Šta je novo?

Cene nekretnina

Tržište je takvo da samo oni sa tim čuvenim hiljadama mogu da učestvuju u utakmici. Pa makar to bio i kompleks tzv "priuštivih" stanova koje planiraju da grade, bez korekcije cena, to je jedini način. Takođe, ma koliko se trudili, a posebno van IT, kompanije imaju neki limit koliko možete zaraditi u Srbiji, posebno zbog toga što je neko rekao da već preko 1000 i nešto eura ulazimo u rang Slovačke/Češke/Poljske i firme nemaju interes da te pozicije otvaraju ovde

Malo se otišlo u off topic, moje pitanje je bilo vezano za iskustva ljudi koji su svojim radom stvorili uslove za kredit :). Bez obzira šta naš predsednik rekao, mladima bez jedne do dve takve dobre plate se ne piše dobro
Po meni kredit osposobljavaju nadprosecni ljudi a prosecni moraju da se trude da postanu nadprosecni ili da naslede nekretninu / imaju ispomoc / prodaju nesto van BGa, posebno kad je u pitanju Beograd.
Mislim da je tako bilo uvek i tako ce biti uvek, ako neko radi prosecan posao sa prosecnom platom on je istisnut sa teritorije Beograda platezno za kupovinu stana.

A za Beograd mislim da dvoje mladih ljudi koji zaradjuju u zbiru 2000+ EUR i nemaju decu mogu kroz par godina (3-5) vec da postanu kreditno sposobni za neke opstine Beograda, a ako imaju ispomoc sa strane za ucesce i za centralne opstine.

Ako bih bas morao da ilustrujem, 60m2 na periferijskim opstinama BGa kroz 5-6 godina odvajanja 500-600 eur mesecno npr sto bi na prihode od 2000 EUR mesecno za 2 osobe trebalo biti itekako izvodljivo. Uskladiti stednju sa rastom plata i inflacije ako je ikako moguce svake godine.
Ako bi neko od porodice ih ispomogao mogli bi da gledaju bolje opstine, a nakon kredita bi opeti imali stednju jer umesto rente bi placali ratu oko 500-700 EUR zavisno od vrednosti nekretnine.

E sad, ako ti i devojka/zena radite za 70-90,000 od stana mozete da se oprostite u Beogradu, ali ja mislim da je apsolutno ista takva situacija bila i pre 10 i pre 20 godina.

Kakav je to argument. Moj frizer je kupio stan u širem centru Beograda prošle godine, za keš.

Pre 10 godina Mirijevo je bila jos veca periferija nego sto je danas, 10 godina gradnje i koliko toliko ekonomskog napretka i tu smo gde smo.
To je u rangu da danas gledas Pancevo / Borcu / Surcin npr.

Za 30 godina ne bi me zacudilo da je i Pancevo upitno za kupovinu sa prosecnom platom.
Korona i uvezena inflacija je samo ubrzala citav proces jedno 5-10 godina, ovo bi nas svakako cekalo kad tad, ne mogu svi u Beograd a da cene m2 ostanu iste.

Tržište je takvo da samo oni sa tim čuvenim hiljadama mogu da učestvuju u utakmici. Pa makar to bio i kompleks tzv "priuštivih" stanova koje planiraju da grade, bez korekcije cena, to je jedini način. Takođe, ma koliko se trudili, a posebno van IT, kompanije imaju neki limit koliko možete zaraditi u Srbiji, posebno zbog toga što je neko rekao da već preko 1000 i nešto eura ulazimo u rang Slovačke/Češke/Poljske i firme nemaju interes da te pozicije otvaraju ovde

Malo se otišlo u off topic, moje pitanje je bilo vezano za iskustva ljudi koji su svojim radom stvorili uslove za kredit :). Bez obzira šta naš predsednik rekao, mladima bez jedne do dve takve dobre plate se ne piše dobro
Opet meni uopšte nije jasno šta za tebe znači "sopstveni rad" a izjednačavaš preporuku sa nekvalifikovanim radnikom?

Pošto se ovde dosta govori o velikom broju ljudi zarađuju iznose u rangu kvalifikacije za godišnji porez na dohodak, možda neko hoće da podeli svoje iskustvo kako je došao do izuzetno plaćenog posla - da li je to bilo pošteno, preko oglasa, pa napredovao ili je to neka preporuka (neko vas je ubacio iako niste kvalifikovani), kao i to u kojoj industriji koja nije IT (bio sam junior, pa postao senior i sad mogu bilo gde da radim) se isto može lepo zaraditi. Činjenica je da za korektno učešće i dobru ratu potreban stabilan i dobar mesečni prihod, na račun.

Iz poslednjih 40 stranica se može zaključiti da jedini način da @Suzuman, @pop2bg, ja i ostali sa sličnom sudbinom dođemo do rešenja stambenog pitanja je, ne tako što će cene pasti, već tako što ćemo uvećati prihode. Ja sam siguran da ni Suzuman ni ostali nisu ni kasiri ni radnici sa nizom/srednjom spremom, niti motaju kablove niti, već radni ljudi koji nisu imali sreće da ubodu Majkrosoft i neki Lateral i da tu postanu menadžeri
Suzuman i pop2bg su već rekli za koliko rade, a to je neki Beogradski prosek. Teško mi je da poverujem da jedan IT senior ima istu platu kao i oni i da muči muku da nadje bilo šta.

Suzuman i pop2bg su već rekli za koliko rade, a to je neki Beogradski prosek
Sve više razumem strane poslodavce u Srbiji.
Šta oni da rade što država nije u sposobnosti da obuzda inflaciju, neće sigurno da ti podignu odjedanput platu 50%. Da nisi možda preko noći postao produktivniji 50%?
To što ovi naši vode politiku besomučne potrošnje i neosnovanih povećanja plata je naš problem. Neće strani poslodavci da finansiraju indirektno naše bull projekte.

Malo nam je par hiljada stanova u BGu, treba to barem na 10k da ode da bi realnostt rekao da ponuda postoji.

Sve više razumem strane poslodavce u Srbiji.
Šta oni da rade što država nije u sposobnosti da obuzda inflaciju, neće sigurno da ti podignu odjedanput platu 50%. Da nisi možda preko noći postao produktivniji 50%?
To što ovi naši vode politiku besomučne potrošnje i neosnovanih povećanja plata je naš problem. Neće strani poslodavci da finansiraju indirektno naše bull projekte.
Sta ta besomucna potrosnja znaci u realnosti i koliko su beosnovana ta povecanja?

Koje zemlje mislis da su u ovom trenutku uspostavile pravi balans borve protiv inflacije i recesije?

Sta ta besomucna potrosnja znaci u realnosti i koliko su beosnovana ta povecanja?

Koje zemlje mislis da su u ovom trenutku uspostavile pravi balans borve protiv inflacije i recesije?
Odgovorio bih ti, ali pošto ti redovno kuliraš moja pitanja (to možeš da vidiš lako u prošlim konverzacijama), ili se naljutiš kad priča ne ide u tvoj narativ (kao što si ti rekao Saletu), onda ne vidim poentu

Odgovorio bih ti, ali pošto ti redovno kuliraš moja pitanja (to možeš da vidiš lako u prošlim konverzacijama), ili se naljutiš kad priča ne ide u tvoj narativ (kao što si ti rekao Saletu), onda ne vidim poentu
Ne ljutim se samo za neka pitanja ne razumem sta se trazi od mene, zato ne mogu ni da odgovorim. Nisam kulirao specificno tvoja pitanja, izvinjavam se ako sam ostavio takav utisak.

Ne ljutim se samo za neka pitanja ne razumem sta se trazi od mene, zato ne mogu ni da odgovorim. Nisam kulirao specificno tvoja pitanja, izvinjavam se ako sam ostavio takav utisak.
Nema problema.
EXPO, između ostalog, je odličan primer besomučne potrošnje. Država je odlučila u naše ime (dobili su izbore, pa im se može) da će organizovati izložbu koju ćemo mi platiti porezom, odnosno visokom inflacijom. Ekonomska opravdanost iste tek će se videti u budućnosti, dotad je sve samo špekulacija. A ono što je realnost i udara po džepu prosečnog čoveka je inflacija. Dakle, može da bude i korisno, ali ne mora da znači. A ako se pokaže neuspešnom, onda smo mi kao građani (ne država, jer državne pare ne postoje) bacili novac u reku.
Inflacija se ne leči povećanjem plata u istoj meri, nego prihvatanjem recesije. Povećana nezaposlenost i usporen privredni rast na mnogo duže vreme nego što je bio inflacioni period. Mi to nećemo, te će visoka inflacija biti konstantna, iako to verovatno nećemo priznati. U tome leži neosnovanost svega. Evropa će proći mnogo bolje od nas (iako svi govore da su ga nadrljali opasno), jer će sad da lepo preleže malo recesiju, povećaju nezaposlenost, a posle će, naravno, da se i oporave, kako to već ide.
Što duže pijanstvo, duži je i mamurluk.

Poslednja izmena:
Opet meni uopšte nije jasno šta za tebe znači "sopstveni rad" a izjednačavaš preporuku sa nekvalifikovanim radnikom?
Sopstveni rad znači nisi prodao babin stan ili zemljište u Plandištu. Da sam IT senior, verovatno bi sad bio kupac uprkos cenama, tako da sam u istom košu kao i ostali.
Drugim rečima, ovo su opcije koje imamo:
  1. Čekati da padne cena, tj. da se upadne u bolji odnos cena/plata
  2. Otići još dalje van BG gde su cene povoljne
  3. Povećati prihode kako bi kao nadprosečni kupili makar i taj širi centar/periferija
Neka logika govori da se jedino na 2 i 3 može uticati kao pojedinac

Slažem se, i ja bih gledao kako mogu najpre sa brojem 3 biti u boljoj poziciji. Ne bih nikako bežao od preporuke za bolje plaćena radna mesta za koja sam kvalifikovan.

Nema problema.
EXPO, između ostalog, je odličan primer besomučne potrošnje. Država je odlučila u naše ime (dobili su izbore, pa im se može) da će organizovati izložbu koju ćemo mi platiti porezom, odnosno visokom inflacijom. Ekonomska opravdanost iste tek će se videti u budućnosti, dotad je sve samo špekulacija. A ono što je realnost i udara po džepu prosečnog čoveka je inflacija. Dakle, može da bude i korisno, ali ne mora da znači. A ako se pokaže neuspešnom, onda smo mi kao građani (ne država, jer državne pare ne postoje) bacili novac u reku.
Inflacija se ne leči povećanjem plata u istoj meri, nego prihvatanjem recesije. Povećana nezaposlenost i usporen privredni rast na mnogo duže vreme nego što je bio inflacioni period. Mi to nećemo, te će visoka inflacija biti konstantna, iako to verovatno nećemo priznati. U tome leži neosnovanost svega. Evropa će proći mnogo bolje od nas (iako svi govore da su ga nadrljali opasno), jer će sad da lepo preleže malo recesiju, povećaju nezaposlenost, a posle će, naravno, da se i oporave, kako to već ide.
Zaboravio si da napišeš da do EXPOa ima sve da stoji ili ce biti usporeno....i cene i infrastruktura....i da je taj sajam bukvalno uvaljen nama.....

Infrastruktura i EXPO su povezani.
Ja ne proklamujem da je realno da možeš da gradiš samo domove zdravlja, škole i ono što bi narod hteo, ali ne može ni država da bude glavni organizator čitave ekonomske aktivnosti zemlje. To nije dobro, i siguran sam da će se u ne tako dalekoj budućnosti to i pokazati. Iako će nekog propratnog dobra (koje ćemo svi debelo platiti) sigurno biti.
U našoj prošlosti kriju se iste ovakve greške koje i sad pravimo, a bili smo kratkovidi i tad i sad.

Nema problema.
Za koga je bolje da se ‘prihvati recesija’? Za par desetina hiljada ljudi koji traze stan ili za par miliona koji imaju poslove?

Jesu li se EU ekonomije izvukle iz prosle krize tako sto su ‘pustili malo nezaposlenost’ ili novim stimulansom i trosenjem?

Kako se to ‘prelezi malo recesija’? Jel to virus koji prodje sam od sebe ili se ipak nesto intervenise sa strane?

Expo sam je 2 milijarde, to jeste dosta za pojedinacan projekat ali je relativno sitno u poredjenju sa ukupnim troskovima drzave, pogotovo razvuceno na bekoliko godina. Ostalocsu sve ulaganja u infrastrukturu koja su generalno i dugorocno najisplativija (kod nas naravno donekle ukanjeno kroz korupciju). Sta je tu ‘besomucno trosenje’?

Ostalocsu sve ulaganja u infrastrukturu koja su generalno i dugorocno najisplativija (kod nas naravno donekle ukanjeno kroz korupciju). Sta je tu ‘besomucno trosenje’?
Ulaganja u infrastrukturu koja ce se raspasti posle mesec dana po cenama 5 puta vecih od realnih

Vrh