Po meni kredit osposobljavaju nadprosecni ljudi a prosecni moraju da se trude da postanu nadprosecni ili da naslede nekretninu / imaju ispomoc / prodaju nesto van BGa, posebno kad je u pitanju Beograd.Tržište je takvo da samo oni sa tim čuvenim hiljadama mogu da učestvuju u utakmici. Pa makar to bio i kompleks tzv "priuštivih" stanova koje planiraju da grade, bez korekcije cena, to je jedini način. Takođe, ma koliko se trudili, a posebno van IT, kompanije imaju neki limit koliko možete zaraditi u Srbiji, posebno zbog toga što je neko rekao da već preko 1000 i nešto eura ulazimo u rang Slovačke/Češke/Poljske i firme nemaju interes da te pozicije otvaraju ovde
Malo se otišlo u off topic, moje pitanje je bilo vezano za iskustva ljudi koji su svojim radom stvorili uslove za kredit. Bez obzira šta naš predsednik rekao, mladima bez jedne do dve takve dobre plate se ne piše dobro
Mislim da je tako bilo uvek i tako ce biti uvek, ako neko radi prosecan posao sa prosecnom platom on je istisnut sa teritorije Beograda platezno za kupovinu stana.
A za Beograd mislim da dvoje mladih ljudi koji zaradjuju u zbiru 2000+ EUR i nemaju decu mogu kroz par godina (3-5) vec da postanu kreditno sposobni za neke opstine Beograda, a ako imaju ispomoc sa strane za ucesce i za centralne opstine.
Ako bih bas morao da ilustrujem, 60m2 na periferijskim opstinama BGa kroz 5-6 godina odvajanja 500-600 eur mesecno npr sto bi na prihode od 2000 EUR mesecno za 2 osobe trebalo biti itekako izvodljivo. Uskladiti stednju sa rastom plata i inflacije ako je ikako moguce svake godine.
Ako bi neko od porodice ih ispomogao mogli bi da gledaju bolje opstine, a nakon kredita bi opeti imali stednju jer umesto rente bi placali ratu oko 500-700 EUR zavisno od vrednosti nekretnine.
E sad, ako ti i devojka/zena radite za 70-90,000 od stana mozete da se oprostite u Beogradu, ali ja mislim da je apsolutno ista takva situacija bila i pre 10 i pre 20 godina.