Šta je novo?

Cene nekretnina

To sam pisao jedno milion puta. To je jedna od stvari koje ljudi ne shvataju kada pricaju o 'pranju para'. Pare se peru prvenstveno izgradnjom, ne kupovinom.
Nije bas tacno. Ko ima puno prljavog kesa on ga pere izgradnjom, ko ima malo on pere kupovinom. Ko ima 100k-200k evra da opere on ne moze da ih opere izgradnjom zgrade, ali moze da kupi stan. A mi imamo dovoljno krupnih kriminalaca koji pare mogu da peru gradnjom, a i puno sitnih koji peru kupovinom. Pritom nije uvek u pitanju klasicno pranje para, sad se sve vise ide ka tome da ti u startu dobijas "oprane" pare tako sto izvlacis novac iz budzeta preko javnih nabavki i slicno, pa posto si glup za bilo sta drugo, jedino ti ostaje da ulozis u cigle.

To je problem centralisticikih drzava, na zalost tu spadamo i mi.

Jednostavno poteg Bg-Ns je 60% nase drzave (a vrv i vise) i po pitanju ekonomije i po pitanju buduceg napretka. Tu nam je najrazvijenija infrastruktura, najkvalitetniji kadar koji imamo
Gde u Svetu nije tako ?
Prosvetli me .....

Nije bas 100% tacno. Ko ima puno prljavog kesa on ga pere izgradnjom, ko ima malo on pere kupovinom. Ko ima 100k-200k evra da opere on ne moze da ih opere izgradnjom zgrade, ali moze da kupi stan.
Ja poznajem 5 njih koji su od prodaje neceg ili kredita kupili stan ili kucu sebi. Znam investitore koji puštanje oglasa za izgradnju zgrade skupljaju pare od učešca i krecu u izgradnju... kešu su imali za plac i papire. Ni to nisu prljave pare....
E Sad ustaljeno misljenje kod nas je da svaki investitor pere pare i da oni zarađuju mnogo više od 20% ...a to nije tačno...al koga briga

Prljav novac : taxsista ..frizera...pijačara...radnika na gradilistu...advokata...zubara...mehanicara ...vulkanizera...dopunski posao...
Niko od njih ne kuca račune za sve..jer kad bi to radio imao bi minimalnu zaradu i zato rade uskladene dnevne izvestaje.Ko kaze da je drugacije taj ne razume ovu materiju.
I svi mi to zmamo....

Kada je pre 15 godina hapšen Šarić imali smo sve informacije kako je pran novac u koje komplekse je ulagano po Zlatiboru i drugde. Bila je neka lista.

Sad kad hapse, država ne objavljuje ni jednu jedinu informaciju.

Naravno, samo hoću da vidim da li misle isključivo na crno, crno 😅
Treba praviti razliku izmedju sive i crne ekonomije. Takodje, nije isto kad ti vodoinstalater ne izda racun od 3k RSD za zamenu slavine i kad ti kafic/diskoteka/resroran ne izdaje racune i tako vrsi utaju poreza u iznosu od nekoliko desetina ili stotina hiljada evra mesecno

Treba praviti razliku izmedju sive i crne ekonomije. Takodje, nije isto kad ti vodoinstalater ne izda racun od 3k RSD za zamenu slavine i kad ti kafic/diskoteka/resroran ne izdaje racune i tako vrsi utaju poreza u iznosu od nekoliko desetina ili stotina hiljada evra mesecno
Jasno sve, da ne idemo dalje...

Napravi dogovor sa investitorom da mu da većinu keša na ruke, a dogovore fiktivnu cenu nižu koja ide preko računa. Mislim da investitori ne bi imali problem sa tim uopšte jer ionako muče muku da izbegnu porez pri izvlačenju keša iz doo, takav aranžman im legne kao bu**** šamar.

On mora da opere pare da bi kupio stan. Stan je jedna od tezih roba za kupiti prljavim novcem.
Zato postoje kladionice, perionice automobila i sl. Ili uplacujes u banku po 7-8k evra mesecno za sta se ne trazi poreklo i ako te eventualno neko nesto pita kazes da ti je to dala tetka iz Kanade. Ili kazes da ti je Ili ovo sto je sutraw napisao, za sve postoji resenje.

Zato postoje kladionice, perionice automobila i sl. Ili uplacujes u banku po 7-8k evra mesecno za sta se ne trazi poreklo i ako te eventualno neko nesto pita kazes da ti je to dala tetka iz Kanade. Ili kazes da ti je Ili ovo sto je sutraw napisao, za sve postoji resenje.
Ali to je sve onda placanje vec opranim novcem. Sem ovog sto je sutraw rekao sto i nisam bas siguran da je toliko cesto i lako da se izvede.

Ma pricali smo mu o svemu tome sto puta do sada 😁 Ako cene nisu prejake i ako ne ucestvuje i oprana lova, zasto i on sam, kao IT senior, nije kupio novogradnju na NBG? Gaslajtuje se na sve strane...

Obzirom na više cene nekretnina u Zagrebu, da li sugerišeš da su u EU još veće pranje para i kriminal u nekretninama?

Ma pricali smo mu o svemu tome sto puta do sada 😁 Ako cene nisu prejake i ako ne ucestvuje i oprana lova, zasto i on sam, kao IT senior, nije kupio novogradnju na NBG? Gaslajtuje se na sve strane...
Nije pokazatelj jedna osoba. Čovek je vrlo realan i skroman, bez obzira što je senior objasio je da radi za ogranak manje firme i da su njihove plate u nivou ili cak ispod proseka za industriju. Nisu svi seniori su Databrics, 3Lateral, MSDC i slično gde se izlazi na preko 100k neto godišnje.
@Extroniks je mlađi dečko (po senioritetu) pa je kupio movogradnju na NBG, kakve veze to ima?

Kod nas bi samo bilo dovoljno da se redom za svaki stan ispita osnov sticanja, a posebno kada je plaćen kešom bez vezane prodaje. U zakonu to već postoji, ali se ne sprovodi ili ne žele da sprovode.

RE: IT seniori - postoji velika razlika da li senior sam izdržava porodicu ili je oženjen nekim ko isto (solidno) zarađuje, kao što i postoji razlika od firme do firme. Iz prve ruke, ako radite za neki startap sa malo zaposlenih (bez obzira koja je industrija), kredit možete da sanjate pa sve i da imate 4000 NETO, a naročito ako se radi preko "agencija" tipa Adecco i ta ekipa

Vrh