Suzuman
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 11.03.2024.
- Pohvaljen
- 4.118
Strah od siromaštva, kao Brega?Ljudi jednostavno uvek misle na plan B i plan C
Strah od siromaštva, kao Brega?Ljudi jednostavno uvek misle na plan B i plan C
Nije bas tacno. Ko ima puno prljavog kesa on ga pere izgradnjom, ko ima malo on pere kupovinom. Ko ima 100k-200k evra da opere on ne moze da ih opere izgradnjom zgrade, ali moze da kupi stan. A mi imamo dovoljno krupnih kriminalaca koji pare mogu da peru gradnjom, a i puno sitnih koji peru kupovinom. Pritom nije uvek u pitanju klasicno pranje para, sad se sve vise ide ka tome da ti u startu dobijas "oprane" pare tako sto izvlacis novac iz budzeta preko javnih nabavki i slicno, pa posto si glup za bilo sta drugo, jedino ti ostaje da ulozis u cigle.To sam pisao jedno milion puta. To je jedna od stvari koje ljudi ne shvataju kada pricaju o 'pranju para'. Pare se peru prvenstveno izgradnjom, ne kupovinom.
Gde u Svetu nije tako ?To je problem centralisticikih drzava, na zalost tu spadamo i mi.
Jednostavno poteg Bg-Ns je 60% nase drzave (a vrv i vise) i po pitanju ekonomije i po pitanju buduceg napretka. Tu nam je najrazvijenija infrastruktura, najkvalitetniji kadar koji imamo
Banovan, ako se ne varamGde nam je nestao beli labud, nista ne znamo sta se desava na Zaltiboru?
Ja poznajem 5 njih koji su od prodaje neceg ili kredita kupili stan ili kucu sebi. Znam investitore koji puštanje oglasa za izgradnju zgrade skupljaju pare od učešca i krecu u izgradnju... kešu su imali za plac i papire. Ni to nisu prljave pare....Nije bas 100% tacno. Ko ima puno prljavog kesa on ga pere izgradnjom, ko ima malo on pere kupovinom. Ko ima 100k-200k evra da opere on ne moze da ih opere izgradnjom zgrade, ali moze da kupi stan.
Šta je sve tačno prljav keš? Da li moj novac koji sam dao majstoru, a koji nema cenovnik, ni račun, ni ništa, i koji je on prisvojio bez dokaza kako ga je zaradio, prljav?Ko ima puno prljavog kesa
Naravno, samo hoću da vidim da li misle isključivo na crno, crnoMislim da smo svi dovoljno odrasli da pravimo razliku izmedju sive ekonomije i crne
Treba praviti razliku izmedju sive i crne ekonomije. Takodje, nije isto kad ti vodoinstalater ne izda racun od 3k RSD za zamenu slavine i kad ti kafic/diskoteka/resroran ne izdaje racune i tako vrsi utaju poreza u iznosu od nekoliko desetina ili stotina hiljada evra mesecnoNaravno, samo hoću da vidim da li misle isključivo na crno, crno
Jasno sve, da ne idemo dalje...Treba praviti razliku izmedju sive i crne ekonomije. Takodje, nije isto kad ti vodoinstalater ne izda racun od 3k RSD za zamenu slavine i kad ti kafic/diskoteka/resroran ne izdaje racune i tako vrsi utaju poreza u iznosu od nekoliko desetina ili stotina hiljada evra mesecno
On mora da opere pare da bi kupio stan. Stan je jedna od tezih roba za kupiti prljavim novcem.Nije bas tacno. Ko ima puno prljavog kesa on ga pere izgradnjom, ko ima malo on pere kupovinom. Ko ima 100k-200k evra da opere on ne moze da ih opere izgradnjom zgrade, ali moze da kupi stan.
Zato postoje kladionice, perionice automobila i sl. Ili uplacujes u banku po 7-8k evra mesecno za sta se ne trazi poreklo i ako te eventualno neko nesto pita kazes da ti je to dala tetka iz Kanade. Ili kazes da ti je Ili ovo sto je sutraw napisao, za sve postoji resenje.On mora da opere pare da bi kupio stan. Stan je jedna od tezih roba za kupiti prljavim novcem.
Ali to je sve onda placanje vec opranim novcem. Sem ovog sto je sutraw rekao sto i nisam bas siguran da je toliko cesto i lako da se izvede.Zato postoje kladionice, perionice automobila i sl. Ili uplacujes u banku po 7-8k evra mesecno za sta se ne trazi poreklo i ako te eventualno neko nesto pita kazes da ti je to dala tetka iz Kanade. Ili kazes da ti je Ili ovo sto je sutraw napisao, za sve postoji resenje.
Poenta je da je to novac koji je ko zna kako stecen i fora je da se skloni negde na sigurno, a nekretnine su izgleda zgodne za to.Ali to je sve onda placanje vec opranim novcem. Sem ovog sto je sutraw rekao sto i nisam bas siguran da je toliko cesto i lako da se izvede.
Nije pokazatelj jedna osoba. Čovek je vrlo realan i skroman, bez obzira što je senior objasio je da radi za ogranak manje firme i da su njihove plate u nivou ili cak ispod proseka za industriju. Nisu svi seniori su Databrics, 3Lateral, MSDC i slično gde se izlazi na preko 100k neto godišnje.Ma pricali smo mu o svemu tome sto puta do sada Ako cene nisu prejake i ako ne ucestvuje i oprana lova, zasto i on sam, kao IT senior, nije kupio novogradnju na NBG? Gaslajtuje se na sve strane...
Ne gaslajtujem ja nego ti ne razumes napisano izgledaMa pricali smo mu o svemu tome sto puta do sada Ako cene nisu prejake i ako ne ucestvuje i oprana lova, zasto i on sam, kao IT senior, nije kupio novogradnju na NBG? Gaslajtuje se na sve strane...