Po meni kredit osposobljavaju nadprosecni ljudi a prosecni moraju da se trude da postanu nadprosecni ili da naslede nekretninu / imaju ispomoc / prodaju nesto van BGa, posebno kad je u pitanju Beograd.Tržište je takvo da samo oni sa tim čuvenim hiljadama mogu da učestvuju u utakmici. Pa makar to bio i kompleks tzv "priuštivih" stanova koje planiraju da grade, bez korekcije cena, to je jedini način. Takođe, ma koliko se trudili, a posebno van IT, kompanije imaju neki limit koliko možete zaraditi u Srbiji, posebno zbog toga što je neko rekao da već preko 1000 i nešto eura ulazimo u rang Slovačke/Češke/Poljske i firme nemaju interes da te pozicije otvaraju ovde
Malo se otišlo u off topic, moje pitanje je bilo vezano za iskustva ljudi koji su svojim radom stvorili uslove za kredit . Bez obzira šta naš predsednik rekao, mladima bez jedne do dve takve dobre plate se ne piše dobro
Mislim da je tako bilo uvek i tako ce biti uvek, ako neko radi prosecan posao sa prosecnom platom on je istisnut sa teritorije Beograda platezno za kupovinu stana.
A za Beograd mislim da dvoje mladih ljudi koji zaradjuju u zbiru 2000+ EUR i nemaju decu mogu kroz par godina (3-5) vec da postanu kreditno sposobni za neke opstine Beograda, a ako imaju ispomoc sa strane za ucesce i za centralne opstine.
Ako bih bas morao da ilustrujem, 60m2 na periferijskim opstinama BGa kroz 5-6 godina odvajanja 500-600 eur mesecno npr sto bi na prihode od 2000 EUR mesecno za 2 osobe trebalo biti itekako izvodljivo. Uskladiti stednju sa rastom plata i inflacije ako je ikako moguce svake godine.
Ako bi neko od porodice ih ispomogao mogli bi da gledaju bolje opstine, a nakon kredita bi opeti imali stednju jer umesto rente bi placali ratu oko 500-700 EUR zavisno od vrednosti nekretnine.
E sad, ako ti i devojka/zena radite za 70-90,000 od stana mozete da se oprostite u Beogradu, ali ja mislim da je apsolutno ista takva situacija bila i pre 10 i pre 20 godina.