Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja pravim razliku izmedju preporuke i preko veze:
Prvo je da cujes da se trazi neki profil radnika i preporucis osobu koja je relevantna. Ona prolazi proces selekcije zajedno i sa ostalim preporukama i bira se najbolja medju njima.
Drugo je kad zaposlim kumovu svastiku da radi posao za koji verovatno nike kvalifikovana, a ja zloupotrebljavam moju poziciju odlucivanja.
Taj scenario je jedino moguć u državnom organu ili eventualno javnom preduzeću. Ako firmi koja ima interne sisteme, strukture i protokole, predložiš kumovu svastiku koja nije kvalifokovana, sva je verovatnoća da neće proći sistem selekcije. Sa druge strane, ako unutar firme ti imaš moć odlučivanja, pretpostavka je da si na upravljačkoj poziciji i da se tvoj doprinos vrednuje u odnosu na ljude koje si zaposlio. Shodno tome, ne bi imao ni razlog ni interes da uopšte predložiš nekog nekvalifikovanog jer bi time samo uzurpirao sopstvene interese i poziciju unutar firme.

Taj scenario je jedino moguć u državnom organu ili eventualno javnom preduzeću. Ako firmi koja ima interne sisteme, strukture i protokole, predložiš kumovu svastiku koja nije kvalifokovana, sva je verovatnoća da neće proći sistem selekcije. Sa druge strane, ako unutar firme ti imaš moć odlučivanja, pretpostavka je da si na upravljačkoj poziciji i da se tvoj doprinos vrednuje u odnosu na ljude koje si zaposlio. Shodno tome, ne bi imao ni razlog ni interes da uopšte predložiš nekog nekvalifikovanog jer bi time samo uzurpirao sopstvene interese i poziciju unutar firme.
U sustini se slazem da je moguce uglavnom u drzavnom preduzecu. Dodao bih i ogromne korporacije gde je moguce da neko nestrucan radi neki posao a da to ne bude vidljivo jer se uklapa u masu.
Samo da dodam da i to sto je neko nestrucan, ne znaci da ne moze da nauci posao, ali se slazem da je to diskriminacija prema nekom ko je strucan.

auuu ne može se izbeći ova diskusija nigde izgleda....
Uzima se pozicija iz koje se gleda.
Isto je, jer taj koji traži posao je u manje povoljnoj situaciji od onog koji je prošao dalje, bez obzira kako to nazovete, veza/preporuka/kronizam...šta god
On nije u ravnopravnoj situaciji jer nema taj socijalni kapital, prema tome se tumači kao nepravedno.

A sad odgovorite dečku na pitnje ako uopšte umete.
Samo sam se nadovezao da kazem moje misljenje o tome zasto razlikujem dva pojma koja se cesto mesaju.
Slazem se da je to socijalni kapital, ali mi to nije negativna stvar nuzno (ako sam radio sa nekim godinama i mislim da je ok, naravno da cu ga preporuciti negde gde mislim da moze da radi. Ne bih preporucio nekog nestrucnog da “ne trosim rec” sto ljudi obicno znaju da kazu.
Na koje pitanje i kom decku treba da odgovorim, malo sam se sad i ja pogubio 😀

Samo sam se nadovezao da kazem moje misljenje o tome zasto razlikujem dva pojma koja se cesto mesaju.
Slazem se da je to socijalni kapital, ali mi to nije negativna stvar nuzno (ako sam radio sa nekim godinama i mislim da je ok, naravno da cu ga preporuciti negde gde mislim da moze da radi. Ne bih preporucio nekog nestrucnog da “ne trosim rec” sto ljudi obicno znaju da kazu.
Na koje pitanje i kom decku treba da odgovorim, malo sam se sad i ja pogubio 😀
znaju ljudi dobro da razlikuju pojmove preporuka i veza nego je dilema već objašnena na 100 drugih mesta.
Poenta je i u tome da čim si ti nekoga svog preporučio iako znaš da je dobar, uskratio si nekom drugom da udje na to mesto a on je možda 5x bolji.A ti to ne znaš.Razmeš.

pitanje je inače bilo:
možda neko hoće da podeli svoje iskustvo kako je došao do izuzetno plaćenog posla - da li je to bilo pošteno, preko oglasa, pa napredovao ili je to neka preporuka (neko vas je ubacio iako niste kvalifikovani), kao i to u kojoj industriji koja nije IT (bio sam junior, pa postao senior i sad mogu bilo gde da radim) se isto može lepo zaraditi.

Zaposliš nekog svog u kojeg imaš poverenje i koji je stručan i adekvatan za taj prvobitni položaj za koji se zapošljava, koji hoće da napreduje u firmi i da sama firma napreduje.
Dogovoriš se sve unapred i ukoliko pokazuje trud i preuzima više poslova i odgovornosti tako i dobija bonuse ili povećanje zarade itd...
Samo retko ljudi uspeju to i neće da mešaju prijateljstvo, kumstvo, rodbinsko-bračne odnose, jer je teško napraviti poslovni i objektivni odnos u firmi sa takvima, ukoliko se to pregura obostrano bude odlično za sve i postoji ozbiljna šansa za brzo napredovanje i firme i pojedinca...

auuu ne može se izbeći ova diskusija nigde izgleda....
Uzima se pozicija iz koje se gleda.
Isto je, jer taj koji traži posao je u manje povoljnoj situaciji od onog koji je prošao dalje, bez obzira kako to nazovete, veza/preporuka/kronizam...šta god
On nije u ravnopravnoj situaciji jer nema taj socijalni kapital, prema tome se tumači kao nepravedno.

A sad odgovorite dečku na pitnje ako uopšte umete.
Nema to veze sa ravnopravnošću. Kada zapošljavaš nekoga gledaš i senzibilitet osobe. U velikoj većini slučajeva možeš da proceniš čoveka, ali nekad te taj prvi utisak prevari i zaposliš nekog idiota koji može da ti poremeti celu firmu. Zato se, između ostalog, stavlja klauzula o probnom radu u ugovor, da možeš brzo da ispraviš grešku. Uvek ću pre da izaberem kandidata za koga pouzdano znam da je normalna osoba i tu je preporuka jako bitan faktor.

Sada vidim. Moj odgovor nije relevantan jer sam gastos. Dok sam bio u Srbiji, krenuo sam sa radom u kol centru sa nocnim smenama sa zavrsenim fakultetom. Posle sam menjao poslove, neumorno sam se prijavljivao na oglase i uglavnom ga duvao, ali sa vremena na vreme uspeo da nadjem bolji posao. Tako sam nastavio sve dok nisam nasao posao gde sam video da mogu da napredujem, gde sam imao super sefa i gde je znanje koje sam sticao bilo relevantno i cenjeno na trzistu rada. Onda sam grizao da ucim i to mi je pomoglo i u inostranstvu, gde sam trazio posao bez znanja jezika i radne dozvole.

TL;DR budi uporan, ne kloni duhom, shvati trazenje posla kao posao. Bitno je i da im se svidjas kao covek, jer je “lak za saradnju” po meni jedna od najpotcenjenijih vestina.
znaju ljudi dobro da razlikuju pojmove preporuka i veza nego je dilema već objašnena na 100 drugih mesta.
Poenta je i u tome da čim si ti nekoga svog preporučio iako znaš da je dobar, uskratio si nekom drugom da udje na to mesto a on je možda 5x bolji.A ti to ne znaš.Razmeš.

pitanje je inače bilo:

Sve se slazem, i lepo si objasnio da nije samo do Rusa no i do naše brace.
Ali ponude za smrtničke budzete i manje stanove do 100k uopste nema.Pricam o kupovini.
Broj za izdavanje je dosta skocio i tu se malo poboljsala ponuda.
Jedino mozda u izgradnji koja tek sad počinje, što znači jos bar 2 godine čekanja plus moljenje Boga da se ikad završi, uknjizi i da sve prodje OK.

Bukvalno razmisljam da zaboravim na sve ovo i vratim se u svoju sobu nazad u babin stan :)
Imao bi i više kvadrata po osobi no ovde gde iznajmljujem, u boljem kraju, jedino eto što smo naučili da budemo sami al Boze moj. Bas ne mogu vise se igram sa ovim, i tripujem da bi mi to lakše bilo.
Ako mozes dosad skupljen novac da oplodis kroz investiciju u obveznice, akcije ili kamatu i banci, meni se cini da je bolje sacekati jos par meseci. Ne verujem u Deda Mraza odavno pa i da ce promena administacije u SAD doneti ne znam kakav boljitak za nas ali verovatnoca da se zavrsi rat u Ukr ili bar zamrzne na neko vreme, je bar za nijansu veca nego pre izbora. Mislim da odlazak jednog broja Rusa moze oboriti cene kirija i samim tim i cene nekretnina u nekim delovima grada (sve sto nije NBG i BnV, centar)

Nema to veze sa ravnopravnošću. Kada zapošljavaš nekoga gledaš i senzibilitet osobe. U velikoj većini slučajeva možeš da proceniš čoveka, ali nekad te taj prvi utisak prevari i zaposliš nekog idiota koji može da ti poremeti celu firmu. Zato se, između ostalog, stavlja klauzula o probnom radu u ugovor, da možeš brzo da ispraviš grešku. Uvek ću pre da izaberem kandidata za koga pouzdano znam da je normalna osoba i tu je preporuka jako bitan faktor.
ja stvarno ne želim da ponavljam 5x.... pitanje koje je dečko postavio je iz pozicije onog ko traži posao!
Naravno da je firmi lakše i manje rizika da zaposli nekoga preko preporuke to niko ne dovodi u pitanje.
Ima sve veze sa raznopravnošću jer iz ugla onog ko traži posao neko drugi već ima ''foot in the door''.

Ovo je inače već poznata diskusija i savremenoj etici i ne krivim ja vas vi ste večinom inženjeri tehničari pa prilazite sa pogrešne strane.
Ne vodite NPC, diskusije sa NPC odgovorima i neke retoričke tautologije odgovorite dečku na pitanje.

svaki Pera/Zika/Mika je podigao rentu.

Naravno da će da podignu. Klasično kapitalno tržište. Svako ima pravo da iskoristi najviše od resursa koje ima, ali to nažalost ne podrazumeva da ćemo ih svi imati u istoj meri. Kao što ti imaš znanje u IT oblasti i sposobnosti privrednika (koje drugi nema) pa ti trenutna konstelacija kapitalističkog tržišta garantuje mogućnost da otvoriš svoju firmu i posluješ sa celim svetom. Mi (uključujuči i mene) ponekad nesvesno želimo socijalističke uplive države (da, recimo, ograniče delovanja Rusa u Srbiji) a ponekad kapitalističke, kako nam odgovara. Golo ekonomski gledano, rentanje Rusima i korišćenje punog ekonomskog potencijala svog resursa je idealan scenario.
Problem nisu ni Rusi, ni Pera ni Žika, nego nejednakosti koje dolaze iz monopola i drugih, brojnih loših praksi države. Kod nas organizacija ekonomske aktivnosti krajnje podleže kontroli političkih autoriteta, a sve ostalo su samo direktne ili indirektne posledice. Kako bi to rekli, država nije sudija u našem slučaju, nego direktni igrač, i to bogami najbolji na terenu..
Veći problem je cena hrane, jer bez obzira na sve svako mora jesti, a sa ovakvim cenama elementarna prehrana predstavlja apsolutni izazov za svakog sa platom nižom od medijalne.

Ne postoji niko koga možeš da okriviš za inflaciju osim države. Ne sedimo ti i ja za štampačem i puštamo pare. Od problema sa inflacijom, zapravo, treba da počne čitava ova naša priča. Smešno mi je kada ističemo kao pozitivnu činjenicu da su plate skakale više od inflacije. Inflacija se leči prekidanjem monetarnog rasta, kresanjem troškova Vlade, vraćanjem na nezaposlenost i spor rast koju bi imao da nema inflacija. Ali! Mi hoćemo da prikažemo rast (koja nema nikakvog uporišta u produktivnosti), mi nećemo nezaposlenost jer to politički nije popularno, mi moramo da organizujemo EXPO, pa ćemo tako i da prihvatimo visoke stope inflacije. A šta je drugo inflacija nego porez koji svi plaćamo. Siromašni će da budu još siromašniji, nekretnine će biti još sve manje priuštive - pa dokle izguramo tako.
Naravno, oni kojima je sudbina dodelila bolje karte možda i pohvale ovakav tok razvoja, jer će im imovina postajati sve vrednija, te će i oni biti sve srećniji i srećniji.
Iz poslednjih 40 stranica se može zaključiti da jedini način da @Suzuman, @pop2bg, ja i ostali sa sličnom sudbinom
Ja već radim dodatni posao i ulažem. Ostalo mi je još da pustim decu da se čuvaju sama, a ja da se ušunjam u postelju uveče, pomilujem ih i zaspim. Pa sve tako u krug, dok ne prestignem inflaciju jednog dana.

Pošto se ovde dosta govori o velikom broju ljudi zarađuju iznose u rangu kvalifikacije za godišnji porez na dohodak, možda neko hoće da podeli svoje iskustvo kako je došao do izuzetno plaćenog posla
Šta god da radiš, moraš da se potrudiš da ne budeš bezličan. Ako si bezličan onda si samo zamenljivi resurs. Firmi staviš do znanja da ne otaljavaš posao, već da joj donosiš neku vrednost. Kad kreneš sa tom osnovom onda se prilike otvaraju same. I za interni napredak u firmi i za preporuku na nekom drugom mestu. Što se rasta plate tiče, najbrži način je menjanje firmi, ali tu upadaš u zamku da će u nekom trenutku neko da pogleda tvoj CV i da kaže, ovog nećemo jer ne može da sastavi ni godinu dana na jednom mestu.

ja stvarno ne želim da ponavljam 5x.... pitanje koje je dečko postavio je iz pozicije onog ko traži posao!
Naravno da je firmi lakše i manje rizika da zaposli nekoga preko preporuke to niko ne dovodi u pitanje.
Ima sve veze sa raznopravnošću jer iz ugla onog ko traži posao neko drugi već ima ''foot in the door''.

Ovo je inače već poznata diskusija i savremenoj etici i ne krivim ja vas vi ste večinom inženjeri tehničari pa prilazite sa pogrešne strane.
Ne vodite NPC, diskusije sa NPC odgovorima i neke retoričke tautologije odgovorite dečku na pitanje.
Slobodno nas prosvetli iz tog tvog metafizičkog ugla. Gde postoji apsolutna ravnopravnost? Jedan primer daj.

Niko nema foot in the door, ako imam boljeg kandidata od preporučenog, naravno da ću da ga zaposlim. Ako su na istom nivou, naravno da je preporuka bolja, jer tu imam jednu nepoznanicu manje.

U praksi se često baš ovo dešava, što je firma bolja, to se zaposleni više trude da dovuku svoje bližnje i stvara se zatvorena tvrđava gde je skoro nemoguće ući ako ne znate nekog u tvrđavi. I često menadžeri pomalo zloupotrebe položaj pa zaposle nekog ko ispunjava 20% zahteva ali se vremenom uklopi

Ja već radim dodatni posao i ulažem. Ostalo mi je još da pustim decu da se čuvaju sama, a ja da se ušunjam u postelju uveče, pomilujem ih i zaspim. Pa sve tako u krug, dok ne prestignem inflaciju jednog dana.
Možda je samo potrebno da ne budeš bezličan i prvi posao će ti doneti novca kao osnovni + dodatni zajedno :ROFLMAO:

Što se rasta plate tiče, najbrži način je menjanje firmi, ali tu upadaš u zamku da će u nekom trenutku neko da pogleda tvoj CV i da kaže, ovog nećemo jer ne može da sastavi ni godinu dana na jednom mestu.
Mislim da je taj pogled na lojalne i nelojalne kadrove zastareo, jer se pokazalo da su lojalni kadrovi često lojalni samo sebi i najveću štetu po firmu mogu da naprave baš ti tzv lojalni, nakon što zasednu u funkciju. Na primer, da glume iz svog interesa da su lojalni firmi. Dalje, takvi kadrovi su skloni da sklanjaju sa strane kandidate koji im ne odgovaraju, jer možda više znaju, ili iz kojih god razloga, a gazde/šefovi ih trpe jer su dugo u firmi i ušli su u posao. Idealno, poželjno je da kod radnika postoji shvatanje blenda interesa firme i ličnog interesa, i to je čist odnos.

Slobodno nas prosvetli iz tog tvog metafizičkog ugla. Gde postoji apsolutna ravnopravnost? Jedan primer daj.

Niko nema foot in the door, ako imam boljeg kandidata od preporučenog, naravno da ću da ga zaposlim. Ako su na istom nivou, naravno da je preporuka bolja, jer tu imam jednu nepoznanicu manje.
Ima na dva mesta, u religiji i teorijskoj etici , al ovde se ne diskutuje o tome nego o ceni nekretnina,
Mogu da te prosvetlim al moram da ti naplatim kao svima.
Mogu jedan besplatan savet da ti dam, ne pleši ako ne znaš korake.

Mislim da je taj pogled na lojalne i nelojalne kadrove zastareo, jer se pokazalo da su lojalni kadrovi često lojalni samo sebi i najveću štetu po firmu mogu da naprave baš ti tzv lojalni, nakon što zasednu u funkciju. Na primer, da glume iz svog interesa da su lojalni firmi. Dalje, takvi kadrovi su skloni da sklanjaju sa strane kandidate koji im ne odgovaraju, jer možda više znaju, ili iz kojih god razloga, a gazde/šefovi ih trpe jer su dugo u firmi i ušli su u posao. Idealno, poželjno je da kod radnika postoji shvatanje blenda interesa firme i ličnog interesa, i to je čist odnos.
Zaposleni ce gledati interes firme samo ako oseti da je uspeh firme u direktnoj relaciji sa njegovom kompenzacijom.
To znaci bonusi i stimulacije za dobro odradjeni posao, sto nazalost u dosta firmi se ne desava.
Alternativno ako si glup onda ces da se lozis na lojalnost firmi.

Nista gore nego kada ti dobar posao nagradi poslodavac sa jos vise posla :)

Zaposleni koji ti ode za godinu dana je totalni promašaj za firmu, osim ako ga ne prodaješ kao resurs pa te baš briga, nađeš nekog drugog da ga zameni. Ako neko tako funkcioniše 5 godina, zašto misliš da će kod tebe biti drugačije. Ja takve preskačem.

Možda je samo potrebno da ne budeš bezličan i prvi posao će ti doneti novca kao osnovni + dodatni zajedno :ROFLMAO:
Izvini, nisam provalio da ovde tražiš prečicu do x hiljada evra neto. Srećno, trebaće ti.

Ima na dva mesta, u religiji i teorijskoj etici , al ovde se ne diskutuje o tome nego o ceni nekretnina,
Mogu da te prosvetlim al moram da ti naplatim kao svima.
Mogu jedan besplatan savet da ti dam, ne pleši ako ne znaš korake.
Eto vidiš, kad je teško ajmo o cenama nekretnina...

Zbog ovoga vlasnici/visoki menadzeri uz pomoć objektivnog HR(ako postoji) bi morali to da vide i reaguju objektivno što nije u velikoj većini slučaj.
Ali podrzavam to što si rekao i kao jedan od razloga ne činjenja drastičnih mera u ovom slučaju jeste ta dugogodišnja veza vrha firme sa takvim ljudima to jest dugogodišnjih zaposlenih koji su se na neki način usedeli i ne obavljaju više posao sa tim žarom a nekada i prave tokaičnu atmosferu, zbog te zaštićenoati na neki način.
Ozbiljnije i veće firme naprave tampon zonu izmedju vrha firme i zaposlenih sa nekim menadzerom koji upravo ove stvari treba da obavlja.
Upravo takvim ljudima treba dati otkaz, jer zauzimaju mesto za nekog željnog posla, koji bi doprineo rastu firme i boljoj atmosferi.
Ali takodje se gledaju i kadrovi koji menjaju često firme zbog uglavnom veće plate, koji tako odaju utisak odličnog radnika koji pokupi reference i ozbiljan CV napravi za relativno kratko vreme, sa takvima se ili ozbiljno dogovori sve i fogovore bonusi i stimulacije oko svega, pa ako je spreman na takve uslove da mu se daje prostor za napredak i veću korist unutar firme, ali da je svestan da mora sa time doći i više posla i odgovornosti.

U praksi se često baš ovo dešava, što je firma bolja, to se zaposleni više trude da dovuku svoje bližnje i stvara se zatvorena tvrđava gde je skoro nemoguće ući ako ne znate nekog u tvrđavi. I često menadžeri pomalo zloupotrebe položaj pa zaposle nekog ko ispunjava 20% zahteva ali se vremenom uklopi

Pa ne kaže se dzabe 'prvi posao je najteže naći'' al umrežavanje sa kolegama treba da krene još na fakultetu.Treba biti pragamtičan i sa svima biti dobar jbg. SAm da nađeš posao moraš biti spreman da se nagutaš vode.
Samostalan biznis je tema za sebe, 100'0 raznih priča ali 90% opet idu preko nekog socijalnog kapitala, poznanstva, sredstva, klijenti, idejacija.
Sam sam, skroz sam baš moraš da istražiš tržište i da grešiš dosta.Moraš biti taj karakter.
Ja sam svoj lični biznis našao peko 9gag-a verovao ili ne.

A što se tiče tih firmi tvrđava posle nekog vremena taj malter popusti pa se dešava ko što se desilo sa Seven Bridges pa je lepo gledati iz daleka kako se sve to raspada i ode za Indiju.

Zaposleni koji ti ode za godinu dana je totalni promašaj za firmu, osim ako ga ne prodaješ kao resurs pa te baš briga, nađeš nekog drugog da ga zameni. Ako neko tako funkcioniše 5 godina, zašto misliš da će kod tebe biti drugačije. Ja takve preskačem.
Poštujem. Samo primećujem da si preskočio komentarisanje lojalnih, što smatram da se slažes da tzv lojalni mogu ozbiljno da ukanale firmu.

Zaposleni ce gledati interes firme samo ako oseti da je uspeh firme u direktnoj relaciji sa njegovom kompenzacijom.
To znaci bonusi i stimulacije za dobro odradjeni posao, sto nazalost u dosta firmi se ne desava.
Alternativno ako si glup onda ces da se lozis na lojalnost firmi.

Nista gore nego kada ti dobar posao nagradi poslodavac sa jos vise posla :)
Tako je, samo što zaposleni, a pogotovu ovi mlađi (da ne kažem generacija Z), toliko precenjuju sebe i svoje doprinose da je to tragikomično. Uradi se launch, i sad jesu ljudi nesporno radili i uradili dobar posao i nesporno će firma u nekoj perspektivi imati korist od toga, ali njihov utisak je kao da su poslali čoveka na Mars. Odmah traže vanredni appresaisal i povišicu :D I onda ono čuveno "ako nećeš ti, ima ko će hteti da plati", samo što to danas više ne pije vodu pa su se malo primirili. Bio bih lud da kažem da ima ičeg dobrog u krizi, ali ako je jedan aspek dobar to je što su se alavi i nadobudni klinci malo primirili, pa sada koristim priliku da ih tovarim bez naručitog pardona.

Izvini, nisam provalio da ovde tražiš prečicu do x hiljada evra neto. Srećno, trebaće ti.

Tržište je takvo da samo oni sa tim čuvenim hiljadama mogu da učestvuju u utakmici. Pa makar to bio i kompleks tzv "priuštivih" stanova koje planiraju da grade, bez korekcije cena, to je jedini način. Takođe, ma koliko se trudili, a posebno van IT, kompanije imaju neki limit koliko možete zaraditi u Srbiji, posebno zbog toga što je neko rekao da već preko 1000 i nešto eura ulazimo u rang Slovačke/Češke/Poljske i firme nemaju interes da te pozicije otvaraju ovde

Malo se otišlo u off topic, moje pitanje je bilo vezano za iskustva ljudi koji su svojim radom stvorili uslove za kredit :). Bez obzira šta naš predsednik rekao, mladima bez jedne do dve takve dobre plate se ne piše dobro

Poslednja izmena:
Vrh