Šta je novo?

Cene nekretnina

A sta sam ja pricao?
Ovi podaci su iz 2023. Rusi su tek počeli da pristužu u Srbiju u drugoj polovini 2022. i mali broj njih je kupovao u tom periodu, mahom su rentali. Oni koji su otisli dalje su EU/USA su to vec uradili, a oni koji su ostali su mahom kupovali u 2024. Kada ti podaci budu kompletirani, ne bi me čudilo da je svaki treći stan kupljen od strane Rusa.

Sve lepo rečeno...od toga se živi ?
Pad prodaje 1%
Cene ne padaju...niti će

Prosecna plata je samo deo jednacine. Onaj deo koji svi zanemaruju je procenat zaposlenosti.
Nije isto da imas 10 ljudi od kojih je 3 zaposleno sa 800e platom i izdrzava ostale, i 10 ljudi od kojih je 6 zaposleno sa 800e platom i izdrzava ostale. U oba slucaja im je prosek 800e, ali realno imaju duplo vise na raspolaganju.
U tome se ogleda boljitak u standardu danas, ne u proseku plate koji kad se uskladi sa cenama ostane isti kao i pre.

Prosecna plata je samo deo jednacine. Onaj deo koji svi zanemaruju je procenat zaposlenosti.
Nije isto da imas 10 ljudi od kojih je 3 zaposleno sa 800e platom i izdrzava ostale, i 10 ljudi od kojih je 6 zaposleno sa 800e platom i izdrzava ostale. U oba slucaja im je prosek 800e, ali realno imaju duplo vise na raspolaganju.
U tome se ogleda boljitak u standardu danas, ne u proseku plate koji kad se uskladi sa cenama ostane isti kao i pre.
Jel procenat zaposlenosti proporcijalno srazmeran stopi nezaposlenosti koja je, takodje, makar statisticki, veoma niska?

Ne znam sta me pitas, ali stvar je prosta. Ako imas jednog u porodici koji radi za 800e, i dvoje koji rade za 800e, prosek plate je isti, ali jasno je u kojem slucaju se zivi duplo bolje.

Nisu rusi krivi sto su srpski stanodavci podigli cenu rente, sto su srpski investitori podigli cenu novogradnje, sto su srpski lanci prodaje podigli cene proizvoda i sto u srbiji banke drze marzu od 3% umesto od 1% na kredite.
U zemlju su dosli platezno dobri i mahom sposobni ljudi koji i dalje na kraju dana uvlace strani kapital u zemlju koji se onda trosi pretezno ovde.

Ti isti ljudi su pobegli od rata, a to sto su drzava i investitori / lanci prodaje to docekali kao kec na jedanest da maksimiziraju profit je druga prica.
Da imali su uticaj na trziste nekretnina i cenu rente, ali je ona proistekla od pohlepe srpskih gradjana i investitora, nasih komsija i prijatelja koji izdaju, prodaju i grade nekretnine.
Nisu oni krivi.
Al ne znam da li se zezas ili sta.
Ponuda i traznja.
Oni su krivi za TRAZNJU!
Prosto i jednostavno

Nisu oni krivi.
Al ne znam da li se zezas ili sta.
Ponuda i traznja.
Oni su krivi za TRAZNJU!
Prosto i jednostavno
Ponude imas koliko hoces, nije da je sad ostalo 100 slobodnih stanova u celom Beogradu.
Ali Pera sada zna da rusi ce da plate vise pa drzi minimum 100 eur skuplju rentu, pa ceka da mu dodju rusi ili srbi koji nemaju gde vise, a to od koje plate ce oni da mu plate rentu njega ne zanima.

Mi smo imali sasvim dovoljno slobodnih stanova i pre i posle rusa za izdavanje, razlika je sto kada se proculo da rusi su spremni da plate vise rentu svaki Pera/Zika/Mika je podigao rentu.
Rusi nisu krivi sto su meni bivse gazdarice u proslom stanu u roku od 2 godine duplirale rentu, vec sto su one htele 300 eur vise u svoj dzep da stave a cule su da ako ja necu da im platim toliko ima Rusa koji bi.

Po oglasima koje pratim desilo se bas ono sto sam rekao pre par meseci, skok od 10 posto uz jos lošiju ponudu.

Oglasi koji stoje mesecima neki i godinu sad su dignuti za jos 10 posto a idalje ne idu.
Cak i ono sto deluje OK na slikama kad se vidi uživo, vidis zasto stoji mesecima.

Za skoro 100K ne postoji normalan uknjižen useljiv 1.5stan pa makar i od 30ak kvadrata.
Čak sam kod bar 5-6 agenata ostavio ponudu da mi nadju uz dodatan procenat njima, svi su rekli da je više nego realan budzet ali nema ponude i jos se niko ne javlja.

Sad vec gubi bilo kakav smisao i baš počinjem da razmišljam šta ce mi stan ovde za te pare, naročito uz sve sto se dešava ovde i prognoze za 2025tu globalno.
Prvi put sam od 2021 u fazonu da stvarno odustanem, a i prestao sam da pratim onako redovno ko ranije oglase, jer mi je bukvalno mazohizam da gledam za duple pare 5 puta lošiju ponudu.

Ponude imas koliko hoces, nije da je sad ostalo 100 slobodnih stanova u celom Beogradu.
Ali Pera sada zna da rusi ce da plate vise pa drzi minimum 100 eur skuplju rentu, pa ceka da mu dodju rusi ili srbi koji nemaju gde vise, a to od koje plate ce oni da mu plate rentu njega ne zanima.

Mi smo imali sasvim dovoljno slobodnih stanova i pre i posle rusa za izdavanje, razlika je sto kada se proculo da rusi su spremni da plate vise rentu svaki Pera/Zika/Mika je podigao rentu.
Rusi nisu krivi sto su meni bivse gazdarice u proslom stanu u roku od 2 godine duplirale rentu, vec sto su one htele 300 eur vise u svoj dzep da stave a cule su da ako ja necu da im platim toliko ima Rusa koji bi.
NE, ponude nemas koliko hoces.
Ne postoji ponuda, posebno ne u centru.
Vuku se isti stanovi godinama, ili nesto sto je tezak krs.
Ne troluj vise

NE, ponude nemas koliko hoces.
Ne postoji ponuda, posebno ne u centru.
Vuku se isti stanovi godinama, ili nesto sto je tezak krs.
Ne troluj vise
Screenshot 2024-12-04 at 12.21.17.png

Screenshot 2024-12-04 at 12.21.27.png

Screenshot 2024-12-04 at 12.21.36.png

Screenshot 2024-12-04 at 12.21.47.png

Screenshot 2024-12-04 at 12.21.58.png

Screenshot 2024-12-04 at 12.23.22.png

Nek bude i da je pola ovih oglasa lazno/duplirano/staro kako god, to znaci da ima 2000+ stanova za izdavanje u ovom trenutku, i dobar deo u centralnim opstinama.
To sto ih nema po cenama koje ti zelis to se obrati srpskim stanodavcima.

Validne stavke, ali koliko je realno da neko ko ima svoju firmu i radi direktno za strance iz Srbije i na taj način zarađuje 5, 6 ili više hiljada eur mesečno, može da očekuje da živi u Beogradu za 300 eur mesečno. Mislim, to bi bilo sjajno, ali naravno u trenutnim okolnostima nemoguće. Veći problem je cena hrane, jer bez obzira na sve svako mora jesti, a sa ovakvim cenama elementarna prehrana predstavlja apsolutni izazov za svakog sa platom nižom od medijalne.

Sve se slazem, i lepo si objasnio da nije samo do Rusa no i do naše brace.
Ali ponude za smrtničke budzete i manje stanove do 100k uopste nema.Pricam o kupovini.
Broj za izdavanje je dosta skocio i tu se malo poboljsala ponuda.
Jedino mozda u izgradnji koja tek sad počinje, što znači jos bar 2 godine čekanja plus moljenje Boga da se ikad završi, uknjizi i da sve prodje OK.

Bukvalno razmisljam da zaboravim na sve ovo i vratim se u svoju sobu nazad u babin stan :)
Imao bi i više kvadrata po osobi no ovde gde iznajmljujem, u boljem kraju, jedino eto što smo naučili da budemo sami al Boze moj. Bas ne mogu vise se igram sa ovim, i tripujem da bi mi to lakše bilo.

Poslednja izmena:
Validne stavke, ali koliko je realno da neko ko ima svoju firmu i radi direktno za strance iz Srbije i na taj način zarađuje 5, 6 ili više hiljada eur mesečno, može da očekuje da živi u Beogradu za 300 eur mesečno. Mislim, to bi bilo sjajno, ali naravno u trenutnim okolnostima nemoguće. Veći problem je cena hrane, jer bez obzira na sve svako mora jesti, a sa ovakvim cenama elementarna prehrana predstavlja apsolutni izazov za svakog sa platom nižom od medijalne.
Slazem se da nisam mogao da ocekujem da ce vecno da bude nizak trosak zivota u odnosu na primanja, ali to ne menja cinjenicu da je primaran razlog dupliranja rente bila pohlepa a ne potreba. U odnosu na kvalitet stana mogu da kazem da im je trazena cifra bila prevelika jer sam mogao da biram stanove za njihovu trazenu rentu, sto sam na kraju i uradio, presao u mnogo kvalitetniji stan za 50 eur manju cenu rate od onoga sto bi mi one uzimale.

Slazem se da je Beograd apsolutno katastrofa po sve koji ne zaradjuju preko medijalne plate, po meni za jednu osobu sve ispod 90,000 je verovatno prezivljavanje cisto kako znas i umes, i da je zivot u dvoje mnogo laksi jer se cena kirije onda deli a trenutno kirija jede ogroman deo plate.

Pošto se ovde dosta govori o velikom broju ljudi zarađuju iznose u rangu kvalifikacije za godišnji porez na dohodak, možda neko hoće da podeli svoje iskustvo kako je došao do izuzetno plaćenog posla - da li je to bilo pošteno, preko oglasa, pa napredovao ili je to neka preporuka (neko vas je ubacio iako niste kvalifikovani), kao i to u kojoj industriji koja nije IT (bio sam junior, pa postao senior i sad mogu bilo gde da radim) se isto može lepo zaraditi. Činjenica je da za korektno učešće i dobru ratu potreban stabilan i dobar mesečni prihod, na račun.

Iz poslednjih 40 stranica se može zaključiti da jedini način da @Suzuman, @pop2bg, ja i ostali sa sličnom sudbinom dođemo do rešenja stambenog pitanja je, ne tako što će cene pasti, već tako što ćemo uvećati prihode. Ja sam siguran da ni Suzuman ni ostali nisu ni kasiri ni radnici sa nizom/srednjom spremom, niti motaju kablove niti, već radni ljudi koji nisu imali sreće da ubodu Majkrosoft i neki Lateral i da tu postanu menadžeri

Srbija ima oko 30k ljudi koji placaju godisnji porez na dohodak (https://www.alo.rs/biz/novac/929990/milioneri-u-srbiji/vest). S obzirom da Srbija ima oko 2.3-2.4 miliona zaposlenih, dolazimo do toga da svega 1.5% ljudi prima platu vecu od 3k evra, a verujem da 90% njih prima platu do 4k evra. Ok, imamo preduzetnike i vlasnike firmi i one koji rade na sivo ili crno, ali procenat onih koji zaradjuju 5-6k je bukvalno 0,1%. Ne znam zasto se uopste takvi ljudi uzimaju za primer kad je i na zapadu to jako dobra plata. od 2.4 miliona zaposlenih oko 50%, tj. 1.2 miliona prima manje od 700 evra. Individualno je tesko povecati prihode kad ti je sistem los i kad ti je trziste i ekonomija losa, kad sem robovlasnickih firmi imas retko koju normalnu, osim ako se ne preselis u inostranstvo ili se ubacis u neku semu za isisavanje novca iz budzeta preko tendera ili nesto na sivo/crno.

Ja pravim razliku izmedju preporuke i preko veze:
Prvo je da cujes da se trazi neki profil radnika i preporucis osobu koja je relevantna. Ona prolazi proces selekcije zajedno i sa ostalim preporukama i bira se najbolja medju njima.
Drugo je kad zaposlim kumovu svastiku da radi posao za koji verovatno nike kvalifikovana, a ja zloupotrebljavam moju poziciju odlucivanja.

auuu ne može se izbeći ova diskusija nigde izgleda....
Uzima se pozicija iz koje se gleda.
Isto je, jer taj koji traži posao je u manje povoljnoj situaciji od onog koji je prošao dalje, bez obzira kako to nazovete, veza/preporuka/kronizam...šta god
On nije u ravnopravnoj situaciji jer nema taj socijalni kapital, prema tome se tumači kao nepravedno.

A sad odgovorite dečku na pitnje ako uopšte umete.

Vrh