Šta je novo?

Cene nekretnina

Sta god da si hteo ovde da kazes, tesko mi je nekad da ispratim tok tvojuh postova. Ne menja cinjenicu da ako imas stotine mikiona na godisnjem nivou da operes, opraces ih kroz izgradnju, ne kroz kupovinu najkontrolisanije robe na trzistu.
S obzirom da ni ne citas sta drugi pisu, pratis sasvim ok :) meni je i dalje hit onaj post gde trvdis da je tesko nama ako se prljava lova iskoreni - tek onda nece biti stanova.

Kako drugacije? Mislim da sam ti ovo sherovao vec vise puta do sada. Uostalom, ako is vec kupio stan, ne znam zasto trosis toliko energije na ovu temu?
I ti si zakljucio da je tih 10000 sve novogradnja kupljena prljavim novcem a ne mozda neki nereseni stanovi sa vise naslednika, ili ruine koje se ne isplati ni renovirati?

Sta tebe briga ma sta cu ja da trosim energiju? Zasto si ti ovde?

Na zapadu se očekuje od dece da zarade za sebe, oni su mentalno mnogo dublje u kapitalizmu i imaju taj stav da svako sebi kapu kroji. Kod nas vlada mentalitet "da mu ostavim da se ne muči".
Ovde vlada mentalitet da je decu najbitnije izvesti na pravi put, plus stedi se za obrazovanje dece (tj da se pruzi kvalitetno obrazovanje, ukoliko dete nije vanserisjko i ne dobije stipendije). Takodje ulaze se dosta u akcije i ostale vidove stednje koje mogu ostati deci, ali ne i nekretnine.
Razlog je jednostavan i, po meni, razuman - ne vezuju se deca za nekretnine, jer je najnormalnije da deca sama odlucuju o svome zivotu i vec sa odlaskom na koledz postaju nezavisna od roditelja i u ogromnom broju slucajeva dosta udaljena od istih (geografski).
Plus dosta ljudi se mnogo mnogo puta seli iz jednog mesta u drugo, a ovde su ogromne razlike od mesta do mesta

To jeste, čak i ovde ljudi iz manjih mesta su batalili da ostavljaju za čuvenu "decu" jer će možda otići u Beograd ili neki drugi veći grad. Doduše ljudi iz Beograda nemaju gde da idu sem u Beograd, tako je kod nas jbg. Doduše Ja sam odlučio da "ne ostavljam deci" već ću uložiti u njihovo obrazovanje pa dalje ako napuštaju zemlju da imaju neki start.

To jeste, čak i ovde ljudi iz manjih mesta su batalili da ostavljaju za čuvenu "decu" jer će možda otići u Beograd ili neki drugi veći grad. Doduše ljudi iz Beograda nemaju gde da idu sem u Beograd, tako je kod nas jbg. Doduše Ja sam odlučio da "ne ostavljam deci" već ću uložiti u njihovo obrazovanje pa dalje ako napuštaju zemlju da imaju neki start.

Kod nas ljudi iz manjih mesta prodaju šta imaju tamo i kupe mali stan u BG da bi dete moglo da studira i da mu ostane posle. Znam milion slučajeva.

Ovde vlada mentalitet da je decu najbitnije izvesti na pravi put, plus stedi se za obrazovanje dece (tj da se pruzi kvalitetno obrazovanje, ukoliko dete nije vanserisjko i ne dobije stipendije). Takodje ulaze se dosta u akcije i ostale vidove stednje koje mogu ostati deci, ali ne i nekretnine.
Razlog je jednostavan i, po meni, razuman - ne vezuju se deca za nekretnine, jer je najnormalnije da deca sama odlucuju o svome zivotu i vec sa odlaskom na koledz postaju nezavisna od roditelja i u ogromnom broju slucajeva dosta udaljena od istih (geografski).
Plus dosta ljudi se mnogo mnogo puta seli iz jednog mesta u drugo, a ovde su ogromne razlike od mesta do mesta
Stanovi se kupuju i rentaju pre svega zbog pokrivanja rizika ostanka bez posla ili nepoverenja u penzioni sistem pa tek onda za decu. Ako covek moze treba da kupi jednoiposoban stan za dete ali da mu ga ne poklanja tokom zivota. Da mu da zivi u njemu pa da moze sto pre da formira porodicu tj da mu resavanje stambenog pitanja ne odlaze taj cilj. Ako decu vaspitavamo kako treba, onda ce znati da nema opustanja tj da moraju da rade i da se bore. Kako porodica raste tako ce kupovati veci stan samostalno ili uz pomoc roditelja.

Poslednja izmena:
Kod nas ljudi iz manjih mesta prodaju šta imaju tamo i kupe mali stan u BG da bi dete moglo da studira i da mu ostane posle. Znam milion slučajeva.
To je problem centralisticikih drzava, na zalost tu spadamo i mi.

Jednostavno poteg Bg-Ns je 60% nase drzave (a vrv i vise) i po pitanju ekonomije i po pitanju buduceg napretka. Tu nam je najrazvijenija infrastruktura, najkvalitetniji kadar koji imamo

To je problem centralisticikih drzava, na zalost tu spadamo i mi.

Jednostavno poteg Bg-Ns je 60% nase drzave (a vrv i vise) i po pitanju ekonomije i po pitanju buduceg napretka. Tu nam je najrazvijenija infrastruktura, najkvalitetniji kadar koji imamo

Ma jasno sve, na kraju se uvek vratimo na državnu politiku i šta je cilj. Decenijama gledamo izražen centralizam i fokus samo na BG i NS. Narod nije glup, shvatili su svi poruku i tako se i ponašaju.

Stanovi se kupuju i rentaju kao pre svega zbog pokrivanja rizika ostanka bez posla ili nepoverenja u penzioni sistem pa tek onda za decu.
Ne bas i u US, bar ja nisam stekao takav utisak. Ovde se mahom kompanije bave time, a ti mozes uloziti u neku takvu kompaniju. Generalno misljenje, bar ono koje uspem da razmenim sa kolegama i komsijama, jeste da su ovde ljudi dosta vise fokusirani na razne fondove i 'biznise' koji bi im trebali doneti neku bezbrizniju starost.

Velika je razlika u odnosu na nas po pitanju penzionog fonda, ovde se zna koliko si ulagao u fond i koliko te ceka po planu isplate (u sustini privatni penzioni fondovi). Ukoliko umres, a nisi isplacen - ostatak tvog fonda (sa prinosom) se isplacuje tvojim naslednicima.

Ponovo za sve ovo moras biti neka 'srednja' klasa. Ljudi koji su sa nizim primanjima ne mogu bas priustiti sve ovo. To je ono sto sam naglasavao i ranije. U US mi se cini da 'srednja' i 'visa' klasa bolje zive nego u Evropi, dok je taj sloj ljudi sa nizim primanjima u 'dosta' boljoj situaciji u Evropi

I ja tako sve isto, ko da sam u Americi, a nisam.
Živim američki, a zarađujem srpski.
Mastermind 😎

Ne bas i u US, bar ja nisam stekao takav utisak. Ovde se mahom kompanije bave time, a ti mozes uloziti u neku takvu kompaniju. Generalno misljenje, bar ono koje uspem da razmenim sa kolegama i komsijama, jeste da su ovde ljudi dosta vise fokusirani na razne fondove i 'biznise' koji bi im trebali doneti neku bezbrizniju starost.

Velika je razlika u odnosu na nas po pitanju penzionog fonda, ovde se zna koliko si ulagao u fond i koliko te ceka po planu isplate (u sustini privatni penzioni fondovi). Ukoliko umres, a nisi isplacen - ostatak tvog fonda (sa prinosom) se isplacuje tvojim naslednicima.

Ponovo za sve ovo moras biti neka 'srednja' klasa. Ljudi koji su sa nizim primanjima ne mogu bas priustiti sve ovo. To je ono sto sam naglasavao i ranije. U US mi se cini da 'srednja' i 'visa' klasa bolje zive nego u Evropi, dok je taj sloj ljudi sa nizim primanjima u 'dosta' boljoj situaciji u Evropi
Naravno da nije. Oni nisu imali ratove kao mi ovde. Ljudi jednostavno uvek misle na plan B i plan C. "Šta ako?"

Vrh