državnom gradnjom dempigovala cenu, a zatim ima dovoljno komunalno uređenih parcela, koje se prodaju na licitaciji. Javni uvidi su javni, a ne fiktivni. Jako razvijena korupcija vezano za zapošljavanje u državnom sektoru nije potrebna, zato što su plate tamo obično slabije, a u okviru celovitog državnog programa nema prevelike razlike "proizvodnje i potrošnje" kadrova. Moguće da je armija korumpirana do neslućenih razmera ili neki drugi sektor sa kojim zaista nisam imao dodir, pa je ta statistika zaista tačna. U privatnom sektoru ima dosta primanja velikog dela plate na ruke, to je tačno, i moglo bi se računati kao korupcija.
- Plate GDP-BDP: tu je nedvosmisleno lažiranje, osim ako međunarodna putovanja, nova kola i letovanje ne vuku preko 50% relevantne težine PPP (paritet kupovne moći) dohotka. Računajući u mlečnim proizvodima i gorivu, prodavačica u Maxi Srbija ima dva puta manju platu nego prodavačica u Santi (Belorusija). Ali izraženo u devizama, prodavačica u Maxi ima za 50% više. Izraženo u komunalnim uslugama, prodavačica u Santi ima tri puta više nego prodavačica u Maxi. Izraženo u kiriji, takođe... Nova i polovna kola su skoro dva puta skuplja nego u Srbiji, ali se nakon prve registracije ne plaća više nikad, (samo osiguranje i tehnički pregled), i za laka vozila registrovana u Belorusiji se ne plaća putarina.

Statistika je uvek jako nezahvalna, čak i kada pokušavaš da praviš merljive pokazatelje. Jedan moj opšti utisak zašto je realni standard u Belorusiji vezan za kupovnu moć, stanovanje, transport, zdravstvenu negu, obrazovanje, hranu, sport, bezbednost, komunalne usluge dosta visok, vezano je dosta za izbegavanje parazitskih troškova. Recimo, investitorima u nekretnine i lancima supermarketa je sistemom mehanizama kontrole ekonomske dostupnosti srezan ekstraprofit, tako da se time blokira u praksi parazitski GDP-BDP. To je samo jedan od primera. A direktno se tiče teme cene nekretnina. Zgrozio sam se kada sam od brata čuo kolika je razlika cena kupusa, krompira, luka u Mrčajevcima i u Beogradu. Tu negde se krije i pumpa ekonomskog balona u Srbiji.
Kao što rekoh ranije. Belorusija dobija naftu i plin od Rusije po bagatelnim cenama a ume i da ne plati.
Najveća izvozna stavka su im đubriva (veliki uticaj cene plina na cenu) i benzin.

Kada bi Belorusija sutra morala da plaća naftu i plin po međunarodnim tržišnim cenama, ceo njihov ekonomski i socijalni sistem bi se raspao.

Razlika u prosecnim platama izmedju privatnog i javnog sektora se zapravo smanjila od pandemije
Ok, i da se smanjila. Poenta je da se rast cena hrane odnosi na svaku jedinku, rast plata ne. Kao i tvoja izjava da su 2 milijarde relativno sitno sa ukupnim troškovima države. Sa kojim tačno troškovima porediš te 2 milijarde?
Ko? Nemacka, Poljska, Spanija ili Belgija jer svaka ima drugaciji pristup problemu?
U pravu si, svaka će primeniti svoje rešenje.
Mi smo u poslednjoj godini oborioi inflaciju a ubrzali rast, ocigpedno ke da moze i tako.
Kako smo to izveli? Inicijalni efekti prekida potrošnje (suzbijanja inflacije) moraju da se odraze negativno, recimo rastom nezaposlenosti. Zašto je mi nismo imali? (ako jesmo, ja se ne sećam toga)
Zato što je nepopularno. Stopa nezaposlenosti vratila bi se na svoj prirodni nivo nakon što bi se inflacija ublažila.
To tvoje pravilo ocigledno nije pravilo, pa pitam, na koga mislis da bi trebalo da se ugledamo?
Pogledaj Švedsku koju ismevamo. Skok nezaposlenosti, spor rast. Nije recesija doduše (ne mora ni da bude). Šta rade pogrešno? Koja je naša tajna uspeha?
Meni deluje da plaćaju malo ceh inflaciji...

Poslednja izmena:
Ok, i da se smanjila. Poenta je da se rast cena hrane odnosi na svaku jedinku, rast plata ne. Kao i tvoja izjava da su 2 milijarde relativno sitno sa ukupnim troškovima države. Sa kojim tačno troškovima porediš te 2 milijarde?

U pravu si, svaka će primeniti svoje rešenje.

Kako smo to izveli? Inicijalni efekti prekida potrošnje (suzbijanja inflacije) moraju da se odraze negativno, recimo rastom nezaposlenosti. Zašto je mi nismo imali? (ako jesmo, ja se ne sećam toga)
Zato što je nepopularno. Stopa nezaposlenosti vratila bi se na svoj prirodni nivo nakon što bi se inflacija ublažila.

Pogledaj Švedsku koju ismejavamo. Skok nezaposlenosti, spor rast. Nije recesija doduše (ne mora ni da bude). Šta rade pogrešno? Koja je naša tajna uspeha?
Meni deluje da plaćaju malo ceh inflaciji...
Svedska je zapravo u 2023 imala recesiju, u 2024. 0,2% rasta.

Pogledaj ostale zemlje EU, pogotovo ove slicne nama na istoku i Balkanu. Svi su imali jacu inflaciju, sve i dalje imaju rast uz smanjenje nezaposlenosti. Slicno je sa jugom uz malo nepovoljnije trendove. Dao sam ovde vec izvestaj evropske komisije sa detaljnijim pregledom za svaku zemlju, analizom i prognozama, uopste ne moras sad mene da slusas vec uzmi procitaj zakljuci sam.

Apsurdno je da smo sad dosli do toga da je argumentacija ‘a sto nismo malo ubili rast i povecali nezaposlenost’, a inflacija i bez toga pala na 4,5%. Fazon, sto zbog glavobolje nismo odsekli glavu, izrasla bi nam bolja, tako ide po pravilu.

Apsurdno je da smo sad dosli do toga da je argumentacija ‘a sto nismo malo ubili rast i povecali nezaposlenost’, a inflacija i bez toga pala na 4,5%
Neću da širim dalje, samo mi reci koji su načini obaranja inflacije i koje smo mi primenili? Kakav je bio to naš čaroban štapić...
I sa kojim si troškovima države uporedio ove sitne 2 milijarde?
Samo da čujem tvoje mišljenje i o tome.

Previše ozbiljno je shvatio Saleta :ROFLMAO:
Ozbiljno shvataš sve ono što te direktno pogađa. Ljudi kukaju o pravdi tek kad dožive nepravdu. Tebe verovatno inflacija pogađa u dosta manjoj meri nego centarfora sa svojih 80k. I njemu je inflacija od 10% mnogo veća "drama" nego tebi.
Ali zašto bi se ti uzrujavao time. Kao što rekoh, ne dotiče te u dovoljnoj meri.

Ozbiljno shvataš sve ono što te direktno pogađa. Ljudi kukaju o pravdi tek kad dožive nepravdu. Tebe verovatno inflacija pogađa u dosta manjoj meri nego centarfora sa svojih 80k. I njemu je inflacija od 10% mnogo veća "drama" nego tebi.
Ali zašto bi se ti uzrujavao time. Kao što rekoh, ne dotiče te u dovoljnoj meri.
Ali tvoje rešenje je, ajde da centarfor (i mnogi drugi) popije otkaz, da ostane i bez tih 80, pa će to da zauzda inflaciju.

Neću da širim dalje, samo mi reci koji su načini obaranja inflacije i koje smo mi primenili? Kakav je bio to naš čaroban štapić...
I sa kojim si troškovima države uporedio ove sitne 2 milijarde?
Samo da čujem tvoje mišljenje i o tome.
Kao i kod svih ostalih, dizanje kamata. Posto je i kod nas inflacija prvenstveno uvezena, vise je uticalo dizanje kamata ECB ali ih je i NBS digla, jos vise pritom.

Te 2 milijarde sam uporedio sa ukupnim najavljenim investicijama do 2027. kao i ukupnim drzavnim budzetom koji je oko 20 milijardi na godisnjem nivou. Ekspo je tu, kada se podeli po godinama, 3-4% troskova. Pri tom nije nesto sto smo eto sami mi resili niotkuda, vec nesto za sta smo konkurisali, dobili i sada imamo obavezu da izvedemo.

Mi cak i da smo sekli rast gde god smo mogli imali bi makar tu uvezenu inflaciju, znaci imao bi verovstno jos jaci gubitak kupovne moci. Ta tvoja ideja o ‘prelezavanju recesije’ tek nije carobni stapic kakvom je predstavljas.

Ali tvoje rešenje je, ajde da centarfor (i mnogi drugi) popije otkaz, da ostane i bez tih 80,
To nije moje rešenje. Ja mislim da to mora prirodno da se dogodi. Ali da vidimo kako će ići ovako. Poenta je bila da nije baš korektno pisati o dramljenju kada govorimo o kumulativnoj inflaciji od 30%+ za tri godine.
Ekspo je tu, kada se podeli po godinama, 3-4% troskova.
Ja mislim da je to puno, ali dobro. Moje mišljenje je ništavno prema narodnoj volji.
Kao i kod svih ostalih, dizanje kamata.
Dizanjem kamata privredi zaduživanje postaje skuplje što dovodi do kresanja troškova i nezaposlenosti. Ali ajde da vidimo kako će to da prođe kod nas.
Ostavićemo da nam vreme pokaže. Priznaću da je nedostatak znanja govorio iz mene ako nas ne dočeka ono što sam rekao.

Poslednja izmena:
To nije moje rešenje. Ja mislim da to mora prirodno da se dogodi. Ali da vidimo kako će ići ovako. Poenta je bila da nije baš korektno pisati o dramljenju kada govorimo o kumulativnoj inflaciji od 30%+ posto za tri godine.

Ja mislim da je to puno, ali dobro. Moje mišljenje je ništavno prema narodnoj volji.

Dizanjem kamata privredi zaduživanje postaje skuplje što dovodi do kresanja troškova i nezaposlenosti. Ali ajde da vidimo kako će to da prođe kod nas.
Ostavićemo da nam vreme pokaže. Priznaću da je nedostatak znanja govorio iz mene ako nas ne dočeka ono što sam rekao.
Dizanje kamata je pocelo jos pre dve godine i vec proslo svoj zenit (mada naravno ne mozemo biti sigurni sta nas tek ceka), a nama je rast zapravo ubrzao uz pad nezaposlenosti.

Dizanje kamata je pocelo jos pre dve godine i vec proslo svoj zenit (mada naravno ne mozemo biti sigurni sta nas tek ceka), a nama je rast zapravo ubrzao uz pad nezaposlenosti.
To je za divljenje. Svaka zemlja bi trebalo da nam zavidi ako je to ostvareno na realnim osnovama (doduše realno je i da građani to debelo plate kroz inflaciju). Kažem to bez ironije, iako mi zaista taj princip ostaje potupna engima.

To je za divljenje. Svaka zemlja bi trebalo da nam zavidi ako je to ostvareno na realnim osnovama (doduše realno je i da građani to debelo plate kroz inflaciju). Kažem to bez ironije, iako mi zaista taj princip ostaje potupna engima.
Nismo jedini takav slucaj u Evropi, samo u toj ne bas maloj skupini ove godine imamo najbolje brojke (i IMF i Evrooska Komisija prognozirajucda ce se to nastaviti jos dve godine).

Takodje, prakticno nema zemlje na severnoj hemisferi gde gradjani nisu debelo platili kroz inflaciju. I tu smo daleko od jedinstvenog slucaja.

Dakle oko ovog smo saglasni?
Niko ne porice inflaciju, ona je opste poznati globalni problem i razlog sto je na skoro svim izborima sirom sveta odrzanim ove godine vlast ili pala ili imala znacajno slabiji rezultat nego ranije.

Poricem samo tu ideju da je jedini lek protiv inflacije recesija, jer nit je jedini, nit je lek. Tokom SEKE smo imali i recesiju i jaku inflaciju. Ja mislim da, ako je inflacija vec neizbezna, bolje da uz nju imamo i jak rast.

Poricem samo tu ideju da je jedini lek protiv inflacije recesija, jer nit je jedini, nit je lek.
Ovde sam se ja izrazio loše. Ne recesija (iako najčešće dolazi do nje zbog kasne reakcije), već porast nezaposlenosti i usporen privredni rast. Ja ne vidim drugi način, ali izgleda da ima i izuzetaka...
Svakako ti zahvaljujem na diskusiji.

A sta cemo sa stednjom koja postane kikiriki tokom jake inflacije?
Sto ljudi izgube godine svog zivota i stednje tu?

Inflacija cene nekretnina je meni licno oduzela barem godinu dana zivota, za druge ljude necu ni da zamisljam kakav je to udarac kada skupis 25k za ucesce kroz npr 3-4 godine ali sada ti za ucesce treba 40-50k za isti taj stan stan. A dok skupis sad tih 40-50k trebace ti 60k.

A plata veca za 200 eura.
Bolje da smo prosli kroz jaku recesiju 2 godine.

A sta cemo sa stednjom koja postane kikiriki tokom jake inflacije?
Sto ljudi izgube godine svog zivota i stednje tu?

Inflacija cene nekretnina je meni licno oduzela barem godinu dana zivota, za druge ljude necu ni da zamisljam kakav je to udarac kada skupis 25k za ucesce kroz npr 3-4 godine ali sada ti za ucesce treba 40-50k za isti taj stan stan. A dok skupis sad tih 40-50k trebace ti 60k.

A plata veca za 200 eura.
Bolje da smo prosli kroz jaku recesiju 2 godine.
Bolje bi ti bilo da si dve godine ostao bez posla? Ili zapravo mislis, da neko drugi ostane bez posla da bi ti lakse kupio stan?

I opet, i da smo upali u tesku recesiju i dalje bi imali inflaciju, jer je dobar deo nje uvezen. Znaci jednostavno evro nije evro od pre pet godina i sta god mi ovde u Srbiji vrteli spustali dizali pumpali krizirali, to je neka baza na koju ne mozemo nikako da uticemo.
Dakle lazna je dilema 'rast i inflacija' vs 'recesija i bez inflacije' imas samo 'rast i inflacija' VS 'recesija i (mozda) nesto manja inflacija'.

I opet, i da smo upali u tesku recesiju i dalje bi imali inflaciju, jer je dobar deo nje uvezen
Ne možeš ovo da tvrdiš sa sigurnošću. Jednostavno ne možeš da znaš. To samo ide u prilog tvojoj teoriji, ali nije i nužno tačno. Bukvalno je isto kao da ja kažem: da je vlada odmah prestala sa potrošnjom, inflacija nam nikad ne bi prešla 7%.
Šta je to "nešto manja"? Kolika je trenutno inflacija u Švedskoj koliko kod nas?

Poslednja izmena:
Ne možeš ovo da tvrdiš sa sigurnošću. Jednostavno ne možeš da znaš. To samo ide u prilog tvojoj teoriji, ali nije i nužno tačno. Bukvalno je isto kao da ja kažem: da je vlada odmah prestala sa potrošnjom, inflacija nam nikad ne bi prešla 7%.
Iz primera cele Evrope gde jedino Svajcarska nije presla tu granicu, i iskustva iz prethodne krize, mislim da mogu reci sa prilicno velikom sigurnoscu.

I olpet, sta znaci 'prestala sa potrosnjom'? Sta, prestala da isplacuje plate? Sta je ta 'potrosnja' koja je lagano mogla da se isece u ovom trenutku. Imaj u vidu da to trosenje za Expo jos nije ni pocelo prakticno, znaci ne moze biti to.

Vrh